Verschillen tussen de gelezen H. Mis en de gezongen H. Mis op zondag Beknopte versie voor de acolietenDovnload 5.69 Kb.
Datum13.10.2016
Grootte5.69 Kb.
Verschillen tussen de gelezen H. Mis en de gezongen H. Mis op zondag
Beknopte versie voor de acolieten

1) Bij het binnenkomen maken de acolieten ook een kniebuiging in het midden, maar gaan ze geknield zitten aan de credenstafel aan de epistelzijde en niet naast de priester aan de altaarvoet.Ze hebben een kandelaar bij die ze op de credenstafel zetten.De plaats van de acolieten is hoofdzakelijk aan de credenstafel, behalve van na de handwassing tot na hun communie.
2) Nadat de priester hen met wijwater besprenkelde staan ze mee recht en blijven ze rechtstaan tot aan het begin van de gebeden (Judica me) aan de altaarvoet.
3) Na de gebeden staan ze mee recht, samen met de ceremoniaris.
4) Tijdens de eerste bewieroking van het altaar neemt acoliet 1 (die het dichtste bij het altaar staat) de missaalpupiter van het altaar en zet die terug terwijl de priester de evangeliezijde bewierookt.
5) Bij het evangelie staan de acolieten met hun kandelaars aan de evangeliezijde.Acoliet 1 staat het dichtst bij het altaar. Na het evangelie keren ze terug naar hun plaats aan de credenstafel.
6) Wanneer de priester het kelkvelum van de kelk neemt, neemt de ceremoniaris dit aan, niet de acoliet.
7) Water en wijn, handwassing en het bellen blijft de taak van de acolieten.
8) Tijdens de bewieroking van het altaar bij het offertorium , neemt acoliet 2 de missaalpupiter van het altaar en zet dit terug nadat de priester de evangeliezijde bewierookte.
9) Na de handwassing neemt acoliet 1 de bel van de credenstafel en gaan ze knielen op de kussentjes zoals gewoonlijk.
10) Bij de consecratie heft de ceremoniaris de kazuifel op ipv de acolieten.De acolieten blijven dus op hun kussentje zitten.
11) Nadat ze de communie ontvingen , keren de acolieten terug naar hun plaats aan de credenstafel. De ceremoniaris gaat met de priester naar de communiebank.
12) Het overbrengen van het missaal en kelkvelum blijft de taak van de acolieten.
13) Tijdens het laatste evangelie gaan de acolieten met hun kandelaar in het midden staan.

******
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina