Vertel-cv van Fred uit het BroekDovnload 17.46 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte17.46 Kb.

Vertel-CV van Fred uit het Broek.

2012


Een zwerftocht door allerlei verhalen heen,

Vaak en graag met anderen, even zo vaak ook alleen.
Contact: fredbroek@gmail.com

Of mobiel: 06 535 444 76Wat is dat: het vertellen?
Even in het middelpunt van de belangstelling (willen) staan? Zeker, dat is een element. Maar er is ook de liefde voor het verhaal: voor de taal die het vorm geeft, het delen ervan met een publiek, even boven of buiten jezelf uitstijgen in het contact met een publiek. Hoewel, dat klinkt allemaal erg mooi en is voor een deel nog waar ook. In de praktijk ben ik echter nog meer bezig met de vaardigheid van het vertellen zelf. Want dat is ook het spannende: het verhaal, hoe vaak verteld en/of bekend ook, wordt telkens opnieuw gemaakt in het moment van het vertellen zelf… En voor een deel is dat ook weer de kick.

Mijn achtergrond is die van trainer/adviseur. Een beroep waarvoor je niet op je mondje gevallen moet zijn. De kracht van het vertellen zit ’m daar echter niet. Die zit ‘m vooral in het delen van het verhaal. Dat heb ik geleerd werkend in de analfabete cultuur in Midden Amerika. Wat op papier staat, is geduldig. Wat met elkaar gedeeld wordt, is het begin van in beweging komen. Zoals Remco Campert het treffend verwoordt in zijn gedicht ‘iemand stelt de vraag’:

“verzet begint niet met grote woorden

maar met kleine dadenje zelf een vraag stellendaarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen”.
Verhalen verbinden, ontroeren, laten je glimlachen of huiveren. En dat allemaal met minimale middelen: woorden, expressie en een mooi plot. Vertellen is fantastisch analoog, er komt geen eentje of nulletje aan te pas: misschien een kostuum, wat belichting of geluidsversterking. Het publiek is vrij te doen met het verhaal wat het wil: ieder heeft zo zijn eigen beelden bij het verhaal. En toch…..

Vertellen leer je in de praktijk,
In de eerste plaats door te luisteren en dan het te gaan doen. Het is fantastisch wanneer je een tijdje op mag trekken met ‘meesters’ om van te leren:

2003 Angèle Jorna, cursus vertellen van de Lindenberg, Nijmegen

2004 Orbit, Workshop Storytelling as a tool of management, Geldrop

2008 Jan Blake (Engeland), Masterclass in Alden Biesen, België

2009 Dan Yashinski (Canada), Masterclass Alden Biesen, België

2011 Miriam Mare, weekend ‘vertellen op lokatie’ georganiseerd door ‘van Stoel tot Stoel’, België

Stuk voor stuk horen daar mijn reisgezellen bij, die de cursussen en ‘klassen’ met mij gevolgd hebben. En mijn vrienden en vriendinnen van de vertelkringen in Nijmegen: 2008 een korte tijd in ‘Hoor’s’ en vanaf 2009 ‘Het vijfde Seizoen’.

Ook de ontmoetingsdagen van vertellers die door de Stichting Vertellen ieder kwartaal georganiseerd worden, vormen een bron van inspiratie.


Ik ben op m’n sterkst in verhalen voor –jong-volwassenen. Vertellen voor kinderen is –nog- een uitdaging voor me.

Enkele ‘highlights’


 1. Plekken waar ik verteld heb:

2008 ‘Solo’ met Hondurese verhalen in de Lindenberg, Nijmegen: een avondvullend programma met muzikale begeleiding van Dos Cuerdas (viool en gitaar);

2009 De zondagmiddag van Alden Biesen;

2010 Op het KinderBoekenfestival in Paramaribo, Suriname;

Poppentheater- en vertelfestval in Roermond, begeleid door Sabine Vieregge (viool) en Joey Pasanea (gitaar);

2011 Cult Royale in Schipluiden, begeleid door Lies Joosten (Ierse harp)

Op het Storytelling Festival in A’dam in de serie ‘nieuwe ontdekkingen’
En dan zijn er zo van die vaste dingen in het jaar:

Wereldverteldag, Vier keer op rij heb ik verteld op 20 maart samen met mijn maten en muzen van de Vertelkring ‘Het Vijfde Seizoen’.

Voor Dos Cuerdas Orchestra heb ik de presentatie gedaan van hun ‘canciones’ op festival Park Sonsbeek in 2009. In 2011 is dat gedaan in de ‘cantina’ van Voz Cantante in Sonsbeek.

Ook stort ik me in het Middeleeuwse leven. Drie keer op rij heb ik verhalen verteld op de avond/nacht van de Erotische Middeleeuwen van HOME in Eindhoven.Drie jaar op rij was ik stadsomroeper bij het Festival van de Gebroeders van Limburg in Nijmegen. Vanaf 2010 is daar mijn betrokkenheid bij het Mariken-spel bij gekomen.


 1. Uit mijn ‘repertoir’:
 1. Maria Dos Práceres, een verhaal van G. Marques (15 minuten)

 2. Trilogie over Sneeuwwitje, nádat ze met de Prins is meegegaan:

 1. Vanuit de Prins/Koning (12 minuten)

 2. Vanuit Koningin Sneeuwwitje (10 minuten)

 3. Vanuit de jongste dwerg (20 minuten)

 1. Het gelukskind en de boze koning, een Russische vertelling (50 minuten, inclusief muzikale begeleiding)

 2. Serie Latijns-Amerikaanse verhalen (met begeleiding van Lies Joosten, Ierse harp):
 1. Hoe de duivel de dolfijn ving zonder harpoen of net (Brazilië, 7 minuten)

 2. La Llorona (Honduras, 8 minuten)

 3. De man die woorden verkocht (Argentijns, 8 minuten)

 4. De Beer en de Stier (Honduras, 12 minuten)

 5. De droom van Analena (Honduras, 10 minuten)

 6. De zus van Don Felix (Honduras, 12 minuten)

 7. Doña Herculana (Honduras, 7 minuten)

 1. Selkie, Zeehondenhuid (samen met Lisette Steentjes, 15 minuten)Onder handen werk en andere activiteiten (2012)


 • Met Joke Jansen-Leyten, Frank ter Beek en Tom Roeling zwerf ik al een tijdje met het oerverhaal van Odysseus mee. We hebben zelf een paar eigenwijze thema’s uit het verhaal van de omzwerving gehaald en daar een voorstelling van gemaakt. Stemmen van een buurtkoor en enkele instrumenten hebben zich bij de tocht gevoegd. De uitvoering is op 10 en 11 maart 2012 in de Lutherse Kerk in Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79 (6521 AX);

 • Op dinsdag 20 maart (Wereldverteldag) werk ik met de commissie Wereldverteldag van de stichting Vertellen mee aan een digitale ontmoeting van vertellers uit de hele wereld via Skype. Het thema is ‘bomen’.

 • 1e Pinksterdag heb ik de eer om me te mogen voegen bij de Karavaan der Vertellers;

 • In het kader van Gebroeders van Limburg-festival (24 t/m 26 augustus) zullen we met z’n vijf-en de stadsroepen weer laten horen, zowel voorafgaand aan het festival als in de grote stoet van de Blijde Incomste. We zijn inmiddels een leuk ploegje geworden dat steeds meer op elkaar raakt ingespeeld;

 • Ook staat het Mariken-spel in de aandacht. In 2011 is een soort “samenvatting” gespeeld met zang, toneel en het wagenspel van ‘Mascheroen’ onder de Stevenstoren. Het is de bedoeling in 2012 deze ervaring verder uit te bouwen en het publiek weer mee te voeren tijdens de zondag van het festival van de Gebroeders van Limburg (26 augustus);

 • Op de plank ligt nu de eenacter ‘Met V. Woolf aan tafel’, waar ik met Yvonne Kol aan gewerkt heb. We bekijken of en hoe we dat project weer nieuw leven gaan inblazen;

 • In het najaar ga ik aan de slag met het verder uitwerken van een idee dat al een poos in mijn hoofd zit: een eenacter rond de figuur van Casanova. Geplande try-out op het festival Cult Royale in Schipluiden (januari 2013);
 • Naast dit alles doe ik, met mijn twee linkerhanden, als vrijwilliger licht en geluid in theaters de Lindenberg in Nijmegen.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina