Verslag uit Aceh van Ineke de Jonge, fysiotherapeute van Fysiotherapeuten Deventer en Omgeving (fdeo)Dovnload 10.26 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte10.26 Kb.
Verslag uit Aceh van Ineke de Jonge, fysiotherapeute van Fysiotherapeuten Deventer en Omgeving (FDEO)
Na mijn Internetavontuur een becak gehuurd,en daarmee naar de kust gereden.Het is inderdaad nog een grote verwoesting en puinhoop,letterlijk en figuurlijk.Nu zie ook dat waar het Medan Hotel zich bevindt de tsunamie wel degelijk toegeslagen heedt.Het is ongelofelijk dat er in de stad nunog maar zo weinig van te zien valt.Er moet ontzettend hard geruimd zijn.Zelfs voor het hotel is een vissersboot terecht gekomen.Foto hangt bij de receptie. Met de becak kan je tenminste overal komen,uitstappen ,praatje maken en fofo's nemen.Achter het hotel loopt een kali naar zee toe,en daaroverheen rijdend komen de eerste tenten al in zicht.Gelukkig ook al veel nieuwgebouwde huizen van hout of baksteen,met vrolijk gekleurde geparste platen in rood en groen als dakbedekking.En langs de schoongemaakte weg al aanplant van boompjes.Bij de huizen die al bewoond zijn ook ditect plantjes in potten!Veel waterplassen nog en op 1 plaats 3km van zee af is een enorm pontonscgip het land ingekomen en is bovenop huizen terecht gekomen.Als monument wordt nu daargelaten.Het moet een onvoorstelbaar geweld zijn geweest,eerst de aardbeving{gimpa} dan de vloedgolf.Ook staat op sommige brokstukken geschreven dat de gehele familie omgekomen is.Ik heb er een vrouw gezien bij restanten van een huis,leunend tegen een pilaar zonder enige uitdrukking op haar gezicht.

Na 3 uur rondgehobbeld te hebben en zoveel gezien heb ik me weer aflaten zetten en moest de som betalen van 75.000 rupia,7 euro en waarscgijnlijk nog afgezet ook.Maar goed,ook deze mensen zijn blij met wat extra's.


Maandag me naar Handicap International laten brengen ,maar daar ontmoette ik een pas aangekomen Francaise.Zij vertelde mij dat Thomas en Chris de twee die voor mij belangrijk zijn om mee te spreken,,er niet waren wegens een lang week-end vrij.Blijkt de 31ste een vrije dag te zijn!

Wel een afspraak gemaakt voor woensdag.Daarna door naar BRR afd.buitenlandse zaken waar ik me melden moet om daarna bij de politie een ID kaart te krijgen.

De bank ook een bezoek gebracht en pinnen is geen probleem.Je komt binnen door donker getinte glazen deuren,eerst schoenen uit,dan boor vriendelijke bewakers met machinegeweer bij zich gewezen op de automaat.Goed beveiligd dus.

'sAvonds kwamen Sierk Plaat en Hans Nijhof me opzoeken Dan is het makkelijk dat Banda Aceh maar 2 hotels heedt waar de nieuwaangekomene zich meestal ophoudt.

Sierk komt ook uit Gorssel en is toevallig 2 weken hier om samen met Hans

Nijhof,werkend voor Yayasan LAMBRINEU een landbouwproject op te

zetten,vanuit een pas afgebouwd Community home in Lhok Gna zelf.Leuk om direct met hem ervaring uitte wisselen.Hij kent ook Dr.Julinar ,zij komt weer uit Desa WEU RYAYA waar het SWA Community centre gebouwd is en waar ik hoop meesamen te kunnen werken.Heel aardige dame en werkzaam in de puskesmas van Lhok Gna.
Op de vrije dinsdag ben ik vroeg opgestaan en heb de boot naar Pulau Sabang

genomen,1 uur varen.Dit een met tropische vegetatie begroeid eiland,met zeer steile rotswanden en daardoor niet doot de tsunamie verwoest.Wel zijn hier naar veel mensen gevlucht en sommige leven nog in tenten. Met een taxi,gedeeld met 3 andere meisjes {USA volonteers} Onderweg nog even in het huis van de chauffeur op de koffie,en ons aflaten zetten na 1 en een half uur slingeren met uitzicht op prachtige baaien ,bij het Gapang hotel,waar wat strand is en natuurlijk eettentjes.Zelfs een duikschool,Hans de J. waar je voor 25 euro kan duiken,met gehuurde uitrusting.Nooit aangedacht om mijn brevet mee te nemen.

Na een half uur al weer retour .De boot vaart om 4 uur weer terug.
Woensdag dus eindelijk naar Lhok Gna gereden en daar Dr.Julianar ontmoet.Inderdaad een aardige dame en zij vindt hetfujn dat iker ben.Haar puskesmas bezocht,en het Comm Home van LAMBRINEU.Ook een Fysioth.

ontmoet,een meisje werkzaam voor H.I.Zij komt elke woensdag ochtend,en behandeld in een soort nis,zittend op de grond op een biezen mat haar patienten.Paul,jammer dat je dit niet voor je neus geschoteld krijgt.Met Dr.


Julinar naar WEU RAYA gereden,en daar het SWA community centerbekeken.Helaas liep er verder niemand rond en waren de deuren op slot.De inderdaad nog in de steigers staand kinder/fysiogebouw dus nog niet van binnen kunnen zien.Nu een dringende vraag voor Rob de Jong,hoe kom ik in cotact met YPM? Nog niemand van deze club ontmoet,en nog geen adres kunnen achterhalen.Ik zet mijn tel.aan graag een berichtje verbaal ofSMS.Wel heel belangrijk.

'sMiddags bij HI rond de tafel gaan zitten.Enthousiast jonge man ,Thomas,maar toch schermt hij samenwerkijn wat af,ik zal echt zelf iets moeten ondernemen. Doe niets anders.Wel info over bezoek aan General Hospital waar ik gauw een bezoek ga afleggen en daar de Fysioth.ga bezoeken en kennis maken. Voorlopig blijf ik nog in het Hotel,Mendel Post,een Hollander hier wonend en een soort consul is vanuit Djakarta Ambassade wist nog wel een adres,maar na een bezoek aldaar vind ik dat veel te ver uit de stad en de meerwaarde was er nie.Het verschil is 2 euro,dus ik ga tawar tawar met de hotelbaas over de prijs als ik hier blijf tot maart.Ik betaal

nu: 175.000 =17.00 euro.Dus in onze ogen valt dit nog mee.Af en toe valt het licht uit,en pas 1 dikke kakkerlak uit mijn schoen gevist en geplet en maar in de WC gegooid.
Volgende stappenplan:
Contact YPM

bezoek General Hospitaal

terug naar Lhok-Gna en inventarisatie gebouw kennismaking met Dr Julinar uitbreiden en verdiepen.
Voorlopig genoeg getikt.

Alles wel in Holland?


Ineke de Jonge
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina