Vervoer en Milieu: Aberdeen en Zagreb winnen de duurzame vervoersprijzen van de euDovnload 11.27 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte11.27 Kb.Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 7 maart 2013Vervoer en Milieu: Aberdeen en Zagreb winnen de duurzame vervoersprijzen van de EU

De Europese Commissie heeft de winnaars van de prijs voor de Europese mobiliteitsweek 2012 en de prijs voor plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit bekendgemaakt. Eurocommissarissen Siim Kallas en Janez Potočnik hebben de prijzen tijdens een gemeenschappelijke prijsuitreiking op 6 maart in het Théâtre du Vaudeville in Brussel aan de winnende steden uitgereikt.

Vicevoorzitter Siim Kallas, verantwoordelijk voor vervoer, verklaarde: "Aberdeen, de winnaar van de prijs voor duurzame stedelijke mobiliteit van dit jaar, en de andere genomineerden nemen het voortouw in een streven in de gehele EU om duurzaamheid op te nemen in de stedelijke-mobiliteitsplannen. De plannen voor stedelijke mobiliteit die worden opgesteld door steden en lokale overheden, zijn essentieel voor de bevordering van efficiëntie en concurrentievermogen. In lijn met het thema van 2012 hebben de finalisten een grote rol voor burgers weggelegd, een onmisbare factor voor het succes van stedelijke planning op de lange termijn."

Milieucommissaris Janez Potočnik verklaarde: "Door een reeks van activiteiten te organiseren met betrekking tot duurzame mobiliteit, leveren de steden die naar de prijs voor de Europese mobiliteitsweek meedingen, een tastbare bijdrage aan een duurzamer Europa. Dergelijke inspanningen zullen meer mensen en steden onderwijzen, informeren en, belangrijker, inspireren om duurzaamheid deel uit te laten maken van het dagelijks leven.Een Europees standaardformaat

Zagreb (Kroatië), de winnaar van de Europese mobiliteitsweek 2012, is een rijzende ster op het gebied van duurzame stedelijke mobiliteit. De stad heeft de prijs gewonnen dankzij haar goed georganiseerde campagne ter promotie van de week, een sterke koppeling met het thema van 2012 ("een stap in de juiste richting") en 62 afzonderlijke activiteiten waarbij meer dan 150 000 burgers betrokken waren. De Kroatische hoofdstad maakte van de Europese Mobiliteitsweek een zevendaags feest: burgers namen deel aan stedelijke fitnessactiviteiten en educatieve sessies, reden in antieke trams, bezochten informatiecentra met betrekking tot fietsen en droegen bij aan een herinrichting van fietsenstallingen. De milieuvoordelen van de week zijn gemeten door de luchtkwaliteit en lawaai-intensiteit te monitoren en door gezondheidscontroleplaatsen op te zetten in de stad.

Aberdeen is een stad van ongeveer 220 000 inwoners met sterke olie- en landbouwsectoren, veel zwaar vrachtverkeer en er wordt veel gebruik gemaakt van van personenauto's. Aberdeens plan voor duurzame stedelijke mobiliteit kent sociale, integratie-, veiligheids-, milieu- en economische doelstellingen, en legt eveneens de nadruk op duurzaam vervoer. Het plan wordt in nauw overleg met burgers en belanghebbenden ontwikkeld en omvat open workshops, enquêtes, een promotiecampagne en een innovatieve aanwezigheid op sociale media en het internet. Bijna 500 mensen vulden online enquêtes in en dankzij accounts op Facebook en Twitter konden burgers rechtstreeks bijdragen aan de ontwikkeling van het plan.

Zagreb streefde finalisten Gävle (Zweden) en Östersund (Zweden) voorbij in de strijd om de prijs voor de Europese mobiliteitsweek 2012. Lees hier meer over de finalisten.

Aberdeen heeft de hoogste eer behaald in de prijs voor plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit en daarmee twee andere finalisten voorbijgestreefd: Ljutomer (Slovenië) en Toulouse (Frankrijk). Lees hier meer over de drie finalisten.

Achtergrond

De prijs voor de Europese mobiliteitsweek beloont de plaatselijke autoriteit die wordt geacht het meest te hebben bijgedragen aan de bewustwording van burgers op het gebied van duurzame mobiliteit en aan de uitvoering van maatregelen om een verandering naar duurzaam stedelijk vervoer te bereiken. De winnende stad is gekozen door een onafhankelijk panel van vervoersdeskundigen die alle inzendingen heeft beoordeeld en een shortlist heeft opgesteld van de 10 lokale autoriteiten die naar hun mening een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De winnende stad krijgt de kans om samen met een professioneel productiebedrijf een drie minuten durende promotievideo te maken over haar prestaties. De winnaar en de andere finalisten worden ook geroemd als voorbeelden van beste praktijken. In 2012 werden in het kader van de prijs voor de Europese mobiliteitsweek 30 inzendingen uit 15 landen ontvangen.

De jaarlijkse prijs voor plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit wordt toegekend aan steden en regio's die zich onderscheiden bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun duurzame stedelijke mobiliteitsplannen. Lokale overheden stellen duurzame stedelijke mobiliteitsplannen op, waarin ze maatregelen opnemen om huidige en toekomstige problemen op het gebied van stedelijke mobiliteit aan te pakken. In 2012 lag de thematische focus van de prijs op "deelname van belanghebbenden en burgers". De winnende lokale overheid is door een deskundige jury geselecteerd op basis van de beoordelings- en toelatingscriteria van de prijs en heeft 10 000 euro ontvangen om de plaatselijke bewustmakingsactiviteiten voor duurzame stedelijke mobiliteit te ondersteunen. In het kader van de prijs voor plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit werden 29 inzendingen uit 12 landen ontvangen.

Meer informatie:

Voor meer informatie over de Europese mobiliteitsweek zie: http://www.mobilityweek.eu/

Voor meer informatie over de plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit zie:

http://www.mobilityplans.eu/


Contact voor plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit:

Helen Kearns +32 22987638

Dale Kidd +32 22957461

Contact voor de Europese mobiliteitsweek:Joe Hennon +32 22953593

Monica Westeren +32 22991830IP/13/202


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina