Vakantietocht 1999 cloud nineDovnload 91.05 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte91.05 Kb.

V
akantietocht 1999 CLOUD NINE


Brighton, 1 juli 1999


donderdag in Brighton terwijl we al op zaterdag 26 juni zijn aangekomen vanuit Dover.

Ga nu toch maar onze “avonturen” opschrijven want zoals het er nu naar uit ziet wordt het niks met de laptop, die is en blijft, ook naar onderzoek door Mr. Malcom…..kapot.

Sinds we uit ’s-Hertogenbosch, de Koornwaard, op maandag 21 juni vertrokken zijn met de Cloud Nine hebben we al wat mijlen afgelegd: even een klein overzicht
vrijdag 18 juni : Jan van kantoor opgehaald, warm weer VAKANTIE !!!!!

rubberboot en buitenboordmotor alvast naar de boot gebracht.

zaterdag 19 juni: boodschappen-sligro-stad-winkelcentrum alles gelijk naar de boot.

mooi weer. Renate op bezoek “kan ik ’n stukkie meevaren?”

lekker buiten met de yaku-grill gegeten en gezeten.

zondag 20 juni; even bij ma van Etten op bezoek, gekletst met Ton en Marianne.

weer spullen naar de boot gebracht: even bij Ton en Ans langs waar Ma van Wijk was, gedag gezegd met tranen.

1 DE AANLOOP

maandag 21 juni: kleding ingepakt – huis van alles gedaan om 6 weken “onbewoond” te blijven. Buren gedag gezegd en …..naar de boot!

Om 13.00 uur vertrokken vanuit de Koornwaard tot ziens in de maand juli.

De tocht stroom afwaarts over de Maas is altijd een mooi begin van de vakantie.

Als de mast weer omhoog staat, net onder de Moerdijkbruggen door zijn valt de motor stil. Jan legt de boot gelijk voor anker, ontlucht de motor (alles stinkt nu naar diesel)

opnieuw starten …ja uuuh nee weer stil. Wat nu ? Uiteindelijk blijkt dat de dieseltank

leeg is …… en ja dan doet de motor niet veel.

In Strijensas eten we ’s-avonds in de Batterij.


dinsdag 22 juni: Strijensas – Wemeldinge er staat weinig wind we hebben veel gemotord. Renate gebeld om te vragen of ze in Vlissingen wilt opstappen, geen gehoor.

woensdag 23 juni: Wemeldinge – Vlissingen weer weinig wind, motor aan toch een mooie tocht door het kanaal over de Westerschelde naar Vlissingen de stadshaven.

nogmaals Renate gebeld en gebeld.
donderdag 24 juni: eindelijk Renate te pakken, gaat niet mee blijft bij vriendin.

wij vertrekken met het tij mee naar Nieuwpoort, het is mooi weer maar te weinig wind om goed vooruit te komen op alleen de zeilen dus motor bij.2 DE OVERSTEEK

vrijdag 25 juni: Nieuwpoort – Dover,

vroeg vertrokken en op zee ontbeten, helder weer, zonnig, voor de banken langs bij Duinkerken, komt er nog zo’n seacat in de smalle vaargeul aanstormen. “Vuil”-water voor Duinkerken rare golven: 3 uur gaat het goed maar als Jan zegt : “ga maar even liggen” doe ik dat maar al te graag, even later ben ik echt akelig. Ook Jan krijgt er wat last van en blijft graag buiten in de kuip. De zeilen kunnen erbij –motor uit- en voor het eerst zeilen we. Als ik om 13.00 uur weer in de kuip kom varen we lekker en ook ik neem de helmstok; met de neus in de wind gaat het weer. Nu kan Jan even zijn ogen sluiten.

Het oversteken van de traffic-lane is geen probleem, alles is goed te overzien, alhoewel de schepen die voor anker liggen moet je blijkbaar toch ook goed in de peiling houden. Uit de geankerde schepen kwam een Frans werkschip ons achterop gevaren. Ging dus ook haaks op de traffic-lane oversteken. Wat nu?…. gewoon koers behouden. Het schip tufte ons voorbij en ging richting Frankrijk. De wind vulde mooi de zeilen, al werden de golven wat hoger, en zeer snel nadat je de Franse kust achter je hebt gelaten zie je al de white clifs van Dover.

Ons netjes gemeld bij de Harbor control van Dover en we konden binnen komen. Een plekje aan de steiger en vast. Maar eens lekker onder de douche gegaan en Monkfish gegeten bij de Italiaan. Klok een uur teruggezet …..slapen.

3 NAAR DE SOLENT

zaterdag 26 juni :Dover – Brighton

koffie en brood alles is klaar voor de tocht van 60 zeemijlen vandaag.

Nog steeds wind uit het oosten maar niet veeel. Het grootzeil uitgeboomd en de motor bij. Sunblock op neus en oren, pet op, trui aan ….op naar Brighton.

Het gaat mooi en rustig met een gemiddelde snelheid van 6 knts. op het log gaat de Cloud Nine door het blauw-groen gekleurde zeewater met een schuimkraag achter zich latend.

Een enkel schip komt ons tegemoet, maar geen enkel ons voorbij.

Als we voor Beachi Head zijn wil ik de agfa-camera met panoramabeeld uitproberen. Het is dan wat heiig geworden, de zon is veel weg. Hopelijk staat de vuurtoren (met licht aan?) erop. We hebben dan nog wat mijlen te gaan en helemaal lekker zit je dan ook niet als ze voorspelde dat in de loop van de middag de wind zou gaan toenemen en er wat regen zou vallen.

Als de neerhouder van de giek breekt valt het blok gelukkig, binnen boord in het gangboord. Jan heeft weer wat te doen!, al snel heeft hij met een lijntje het blok weer aan de giek zitten. Als we dichte bij de kust komen, zijn daar ook weer de vliegen en wespen die gratis willen meevliegen in de luwte van het grootzeil.

Een mooi gezicht zo de kuststrook van Engeland, glooiende weilanden van licht en donkergroen. In de voorhaven van Brighton gaat het grootzeil naar beneden. Jan vraagt via de marifoon om een berth….pier 14 … nou mooi niet…. daar liggen allemaal kleine motorboten, onze “kont” steekt er dan wel erg ver bij uit. Op naar pier 13 op plaats 33 zijn we uiteindelijk terecht gekomen. We schrokken zo van het te betalen liggeld 19 pond (plm. 60,-- per nacht) dat we besloten om te kijken of de Asda Supermarkt open was, en ja hoor, daar een heerlijke steak en mooie rode wijn gekocht, zo .. niets kan er meer gebeuren, in ieder geval lekker gevaren, goed plekje, heerlijk eten en morgen vrijaf. Om 22.00 uur een verrassend vuurwerk te zien en vanwege het rustige weer gaan de pijlen recht de lucht in.
zondag 27 juni: onze rustdag, wel verdient naar het varen van de afgelopen dagen. De weersvoorspelling is trouwens ook niet best. wind 5 – 6 afentoe 7, bewolkt met kans op regen. Als we lekker uitgeslapen hebben, ontbeten, gaan we eens kijken of het treintje nog rijd van de haven naar de pier van Brighton. En jahoor we kunnen mee voor 2 pond per persoon. Het is druk we lopen wat rond in de lane. Het is niet gezellig en nemen het treintje van half 5 weer terug doen inkopen bij de Asda en zijn niet meer van boord te krijgen.

De buurman die gearriveerd is legt zijn boot dubbel vast; “ja het gaat nog harder waaien”

Echt alle klampen zijn bezet met dubbele lijnen, zijn schil een Swaen “Sandettie” ligt als een blok aan de steiger. Later op de avond als wij nog nagenieten met de rode wijn komt hij, alleen, even kijken of z’n schip nog goed vast ligt. Jan maakt een praatje en nodigt hem uit aan boord voor een staartje wijn.

Nou dan, schippers onder elkaar, komen de verhalen los. Als even later zijn “bemanning” komt vertrekt hij weer met de mededeling “morgen niet veel beter, ik ga golfen.”

maandag 28 juni: weer lekker uitgeslapen (was het 11.00 uur?), we rommelen wat rond, als we skaten over de boulevard gaat het regenen, echt regenen …….. we stoppen op onze terugweg bij een pub voor een pint beer/lager. nat nat nat.
dinsdag 29 juni: weer slecht grijs weer, harde wind, de haven blijft vol, weinig tot geen schip vaart uit. Jan begint aan het maken van een verbinding tussen zijn gsm en de laptop.

Ik ga met camera aan de wandel. Eerst langs de havenpier, waar het water hoog opspat tussen de afscherming door. Langs de cliffs om te kijken of we daar kunnen skaten, maar alles is nat witte waterplassen, wit van de afgewassen kalk van de cliffs, te gevaarlijk.

Mijn schoenen zien er niet uit als ik weer aan boord stap. Jan zit nog hard te ploeteren: krijgt wat van de draadjes en kleine schroefjes, ook met zijn leesbril op en vergrootglas erbij ziet hij het niet. Tot tegen vieren zijn we samen bezig en als we uiteindelijk alles willen uitproberen (zoals het in de waterkampioen staat) wilt de computer niet opstarten. Jan baalt als een stekker.
woensdag 30 juni: de wind is wat gaan liggen, de zon schijnt en het is druk in de haven van schepen die vertrekken. Ook wij maken ons klaar om rond half 10 te gaan. Het eerste stuk hebben we dan wel de stroom tegen maar we zijn dan in ieder geval onderweg. Stroom en wind tegen, rare golven, grote deining, verliezen pikhaak, draaien om om hem op te pikken…… maar daar heb je een pikhaak voor nodig: lukt dus niet.

Na nog wat tegen de golven ingestampt te hebben gaat het harder waaien …. dit gaat zo niet, we draaien om en lopen nu voor de wind weg. Het is 13.00 uur, jammer maar met deze golven en deining lukt het zeker niet om die engte van doorgang te vinden.

We schudden heen en weer op lange golven, de automaat kan het niet aan, dus zelf varen. Het duurt lang voordat we de haven van Brighton goed kunnen zien. Een afgang?

Later vraagt Jan zich af of er goed aan is gedaan om om te draaien, zowiezo om de moeite te doen voor het op willen duiken van de pikhaak “Je moet zoiets alleen doen voor je vrouw of een bemanningslid” is de conclusie.

We melden ons aan bij the office en kunnen bijna op hetzelfde plekkie gaan liggen nu nr. 35. Als Jan is gaan betalen heeft hij gelijk gevraagd voor iemand die iets van computers weet. Na een half uur staat Mr. Malcom met zijn brommer op de steiger….. hij kan de laptop niet maken maar neemt het mee voor een servicekantoor, morgen krijgen we hem terug.
donderdag 1 juli: het waait weer hard en regent en ’t kijkt grijs. Malcom had de laptop nog niet terug zou tegen de avond zijn. Wij gaan met de bus lijn 7 naar het centrum van Brighton ( slecht onderhouden huizen, trieste winkels, een armoedig zooitje). We brengen een bezoek aan het art-museum, annex bibliotheek een oud gebouw naast het Royal Palace. Het mooiste en leukste wat ze hadden was de rode bank ontworpen door Dali van de lippen van May West. Verder een tijdelijke expositie van het Millennium all over the world. Prachtige maskers, hoofdtooien, samoerai pakken. Verder was de boel zeer slecht verlicht en veel, veel “oude meuk”.

Via de lanes naar het toy-museum gelopen, helaas voor niks, had waterschade en was dus closed. Weer terug via de lanes, een pot bier genomen langs de boulevard, zeescheepvaart-museum bekeken en via de Asda terug naar de boot. Rond 18.00 uur bracht Malcom de laptop terug met de mededeling : niet te maken, kosten 20 pond.

Daarom wordt nu alles maar weer met de hand opgeschreven in mijn logboek.

4 OPNIEUW NAAR DE SOLENT

vrijdag 2 juli: om 9.00 uur krijgt Jan alweer de kriebels om te vertrekken …..”dan zijn we weer onderweg” stroom tegen of niet.

De stroom staat vol tegen, het waait z.w. 2, dus motor aan en het grootzeil als steun erbij. Langzaam zeer langzaam komen we vooruit. Rond de klok van 12 uur zijn we op de positie waar we eergisteren zijn omgedraaid.

Nu is het een stuk rustiger, het zonnetje wil ook komen kijken, we tuffen door.

Als we de smalle doorgang gehad hebben loopt ook de stroom lekker mee, dan schieten we op. Lopen de vaargeul naar Portsmouth in, waar al gelijk de grote zeeschepen en ferry’s varen.

Het stroomt behoorlijk daardoor gaan we lekker snel door het water.

Als we de bekende grauwe vestingtoren voorbij zijn wordt het aardig druk met hovercrafts die heen en weer schieten, ferry’s de seacat, vissersboten, motorboten en wij zeilende jachten, oh en niet te vergeten allerlei wedstrijdboten met of zonder motor. Wij maken vast aan de gastensteiger waar nog net een plekje is voor de Cloud Nine, want een groot gedeelte is gereserveerd voor een yachtclub.

Een douche in de Michey Mouse II, warme hap en zitten, zitten kijken naar de binnenkomers, voornamelijk huurboten met bemanning die van niets weten,…..soms lachen. Elly gebeld voor het wensen van een gezellig feest, 25 jaar getrouwd, maar hoorde dat Jos in het ziekenhuis ligt; ook hem gebeld en sterkte gewenst met zijn gebroken knieschijf en toch een fijn feesie.


zaterdag 3 juli: rond de klok van 9 op. Boodschappen gedaan voor zover dat haalbaar was, want de enige slager had alleen verpakt vlees, veel te veel!

W
e liggen nu in de Marina Solent iets verder de rivier van Portsmouth op. Behoorlijke wind, verschrikkelijk veel boten die allemaal weg willen richting Solent. Via een sluisje waar de lijnen al voor het grijpen klaar liggen, zijn we nu op pier B26, met de neus, de boot zeer vakkundig door Jan gedraaid, in de wind, want die waait nog steeds behoorlijk en de zon laat zich maar schraal zien. We wandelen wat rond, ook om eens te kijken waar al die geluiden :sirene, opstijgende en landende heli’s vandaan komen. Een demonstratie van politie en GGD en brandweer en navy is er gaande. Veel publiek, Jan veroverd een poster van een sub-marine, langs een grote boardwalk lopen we langs winkels met mooie kleding, tassen, schoenen lampen en behang, maar geen food!!

Uiteindelijk ergens achterin een klein winkeltje met wat levensmiddelen. Zo twee lapjes varkensvlees voor de nasi vanavond. Als we ’s avonds nog even een rondje lopen langs de kade is het laag water, veel boten zijn drooggevallen aan hun mooring: een mooi gezicht.

Muziek klinkt vanaf de overkant, een echt concert je hoort zelfs het publiek applaudisseren. Als we terug over de steiger lopen knalt een groots vuurwerk los.

We zitten nog even ( voor het eerst) buiten in de kuip met een “alt” en kruipen om 23.00 uur “ons nest” in. ’t zal wel slapen worden vannacht het is hier zo rustig
zondag 4 juli: na het ontbijt havengeld betalen en eigenlijk gelijk vertrokken. Eerst de sluis door, hier zetten ze de deuren op een kier en het water stroomt er als een gek uit! Met drie andere schepen de vaargeul door (laag water) de ondieptes zijn goed te zien. Op de rivier is het nu nog rustig (9.30 uur) ook de wind is gaan liggen nu nog een kleine 2. Voorbij de Mickey Mouse II gekomen wordt het weer een rij van schepen en ferry’s. Voor het eerst sinds een tijdje weer eens zeilen en nu nog wel op de Solent; maar zeker niet alleen! wat een gekkenhuis hier, een wirwar van schepen. Uitkijken geblazen, wie heeft voorrang? wie neemt er voorrang ?

Dat is nog niet alles ook zijn er op diverse plaatsen zeilwedstrijden gaande : van boei naar boei, grote en kleine boten, jachten, catamarans enz enz en daar nog bij de motorboot-eigenaars die nu eindelijk eens “vol gas” kunnen geven met gevolg enorme

witte snorren voorop en dikke golven achter zich latend. Daartussen door het gewone scheepvaart verkeer. Blij als we de Hamble-river opvaren. Je kunt het niet vatten: op het water een en al zeil maar hier aan de moorings en steigers liggen nog veel meet zeiljachten. Als je alles bij elkaar op de Solent zou laten drijven kon je volgens mij van het vaste land zo over de boten lopend naar het eiland Wight komen.

Wij zakken, neen lopen de rivier Hamble op om een ligplaatjes te zoeken bij de Moodyhaven bovenin. We liggen vast aan steiger B nr. 8 even zoeken maar toch gevonden. Het is half 3 en we verwennen ons met een koude pint en een punt taart (18 pond) op het terras aan de haveningang. We zijn bijna door ons contante geld heen en lopen voor een bank: al gauw is Jan dat moe en we slaan een andere weg in. Op een bord staat “the jolly sailor” daar gaan we heen, zegt Jan, deze pub is bekend van een t.v.serie Harrolds way.

Met wat kruip- door-sluip-door komen de bij de pub. Leuk, mooi, gezellig buiten een pintje drinken en smullen van een real zak Mc Coy chips.

Het avondmaal wordt samengesteld van wat we hebben : spek, dubbeldekkers van mr. Unox, spaghetti, uien en heerlijke tomaten. Als voorafje onze bekende tonijnsalade en dat alles met een heerlijke fles Pinot Blanc.

Het is zeer rustig weer, we kunnen buiten eten, alleen wel moeilijk spaghetti eten vanaf de knieën, zelfs koffie gedronken tijdens het genieten van een mooie ondergaande zon.

We dachten even onze verloren pikhaak te zien hangen aan boord bij een motorjacht even verderop in de haven, maar helaas en zat net een haak teveel aan, maar wel een zelfde touwtje aan de houten stok.


maandag 5 juli: Om 8.00 uur opgestaan, mooi rustig weer buiten, toch wel wat grijze lucht, geen wind. Eerst lekker onder de douche, toen uitgebreid ontbijt kaas-tomaat-komkommer-mayo, zo dan kunnen we er wel een paar uur tegen.

Ik ga de boot van binnen schoonmaken, Jan pakt de waterslang voor de buitenkant;

zo doet iedereen dat hier bij aankomst de boot wordt geheel gepoetst en gedroogd, sommige spuiten zelfs de voorzeilen schoon van het zoute zeewater.

Rond 11.00 uur verlaten we de haven eenzaam en alleen om de Hamble af te varen. Rustig is het, zeer rustig, als we langs de rijen schepen varen. Ons doel was de Town Quay marina in Southampton, maar toen we ons daar meldde was er geen plaats. Nu liggen we vast op A 10 in de Village Ocean marina, zeer luxe aan een grote steiger met vaste fenders.

we lopen ons suf voor en slager of bakker, niets…. en iedereen die we aanspreken weet het niet, ja 2 mijl verderop is een Asda. Uiteindelijk via de drukke mainstreet gevonden en daar ingeslagen voor 2 dagen zodat we niet weer hoeven te sjouwen.

Aan de haven genieten we op ’n terrasje van een pint lekker koud bier. Het avondmaal kunnen we ook in de kuip genieten, al wiegen we wel aardig heen en weer van de in- en uitgaande motorboten (oefenen?).


dinsdag, 6 juli : Kissing-day

Alles op een rijtje staan van wat we willen zien vandaag, we gaan echt de toerist uithangen. Na een stevig ontbijt van spek en gebakken eieren gaan we om 10.00 uur op pad :

1 the Hall of Aviation, hier worden oude spitefare’s tentoongesteld met hun historie

Erg interesaant bijna twee uren rond gedoold,

2 begin van de Walks of the Wall

Gods”House Tower het museum van archeologie (hier worden we vermaant om te vertrekken wegens lunche time).

3 vervolg route Walks of the Wall, hier en daar nog overeindstaande vestingsmuren en op de grond aangegeven waar de boten voor het transport (export) o.a. wol, aanmeerde, althans de kleine schepen die het grote schip verderop op de rivier dat daar

voor anker lang, te bevoorraden.

4 maritieme museum

Oude foto-beelden van hoe het was in de tijd van de Titanic o.a.en op andere passagiersschepen. Verder lopend kwamen we langs het kantoor van de Town Quay Marina ; “even kijken en vragen of ze morgen misschien een plekje voor ons hebben” Maar nee hoor, niet welkom, de eigenaar zit niet te wachten op 23 pond voor een nacht, betaald door een dutchman !! over …..

5 Het Tudor house

Schitterend, van buiten, zeer oud huis plm. 1400 het was tot 13.00 uur gesloten wegens

lunche-time. We lopen wat verder om plaats te nemen in de “Royal King” voor limonade en een stukje apple-pie met vanille-ijs. Dat duurde even ………

terug naar het Tudor house wat voor een gedeelte niet te bezichtigen was vanwege een restauratie. Toch ook weer zeer interessant.

6 (overkant) St. Michael’s Church

Midden toren van plm. 1100. Een vriendelijke dame die e.e.a. uitlegde, o.a. oude en nieuwe testamenten van 1400. Het is mooi weer, met af en toe bewolking.

7 verder de Walks of Wall; daar waar oud en nieuw van de stad samenkomen. Het leven gaat door, de vraag naar winkelcentra en parkeergarages is groot hetgeen betekend dat er enorme gebouwen gebouwd worden naast de oude stadsmuur.

8 Southampton city art gallery

Even wat doorlopen –via Westpark- en we hebben het gevonden. Mooi gebouw van binnen, ruim, goede lichtinval, helder wit.

Een expo van John Murphy verweven met de eigen collectie van het museum,

Eigenlijk belachelijk doeken van 2-3 meter in een kleur met heel voorzichtig iets aangegeven b.v. oor, bovenkant van een cello. Muziekpapier – blanco of alleen een tekst erboven geschreven.

Bij de balie is verder niets te vinden van de kunstenaar, zelfs geen catalogus.

Overigens stond er een prachtig beeld van lood, gevuld met glasfiber. Jan was er kapot van. Een man voorstellende op een duikplank. Met goedkeuring van de suppoost heeft Jan er een foto van mogen maken, achter een zuil zodat hij het niet zag.

Maker ; Antony Formley 1950.

Onze voeten beginnen tegen te werken na zo’n 6 uur gelopen te hebben. Nog wat winkeltjes in voor iets lekkers dan richting haven. Lekker een pint aan de haven, voeten even rust. De gekoelde witte wijn en de verschillende kaasjes smaken ons prima.

Rond 19.00 uur staat de havenmeester langszij met de vraag of we de boot naar een box willen verhalen, want hij verwacht nog 2 grote schepen? “Sorry” zegt Jan, maar ik heb gedronken en dan vaar ik niet meer met m’n boot; overigens zijn we morgenvroeg vroeg weg…….”nee al goed” zei de havenmeester en verdween. Later kwam 1 groot motorjacht binnen die probeerde om onze aangewezen box in te varen, maar dat ging niet, we hebben verder geen grote gezien.


5 WIGHT

woensdag 7 juli; mooi weer, zon en een zuchtje wind als we om 9.00 uur de haven van Southampton verlaten. Op ons gemakkie varen we de Solent weer op, en net om de hoek daar kunnen de zeilen bij en moeten we weer, voor wat lang geleden leek, overstag !

De ferry’s varen af en aan, wij varen ook in de vaargeul, naar Cowes.

Het beroemde plaatsje Cowes laten wij met zijn vele grote wedstrijdboten voor wat het is. Bij Polly’s Inn maken we vast aan de gastensteiger om te wachten tot het water weer hoog genoeg is om het sluisje van de Island Habour Marine in te kunnen. Het is half 1 pas om half 3 zouden we naar binnen kunnen. We blijven alleen aan de steiger over.

Ook geen andere schepen gaan die kant op ….het is 15.00 uur……wachten.

Jan is begonnen met het schoonmaken van de algen aanslag op het dek. Vies vuil water stroomt er weg. ’s-Avonds blijkt hij aan dit avontuur een behoorlijke rood verbrandde rug over te hebben gehouden. Om 15.30 uur is Jan zijn geduld van wachten op en we maken los, langzaam de rivier verder op. Het gaat ……. ho….blub……vast is het slib als we aan de wachtsteiger voor de sluis willen vastmaken.

Met wat geschud en vol motorvermogen kan ik op een moment met een groooote stap net van de punt af op de steiger stappen. “verder geen probleem want het is opkomende water, we komen altijd los” zegt Jan.

We gaan ons vast melden bij de havenmeester en deze weet ons op een foto aan te wijzen dat we van het vaargeultje zijn afgeweken en daarom nu vast zitten. Met een kwartiertje opgelost. Maar als we dan even later losmaken doet hij het licht op rood en sluit de sluisdeur! Gauw vast !

Waar zijn we terecht gekomen…. in een gat van niks; somber ….een soort buitenhaven van Neptunus maar dan zonder mensen. Maar het pintje smaakt en is lekker koud. Een oud passagierschip Ryde Queen ligt hier op de kant voor oud roest. Mooi voor een foto voor ons tekenthema “vergankelijkheid”.

De kip tandoori smaakt ons buitengewoon goed. Afwassen, koffie zetten, even zitten en slapen.


donderdag 8 juli;

Een straal blauwe lucht, geen zuchtje wind.

Ontbijt met eitje buiten in de kuip. We blijven hier vandaag om een wandeltocht te maken de rivier op naar Newport.

Een gezellig pad door een ongerept struikgewas. Het is warm, we bekijken een oude kerk een museum over de geschiedenis van Wight. Genieten van een clud-sandwich en zoeken uit of we met de bus naar het puntje van het eiland kunnen St. Catherine’s Point, en weer terug graag. Bij de info wordt uitgedokterd dat we lijn 7 moeten nemen en die rijdt eerst naar het Westen en dan naar beneden, anderhalf uur rijden. Dan hebben we daar even tijd om rond te kijken en kunnen dan in Ventor weer opstappen.

Te heet …. gaat over. We lopen maar wat rond en terug … erg warm. Als we zuchtend en snakkend naar een koude pint op het terras bij de haven gaan zitten, zeggen ze dat het gesloten is !!!! Maar als de dienstdoende man hoort dat we hier met de boot liggen gaat hij toch naar binnen voor een pintje te tappen. Als we ons aan boord nestelen om wat bij te kleuren, is de zon verdwenen. Jan puzzelt de kranten verder uit en ik probeer een aquarel te maken van de mooie omgeving.

Na een heerlijke maaltijd, heerlijke koffie met borrel genieten we samen van een mooie ondergaande zon die langzaam verdwijnt achter het silhouet van Cowes.6 BEAULIEU RIVER

vrijdag 8 juli; we willen vroeg vertrekken maar de sluis gaat pas later open.

Eenmaal op weg langs Cowes, waar een drukte heerst van al die wedstrijdboten die zich weer klaarmaken voor de strijd, met een heerlijk zonnetje in de rug zoeken we onze koers voor de Beaulieu river aan de overkant.Vier jaar geleden hebben we hier vastgemaakt aan een mooring en ons afgevraagd waar al die schepen toch vandaan kwamen die ons voorbij voeren.

Wel nu weten we het, net even een bocht in de rivier verder ligt een bereikbaar (met laag water) Marina de Buckler’s Hard. We boeken voor 2 nachten en liggen om ongeveer half 12 alweer in een box vast. Eerst de body wat bij laten kleuren, maar het is goed heet in de zon. Begonnen aan een boek, ik helemaal verslingerd aan de paarden fluisteraar (al pag. 110) en Jan zit mopperend door zijn boek van diverse verhalen te lezen. Als het iets minder warm is gaan we eens wat rond kijken; iets dat zeker gewaardeerd wordt met een bezoekje aan de “oude huisjes” en het maritiem museum. (Jan moppert maar weer eens over het belachelijk hoge entreegeld, maar men wordt er niet warm of koud van. Bij een winkeltje met ijs en kranten nog via de achterdeur 3 speklappen kunnen bemachtigen zodat Jan zijn overheerlijke nasi (het ging ook echt helemaal op) heeft kunnen maken. IJsklontjes via de bar van het hoteletje bezorgde ons heerlijke koude heinekens blikjes bier.

Rond 22.00 uur wordt het te koud om buiten te zitten, en voor we het weten liggen we in onze kooi “lekker uitslapen, geen zorg voor morgen” zegt Jan Welterusten.
zaterdag 10 juli ; Weer een dag als toerist uithangen. Eerst nog even kletsen en de boot van onze buurman bekijken een Nicolson 40.

Via het voetpad langs de Beaulieu river is het best aangenaam wandelen, ook al staat de zon warm te stralen. Een pad van 4 mijlen door een heerlijk ruikend bos.

Tegen 12.00 uur zijn we bij de ingang van het National Motor Museum in het stadje Beaulieu, en we merken dat ze hier geen rekening houden met voetgangers of zeilende bezoekers. Twee uren zijn we zoet in het automobielmuseum, verder wandelen naar het palace house wat al vele eeuwen in het bezit is van de Fam. Montagu en waarvan je enkele vertrekken in het huis kunt bekijken. De restanten van een abbey

ernaast bekeken; het geheel werd opgesierd door prachtige bronzen beelden van ene Jackson. Echt geweldig van klein tot mens-hoogte.

In het dorp zelf was het rustig en helaas geen pin-automaat en we zijn aardig door onzen ponden heen.

Er gaat zelfs geen bus naar de haven…. dus…… weer een heerlijke wandeling door het bos terug. We doen wat “inkopen” bij het winkeltje en nemen weer zo’n lekkere klets koude pint op het bankje met uitzicht over de Beaulieu-river. Wat ijsklontjes mee en lekker koud bier aan boord. Het is echt weekend het is een komen en gaan van schepen hier.


7 EN VERDER

zondag 11 juli : Er is harde wind voorspel 5 met uitschieters naar 6, we blijven nog ’n dagje liggen. We ruimen de boot wat op en we maken een plan voor morgen… een grote tocht? ….. de planning gaat van Longstone Marina naar Brighton of Eastborne, of door naar Dover of zelfs door en over naar Oostende –het zou een zeer rustige nacht op zee worden, misschien wel gelijk door naar Breskens!

Diverse way-points opgezocht…tank gevuld… motorluik open… alles oké. Nu wij nog.

Lekker verder de dag doorgebracht met zonnen en lezen. ’s-Avonds nog even een lekkere koude klets op het inmiddels bekende bankje met uitz…….

Een overheerlijke tonijnsalade met witte wijn, vroeg naar bed voor morgen.
maandag 12 juli: Inderdaad de wekker loopt af om even voor 7 uur en we hebben alles snel klaar zodat we al om 7.45 uur los maken in Buckley’s Hard. Om 9.00 uur zijn we op de Solent waar het niet druk is, rustig zelfs. We kunnen allen zeilen zetten en weer eens mooi zeilen. Voor Portsmouth rekening houden met de veerdiensten en verder zeilen.

Het gaat prima totdat we een achterliggend schip hebben die gelijk met onze koers ligt,

alleen hij is groter en dus sneller. “Niets mee te maken” zegt Jan “je eigen koers houden” Het gaat ineens ook harder waaien, we liggen behoorlijk schuin, het water dat licht groen kleurt door de zon, schuimt langs de boot weg. “Tjee, dat gaat zo niet” roep ik “toch wel, ik kan zo niet reven” roept Jan. Toch schiet hij achter mij door om de genua wat binnen te halen. Af en toe kijk ik om wat het ander schip doet …. ook deze schipper krijgt het moeilijk met de wind, hij valt af en loopt van ons weg. Even verder probeert ook hij zeil te minderen. Nog lang hebben we hem naast ons zien varen.

Dat het ineens harder gaat waaien was ook voorspeld, dat noemen ze head-winds, die krijg je bij landpunten, daar waait en speelt de wind anders dan op volle zee.

Het zou nog een paar keer gebeuren. Bij Boulder, een versmalling tussen twee zandbanken, gaat het prima, alleen het duurt een eeuwigheid voor we er echt door zijn, de stroom staat tegen en het schiet voor geen cent op.

Jan besluit om de motor bij te zetten. De wind valt ook weer iets weg. We tuffen door op de zeilen en de motor bij. Een lange tocht, we gaan Brighton voorbij maar net te zien door het heiige weer.

De zon volop in de kuip….warm…rollen phoe….

We bekijken onze plannen, vannacht door ? Toch maar niet, ik heb het al aardig gehad. Dan houden we gewoon ons eerste plan vast… naar Eastborne en vandaar uit de volgende ochtend naar Boulogne (Frankrijk).

Wat te eten gemaakt, “dank U meneer Struik” en we zitten er nog even van na te genieten zegt Jan ineens verbaasd “wat drijft daar nou?” iets maar niet te zien wat het is. We varen ernaar toe…”het is zo’n ring waar je in kunt liggen en voortgetrokken kunt worden over het water”. Speelgoed. Ik heb snel de pikhaak. Jan draait de boot zodat ik er prima bij kan om de ring aan boord te sjorren, maar eerst gekeken te hebben of er misschien nog iemand in zat. Leeg laten lopen en onder de tafel ermee. De zee neemt en de zee geeft.

We varen en varen, eindelijk Beachie Head inzicht. Een prachtige ronde rode zon –helaas gaat hij niet onder in zee maar hij verdwijnt in het landschap achter Beachie Head. “Zou dat op een foto lukken?” vraag ik. “Nu niet, we moeten nu goed opletten en varen” is het antwoord van Jan.

Het water is zeer onrustig het waait weer en het is er ondiep. Fout moment voor een foto.

Toch kan ik het even later niet nalaten om snel een foto te knippen van dit mooie stukje en momentje van de natuur. Het is al over achten en nog 7 mijl naar Eastborne haven.


Zouden we er nog met licht aankomen? Nee dus, de duisternis valt snel we varen tot bijna aan de havenmond, daar pas laten we het grootzeil vallen. Jan probeert zich goed vast te houden, maar het wiebelt nog aardig hier met die zeegang. Rood-groen licht, we hadden al gezien dat er precies voor de havenmond een baggerschip ligt te werken. Het zou eens niet zo zijn, wanneer loopt iets nou normaal bij ons !

Maar Jan weet uitstekend te handelen door achterlangs te gaan, waardoor de baggerschuit uit Gorichem mooi rechts weg kan draaien zonder dat wij hem hinderen.

3x groen licht, we kunnen zo de sluis invaren en vastmaken. De vlonders gaan mee naar boven, gemakkelijke sluizen hier in Engeland, er liggen ook altijd lijnen klaar.

Het is inmiddels goed donker geworden, vochtig alles is nat en klam, mijn haren fladderen rond, ….moe zijn we. Er is plaats in een box G8, je weet niet waar je bent maar zoekt alleen je plekje om vast te maken. Subliem legt Jan de boor in de box (zal vast wel iemand gezien hebben, daar kikt hij op!) Vastmaken, ons pilsje en door naar de havenmeester om te betalen. Het is donker, stikdonder, div. lichten op de steiger zijn kapot; je hebt geen idee van waar je bent, zien we morgen wel. Rozig, klam, moe nog ’n pilsje en slapen, morgen maar kijken. Vandaag plm. 82 mijlen gevaren.

dinsdag 13 juli: de wekker loopt af om even voor 7 uur. Op, ontbijt klaar maken, eten we buiten wel op, als laatste in de sluis, deur dicht.

Het is wat mistig, grijs en een gladde zee, als we koers 83 graden zetten richting Boulogne. Je vertrekt met 7 schepen uit de sluis, maar iedereen vaart zijn eigen koers en voor je het weet ben je alleen, alleen op het water met zo nu en dat wat meeuwen om je heen. Het is rustig, weinig zeegang, nog steeds geen wind genoeg om zeil te zetten. We tuffen dus door. Jan heeft bekeken dat we een hele tijd de stroom aardig mee hebben, we lopen ook zo rond de 7 knts. ook over de grond. Het begint iets te waaien een tweetje, grootzeil uit. Volgens de weersvoorspelling zou het harder gaan waaien in de loop van de dag van 2-4 tot 5 knts. met wat regenbuien. “Als we de sokken er in houden zijn we de harde wind misschien voor, we lopen aardig, misschien 4 5uur in Boulogne” zegt Jan na dat hij de positie heeft genoteerd in het logboek en op de kaart.

Ik voel me akelig en jahoor ziek …..

Jan maakt beneden een bed voor me klaar om na het e.e.a. kwijt te zijn geraakt, even te kunnen gaan liggen. Om half twee weer present.

“We schieten aardig op, we houden een ruime 6 als gemiddeld op de meter” en de stroom nog steeds mee. We worden wel iets weg gezet maar Jan gaat beneden zitten rekenen hoe hij dat kan corrigeren om toch netjes bij way-point Boulogne –haven uit te komen. Als we even een franse vissersboot achterlangs moeten steken lijkt het alsof de boot geen 6 knts meer kan halen, de boot loopt traag, remt af oei…. als er maar niets aan de schroef zit, zo’n vissersboot die een net achter zich aantrekt trekt veel los van de bodem.

De kust is moeilijk te zien, ook al breekt er een bleek zonnetje door. 2 mijl ervanaf, daar ligt de kardinale ton…maar de haveningang? Toch weinig zicht…maar jahoor gelukkig de witte toren. We kijken nog een keer om en maar goed ook, we verwonderde ons al

dat we zo zonder “problemen” naar binnen zouden hebben kunnen varen.

Met veel schuin en een grote vaart die niet wordt verminderd snelt en Seacat uit Dover ons voorbij de haven in.

We willen langs een Zweeds zeilschip vastmaken maar de stroom zet ons weg. Dan zie ik naast dat schip aan de steiger een plekje vrij, wel klein maar toch proberen. Fenders in en met Jan’s stuurmanskunst liggen we zonder pardon vast.

De buurman kijkt even wat er gebeurt, kijkt naar zijn fenders en verdwijnt weer. Ook goeie dag.

We melden ons aan in het havenkantoor, voor 2 dagen willen we blijven liggen. Geen punt….alleen we hebben te weinig geld moeten dus eerst naar du Post. Halen gelijk boodschappen, we bevinden ons weer in luilekkerland; lekker vers brood, lekker kaas, lekker wijn, dat wordt smullen, maar ook sjouwen. We betalen voor 2 nachten en gaan genieten van onze buit.

Ik ben wel moe en mijn keel doet nog zeer.

Een vorstelijk avondmaal en om 23.00 uur slapen.
woensdag 14 juli ; Franse Nationale feestdag

Het is ook zeer rustig in de stad, gisterenavond iets van vuurwerk gehoord maar verder niets.

we willen ontbijten als de douane aanklopt, 2 man sterk, ze moeten van alles weten maar zijn vriendelijk en bewonderen onze boot. Koffie ? (net gezet), ja graag.

De eieren zijn extra hard gekookt als de douane met hun verkregen informatie vertrekken. We wandelen Boulogne in, geen mooi weer vandaag, voorspelling wind 4-5 zeer onrustige zee, morgen wind 4 rustige zee.

in de stad is alles gesloten, ook het museum in het oude kasteel. Jammer, we lopen wat rond drinken koffie en terug naar de boot, gewapend met vers stokbrood. We lezen wat, Jan maakt met touw en garen een ontwerp voor de eventuele gezamenlijk voortuin: de knoop zoals we in de kruidentuin van het Tudor house in Southampton gezien hebben.

We gaan op zoek bij de haven naar een restaurant voor lekker vis te eten. Het is laag water, je kijk dan ver onder de parkeerplaats van de haven door, allemaal palen vol gegroeid met schelpdiertjes, en bij de sluis wordt volop schuim groen schuim geproduceerd. Vies, echt vies, het waterniveau is misschien wel 4 meter verschil tussen eb en vloed. We hebben een plekje in het visrestaurant gevonden dat mooi over de haven uitkijkt. Mensen lopen af en aan over de kade voor ons, zich stevig worstelend tegen de harde wind in. Wij zitten goed, een lekkere vismix gegrild in folie met een witte (verkeerde) wijn, maar toch gezellig zo.

Op diverse podia is er live-muziek te horen, wij blijven geamuseerd staan kijken als een echtpaar op het grote terrein de samba, wals en tjatjatja danst.

Het wordt ook steeds drukker, zelfs jonge lui gaan dansen, de muziek is ook gezellig.

Als de avond valt gaan we terug aan boord, mensen, mensen en mensen lopen over de kade richting zee, daar zal het vuurwerk worden afgestoken.

Om 23.00 uur begint het spektakel, diverse schippers staan te kijken. Het is ook mooi vuurwerk een kwartier lang, de lucht kleurt van geel, blauw naar rood. Daarna is het ook voor ons slapen, maar ja de muziek duurt voort tot 2 uur ’s nachts. Om 4 uur in de morgen vertrekken alweer de eerste schepen naar zee…..weinig geslapen dus.


donderdag 15 juli: de wekker loopt af, opstaan, nieuwe buren…. op de navtex staat het laatste weerbericht te lezen 4-5 soms 6 ZW-W wind met af en toe regen. Tja we twijfelen wat te doen, vertrekken ? Toch aardig wat wind. Na het ontbijt kijken we bij de havenmeester, wind is afnemend.

Op de kaart bekeken hoe we moeten varen, onze bestemming is Duinkerken. “is te doen” zegt Jan, “zal wat rollen !!! maar is te doen”.

Kwart over 10 gaan we op stap na elkaar sterkte en succes gewenst te hebben voor het komende avontuur. Eenmaal buiten de pieren van de haven valt het reuze mee met de wind, maar het gestoken rifje blijft erin. De stroom nog tegen maar we komen vooruit. Plat voor de wind wordt het, niet erg prettig, wat geïrriteerde zeegang, genua wat kleiner, boom ertussen en de giek ook vastgezet.

We rollen voort; bij Point West lukt het niet meer het grootzeil gijpt steeds, al zit het vast geeft het toch behoorlijke klappen, De haveningang van Point West komen we niet voorbij … het schiet niet op….verschrikkelijk, ik zenuwachting en Jan geïrriteerd …..

“Ik haal het grootzeil weg” zegt Jan “zet de motor erbij en jij steekt de neus in de wind (24-26 knts inmiddels). Jan goed aangelijnd stapt naar voren altijd eng met die wilde golven, ik probeer de bot dan zo stil mogelijk te houden. Het lukt, Jan weer terug, en langzaam lopen we het havenhoofd voorbij. We blijven zo door varen, gaat aardig al wordt de zee erg onrustig, wild, onplezierig. Met meerdere schepen lopen we de haven van Duinkerken binnen en gaan brutaal genoeg gewoon in een box liggen. Na veel

zoeken de havenmeester gevonden, we mogen blijven liggen op plekje F6. Vastmaken, klaar. Douchen, eten en naar bed. Allebei wat nukkig al probeert Jan van alles om mij weer wat aan het lachen te krijgen.


vrijdag 16 juli ;

Weerbericht 3-4 soms 5 W. ZW

Tja toch maar weer proberen, Jan heeft 2 riffen gestoken en met een klein voorzeil moet het gaan. Als we de haven uitwillen gaan staan de lichten op dubbel rood: wachten dus! Een groot vrachtschip komt getrokken door een sleper de haven binnen. Er staat behoorlijk wat deining, witte koppen op de golven, we zetten zeil en varen het havenhoofd uit, koers 60-70 graden. Alleen, niemand volgt ons. Stroom tegen, maar met de zeilen zo gaat het goed, ik moet achter de helmstok.

Eenmaal de zandbank voorbij wordt de zee wat rustiger, althans het gaat beter, het blijft toch behoorlijk waaien richting West….pal voor de wind.

De zon schijnt het is best warm, wat zullen onze handen bruin worden.

Het is eigenlijk een mooie tocht, beter dan gisteren. Als Jan het Franse vlaggetje voor de Belgische heeft verwisseld en heeft staan genieten vanaf de mast uitkijkend over zee, neemt hij de helmstok over, want ook ik moet even genieten van het uitzicht.

Als we de haven van Oostende naderen zien we ook twee veerboten aankomen. We moeten opschieten zegt Jan, ze voor zijn anders liggen we zomaar een half uur hierbuiten te wachten. Het grootzeil ruimen we op, de motor bij en met de genua nog uit lopen we de haven in, de lichten blijven gelukkig groen-groen-wit.

Als we de marina invaren roept Robert dat de Cloud Nine kan aanschuiven in de rij die er al ligt, maar Jan heeft nog een vrije boei ontdekt nr. 16 en riep dat hij die wilde omdat we ook 2 dagen willen blijven. “Probeer maar” roept Robert terug, “by my gast”.

Het plekje is wel erg klein maar wij met onze ervaring in Kopenhagen, pikken de boei op en Jan stuurt de Cloud Nine precies het plekje in. Stuur- en bakboord even wat fenders

wegduwen en ja hoor we liggen. Vastmaken en klaar.

Als we betalen vertelt Robert dat we morgen wel moeten verhalen want de eigenaar van de boei komt terug. Nu gaan we ergens lekker wat eten, goed slapen hoop ik, want we zijn best wel moe van deze twee dagen intensief varen. Jan verliest zijn zonnebril als hij de lijnen wat vaster zet… floep weg.


zaterdag 17 juli

We schrikken wakker door een geluid aan de boot, drijft er hout tegenaan? gaat de buurman weg? Het is even voor 7 uur, Jan gaat kijken.

Er is door de havenmeester al een lijn gespannen met in het midden een bordje BEZET en dat tikt nu tegen de preekstoel aan. We zijn allebei op en wakker dus maar wassen en aankleden.

Jan spreekt Robert en die wijst ons een nieuwe plaats aan, met wat geharrewar met een lijn van de dwars gestapelde schepen vaart Jan de box weer in, vastmaken en ontbijten, brood halen? neen, zegt Jan, we gaan ontbijten op een terras. Het wordt een warme dag dus als we nu ontbijten, boodschappen halen en dan lekker luieren? Oké, zo gezegd zo gedaan. Nieuwe zonnebril voor Jan gekocht. Als we het museum van Schone Kunsten ingaan mogen we niet verder: lunchepauze van 12 tot 14.00 uur. We lopen terug naar de boot met een heerlijke gebakken kip, witte wijn en stokbrood voor onze overheerlijke lunche. In de haven is het warm erg warm, het zonnekleedje moet erop.

Tegen 17.00 uur ontvluchten we de boel om een lekker koud pilsje te gaan drinken. ’n pleintje met live-muziek eettentjes en net 2 lege stoelen, we zitten goed en kijken naar de komende en gaande mensen. Gezellig.

Op het terras tegenover ons zitten wat mensen in kostuums met pruiken op (later bleek dat zij het levende schilderij “de geneesheren” van James Ensor uitbeelde). We lopen wat rond en vallen neer op een ander pleintje, weer 2 lege stoelen en weer een lekker koud pilsje nu met versiering van kaaskroketten, alleen ….dat duurde even !!!

Jan stapt onder de douche, ik was me aan boord want ik heb geen zin in een openbare douche-beurt. Het is onrustig is de haven, eerst door de muziek op de boulevard dat enorm over de haven galmt, dan de generator van de Althena uit Willemstad en de heren zijn dronken en hebben plezier met Gulio Isqlesias die nu over de haven klinkt.

Meerdere schippers ergeren zich aan hun gedrag maar niemand doet iets.

Jan gaat op een oor en slaapt, ik blijf nog op in de hoop dat het eens rustig zal worden. Nou dan is het inmiddels half 1 geworden.

Zondag, 18 juli


Het is 7.30 uur alle twee wakker, zullen we gaan skaten de boulevard over? zegt Jan. Natuurlijk lekker.

Het is rustig langs zee als we vertrekken een heel end, goed te doen de steentjes zijn overal hetzelfde. Even rusten op een bankje met uitzicht over een zeer rustige, kalme zee.

De terugreis gaat al wat moeilijker, veel meer badgasten en wandelaars en joggers en fietsers; wij skaten er tussendoor. Af en toe krijgen we commentaar :”wat zien die eruit” “dat moet je ook maar durven” “hé, das lekker”

Uitzweten, opfrissen en ontbijten. We proberen het nog eens bij het museum voor Schone Kunsten, nu om 11.00 uur binnen. In België is nu het jaar van de schilder Ensor.

James Ensor een speciale tentoonstelling van zijn etsen en tekeningen en een paar olieverfschilderijen. De catalogus gekocht en de Stichting vriendenkring Ensor gesteund. Omdat het museum voor moderne kunst pas om 14.00 uur open is gaan we wat door de winkelstraten naar een terrasje.

Het is warm weer, veel toeristen en badgasten aan de boulevard (friettoeristen zegt Robert). Het museum was zeker de moeite waard voor ’n bezoek, ten eerste was het gebouw lekker koel, ten tweede de eigen collectie was zeer modern en zeer interessant en veelzijdig.

De speciale expositie van Vandercam was minder, niet van opzet maar de werken zelf; groot somber, soms weinig verf dan weer een dikke laag met zwart overtrokken (erg vies). We hadden ons vermaakt. Weer zitten aan de boulevard met ’n pilsje en mensen kijken. Even langs de haven om te kijken of de Serendipity er misschien is binnengekomen. Neen, wij door naar Le Dolfi voor het nuttigen van 3 heerlijk gebakken scholletjes.

Eenmaal terug aan boord probeert Jan om Ed of Riet te bellen: zij helemaal over de rooie, proberen ons al 3 dagen te bellen, de voice-mail werkt niet, tja en wij maar steeds te horen krijgen dat er geen berichten zijn.

Zij zijn in Zeebrugge. We spreken af dat zij morgen naar Oostende varen, wij nog een dag blijven.

Als we van een wit wijntje en een boek zitten te genieten klopt Rob op de boot. Een mede-engelandzeiler. Zijn vakantie is pas begonnen en maakt een tocht met vriendin en zijn nieuwe boot naar Engeland. Hij geniet met een glaasje wijn mee van onze verhalen.

’s-Avonds gaan we hun boot bekijken, waar hij heel wat uurtjes werk in heeft zitten en nog moet insteken. Gezellig gebabbeld, ook onze kaarten van de zuidkust en de Solent meegegeven, want hij had alleen maar kopieeen van het gebied.

Als we van onze avondwandeling over de pier terugkomen vraagt onze Duitse buurman of er niets gedaan kan worden aan die draaiende generator van de Althena? Hij is een bonk zenuw, had gisteren niet kunnen slapen en nou vannacht? Niemand durft iets te zeggen. Politie bellen? hij had het niet meer.

“Beter een Nederlander dan een Duitser” zegt hij. Jan klopt aan en vraagt naar de schipper ….efin het eind van het verhaal is dat de generator uitgaat en het stil is in de haven. Onze buurman is Jan zeer dankbaar en heeft net als vele andere schippers, een goede nachtrust.
Maandag, 19 juli
vroeger op om lekker te kunnen skaten, net als gisteren over de boulevard van Oostende

het is lekker fris en nog rustig. We skaten tot aan Mariakerke, de hele boulevard over.

Terug met een zacht windje in de rug ….lekker!!!

Moe, nat maar wel voldaan van deze lichamelijke inspanning, eerst even uitwasemen, ontbijten, douche, boot opruimen ….maar we komen net aan boord of het schalmt door de haven “Cloud Nine of je de Serendipity mobiel wil belle” Robert aan de overkant van de haven. Het gaat harder waaien in de loop van de dag 4-5 w. zw. of wij soms niet naar Zeebrugge willen komen?

Nou geen kwartiertje later en 1 broodje op, maakte we los en gingen we op weg.

Lijfelijk vies, ons sport kloffie nog an maar ala, we hadden een mooie zonnige zeiltocht

en een warm onthaal in Zeebrugge. Gelijk ook weer politie aan boord die ook weer met allerlei vragen kwamen en zelfs reddingsspullen moesten zien.

’s-avonds heerlijk gegeten in de Fishbone en weer lekker bijgekletst met Ed en Riet.

Dinsdag, 20 juli
Wij zouden om 8 uur uiterlijk half 9 vertrekken, Ed en Riet ?? wisten het nog niet.

Windvoorspelling 4 tot 5 w. zw., maar voor morgen meer. Als zij ook niet gaan moeten ze minstens 3 dagen hier blijven liggen wat het weer wordt er niet beter op.

Nou, met 3 tellen was Ed in zijn badjas veranderd in een schipper….ontbijten maar op zee. Het wordt een mooie tocht, zegt Jan, wij wachten nog even en kunnen samen vertrekken. Inderdaad Zeebrugge de havenmond uit, onder de kust gebleven en mooi halve wind kunnen blijven varen. Alleen op de Westerschelde liep hij tij tegen en liepen er hoge golven. Zelfs nog moeten gijpen voor een groot vrachtschip, vloek.…wat een golven met zo’n loodsboot er nog tussendoor ook. Maar we kunnen de havenmond in bij Vlissingen richting sluis. Het is nog geen 13.00 uur.

Pas om kwart over 3 kunnen we vastmaken in de binnenhaven van Middelburg, doordat er zoveel oponthoud is in de brugbediening…belachelijk!

Als we naar ons plekje varen horen we roepen….Jan en Cathrijn van Altena staan op de kant naar ons te zwaaien.

Net vast naast Ed en Riet komt Jan al aangefietst. Aan boord bij Ed voor een borrel, even later komt ook Catrijn aangefietst. We spreken af dat voor we gaan eten even bij hun langs komen om zijn nieuwe boot te bekijken.

Gezellig, alles gezien, ’n pilsje ’n harinkie en gezellig zitten praten, maar toch ook wel honger dus tot gauw…, Jan vraagt of we hem willen doorgeven wanneer we morgenvroeg vertrekken, dan wil hij foto’s maken.
Woensdag, 21 juli
Uitslapen; het waait nog stevig ook in de havenkom, wij willen vertrekken, waarheen?

Ed en Riet blijven ’n dagje hangen in Middelburg. om 10.30 uur draait de brug; Jan van Altena neemt foto’s van de Cloud Nine …tot gauw.

Er staat inmiddels een stevige bries, genoeg scheepvaart op het kanaal; vele gaan nu binnendoor….een wirwar voor de sluis bij Veere, het achteropkomend vrachtschip mag eerst naar binnen en gaat bakboord liggen…. de jachten moeten dus aan lage wal vastmaken. Wij schuiven langs een motorjacht waarvan de schipper meer zorg heeft voor z’n fender en ons probeert af te houden dan dat hij de lijn vastpakt om over de kikker te leggen.

Op het Veerse meer is het aardig druk, vooral de surfers hebben schik, schieten met een grote snelheid over het water.

Met hulp van het kompas vinden we achter een eiland verscholen een steiger. We maken vast en gaan lekker wat zitten lezen en kijken om ons heen, het is nl. aardig hard gaan waaien.

Een huur zeilboot met 3 man meert voor ons aan, klets nat met de hoospan in de hand. Gaan lunchen op het eiland, even later achterons weer een huur zeilboot nu met 2 volwassenen en 2 kinderen aan boord. Zij hebben pech een scheur in het grootzeil, 1 man kon zeilen voor de andere dus een echter waterdoop. Later worden ze meegesleept achter een motorboot richting Veere.

Jan maakt een overheerlijke pot nasi en een wandeling over het eiland voor de spijsvertering erna.

’s-Avonds net voor het donker wordt zien we op de navtex dat er stormachtig weer aan komt met 7 tot 8 knts en de wind naar Nw-N zal gaan draaien.

We besluiten om de boot te verhalen naar de andere kant van de steiger zodat we morgenvroeg niet aan de lage wal liggen. Alle lange lijnen komen er aan te pas. We liggen zo vast als een huis.
Donderdag, 22 juli
Goed geslapen, de harde wind/stormachtig is uitgebleven, het zonnetje schijnt. Toch voorspellen ze 5 6 knts wind, regen. Jan wilt weg, door ..richting huis. Als we wat moeilijk vastmaken aan het remmingswerk van de Zandkreeksluis wordt de lucht grijs en gaat het regenen. Regenpakken en jassen aan, maar goed ook want eenmaal in de sluis gebeurt er van alles waardoor we zeker geen tijd hadden gehad om het daar te doen. Het plenst inmiddels en het zal niet meer droog worden.

Doordat een boot van de Moezel-Rijntocht zijn motor en schroef draaiende hield kreeg je veel stroom van achteren, wij hadden daarom eerst achter vast gemaakt maar het schip na ons niet, die lag met 3 tellen gelijk dwars met zijn neus op ons achterschip en zijn kont tegen de rondvaartboot. Jan kon hem afduwen en de neus tussen muur en trap krijgen. De schipper klom met een lijn de trap op en kon zo zijn achterschip bijtrekken.

Met het wegvaren mocht eerst de rondvaartboot die vertrok dus met volle kracht, veel schroefwater…en de sluiswachter maant iedereen om te vertrekken…losmaken ja ..het verkeer wacht!! Wij wachten eerst voor het water wat rustiger is “ze kunnen me wat” later roept Jan de sluiswachter op en zegt dat ook de beroepsvaart in sluizen de schroef kunnen afzetten, dank u tot ziens.
Het waait pittig met een stukje genua het Brabants vaarwater door –regen-regen en nog eens regen. Het zicht is slecht met die zware buien, kompas en koers uitzetten is nodig al is dit water voor ons nog zo bekend.

Het is rustig met scheepvaart op het water, enkele tegenliggers op het Keeten maar die zullen nog wel schrikken als ze de hoek om komen.

We kunnen de Krammersluis zo invaren en vastmaken. “Het waterniveau is gelijk” zegt de sluiswachter “maakt u vast en u heeft een kwartiertje voor uzelf”.

Jan maakt soep en snel een sanitairestop, maar bah wat vies om die natte pakken weer aan te moeten trekken. Het blijft grijs en regenen.

Als we de sluiskom uitkomen en koers willen zetten langs het eilandje komt een vrachtschip recht op ons af, is die abuis?, hij gaat richting sport!!

Dan draait hij iets op….Jan ziet de schipper dansen en springen ….die is dronken of stoned. Hij vaart recht op de pier af… op het laatste moment wordt het schip gecorrigeerd en draait hij de sluismond in. Belachelijk.

De windmeter staat op 24 26, ik zie zelfs even 30 – 33knts. wind.

Veel schepen zijn er niet; ook bij de Volkeraksluis kunnen we doorvaren en vastmaken.

We gaan door naar Numansdorp, op het Hollands Diep is geen schip te zien, rare golfslag, grauw water. De havenmeester is al vertrokken als we er om 18.00 uur aankomen, we zoeken een vrije box 105, nemen een pilsje en een sterke kerel die ons nog weg krijgt.

Een lekkere ribeye gegeten en vroeg de kooi in.

Vrijdag 23 juli
Ik zit nu met een bult op mijn hoofd te schrijven als we varen op de Maas voorbij Waalwijk.

Om 10.30 uur vertrokken uit Numansdorp. Het is weer rustig geworden, kun je ook zien

aan uit alle richtingen komende motor- en zeiljachten, groot en klein. Iedereen durft weer het water op en wil verder.

Alleen op de genua varen we richting de Moerdijkbruggen, hier moeten we strijken

het is even rustig gaat prima.

De brug bij Raamsdonksveer daar is maar 9 meter doorgang dat betekend dat de mast iets verder moet zakken.

Maakt ergens een krakend geluid, eenmaal onder de brug door mast weer omlaag, maar de achterstag blijft vastzitten… ik trek hem los en loop in en beweging weer terug naar de helmstok…boem… de giek zwiept tegen m’n voorhoofd, wordt een aardige bult.

Het laatste stukje over de Maas wordt gebruikt om wat spullen te pakken en op te ruimen, maar als we eenmaal de Koornwaard opdraaien en zien hoe mooi en rustig het hier is hebben we allebei nog geen zin om naar de Maastrichtseweg te gaan…daar wacht niemand op ons. We besluiten om nog een nachtje aan boord te blijven, gaan lekker (nou ja lekker) eten in de Blauwe sluis. Na een gezellig gesprek en de boot van Ries Lievens bekeken te hebben genieten we van deze laatste avond aan boord van de Cloud Nine. Morgen is het weer ruimen, wassen, strijken en boodschappen doen.

Vakantietocht 1999
ma 21-6 Koornwaard – Strijensas

di 22-6 Strijensas –Wemeldinge

wo 23-6 Wemeldinge (kanaal Westerschelde) – Vlissingen

do 24-6 Vlissingen – Nieuwpoort (B)

vr 25-6 Nieuwpoort (B) – Dover (Eng.)

za 26-6 Dover (Eng.) – Brighton

zo 27-6 Brighton vrijaf

ma 28-6 “ regen, nat weer

di 29-6 “ harde wind foto’s gemaakt in haven

wo 30-6 op weg naar Portsmouth –omgedraaid terug Brighton

do 1-7 Brighton, slecht weer

vr 2-7 Brighton – Portsmouth

za 3-7 Portsmouth – Marina Solent

zo 4-7 Marina Solent – Hamble river Swanwick Marina (Moody werf)


ma 5-7 Moody-werf – Southampton Ocean Village Marina

di 6-7 Southampton vrijaf rond gekeken diverse musea

wo 7-7 Southampton – eiland Wight Island Harbour Marina

do 8-7 eiland Wight vrijaf gewandeld naar hoofdstad Newport

vr 9-7 eiland Wight – Beaulieu river Marina

za 10-7 Marina – vrijaf wandeling automuseum in Beaulieudorp

zo 11-7 Marina – vrijaf harde wind, zonnig weer


ma 12-7 Beaulieu Marina – Eastborne

di 13-7 Eastborne (Eng.) – Boulogne (Fr.)

wo 14-7 Boulogne (Fr.) vrijaf feestdag vuurwerk

do 15-7 Boulogne (Fr.) – Duinkerken (Fr.)

vr 16-7 Duinkerken (Fr.) – Oostende (B.)

za 17-7 Oostende (B.) vrijaf

zo 18-7 Oostende (B.) vrijaf skaten musea bezocht

ma 19-7 Oostende (B.) vrijaf ? neen door naar Zeebrugge (B)

di 20-7 Zeebrugge (B.) – Middelburg (N.)

wo 21-7 Middelburg – steiger op Veerse meer.

do 22-7 Veerse meer – Numansdorp

vr 23-7 Numansdorp – Koornwaard

za 24-7 Koornwaard – thuis.
Reis naar de Solent en via de Franse en Belgische kust weer terug naar de Koornwaard.. Pagina van
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina