Van Guinness over Heineken tot SchnappsDovnload 10.92 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte10.92 Kb.

Van Guinness over Heineken tot Schnapps


Het relaas van enkele KHBO-studenten in Ierland, Nederland en Oostenrijk

In de vorige editie van Student Times maakten we kennis met twee studentes die popelen om op buitenlands avontuur te vertrekken. Hoewel Ierland op beide verlanglijstjes voorkwam, ging de voorkeur uiteindelijk toch uit naar een andere Europese bestemming. Maar voor Frank Schouteeten, student elektronica aan de Campus Oostende, is de Ierse hoofdstad Dublin sinds enkele maanden zijn nieuwe thuisstad.Allo allo?

Sinds februari loopt Frank immers stage bij het National Metrology Laboratory, een bedrijf verbonden aan de Ierse overheid. Zijn taak bestaat erin om een wetenschappelijke weegschaal zodanig aan te passen dat de dichtheid van een bepaald object ermee gemeten kan worden. Hoewel het Engels hierbij de voertaal is, trekt hij zich prima uit de slag dankzij zijn voorkennis van de taal. En hij is niet alleen.

Ook voor Kim Vanhulle begint het gebruik van een vreemde taal stilaan te vlotten. Als studente in de lerarenopleiding secundair onderwijs (wiskunde – informatica) studeert ze sinds februari in Oostenrijk, waar het Duits de officiële taal is. Ook al gaat het antwoorden soms nog moeizaam, de beginselen van de taal krijgt ze al aardig onder de knie waardoor het haar steeds beter lukt anderen te begrijpen. Om dat bij te schaven, staat er na de paasvakantie bovendien nog een spoedcursus Duits op het menu.

Toch mist Kim soms de Nederlandstalige lessen en dan vooral de vaste lokalen waar iedereen genoeg plaats heeft om te zitten. Inclusief de nodige ruimte om de benen te kruisen onder de bank, benadrukt ze. De Oostenrijkse school waar ze les volgt, verschilt duidelijk danig van de KHBO. Niet alleen is de organisatie er vrij chaotisch, wat het moeilijk maakte voor Kim om een lessenrooster samen te stellen, de lessen veranderen ook elke week.De cultuurschok in beeld

Bovendien zijn er wel nog meer verschilpunten op te merken tussen Belgen en Oostenrijkers, vooral op cultureel vlak. Als voornaamste aspect haalt Kim het gebrek aan stress aan. Frequente laatkomers voelen zich vast en zeker in hun nopjes tussen de Oostenrijkse bergen, want wie er te laat komt in de les of vroeger de klas moet verlaten, krijgt al lang geen verwonderde blikken meer. Het is er bovendien doodnormaal bij aanvang van de les een voorraadje proviand uit te stallen op de lessenaar en dit naar believen te verorberen. Als top of the bill, zo vertelt Kim, wordt de gsm nooit ofte nimmer op stil gezet, het geluid van zowel docenten als studenten staat altijd aan. En word je opgebeld, dan neem je toch gewoon je mobieltje op en ga je even naar buiten om verder te telefoneren.

Voor Moon Shik Vergeylen, student cultuurmanagement die stage loopt bij het Pleintheater in Amsterdam, lijken de culturele verschillen op het eerste zicht misschien iets minder groot. Maar niets is minder waar. Eenmaal aangekomen in Nederland was hij toch ook enigszins onder de indruk van zijn nieuwe multiculturele omgeving en was het even wennen aan de wereldstad die Amsterdam is. Maar ondertussen is ook Moon Shik prima ingeburgerd, hoewel… Een broodje kroket uit de muur kan hem nog steeds niet helemaal bekoren. Het gemis van typisch Belgische kost, zoals frietjes met stoverijsaus, lijkt een vaak terugkerende factor.

Dat een buitenlandse ervaring de mogelijkheid geeft om een andere cultuur te leren kennen, mag wel al duidelijk zijn. Samen met zijn vier medestudenten die ook stage lopen in de stad en enkele collega-stagiairs, gaat Moon Shik namelijk regelmatig op verkenning in Amsterdam. Zo zag hij al ijszeilers aan het werk, genoot hij van Yevgueni in de alomgekende muziektempel Paradiso, liep hij de Vlaamse acteurs Benny Claessens (aka Benny De Pauw) en Michaël Pas tegen het lijf in De Brakke Grond en stond hij voor het eerst op de latten tijdens een bezoekje aan Snowplanet.

Ook Kim Vanhulle kan erover meespreken. Haar eerste ski-ervaring noemt ze de kers op de taart van haar verblijf in Oostenrijk tot nu toe. En hoogtepunten zijn er wel nog meer; ook de wekelijkse Stammtisch waarbij elke woensdag in de pub samengekomen wordt om Engels te spreken, de familiebezoekjes, het ontvangen van leuke kaartjes of het leren kennen van nieuwe mensen staan in het geheugen van Kim gegrift.

Aan de linkerkant van de baan rijden, was dan weer een uitdaging waar Frank mee te maken kreeg . Daarnaast merkt hij ook op dat de Ierse bevolking het cliché alle eer aandoet doordat men er werkelijk zo vriendelijk is als steevast beweerd wordt. Iets wat trouwens ook over Oostenrijkers gezegd kan worden, aldus Kim. Bij problemen staan haar collega’s en vrienden immers onmiddellijk paraat om een handje toe te steken. En Nederlanders…die nemen inderdaad niet gauw een blad voor de mond en zijn best wel assertief, aldus Moon Shik.Drijfveren voor het vertrek

Veelal zijn het leren kennen van nieuwe vrienden en het opdoen van ongekende ervaringen enkele van de drijfveren om voor het buitenlandse verhaal te kiezen. Voor Frank was daarnaast ook de Ierse cultuur, waar onder andere sporten als rugby hoog in het vaandel gedragen worden, ook een belangrijke motivatie. Zo ontdekte hij in levende lijve hoe een belangrijke rugbywedstrijd als de Six Nations Championship een waar fenomeen blijkt te zijn in Ierland of hoe het voelt om Saint Patrick’s Day volop mee te vieren.

De drie studenten zijn het dan ook volmondig eens wanneer hen als afsluiter gevraagd wordt welke raad ze kunnen meegeven aan studenten die de smaak misschien zelf te pakken hebben. Wie liever in eigen land blijft, moet niet gepusht worden. Maar wie ook maar enigszins twijfelt, moet absoluut zijn kans wagen. Dankzij de buitenlandervaring zie je als student een ander stuk van de wereld, leer je een andere cultuur kennen, ontmoet je nieuwe mensen en nog zo veel meer… Geef toe, wie zou het zich beklagen?

[Aparte inzet in de tekst]

Met de auto naar het buitenland.

Frank Schouteeten reisde zelf met de auto tot in Dublin, een tocht die bij momenten een huzarenstukje bleek te zijn. Op een halfuur van de haven van Holyhead, waar de ferry richting Dublin genomen moest worden, kreeg hij af te rekenen met autopech. Om andere zielen te behoeden voor gelijkaardig onheil, somt Frank enkele nuttige tips op om goed voorbereid aan de reis te beginnen.  • Controleer voor het vertrek de staat van de autobanden. Let daarbij ondermeer op druk en slijtage.

  • Laat vooraf nog een groot onderhoud doen en informeer de garagehouder hierbij dat je een lange tocht voor de boeg hebt.

  • Ga zeker nog eens langs bij je verzekeraar in verband met een repatriëringverzekering.

  • Vergeet tot slot niet te controleren of je autoverzekering wel geldig is in het buitenland.

[Foto’s die in de tekst geplaatst worden]De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina