UniversiteitDovnload 17.17 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte17.17 Kb.
Eramus – Erasmus Belgica – Crepuq
VRAGENLIJST

BESTEMMING: Siena
Academiejaar : 2010-2011

UNIVERSITEIT
Waar is de universiteit gelegen (in het centrum/ver uit het centrum)?

De universiteit bestaat uit verschillende faculteiten (faculteit economie, faculteit recht en politieke wetenschappen, faculteit letteren en filosofie, faculteit geneeskunde, ..) Alle faculteiten liggen in het centrum, aan de rand van Siena. Enkel de faculteit geneeskunde ligt buiten het centrum en moet je met de bus bereiken vanuit het centrum.


Was de universiteit makkelijk te bereiken?

Ja, ik woonde binnen de stadsmuren , vlak naast de duomo en mijn faculteit lag op 10 minuten wandelafstand.


Hoe is de opvang van uitwisselingsstudenten georganiseerd?

Je loopt in het begin misschien wat verloren, maar je leert snel andere eramsusstudenten kennen die je zeker zullen helpen om alles te regelen.


Met wie moet je als uitwisselingsstudent het eerst contact opnemen als je aankomt?

Met het “international relations office” gelegen Via San Vigilio 6. ( niet ver van de piazza del campo). Hier zal je ontvangen worden door Mevr. Simona Querci of door haar collega’s, die je, ook in het Engels, zoveel mogelijk uitleg zal geven over de te nemen stappen. Ze zullen je ook je persoonlijke coördinator aanwijzen.


Nadien zal je langs moeten gaan bij je persoonlijke coördinator, deze zal van faculteit tot faculteit verschillen, meestal is dit een professor. Hier moet je langsgaan om je learning agreement te laten goedkeuren, waarna je het (met handtekening van de coördinator) zal terugfaxen naar de VUB.


Op dezelfde plek als het “international office” vindt je ook de Gruppo Erasmus Siena, bestaande uit Italiaanse jongeren, die zelf Erasmus hebben gedaan. Ze zetten zich ongelooflijk hard in om van je Erasmus een onvergetelijke tijd te maken. Schrijf je hierbij zo snel mogelijk in, ze zullen je via e-mail op de hoogte houden van leuke uitstapjes en feestjes. Zeker de moeite!!


Wat wil je je opvolgers-uitwisselingsstudenten zeker vertellen in verband met de universiteit zelf?

De faculteit ‘Giurisprudenza – Scienze Politiche’ is een mooi modern gebouw. Het zijn ruime aula’s met veel licht, wel zijn ze vaak aan de frisse kant.


Er is een hele ruime bibliotheek, verspreid over verschillende verdiepingen. Het is er rustig en leuk ingericht om rustig te kunnen studeren voor de examens. Als je echter boeken nodig hebt moet je je eerst aan de balie, voor de ingang, aanmelden(deze mensen konden geen Engels).

Verder is er op de benedenverdieping ook een bar. De barvrouwen zijn ongelooflijk vriendelijk, alleen daarom kon je mij daar heel vaak terugvinden. De prijzen vallen, in vergelijking met andere bars in Siena, ook erg goed mee.
TAAL
In welke taal worden de cursussen aangeboden?

Italiaans, alsook de examens.


Waar en wanneer heb je een taalcursus gevolgd?

Ik heb een taalcursus gevolgd in Siena zelf op de Università per stranieri (gelegen rechtover het station). Dit werd echter voor mij geregeld via mijn Erasmusinschrijving voor een prijs van ongeveer 50 euro.


Ik heb een maand les gevolgd in september, het was een vrij intensieve cursus van ongeveer 6 uur per dag, maar zeker welkom aangezien ik voorheen nog geen lessen had gevolgd. Ik had een hele lieve professor, die ons meteen de liefde voor het Italiaans meegaf. We hebben samen met onze klas ook een uitstap naar een museum in Firenze gedaan. Vaak gingen we ook met de hele groep eens uit eten. De sfeer zat goed!


Heb je concrete gegevens over de organisatie van de taalcursus? Waar kan men zich inschrijven, prijs, e.d.?

Je krijgt als erasmusstudent een mail, een paar maanden voor je richting Siena vertrekt. Wees er op tijd bij! Je kan per overschrijving betalen.


Wat is je algemene indruk van de taalcursus?
Zeker doen! Hier heb ik vele vrienden gemaakt, zowel mensen die ook op erasmus waren als mensen die gewoon in Siena waren om de taal te leren. Je leert hier ook mensen kennen van buiten Europa. De vrienden die ik hier heb gemaakt ben ik heel mijn eramsusperiode blijven zien. Ook had ik het zeker nodig omdat ik voordien nog nooit Italiaanse lessen had gevolgd.

HUISVESTING
Op welke manier heb je een kot/studio gevonden?

Via de site : www.uniaffitti.it. Ik ben beginnen mailen met een Italiaans meisje dat zelf op Erasmus vertrok en graag haar kamertje wou verhuren aan een erasmsusstudente.


Wanneer heb je je kot gevonden?

In september, twee dagen na aankomst. Het was de eerste kamer die ik was gaan bezichtigen en ik heb ze meteen genomen. Ze was klein en niet in perfecte staat, maar ze lag pal in het centrum.


Hoeveel is de gemiddelde prijs van accomodatie in de stad?

Je kan kiezen voor een “doppia” , dat wil zeggen één kamer met twee bedden. Dan betaal je voor een bed zo’n 200/ 250 euro. Wil je liever een “singola”, dit is een kamer voor jou alleen, dan gaan de prijzen omhoog. Ik betaalde 330 euro voor mijn kamer, wat zeker niet de hoogste prijs was.


Waar hou je het best rekening mee bij het zoeken van een kot/studio?

Studeer je op een faculteit gelegen in het centrum dan kies je best een kamer binnen de muren, of toch zo dicht mogelijk tegen het centrum. Dit is ook handig voor de eramsusfeestjes, die bijna allemaal binnen de stadsmuren worden gehouden.


Er zijn wel bussen die je naar de rand van de stad brengen, maar deze stoppen met rijden rond 1uur ’s nachts. Vele vrienden van mij zaten buiten de stadsmuren en moesten altijd vroeger door op de feestjes of blijven slapen bij mensen die wel binnen de muren woonden.
Gaf de afstand kot-universiteit problemen?

Neen.ALGEMEEN
Heb je nog bijkomende formaliteiten moeten vervullen voor je vertrek? Zo ja, welke?

Neen.
Wat moeten toekomstige uitwisselingsstudenten zeker weten in verband met je bestemming? (stad, levensduurte, ontspanning, ...)

Je zal Siena zeker leuk vinden, en ernorm veel uren doorbrengen op de Piazza del campo!
Het Italiaanse leven is veel rustiger en dat neem je snel over.
Qua uitgaansleven is het erg rustig in Siena, de bars sluiten er ten laatste om 3uur. Maar geen nood, er worden eramsusfeestjes/ drinks /apperitivo’s / uitstappen georganiseerd. Je kan gaan eten in de mensa (studentenrestaurant) met je mensakaart die bij aankomst ontvangt op het “international office”. Je betaalt voor een maaltijd slechts 2,50 euro en het is nog lekker ook!

Mogen kandidaat-Erasmussers contact opnemen met jou? Zo ja, hoe kunnen ze je bereiken? Vermits je VUB e-mailadres snel verouderd zal zijn, is het belangrijk dat potentiële Erasmussers je telefonisch kunnen bereiken. Daarom graag, indien je hier geen probleem mee hebt, je GSM nummer en (eventueel persoonlijk) e-mailadres vermelden


Ja geen probleem!

Mijn persoonlijk e-mailadres is cleo.martens@gmail.com of cleo.martens@vub.ac.be

Telefoonnummer: 0498356562PERSOONLIJK
Wat is je algemene indruk van je uitwisselingsperiode? Is er een leuke anekdote die je zou willen delen met je mede-studenten? ...
Zeker doen! Erasmus is een unieke ervaring en ik zou het meteen overdoen!
Siena is een geweldig stadje. Klein maar fijn met als voordeel dat je snel iedereen leert kennen. Zeker inschrijven in Gruppo Erasmus, zo leer je Italianen kennen. Na een wijntje of twee zal het al een pak vlotter gaan om Italiaans te praten. Al doende leren is de boodschap! En voor de rest: Geniet ervan! Het is een geweldige periode en ze vliegt veel te snel voorbij.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina