Verslag Ieper, wo jaimy Vos wbk4v leerjaar 4 InleidingDovnload 23.07 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte23.07 Kb.
Verslag Ieper, WO 1.


Jaimy Vos

WBK4V

Leerjaar 4

Inleiding.
Met geschiedenis zijn we bij het hoofdstuk de eerste wereldoorlog. Daarom zijn we samen met de TG klas ’s ochtends vertrokken richting Ieper in België. In Ieper is in de 1ste wereldoorlog hard gevochten. Daarom is er ook een diepe geschiedenis bij. Verder in dit verslag staat hoe de dag is verlopen en wat we bezocht en gedaan hebben. Ook heb ik bij elk hoofdstuk mijn eigen mening gegeven.

Inhoudsopgave.

- Ieper.

  • Museum Flanders Fields.

  • Menenpoort.

  • Hill 62.

  • Begraafplaats : Tyne Cot Cemetery.

  • Poppies.


Ieper.

Van 1914 tot 1918 was het een groot slagveld in Ieper. Ieper was een van de grote martelaarssteden van de Eerste Wereldoorlog. Enkele maanden na de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 liep het front vast bij de kleine, middeleeuwse stad Ieper.


Op 22 april 1915 was in Ieper de eerste grote gasaanval ooit. Het chloorgas versmoorde duizenden geallieerde militairen, vooral Franse troepen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een massavernietigingswapen werd ingezet.
Ieper had een modderige ondergrond en door veel gevechten stonden en bijna geen bomen meer overeind. Door het modderige veld waarop de soldaten moesten vechten, was koud en nat. Daardoor hadden veel soldaten last van trench foot. Ook als de soldaten moesten aanvallen of verplaatsen liepen ze door de modder, wat meer op een modderplas met lijken leek. Overal in de modder lagen lijken waar de soldaten maar overheen liepen om aan de andere kant te komen. Uiteindelijk bedachten ze om bomen en planken over de modder heen te leggen dat liep fijner.

Museum Flanders Fields.
Museum Flanders Field is een museum waarin de eerste wereldoorlog is uitgebeeld.

Meteen toen we in Ieper aankwamen zijn we naar Museum Flanders Field gegaan. Daar kregen we een boekje waar vragen instonden die je in het museum kon beantwoorden. Ook kregen we een bandje, die kon je op een apparaat houden en daarmee informatie openen, zoals filmpjes enz.

De vragen uit het boekje gingen over het museum dus over de 1ste wereldoorlog. De antwoorden van de vragen kon je vinden doormiddel van de bandjes te gebruiken om filmpjes te openen of bij de opdracht stond waar je het antwoord ergens kon vinden.
Mijn mening over het Flanders Fields museum :
Ik vond het museum mooi en ook alles zag er goed uit. De bandjes vond ik heel slim gedaan. Maar de opdrachten waren moeilijk en ik haakte af omdat ik de opdrachten te moeilijk vond en ik was niet de enige. Daardoor heb ik veel van het museum niet mee gekregen, ook omdat ik meer gericht was om dan toch de vragen af te krijgen.Menenpoort.


De Menenpoort is een herdenkingspoort. De Menenpoort is gebouwd om 1927 ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de eerste wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Ook heel veel namen van mensen die op de poort staan zijn niet echt, omdat sommige soldaten te jong waren voor in het leger maakte ze een nep identiteitsbewijs. Daardoor zijn ook veel mensen niet meer geïdentificeerd kunnen worden omdat die personen niet bestonden.


Het komt soms voor dat als boeren hun land omploegen dat ze dan nog een lijk tegen komen van de oorlog. Eigenlijk zouden ze dat dan moeten aangeven en zou dat lijk nog onderzocht kunnen worden. Maar dat kost veel moeite en tijd en de boer moet dan ook vaak goed mee werken aan het onderzoek. Daarom stoppen veel boeren het lijk gewoon weer terug onder de grond en doen net alsof ze niets gezien hebben. De poort klopt daarom ook deels niet.


Mijn mening over de Menenpoort :
Ik vind de Menenpoort een mooie herdenking voor de Britse soldaten. Het is goed dat de mensen niet vergeten hoeveel mensen er gesneuveld zijn en hoe het in de eerste wereldoorlog ging met de soldaten en hun persoonlijkheid.Hill 62.

Hill 62 is een heuvel net buiten het centrum van Ieper. De Geallieerden konden vanaf deze heuvel de Duitse troepen goed zien aankomen. Op deze heuvel is een museum, genoemd naar de heuvel ‘’Hill 62’’. In het museum liggen stukken uit de 1ste wereldoorlog. Zoals brancard, foto’s etc. Ook liggen achter het museum nog aantallen loopgraven die gebruikt werden in de eerste wereldoorlog.

Mijn mening over het museum Hill 62 :
Ik vond het museum erg leerzaam en indrukwekkend want er liggen gewoon echte stukken uit de eerste wereldoorlog. De loopgraven vond ik vooral interessant om te zien en we mochten er ook een stukje in. Na dit museum snapte ik ook meer echt hoe ze de loopgraven gebruikt werden en hoe ze een soort van leefde in de loopgraven. In het museum kreeg ik pas echt het besef van dat het echt allemaal zo ging en hoe mensen uitvindingen deden hoe ze dingen konden maken enz. Ik vond dit museum het interessantste van de excursie.

Foto’s in het museum Hill 62.


Begraafplaats : Tyne Cot Cemetery.
Tyne Cot Cemetery is een Britse militaire begraafplaats, hier liggen gesneuvelde soldaten uit de eerste wereldoorlog. Ongeveer 10.000 graven. De begraafplaats was erg mooi en je ziet echt dat er respect is voor de mensen die hebben gevochten in de eerste wereldoorlog.

Mijn mening over Tyne Cot Cemetery :


Ik vond de begraafplaats er heel respectvol uitzien. Alle mensen hadden bewondering die daar waren en het was

moeilijk om te zien hoeveel mensen er dood zijn gegaan, ook al is dit nog maar een klein deel daarvan.Poppies.

Poppies zijn klaprozen. Klaprozen groeien alleen als in de aarde dode dingen liggen, zoals : ze groeien door bijvoorbeeld een plant die dood is om daarvan nog de laatste voedingsstoffen uit te halen. Daarom zijn de poppies (oftewel klaprozen) een teken van de eerste wereldoorlog. Omdat in Ieper de grond heel modderig was en het vol lag met lijken van de soldaten, begonnen er klaprozen te groeien.


Omdat er natuurlijk in de eerste wereldoorlog verder niks groeide in het modderige grond van Ieper werd dit een symbool.
Veel Britten dragen op 11 november ook een poppie op hun uniform als herdenking van de vele Britten die zijn gesneuveld in de eerste wereldoorlog.

autoshape 2
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina