Verslagformulier studenten lustrabeurs 2005/2006 Studeren aan The University of California, San Diego VoorbereidingDovnload 23.17 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte23.17 Kb.
VERSLAGFORMULIER STUDENTEN LUSTRABEURS 2005/2006

Studeren aan The University of California, San Diego


Voorbereiding

Als je in de VS wilt studeren moet je rekenen op ongeveer een jaar voorbereiding. Het is veel papierwerk maar het is zeker de moeite waard. Ik zal in dit verslag vertellen over mijn ervaring hiermee. Sommige informatie is nuttig voor ieder die naar de VS gaat, andere info alleen voor als je naar een van de 8 UC’s(University of California) gaat of naar San Diego. Ik hoop dat dit verslag je zal helpen met je keuze en/of voorbereiding.


Allereerst moet je gaan beslissen waar je heen wilt. Denk hierbij na over de volgende punten:

- Het soort uitwisseling. De diverse soorten hebben verschillende (financiële) gevolgen. Als je naar Californië wilt kun je bijvoorbeeld met het ISEP programma gaan of met het EAP programma. Zie www.buitenland .leidenuniv.nl  • Aanbod van het studieprogramma. Als je naar een van de UC’s wilt gaan kun je de catalogs bekijken met de cursussen die aangeboden worden. http://www.eap.ucop.edu/reciprocity/contact.shtm. Als je met het EAP programma wilt gaan vind je de meeste info over de verschillende campussen op http://www.eap.ucop.edu

  • Plaats, klimaat, ligging, persoonlijke interesses.

Ook zul je de duur van de studie in het buitenland moeten bepalen. Ik denk dat het zeker de moeite waard is om ten minste een half jaar te gaan. Als je maar een quarter gaat (of trimester) moet je alweer naar Nederland als je eindelijk gewend bent.

De eerste weken in het buitenland zijn altijd wennen. Je moet je draai vinden. Wennen aan de taal en cultuur , vrienden maken. Dit is voor velen vaak best een moeilijke periode. Na deze wenperiode wordt het eigenlijk steeds leuker. Studenten die ik ken die na een quarter naar huis gingen hadden er vaak spijt van dat ze niet langer konden blijven..
EAP

Ikzelf zou in eerste instantie voor drie quarters naar UCSD gaan maar het zijn er uiteindelijk twee geworden. Ik ben in het derde quarter gaan reizen aangezien ik toch geen punten zou krijgen voor de vakken in het laatste quarter.

In het half jaar dat ik aan de UCSD heb gestudeerd heb ik de helft van mijn vakken voor mijn plezier gedaan en de helft voor punten. Als je wilt dat de punten voor de vakken erkend worden zul je dit tijdig moeten regelen. Soms moet je hiervoor een officiële brief schrijven naar de examencomissie van je faculteit. Hiervoor zijn vaak deadlines. Deze zijn te vinden op de website van het faculteitdepartement. Neem in ieder geval ook contact op met de buitenlandcoördinator van je faculteitdepartement en met je studieadviseur.

Het leuke aan studeren aan een Amerikaanse universiteit is dat het gestimuleerd wordt om een brede algemene kennis te krijgen (general education). Zo is het mogelijk om in bijna alle disciplines een cursus te volgen. Je kunt een vreemde taal leren, een muziekinstrument leren bespelen, een economie of filosofieklas volgen, you name it.

Ikzelf heb bijvoorbeeld een quarter Spaans geleerd, in een gospelkoor gezongen en een history of jazzclass gevolgd.

De sfeer op deze universiteit is vrij competitief. Er is wel verschil tussen de 8 verschillende campuslokaties. Berkeley en San Diego staan er om bekend competitief te zijn. Veel studenten zijn erg serieus, hoge cijfers halen is in de States erg belangrijk voor je carrière en voor toelating aan graduatescholen.

Ik kan niet zeggen dat cursussen hier moeilijker zijn, wel heb je er hier meer werk aan. Waar je in Nederland vaak alleen een tentamen als afronding hebt heb je hier vaak cursussen met een midterm, een final, soms meerdere papers of quizes. Je bent dus contant aan het werk. Elke UC behalve Berkeley werkt met het quartersysteem, een quarter bestaat uit 10 weken colleges volgen (met in de vierde en vijfde week meestal midterms). Hierop volgt een finalweek met daarna een break (vakantie van een tot drie weken).
Cultuur

Een van de eerste dingen waaraan ik moest wennen is dat alles zo ongeooflijk groot is. De auto’s, de koelkasten, de koppen koffie en de groenten. Als je naar de supermarkt gaat voor 10 producten sta je een uur later pas buiten. De keuze is enorm. Amerikanen verbuiken enorm veel.

Vaak wordt er van Amerikanen gezegd dat ze oppervlakkig zijn. Ik zie het zo: Amerikanen zijn erg enthousiast en mensen kunnen je behandelen alsof ze je al jaren kennen, terwijl je net 5 minuten hebt gepraat. Dit kan verwarrend zijn  Ik heb gehad dat mensen naar me toe renden, een knuffel gaven en vroegen How are you? Als je vervolgens wilt antwoorden zijn ze al doorgelopen. De vraag How are you? is hier een uiting van beleefdheid en betekent gewoon hallo. Er wordt dan ook niet verwacht dat je hier iets anders dan “Good” op zegt.

Er zijn grote verschillen tussen San Diego, LA en bijvoorbeeld Berkeley. Deze steden hebben allemaal een ander imago. In San Diego vond ik mensen erg barbiepopperig, mensen zijn niet erg orgineel en de meesten proberen aan een bepaald beeld te voldoen. Er is weinig diversiteit. Wat betreft de universiteit: Ongeveer de helft van de studenten is Asian-american (dit is bekend van de University of California in zijn totaliteit: de helft is asian-american). De andere helft is blank. Het percentage Afro-Amerikaans is shockerend:1%. Ook zijn er nauwelijks Hispanics. Dit terwijl het percentage Hispanics in San Diego geloof ik bijna 50% is.

Als je voor het weer kiest en voor de zee, dan is San Diego een superkeuze. De campus kijkt uit over de zee. Het ligt wel veel hoger dus je zult eerst wat rotsen af moeten klimmen om het strand te bereiken maar je kunt er binnen 15 minuten zijn. Het weer is het hele jaar door aangenaam, ik heb in totaal zo’n twee weken regen gehad. Qua cultuur of stadsleven kun je misschien beter voor Berkeley kiezen.

Taal

Voor je aanmelding zul je de TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) moeten afleggen. Ik denk dat deze voor de meeste Nederlandse studenten een makkie is. Je krijgt bij je aanmelding een dvd opgestuurd, ik raad je aan die door te nemen want deze heeft dezelfde strucuur als de test zelf.

Geef je in ieder geval tijdig op voor de TOEFL. Soms duurt het een aantal weken voor je een afspraak kan maken. Betaling moet met de creditcard als je de afspraak maakt.

Nog een tip: Zorg dat je een idee hebt voor welke universiteit(en) je je gaat opgeven. Als je de test hebt afgerond kun je je uitslag naar 3 universiteiten sturen. Als je dit niet doet zul je het later moeten aanvragen en dan kost het geld.

Ik heb zelf geen problemen met de taal gehad. Zeker buiten de universiteit staan Amerikanen bekend om hun simpele engels. Ik heb dan ook weinig nieuwe engelse woorden geleerd.

Ik heb mijn Van Dale meegesleept naar Amerika maar dit was niet nodig geweest. Er zijn tegenwoordig ook verschillende vertaalwoordenboeken online.


Financien

Studeren in Amerika is duur maar het valt te overzien. Met het EAP-programma betaal je de studiekosten in Nederland, dit valt dus erg mee. Amerikaanse studenten betalen soms 10.000$ of meer per jaar.


Wonen

In Californië, en vooral in San Diego, is de huur zeer hoog. De meeste mensen betalen zo rond de 600 dollar per maand aan huur. Ik heb in het International House gewoond. Dit is op de campus. Je krijgt je eigen kamer en woont in een appartement met drie anderen. Twee Amerikanen en twee international students (seksen zijn gescheiden).

Als je op de campus woont ben je verplicht om mealpoints aan te schaffen. Deze mealpoints worden op een studentenkaart gezet waarmee je betaalt in de diverse restaurants op de campus. Je eet dus een jaar lang(dat hangt ervanaf wat je plant) in deze restauraties en kookt weining. Ik betaalde per maand 880$. Dit is 660$ huur en 220$ mealpoints per maand. Ook het aanmelden voor I-house is competitief en er is een deadline, zie http://ihouse.ucsd.edu.

Veel mensen zoeken pas behuizing als ze aankomen op de universiteit. Je vindt dan snel genoeg andere internationale studenten om samen iets mee te huren.

Het International House is een goede plek om mensen van over de hele wereld te leren kennen. Ook is het fijn dat je op de campus woont, zeker als je geen auto hebt. Het kan ook een nadeel zijn omdat het als gevolg heeft dat je nauwelijks van de campus komt. Ik studeerde, woonde, werkte en sportte er en had er mijn sociale leven. Dan leef je op een gegeven moment wel in een soort bubbel.
Boeken

Boeken kunnen erg prijzig zijn in de states. Veel mensen kopen hun boeken via het internet, dit kan je honderden dollars schelen. Het ligt erg aan de vakken die je volgt hoeveel je (in een jaar) aan boeken uit zult geven dus het is moeilijk hiervoor een indicatie te geven. Er zijn vakken waarvoor je zo 150 dollar uitgeeft terwijl andere lessen niks kosten. Ik gaf per quarter gemiddeld zo’n 200 dollar uit.


Ziektekostenverzekering

Alle studenten die aan een van de UC’s studeren zijn verplicht zich te verzekeren met het SHIP plan van de universiteit. De kosten zijn verschillend per campus, met UCSD als topper met kosten van 1290$ voor het hele jaar (430$ per quarter). Het is mogelijk dit SHIP plan te waiven. Dit houdt in dat je het programma niet hoeft te nemen als je kunt laten zien dat je een Nederlandse verzekering hebt die aan bepaalde eisen voldoet. De eisen zijn te vinden op de website. De Lippmannverzekering voldoet aan deze eisen en de meeste Nederlandse studenten verzekeren zich bij hen. www.lippmann.nl. Je moet wel een kleine aanpassing maken aan het basispakket, waardoor je uitkomt op een bedrag van ongeveer 450 euro, dit is zo’n 510$. Je kunt jezelf dus een paar honderd euro besparen.
Werken

Als je met het EAP programma naar de States gaat, krijg je toestemming om te werken op de campus.(Of off-campus als je kunt aantonen dat het werk studiegerelateerd is). Ik heb op de campus in een coffeeshop( koffie !) gewerkt. Ik heb daar een zeer goede ervaring mee. Het is leuk om op deze manier de cultuur te leren kennen. Het loon is ongeveer hetzelfde als wat je in Nederland zou verdienen, misschien iets lager.


Reizen in California.

Waarschijnlijk geven de meeste internationale studenten het meeste geld uit aan hun vakanties. Reizen in de States is vrij prijzig. De winterbreak is op zijn minst drie weken lang dus dat zal je voldoende tijd geven om Californië ta gaan verkennen. Veel mensen huren een auto en rijden vanuit San Diego langs de kust naar San Francisco of Las Vegas. zijn er verschillende National Parks te bereiken Op een dag rijden zijn er verschillende enz..

Ook dichterbij zijn er verschillende mooie plaatsen te bezoeken. 10 minuten van de campus vandaan ligt het North Torrey Pines Statepark, een prachtig park aan de zee. Verder staat San Diego bekend om zijn Zoo met panda’s en Balboa park met verschillende musea.

Als je via het EAP-programma komt, mag je een maand voor de studieaanvang in de US aankomen. Er wordt aangeraden om te reizen na je studieperiode. Je hebt vanaf het einde van je studieperiode 30 dagen waarin je door de States mag reizen. Ook kun je het land verlaten en terugkomen op een touristenvisum, je mag dan drie maanden in de States blijven.


Vervoer

Ikzelf heb mijn rijbewijs niet. Overleven zonder is zeker te doen als je op de campus woont aangezien je daar op zich alles kunt krijgen dat je nodig hebt. De supermarkt is te bereiken per bus of te voet. De kosten van een auto zijn erg hoog. Als je op de campus woont heb je namelijk naast de kosten van de auto ook een parkeervergunning en verzekering nodig. Een parkeervergunning voor UCSD is 500$ per jaar en de verzekering kan rond de 100$ per maand zijn.

Ik vond het soms frustrerend om geen auto te hebben omdat je in sommige gevallen afhankelijk bent van vrienden met auto. San Diego staat bekend om zijn slechte publieke transportsysteem.
Vrije tijd

In het begin van het jaar worden er verschillende kennismakingstrips georganiseerd door het International Center. Zo zijn er trips naar een baseballgame, een harbor tour, een shoppingtrip. Het is een goede manier om de mensen en de stad te leren kennen.

De Universiteit heeft een sportschool waar je gratis mag fitnessen. Verder worden er voor weinig geld enorm veel curssusen aangeboden. Verschillende vechtsporten, dansen, teamsporten en yoga. Ook zijn er verschillende zwembaden en is er een klimhal.

San Diego is the place te be als je wilt leren surfen. Er worden goedkope surflessen aangeboden door de universiteit (50$ voor 10 lessen). Ook is het weer het hele jaar door aangenaam. Het water is in de winter wel heel koud en dan heb je een wetsuit nodig.
Dit is het uitzicht vanaf Gliderpoint, 5 minuten van het International House(op de campus)
Succes! And Take Care!
: buitenland -> content docs -> Verslagen
Verslagen -> Studieverslag: een semester studeren aan Hastings College, San Francisco (jan – mei 2006) Introductie en huisvesting
Verslagen -> Wetenschapsstage Geneeskunde in Paramaribo, Suriname
Verslagen -> Ik ben onlangs 3 maanden naar Suriname geweest in het kader van mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Verslagen -> Studieverslag University of California, uc hastings College of the Law
Verslagen -> If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair!
Verslagen -> Verslag t b. v. Lustrabeurs
Verslagen -> Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag
Verslagen -> Studentenverslag van bologna
Verslagen -> Verslag Aysegul Yavuz University of Calgary Studiejaar 2005-2006, semester 1 Vlucht
Verslagen -> Verslag studeren aan Stellenbosch University, Zuid-Afrika, januari-juni 2009
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina