Verteller Edward Jenner werd geboren in 1749. Als kind was Edward in de ban van de wetenschap en de natuur. Hij bracht talloze uren door aan de oevers van de rivier, op zoek naar fossielen. JennerDovnload 16.13 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte16.13 Kb.

Verteller

Edward Jenner werd geboren in 1749. Als kind was Edward in de ban van de wetenschap en de natuur. Hij bracht talloze uren door aan de oevers van de rivier, op zoek naar fossielen.

Jenner

Wat een heerlijke dag om fossielen te zoeken op de oevers van de rivier. Beter kan niet!

Verteller

In 1770, toen hij 21 jaar was, vatte hij in Londen zijn doktersopleiding aan. Twee jaar later startte Edward een dokterspraktijk in zijn geboortedorp Berkeley, op het Engelse platteland. In die tijd vormden de pokken en koepokken een probleem!


Jenner

Oh, komt u maar binnen. Wat kan ik voor jullie doen meneer en mevrouw. Smith?

Mevr. Smith

Ziet u, dokter Jenner, mijn man heeft door de koepokken blaren op zijn handen. Is daar iets aan te doen?

Mr. Smith

U moet weten, dokter, dat een van mijn vrienden vorig jaar aan de pokken is gestorven. Maar hij had nooit koepokken gehad.

Jenner

Boeiend, vertel verder, meneer Smith.

Mr. Smith

Het zit zo: ik ken heel wat mensen die de koepokken hebben gehad maar nooit de pokken hebben gekregen. Wil dat volgens u zeggen dat ik de pokken niet meer zal krijgen, dokter?

Jenner

Weet je, meneer Smith, je bent niet de eerste patiƫnt die me dit vertelt. Ik vermoed dat je gelijk hebt. Ik ga dit toch eens verder onderzoeken.

Verteller

Zo gezegd, zo gedaan. Toen een melkmeisje, Sarah Nelmes, bij dokter Jenner op bezoek kwam met blaren door de koepokken, maakte Edward van de gelegenheid gebruik om een experiment uit te voeren met een 8-jarig jongetje, James Phipps.

Sarah

Dokter, ik heb op mijn hand last van blaren door de koepokken.

Jenner

OK, juffrouw Nelmes, laat me dat eens bekijken. Inderdaad. Kleine James, kom eens hier en steek je hand uit.

Sarah

Wat doet u nu, dokter?

Jenner

Een experiment, juffrouw Nelmes. Ik neem wat etter uit de blaar op jouw hand en kras het in de hand van James.

Verteller

James kreeg de koepokken maar werd snel weer beter. Dokter Jenner was nu klaar voor deel 2 van zijn experiment. De dokter nam nu wat etter van iemand met de pokken, en kraste dit op de arm van de kleine James.

Jenner

James, mijn jongen, als alles verloopt zoals ik het verwacht schrijf je medische geschiedenis!

James

Maar wat als het verkeerd loopt, dokter Jenner?

Jenner

Eerlijk gezegd, James, de kans bestaat dat je erg ziekt wordt!

James

(Slikt) Nee, dat wil ik wil niet.

Verteller

Maar James werd niet ziek. Jenner had juist gegokt en zijn ontdekking werd bekend onder de naam 'vaccinatie'. Hij vaccineerde alle kinderen uit de buurt met de koepokken om hen te behoeden tegen de pokken. Nu nog wordt zijn werk geprezen. Een vooraanstaand ziekenhuis in zijn geboortestreek in Engeland heeft een afdeling naar hem genoemd.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina