Veilig en milieuvriendelijk werken aan de airco in een voertuig: vakmanschap dankzij samenwerking en certificeringDovnload 7.62 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte7.62 Kb.

PERSBERICHT – 11 mei 2012


Veilig en milieuvriendelijk werken aan de airco in een voertuig: vakmanschap dankzij samenwerking en certificering.

RTC Netwerk, de VDAB en EDUCAM stellen samen met de onderwijsnetten het certificeringsproject AIRCO voor. Hiermee krijgt iedereen uit de uitgangsjaren BSO- en TSO-opleidingen richting autotechniek, uit ‘Leren en werken auto’ en uit de CVO-opleiding autotechniek de kans om tijdens de opleiding een certificaat te behalen dat nodig is om aan airco’s te werken. Dit maakt hun positie op de arbeidsmarkt sterker en tegelijk is dit positief nieuws voor de bedrijven uit de autosector.
Als de volledige koelmiddelinhoud uit een airco van een auto lekt, is dat een bijzonder slechte zaak voor het milieu. Eén zo’n lek betekent gemiddeld een uitstoot van maar liefst 195 kg CO2. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot van een autorit van 1.260 kilometer. Het is dan ook belangrijk dat technici op een veilige en verantwoorde manier aan airco’s in voertuigen kunnen werken. Daarom is er sinds juli 2010 door de Vlaamse Overheid een certificaat in het leven geroepen. Wie met airco’s in voertuigen werkt, is verplicht om dit certificaat voor te leggen. Je kan het behalen na het volgen van een specifieke opleiding die een dag duurt.
Onderwijs autotechniek speelt snel in op arbeidsmarktnood.

Scholen kunnen dit certificaat zelf niet afleveren via hun leerplan: dit kan alleen via een aparte opleiding en certificering volgens de normen van LNE. Dit is het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid. Aanvankelijk werd de opleiding voor leerlingen niet in heel Vlaanderen gegeven, en kregen ze dus niet overal dezelfde kansen.


Tijd om samen te werken, dus. Op vraag van en in samenwerking met de onderwijsnetten en vormingspartners hebben RTC Netwerk, VDAB en EDUCAM het certificeringsproject AIRCO opgestart. Door een goede samenwerking tussen alle partners op het vlak van know-how en infrastructuur, krijgen nu àlle leerlingen uit het zesde en zevende jaar uit de BSO- en TSO-opleidingen autotechniek, ‘Leren en werken auto’ en de opleiding autotechniek van de CVO’s de kans om het certificaat te behalen tijdens hun opleiding. Dit is een welkome kwaliteitsgarantie voor werkgevers. En het zorgt ervoor dat leerlingen een stuk sterker staan als ze zich aanbieden op de arbeidsmarkt om hun eerste job te vinden.
Hoe werkt het?

De leerkracht behaalde zelf eerst het certificaat bij een erkende opleidingspartner en volgde nadien een train-the-trainer bij EDUCAM. Daarna geeft de leerkracht de leerlingen een theoretische en praktische opleiding met en op de gecertificeerde infrastructuur van de VDAB. Dan volgt er een theoretische en praktische proef die wordt afgenomen door de leerkracht samen met de lesgevers van de VDAB. LNE valideert dit met een wettelijke certificering. 95% van de leerlingen die tot nu toe deelnamen aan de opleiding, haalden ook effectief het certificaat. Er hebben zich ondertussen al 700 leerlingen voor de certificering ingeschreven.


Stien van Hevele (Domein Expertise Manager Voertuigtechnieken VDAB): “De rol van de VDAB bestaat erin om haar infrastructuur ter beschikking te stellen. Vandaar dat we een oplossing hebben gezocht in het certificeren van leerkrachten, met daarnaast een assessoropleiding.” Zo kunnen de leerkrachten hun eigen leerlingen opleiden en helpen certificeren.

Jan Wilmots (Coördinator RTC Netwerk): “Het resultaat mag er zijn, des te meer omdat we pas in maart van vorig jaar voor de eerste keer over het project hebben gesproken. Het mooie is tevens dat zowel de VDAB als scholen en andere partners vragende partij zijn en achter dit initiatief staan. We moeten samenwerken om iets te kunnen bereiken.”Voor meer informatie over VDAB: Lien Leroy (Lien.Leroy@vdab.be / 0478 77 61 49)

Voor vragen over de opleiding AIRCO: Johny Vandekerckhove (Johny.Vandekerckhove@vdab.be / 0498 36 32 37)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina