Uitdaging voor nieuwe leidersDovnload 4.7 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte4.7 Kb.
[column]
Uitdaging voor nieuwe leiders
Ik zoek al jaren een antwoord op de leiderschapcrises, waarvan de huidige kredietcrisis zo'n prangend voorbeeld is. Ik heb al heel lang mijn twijfels over directies die, onder druk van actieve aandeelhouders, besluiten om op korte termijn een extreme winstgroei te gaan realiseren. Deze eendimensionale focus op Profit gaat te vaak voorbij aan de elementen People and Planet.
Het succes en de afgang van ABN AMRO is een wrang voorbeeld. De Board stelt zich tot doel om te performen in lijn met een benchmark van internationale topbanken. Na vele reorganisaties, ontslagen en adviezen wordt de benchmark niet gehaald, dus gooit de directie de handdoek in de ring. Verkoop lijkt de enige uitweg... En wat blijkt? Het verkoopmoment is een groot succes! De aandeelhouders verzilveren hun aandelen op het hoogste punt van de markt. De bedrijfstop strijkt topbonussen op. Een jaar later is er weinig meer over van het eens zo trotse bedrijf. Ook in menselijk opzicht, is de ramp niet te overzien. Duizenden medewerkers verkeren in onzekerheid na opeenvolgende overnames door Fortis, Deutsche Bank en de Nederlandse Staat. Het beeld wordt nog triester als je beseft dat een aantal van de zogenaamde topbanken uit die vermaledijde benchmark groep hun performance realiseerden met rommelhypotheken en malafide beleggingsproducten. Zo destructief werkt een systeem van eendimensionale groei dus..!
Hoe is dit soort excessen te voorkomen? Ik zie twee medicijnen. Een economisch paradigma waarin aandeelhouders minder belang hechten aan korte termijn gewin, maar liever ruimte, middelen en aandacht vrijmaken voor lange termijn groei en ontwikkeling. En een nieuw soort leiderschap dat daarbij past.
Bij Winner hebben we het voorrecht te werken voor coöperaties zoals Campina, Friesland Foods en de Rabobank. Deze bedrijven functioneren in de wereldtop, ze concurreren met multinationals en ze doen zaken op het scherpst van de snede. In deze organisatievorm is geen ruimte voor idiote beloningen voor topbestuurders of egogedreven business projects. De hete adem van de beurs de hijgerige blik van het hedgefund zijn hier afwezig. Er bestaat een veel intiemere band tussen bestuurders en eigenaren/leden. Er is een lange termijn besef en meer oog voor Profit, People and Planet. De aandacht voor de menselijke maat is relatief groot bij deze organisaties.
Misschien is de coöperatieve organisatievorm en het leiderschap dat daarbij hoort wel een geschikt model om een nieuwe basis van vertrouwen te leggen in de financiële wereld. Een boeiende uitdaging voor nieuwe leiders!
Wilbert Savonije

Partner in Winner
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina