Verkeersveiligheid: levens redden door strengere regels voor technische controleDovnload 10.67 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte10.67 Kb.Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 13 juli 2012Verkeersveiligheid: levens redden door strengere regels voor technische controle

De technische controle van voertuigen is van wezenlijk belang voor de verkeersveiligheid. Elke dag overlijden er in Europa minstens vijf mensen als gevolg van ongevallen waarbij technische gebreken een rol hebben gespeeld. Om die reden heeft de Europese Commissie nieuwe regels opgesteld om de technische controle aan te scherpen en het werkingsbereik ervan te vergroten.

Technische gebreken spelen een grote rol bij ongevallen. Ze zijn de oorzaak van 6 % van alle auto-ongelukken, wat neerkomt op 2 000 verkeersdoden en een veelvoud daarvan aan gewonden per jaar. 8 % van alle ongelukken met motorfietsen is te wijten aan technische gebreken.

Het voornaamste probleem is dat er te veel voertuigen met technische gebreken in het wegverkeer zijn. Uit recent onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland blijkt dat op elk willekeurig moment wel 10 % van de auto’s een gebrek heeft dat ernstig genoeg is om niet door de technische controle te komen. Bovendien wordt er op basis van de huidige voorschriften niet gecontroleerd op een groot aantal technische gebreken, die de veiligheid ernstig in gevaar kunnen brengen (zoals ABS en elektronische stabiliteitscontrole).

De bestaande minimumeisen voor de technische controle zijn gebaseerd op EU-voorschriften uit 1977; aan deze eisen is sindsdien zeer weinig veranderd. De auto’s, het gedrag van bestuurders en de techniek hebben sindsdien wel een grote ontwikkeling doorgemaakt.

De nieuwe voorstellen

Het doel van de nieuwe voorstellen is om meer dan 1 200 mensenlevens per jaar te redden en om meer dan 36 000 ongevallen te voorkomen die te wijten zijn aan technische gebreken.

Vicevoorzitter Siim Kallas, bevoegd voor Vervoer: ”Als je met een auto rijdt die niet op de weg thuishoort, is dat gevaarlijk voor jezelf en voor iedereen die bij je in de auto zit – je familie, vrienden of collega’s. Bovendien ben je een gevaar voor alle andere weggebruikers die bij je in de buurt komen. Eigenlijk is het heel simpel: we willen geen auto’s op onze straten die dodelijk kunnen zijn.”

Hoofdelementen van de nieuwe voorstellen


  • In de hele EU verplichte controle van scooters en motorfietsen. Motor- en scooterrijders, en onder hen met name jongeren, zijn de groep weggebruikers die het meeste risico loopt.

Oude voertuigen moeten vaker naar de technische controle. Tussen de 5 en 6 jaar stijgt het aantal ernstige ongevallen waarbij sprake is van technische gebreken fors (zie diagram in bijgevoegde MEMO/12/555).

  • Auto’s en bestelwagens die buitengewoon veel kilometers hebben afgelegd, moeten vaker worden gecontroleerd. Zodoende wordt de controle voor deze voertuigen gelijkgetrokken met die voor andere voertuigen die veel kilometers afleggen, zoals taxi’s en ambulances.

  • De kwaliteit van de technische controle verhogen door het vastleggen van gemeenschappelijke minimumnormen met betrekking tot tekortkomingen, apparatuur en inspecteurs.

  • Verplichte controle van elektronische veiligheidscomponenten.

  • Het aanpakken van fraude met kilometertellers door middel van geregistreerde kilometerstanden.

Voor al deze elementen bevatten de voorstellen minimumnormen voor de technische controle, die de lidstaten desgewenst kunnen aanscherpen.

Achtergrond

De bestaande EU-voorschriften voor de technische controle dateren uit 1977. Hierin staan minimumeisen voor de technische controle, waaraan sindsdien weinig is veranderd. De belangrijkste wetgeving bestaat uit drie elementen:  • In Richtlijn 2009/40/EG zijn minimumnormen voor de periodieke technische controle van motorvoertuigen vastgelegd; hierbij gaat het om de wettelijk verplichte controle van voertuigen. De richtlijn is van toepassing op personenauto’s, bussen, touringcars, vrachtwagens en aanhangwagens van vrachtwagens, maar niet op scooters en motorfietsen.

  • Richtlijn 2009/40/EG wordt aangevuld door Richtlijn 2000/30/EG, die de vereiste omvat de technische staat van bedrijfsvoertuigen tussen de periodieke inspecties te controleren (door middel van technische controle langs de weg). Hierbij gaat het om aanvullende ad hoc-controles langs de weg van bedrijfsvoertuigen.

  • In Richtlijn 1999/37/EG inzake kentekenbewijzen voor motorvoertuigen zijn de vereisten vastgelegd voor het afgeven van kentekenbewijzen, de wederzijdse erkenning daarvan en de geharmoniseerde minimuminhoud van kentekenbewijzen.

Voor meer informatie

MEMO/12/555

Voor de meest recente gegevens van de lidstaten over verkeersdoden (2011) zie IP/12/326.Website van het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer

Website van de vicevoorzitter van de Europese Commissie Siim Kallas, bevoegd voor vervoer

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)IP/12/780
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina