Verleden en heden in sportieve harmonie: Audi Sport quattro conceptDovnload 14.76 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte14.76 Kb.Verleden en heden in sportieve harmonie: Audi Sport quattro concept


  • Studiemodel met historische designdetails

  • Vooruitstrevend: plug-in hybride met systeemvermogen van 515 kW/700 pk

  • Topprestaties in combinatie met zeer gunstige verbruikscijfersLeusden, 4 september 2013 – Audi presenteert op de Internationale Autotentoonstelling van Frankfurt (IAA, 12-22 september) de Sport quattro concept. Opmerkelijk, om te beginnen door de lijnvoering waarvoor de ‘oer-quattro’ als inspiratiebron diende én vanwege de innovatieve plug-in hybride aandrijflijn met een systeemvermogen van 515 kW/700 pk.
De Audi Sport quattro concept is 4,60 meter lang, 1,96 meter breed en 1,39 meter hoog. Het krachtige silhouet wordt sterk bepaald door de korte overhangen, de ruime wielbasis (2,78 m.) en de 21-inch lichtmetalen wielen. In het uiterlijk komt de verwantschap met de oer-quattro op subtiele wijze tot uiting. Opvallende stylingdetails zijn bijvoorbeeld de markante C-stijlen, de rechthoekige koplampen (met Matrix LED-technologie) en de uitgebouwde wielkasten. Andere elementen die de Sport quattro concept tot een krachtige verschijning maken, zijn de zeshoekige singleframe grille met honingraatdesign, de grote luchtinlaten vóór en opzij en de sportieve splitter van met koolstofvezel versterkte kunststof. Achter springt de diffuser met de twee grote uitlaatpijpen direct in het oog.
Aandrijflijn: uitermate innovatief en krachtig

Als het gaat om prestaties is de Sport quattro concept sterk toekomstgericht. Hij maakt namelijk gebruik van een plug-in hybride aandrijflijn met een systeemvermogen van 515 kW/700 pk en een koppel van 800 Nm. De verbrandingsmotor is Audi’s 412 kW/560 pk sterke vierliter V8 biturbo. Deze motor is uitgevoerd met innovatieve efficiencyverhogende technologieën als Cylinder On Demand (COD). Tussen de V8 en de achttraps Tiptronic-transmissie is een krachtige (110 kW en 400 Nm) schijfvormige elektromotor ingebouwd. Deze wordt gevoed door een vloeistofgekoelde lithium-ion batterij met een capaciteit van 14,1 kWh. Deze batterij is ten behoeve van een optimale gewichtsverdeling achterin gemonteerd. Er is keuze uit drie aandrijfmodi. In volledig Elektrische modus (EV) kan maximaal 50 kilometer worden afgelegd (lokaal emissievrij). In Hybride-modus wordt voor het meest efficiënte samenspel van V8 en elektromotor gekozen en in de Sport-modus is de aandrijflijn volledig afgestemd op maximale prestaties.


Verantwoorde topprestaties

Als de V8 en de elektromotor samen optrekken, sprint de Audi Sport quattro concept in slechts 3,7 seconden van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 305 km/h. Ondanks het enorme prestatiepotentieel komt het gemiddelde normverbruik uit op slechts 2,5 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 59 g/km.

De rijdynamiek is niet alleen een kwestie van ‘snelle cijfers’. Het weggedrag van het studiemodel is zeer dynamisch door de multilink voor- en achterwielophanging, de stugge afstemming van vering en demping en Dynamic Steer, de stuurinrichting met variabele overbrenging. De Audi Sport quattro concept is uitgevoerd met 21-inch lichtmetalen wielen. Het remsysteem maakt gebruik van keramische remschijven.
Audi ultra: lichter, zuiniger en sneller

De combinatie van hoge prestaties en gunstig verbruik komt mede op het conto van de Audi ultra lichtgewicht bouwwijze. De structuur van de auto kenmerkt zich door een groot aandeel aluminium. Ook deuren en wielkasten zijn van aluminium. Het dak, de motorkap en de achterklep zijn gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof.


Sportiviteit van binnenuit

Het interieur van de Audi Sport quattro concept biedt plaats aan vier volwassenen. Voor elke inzittende is er een eigen sportstoel met geïntegreerde hoofdsteun. De sfeer aan boord wordt bepaald door donkere grijstinten. Voor de informatievoorziening voor de bestuurder zorgt een digitaal combi-instrument en een head-up display. Via het multifunctionele stuurwiel kan de bestuurder de gewenste informatie ‘ophalen’. Zo is er de Race-modus waarbij de toerenteller centraal komt te staan en waarbij functies als stopwatch en de ‘lap-timer’ onder handbereik komen. In de Setup-modus is gedetailleerde circuitinformatie beschikbaar. Overigens laat het stuurwiel zelf al zien wat we in komende sportieve modellen van Audi mogen verwachten. Andere sportieve accenten in het interieur zijn de zichtbaarheid van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel en aluminium en de dwarsversteviging achter de zitplaatsen achterin.


Iconische waarde sinds 1980

Sinds 1980 is ‘quattro’ een begrip. In dat jaar introduceerde Audi onder die naam zijn eerste sportwagen met permanente vierwielaandrijving. Deze ‘oer-quattro’ was goed voor vele overwinningen in de rallysport en bij legendarische ´hillclimbs’ als Pikes Peak. Sinds 1980 heeft Audi meer dan vijf miljoen personenauto’s met quattro permanente vierwielaandrijving geproduceerd.

Einde -

Audi AG

Om "Voorsprong door Techniek" duurzaam te garanderen, investeert Audi AG van 2011 t/m 2015 € 11,6 miljard in nieuwe producten. Audi neemt al lange tijd op verschillende vlakken haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Voor het duurzame succes van Audi vormen milieubescherming, behoud van grondstoffen, internationaal concurrentievermogen en een op de toekomst gericht personeelsbeleid de zakelijke basis.


Pon’s Automobielhandel

Audi-importeur Pon’s Automobielhandel is onderdeel van Pon Holdings b.v. Met bijna 11.000 medewerkers op meer dan 250 locaties in 12 verschillende landen proberen Pon-ondernemingen dagelijks de beste propositie aan te bieden aan (potentiële) klanten. Het merendeel van de activiteiten van Pon is gericht op de import, logistieke afhandeling, marketing, distributie, service en onderhoud van producten die wat betreft aard, kwaliteit en organisatie goed op elkaar aansluiten. In 1974 heeft Pon de importrechten van Audi voor de Nederlandse markt verworven.


Audi Nederland

In Nederland heeft de consument keus uit 200 Audi-modellen met een groen energielabel. Audi biedt bovendien meer dan 100 modellen met een gemiddelde CO2-uitstoot van minder dan 140 g/km. Circa 90% van de nieuw verkochte Audi’s in Nederland heeft een groen label. Op dit moment heeft Audi 24 modellen die voor zakelijke rijders in de gunstige 20%-categorie van de fiscale bijtelling vallen.Audi Nederland is te volgen via Facebook, Twitter & Youtube.1/
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina