Visitdenmark nieuwsbrief voor de persDovnload 50.19 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte50.19 Kb.
VISITDENMARK NIEUWSBRIEF VOOR DE PERS

Editie januari-februari 2013

Inhoud:
FESTIVALS & EVENEMENTEN

Denemarken viert Jaar van de Vikingen

Hele maand februari Winterfestival in Kopenhagen

Denemarken viert Winterjazz

André Rieu op tournee in Denemarken

Wolfestival in Saltum

Tivoli viert 170-jarig jubileum

Veel aandacht voor 100-jarige Zeemeermin
KIND & GEZIN

Nieuw sprookje van Andersen gevonden

Fårup Sommerland opnieuw nr. 3 van de wereld

Tweetrapsachtbaan noviteit in Djurs Sommerland

Echt goudgraven in pretpark Sommerland Sjælland

Blue Planet: Scandinavië’s grootste aquarium

LEGOLAND Billund komt met spectaculaire wereld in 4D
KUNST & CULTUUR

Herdenkingsjaar Søren Kierkegaard

Spectaculair Concertgebouw voor Aalborg

Glasmuseum Ebeltoft viert het winterse licht

Deense Gouden Eeuw in de kijker bij ARoS Aarhus

Museum Arken wordt ‘eiland van de kunsten’

Moesgaard Museum wordt vernieuwd
NOOT VOOR DE REDACTIE


FESTIVALS & EVENEMENTEN
Denemarken viert Jaar van de Vikingen

Denemarken viert in 2013 het Jaar van de Vikingen met een grote en spectaculaire internationale tentoonstelling in het Nationalmuseum in Kopenhagen, die op 22 juni a.s. wordt geopend en te zien zal zijn tot en met 17 november. Daarna zal de tentoonstelling te zien zijn in achtereenvolgens Londen (maart t/m juli 2014) en Berlijn (september 2014 t/m januari 2015).

De extra aandacht die Denemarken dit jaar aan de Vikingen besteedt, hangt samen met het feit dat de Deense Vikingkoning Svend Gaffelbaard (Svend Tveskæg) er in december 1013 in slaagde Engeland in handen te krijgen. Koning Svend nam toen met een Deens Vikingenleger Londen in, waarna de Engelse koning Ethelred naar Normandië vluchtte.

Vast staat dat de grote expositie in Nationalmuseet, een van de grootste en belangrijkste musea van Denemarken, een goed overzicht zal geven van het reilen en zeilen van de Vikingen, die niet alleen bekend zijn geworden door hun veroveringstochten, maar ook om hun handelsgeest, zeemanskunst, religie en bekwaamheid tot het maken van sieraden.

Er zullen op de expositie voorwerpen uit de Vikingtijd te zien zijn afkomstig uit twaalf landen. De tentoonstelling wordt opgebouwd rondom de resten van een groot oorlogsschip van de Vikingen. Het Nationalmuseum heeft overigens zelf een grote collectie belangrijke voorwerpen uit de Vikingtijd.

Er zijn in heel Denemarken interessante sporen te vinden van de Vikingen, ook wel bekend onder de naam Noormannen.


Meer informatie en een Vikingroute door Denemarken, zie: www.visitdenmark.nl/vikingen
Hele maand februari Winterfestival in Kopenhagen

De hele maand februari bruist de Deense hoofdstad Kopenhagen weer extra van activiteiten in het kader van het culturele winterfestival Wondercool. Een belangrijk onderdeel ervan is de wintereditie van het inmiddels populaire culinaire evenement Copenhagen Cooking, dat tot nu toe vooral bekend is van de zomer.

Onder de titel Blåt Guld (Blauw Goud) kunnen onder andere vaartochten door de haven worden gemaakt met een proeverij van mosselgerechten. Er zijn ook programma’s op het gebied van architectuur en kunst. Het Deens Architectuur Centrum biedt onder andere wandelingen onder leiding van gidsen aan in het ‘verborgen’ Kopenhagen evenals excursies achter de schermen bij toonaangevende Deense architecten.

Meer informatie: www.wondercoolcopenhagen.com en www.visitdenmark.nl/kopenhagen
Denemarken viert Winter Jazz

Denemarken viert deze winter van 1 t/m 17 februari a.s. voor de dertiende keer Vinterjazz, of zoals de Engelse titel luidt Winter Jazz Festival. In totaal worden er in deze periode rond de 300 concerten gegeven op locaties in het hele eilandenrijk. Vaak in jazzclubs, maar ook wel op befaamde adressen als de Koninklijke Bibliotheek en de Nationale Kunstgalerij in Kopenhagen. Zoals gebruikelijk doen er toonaangevende musici uit de hele wereld aan mee. Dit jaar zijn er sterren bij zoals de Poolse pianist Leszek Możdżer, de Zweedse bassist Lars Danielsson, de drummer Peter Erskine en de bassist Marc Johnson (beiden uit de V.S.) en Deense gitarist Jakob Bro. Deze editie van Vinterjazz begeeft zich overigens ook op het terrein van de folk-, rock- en elektronische muziek.Meer informatie: www.jazz.dk en www.visitdenmark.nl
André Rieu op tournee in Denemarken

De Nederlandse violist en orkestleider André Rieu gaat dit voorjaar op tournee in Denemarken. Rieu, die in het verleden al enkele malen in Denemarken concerten heeft gegeven, is bij het Deense publiek zeer populair met zijn zestig koppen sterke Johann Strauss Orkest, zangers en dansers.

De nieuwe Deense tourneereeks begint op 2 mei a.s. in Jyske Bank Boxen in Herning in Noordwest-Jutland. De volgende dag treedt Rieu op in het sport- en evenementencentrum Gigantium in de stad Aalborg in Noord-Jutland, op 4 mei staat een concert gepland in Stadium Arena Fyn in Odense op het eiland Funen en op 5 mei wordt de tournee afgesloten in de Ballerup Super Arena in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

In Aalborg wordt rond het optreden van André Rieu een speciaal arrangement aangeboden. Een kaart voor het concert kost samen met een hotelovernachting met brunch en een buffet voorafgaand aan het optreden in Gigantium 1.438 DKK (ongeveer € 192.00).


Aalborg is vanaf Schiphol in anderhalf uur rechtstreeks bereikbaar met KLM.

Meer informatie over kaarten: www.ticketmaster.nl. Zie ook www.visitdenmark.nl
Wolfestival in Saltum

In het Deense plaatsje Saltum, vlak achter de kust in het westen van Noord-Jutland, wordt op 11 en 12 mei a.s. het Wolfestival gehouden, een uniek jaarlijks evenement waarbij de vele schapen en lammeren die hier van oudsher voorkomen centraal staan, alsmede de vele producten die met deze dieren verband houden. Het is het grootste festival in zijn soort van Scandinavië.

Naast de vele honderden dieren, onder meer schaapskudden, zijn er talrijke stalletjes met wollen (gebreide) kleding, vele soorten spinnewielen, kunstnijverheidsproducten, geverfde stoffen, breibenodigdheden, speelgoed etc. Er zijn tal van activiteiten (zoals schapen scheren) en inspirerende workshops, waar onder andere spinnen en verven met behulp van plantaardige grondstoffen kan worden geleerd.

Het kleurrijke festival trekt elk jaar duizenden belangstellenden uit binnen- en buitenland. Ook buiten het festivalterrein van Saltum zijn altijd diverse attractieve evenementen.

Saltum ligt dichtbij de populaire badplaatsen Løkken en Blokhus met hun befaamde witte zandstranden.

Meer info: Uldfestival Saltum, p/a Bente Wiinbad, Mathidevej 12, DK-9480 Løkken, T +45 4082 4922, mail@wiinbad.dk en www.uldfestival.dk en www.visitdenmark.nl

Tivoli viert 170-jarig jubileum

Het belangrijkste recreatiepark van Denemarken, Tivoli in hartje Kopenhagen, viert dit jaar zijn 170-jarig jubileum met tal van extra feestelijke programma’s. Het park, dat op 11 april a.s. open gaat voor het nieuwe seizoen, ondergaat een forse uitbreiding. Op een 1.200 vierkante meter groot speciaal amusementsgebied komen drie nieuwe superattracties te staan. Het park staat dit jaar in het teken van de beroemde Deense astronoom Tycho Brahe (1546-1601) en zijn jacht op de geheimen van de sterren. De drie nieuwe attracties hebben daar ook een relatie mee.Meer informatie: Tivoli, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen V., T +45 3315 1001, kontakt@tivoli.dk en www.tivoli.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Veel aandacht voor honderdjarige Zeemeermin

Nu al is er veel extra belangstelling te bespeuren voor de beroemde Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, het beeldje aan de havenpromenade Langelinie, dat dit jaar honderd jaar wordt. Vast staat dat veel bezoekers van de Deense hoofdstad tijd zullen vrijmaken om hulde te brengen aan het dit bekende symbool van de stad.

Bijzondere feestelijkheden zijn aangekondigd voor 23 augustus a.s. – als het precies een eeuw geleden is dat het beeldje van de Deense kunstenaar Edvard Eriksen aan de haven van Kopenhagen werd onthuld. Het is gebaseerd op een figuur uit een sprookje van de wereldberoemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en werd indertijd betaald door de Deense bierbrouwer en filantroop Carl Jacobsen, zoon van de stichter van de bierbrouwerij Carlsberg.

Meer informatie: www.visitcopenhagen.com en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

KIND & GEZIN
Nieuw sprookje van Andersen gevonden: De Vetkaars

Hans Christian Andersen (1805-1875) heeft 137 jaar na zijn dood voor een grote verrassing in Denemarken gezorgd. In de aanloop naar het nieuwe jaar werd door het provinciaal archief van Funen, het eiland waarop Andersen werd geboren, bekendgemaakt dat er een tot nu toe onbekend sprookje van de grote Deense schrijver is gevonden. Een 72-jarige historicus uit Middelfart op Funen, Esben Brage, blijkt in oktober jl. in de leeszaal van het archief in Odense bij toeval gestuit te zijn op een document met de tekst van een sprookje van Andersen, waarvan het bestaan niet eerder was opgemerkt.

Twee maanden na de verrassende ontdekking hebben experts die zijn gespecialiseerd in het werk van Andersen bevestigd dat de tekst, getiteld De Vetkaars, van de sprookjesschrijver is. Waarschijnlijk is het verhaal geschreven tussen 1819 en 1825, toen hij nog geen bekendheid had. Tot nu toe stamde volgens de deskundigen Andersens oudst bekend werk uit 1829.

Historicus Esben Brage was in het archief op zoek in papieren van de familie Plum, toen hij de tekst van het sprookje tegenkwam. De tekst van De Vetkaars is geschreven voor Andersens buurvrouw in zijn geboortestad Odense, de weduwe Bunkeflod, bij wie hij veel steun vond. Hans Christian Andersens vader overleed toen hij kind was. Zijn moeder was aan de drank. Mevrouw Bunkeflod overleed in 1833. Haar zoon Hans heeft de tekst waarschijnlijk aan de familie Plum gegeven. Hans Bunkeflods vader was dominee en de Plums vormden ook een domineesfamilie.

Hans Christian Andersen is bekender dan enige andere schrijver in de wereld. Alleen de Bijbel is in meer talen vertaald dan zijn sprookjes. Alle Chinese schoolkinderen lezen Andersens sprookjes. Het belangrijkste museum dat aan hem is gewijd is het Hans Christian Andersen Museum in Odense. Je vindt hier ook zijn geboortehuis en een cultuurhuis voor kinderen.

Meer informatie: Statens Arkiver Funen, Odense, www.sa.dk en/of Andersen Museum, Bangs Boder 29, DK-5000 Odense C., museum@odense.dk en www.museum.odense.dk en www.visitdenmark.nl
Fårup Sommerland opnieuw nr. 3 van de wereld

Het Deense pretpark Fårup Sommerland in Saltum bij de badplaats Blokhus in Noord-Jutland is door het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Amusement Today voor de derde keer op rij gekozen als de nummer drie van de wereld in de categorie ‘geschikt voor gezinnen met kinderen’. Het park kreeg daarvoor opnieuw een Golden Ticket uitgereikt. Alleen twee Amerikaanse parken bleven Fårup Sommerland voor.

Voor het nieuwe seizoen, dat op 26 april a.s. begint, heeft het park weer een nieuwe grote attractie in huis gehaald. Het is Orkanen (‘de Orkaan’), een achtbaan van bijna 500 meter lengte waarop snelheden tot 75 km/u worden bereikt. Er zijn grote hoogteverschillen op het traject en een deel ervan gaat door een tunnel die onder een meertje doorloopt.

Fårup Sommerland is met ruim 600.000 bezoekers per jaar een van de populairste pretparken van Denemarken.Meer inlichtingen: Fårup Sommerland, Pirupvejen 147, DK-9492 Blokhus, T +45 9888 1600, info@faarupsommerland.dk en www.faarupsommerland.dk en www.visitdenmark.nl
Tweetrapsachtbaan noviteit in Djurs Sommerland

Het Deense gezinsrecreatiepark Djurs Sommerland in het oosten van Jutland, krijgt in het nieuwe seizoen een spectaculaire nieuwe attractie: Juvelen (het Juweel), een tweetraps-achtbaan met een lengte van 1 kilometer. Het tweetrapseffect betreft het feit dat bezoekers die in de knalrode wagentjes van de attractie plaatsnemen tweemaal een vliegende start ervaren. De eerste keer wordt een snelheid van 65 km per uur bereikt, de tweede een topsnelheid van 85 km per uur. Opvallend is ook dat de wagentjes op grote delen van het traject laag en in haarscherpe bochten over het terrein scheren, wat tot bijzondere effecten leidt.

Juvelen is de langste achtbaan van Denemarken en is de enige tweetrapsbaan van Europa. De bouw van de nieuwe achtbaan kost 65 miljoen DKK (circa 8,8 miljoen Euro) en is de grootste investering van het park tot nu toe. Eerder werd geïnvesteerd in de grootste en de snelste achtbaan van Denemarken, te weten ‘Piraten’ (2008, 55 miljoen DKK) en ‘Skatteøen’ (2011, 60 miljoen DKK). De nieuwe achtbaan staat voor bezoekers klaar op 4 mei a.s., als Djurs Sommerland de toegangshekken opent voor het nieuwe seizoen.

Djurs Sommerland is het grootste Sommerland van Scandinavië en werd in 2011 gekozen tot beste Sommerland van het noorden. Het park trekt jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers.

De zogenaamde Sommerlande zijn pretparken met attracties te water, te land en in de lucht. Ze zijn over het algemeen geopend van mei tot september, vandaar de naam.

Meer inlichtingen: Djurs Sommerland A/S, Randersvej 17, DK-8581 Nimtofte, T +45 8639 8400, info@djurssommerland.dk en www.djurssommerland.dk en www.visitdenmark.nl

Echt goudgraven in pretpark Sommerland Sjælland

Het Deense familiepark Sommerland Sjælland heeft voor het nieuwe seizoen, dat op 18 mei a.s. begint, een wereldprimeur in de vorm van een echte ‘goudberg’, die door bezoekers mag worden afgegraven. Er liggen verschillende 24 karaats goudschatten in verstopt tot een waarde van 1000 DKK (ongeveer € 134.00 per stuk), die de eerlijke vinder mag meenemen of ter plaatse in geld kan omwisselen. Er kan worden gegraven met een schepje of een harkje.


Het park bij Nykøbing op het Deense eiland Seeland (Sjælland) is het enige in de wereld dat bezoekers gelegenheid geeft echte goudgravers te zijn.
Meer informatie: Sommerland Sjælland, Gl. Nykøbingvej 169, DK-4572 Nr. Asmindrup, Nykøbing Sjælland, T +45 5931 2100, info@sommerlandssj.dk en www.sommerlandsj.dk en www.visitdenmark.nl

Blue Planet: Scandinavië’s grootste aquarium

In maart 2013 wordt aan de kust van de Sont bij Kopenhagen in een gebouw dat er uitziet als een enorme draaikolk Scandinavië’s grootste en modernste aquarium geopend: de Blue Planet. Het zal vooral exotische vissen en planten bevatten en wordt met naar verwachting rond 700.000 bezoekers per jaar een van de grootste toeristische attracties van Denemarken. Het gebouw, dat grotendeels uit staal en aluminium bestaat, is geheel omgeven door water en ligt in de gemeente Taarnby op korte afstand van de internationale luchthaven van Kopenhagen. Het zeer opmerkelijke gebouw is ontworpen door de Deense architectenfirma 3XN. In totaal zijn er 53 verschillende bassins met rond 20.000 dieren en 450 soorten. Het grootste bassin zal ongeveer 7 miljoen liter water bevatten. Met de bouw is een bedrag gemoeid van 630 miljoen DKK (ongeveer 135 miljoen Euro, prijsniveau 2006).

Het nieuwe project komt in de plaats van Danmarks Akvarium in Charlottenlund, ten noorden van Kopenhagen, een gebouw uit 1939 dat te klein en te oud was geworden en niet kon worden uitgebreid.

Meer informatie: www.visitcopenhagen.com en www.visitdenmark.nl/kopenhagen
LEGOLAND Billund komt met spectaculaire wereld in 4D

Het populaire gezinspark LEGOLAND in het Deense Billund in Jutland, dat op 23 maart a.s. weer open gaat voor het publiek, trakteert bezoekers in het nieuwe seizoen onder meer op een zeer spectaculaire film in 4D waarin het magische Koninkrijk Chima centraal staat, een rijk waarin diersoorten strijden om het bezit van de energiebron Chi. In de film, die 12 minuten duurt, komen helden van velerlei diersoorten tot leven, zoals leeuwen, krokodillen, raven, arenden en gorilla’s. Cinema 4D is een systeem waarin de vier dimensies van het universum (lengte, breedte en hoogte) samengaan met de dimensie tijd (duur). Het levert zeer bijzondere ervaringen op, zoals de effecten van regen, wind en rook.

De film, ‘Speedorz, de helden van Chima’ getiteld, voert de kijkers door majestueuze landschappen en via enorme watervallen bij de zwevende berg Cavora naar de Speedorz Arena. De twee hoofdpersonen, de leeuw Laval en de krokodil Cragger, strijden daar in een hevig gevecht om de geheimzinnige energiebron Chi. De film is speciaal gemaakt voor het bioscooptheater van LEGOLAND, LEGO Studios, en zal alleen in de LEGOLAND parken en de LEGOLAND Discovery Centres in de wereld te zien zijn.

Het Chima Universum is voor de meeste kinderen en hun ouders nog onbekend, maar dat zal in de loop van 2013 waarschijnlijk snel veranderen. Er worden voor LEGO door Warner Bros ontwikkelde videospelletjes op de markt gebracht waarin supersnelle ‘Speedorz’ in de wereld van Chima kunnen worden ingezet om het gewenste doel te bereiken. In de bioscoop in Billund kunnen de gasten met deze nieuwe wereld kennis maken. In LEGOLAND Billund zal om de bekendheid aan te wakkeren een 1.2 meter hoog beeld van de nieuwe held Laval, uiteraard opgebouwd uit de bekende steentjes, worden opgesteld om de gasten in het nieuwe seizoen welkom te heten.Meer informatie: www.legoland.dk en www.visitdenmark.nl/legolandresort

KUNST & CULTUUR
Herdenkingsjaar Søren Kierkegaard

In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat de beroemde Deense filosoof en theoloog Søren Aabye Kierkegaard in Kopenhagen werd geboren. Dat feit wordt zowel in Denemarken als daarbuiten herdacht. Hoewel leven en werken van Kierkegaard tegenwoordig wereldwijd brede belangstelling hebben was deze bekende Deen geen man van de wereld. Hij ging maar een paar keer in zijn leven naar het buitenland. Kierkegaard (1813-1855) bracht zijn tijd vooral door op zijn geboortegrond Kopenhagen. Groot is dan ook het aantal sporen dat hij daar heeft achtergelaten.

Talloze wandelingen maakte hij door de stad, waarbij hij zijn medeburgers uitgebreid observeerde en beluisterde. Zijn ervaringen legde hij vervolgens nauwkeurig vast in zijn talloze geschriften. Wie dat wil, kan gemakkelijk in zijn voetstappen treden. In de hoofdstad Kopenhagen worden onder andere wandelingen georganiseerd langs plekken die een rol hebben gespeeld in zijn roerige leven. De tochten kunnen worden aangepast aan de wensen van de deelnemers. Informatie en reserveren bij Peter & Ping Tours, Krysemyntegade 25, DK-1318 Kopenhagen K., tel. +45 2712 8951, www.peter-og-ping.dk.
Wie geen lange wandeling wil maken kan de interessante begraafplaats bezoeken waar Kierkegaard ligt: Assistens Kirkegård in de wijk Nørrebro, waar tal van andere bekende Denen hun laatste rustplaats hebben, onder wie schrijver Hans Christian Andersen.
Het jaarlijkse culturele festival Golden Days in Kopenhagen heeft in verband met het aan Kierkegaard gewijde herdenkingsjaar in 2013 filosofie als thema. De organisatoren willen aantonen dat filosofie noch ongrijpbaar noch elitair is.
Meer informatie: Golden Days, Nørregade 6, DK-1165 Kopenhagen K., tel. +45 3542 1432, kierkegaard@goldendays.dk en www.goldendays.dk.

Zie ook www.assistens.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen
Spectaculair Concertgebouw voor Aalborg

De levendige Deense havenstad Aalborg aan de Limfjord in Noord-Jutland heeft de laatste jaren spectaculaire veranderingen ondergaan aan het havenfront. Het Utzon Center (van de Deense toparchitect Jørn Utzon, bekend van het Sydney Opera House in Australië), de voormalige Nordkraft energiecentrale die in een groot cultuur- en activiteitencentrum werd veranderd en Musikkens Hus, het fonkelende Concertgebouw van de Britse architectfirma Coop Himmelb(l)au, dat in 2013 in gebruik wordt genomen. Het zal de stad faam tot ver buiten de Deense grenzen verschaffen. Zoals eind vorige eeuw het geval was met het door het Finse architectenpaar Elissa en Alvar Aalto ontworpen museum KUNSTEN.

Aalborg is vanaf Schiphol in anderhalf uur te bereiken via een rechtstreekse KLM-vlucht.

www.visitaalborg.dk en www.visitdenmark.nl
Glasmuseum Ebeltoft viert het winterse licht

Het Glasmuseum in het Deense Ebeltoft aan de oostkust van de streek Djursland, heeft drie nieuwe exposities geopend, die tot en met 10 maart a.s. zijn te bewonderen. Twee hebben – heel toepasselijk in de donkerste periode van de winter – lichtbronnen als thema, de andere heeft de barstjes en andere kleine ongerechtigheden in glazen voorwerpen als onderwerp.


In de expositie NEON staat, zoals de titel aangeeft, de neonverlichting centraal, die honderd jaar geleden haar intrede deed. In 1912 was de eerste neonreclame te bewonderen in de lichtstad Parijs en rond dit gegeven hebben diverse kunstenaars een interessante tentoonstelling samengesteld. De tweede expositie over het thema licht heeft ‘Licht in het donker’ als titel en toont verrassende werken uit de grote collectie van het Glasmuseum.

De derde tentoonstelling is getiteld ‘Hedendaagse tradities’ en toont werk van de jonge Duitse kunstenares Anna Mlasowsky, die opgeleid is aan de Designschool van de Kunstacademie op het Deense Oostzee-eiland Bornholm. Mlasowsky werkt met glazen producten waar kleine barstjes en andere foutjes in voorkomen. Zij gebruikt de defecten in het materiaal om bijzondere effecten te bereiken en toont zo een grote vindingrijkheid.Meer info: Glasmuseet, Strandvejen 8, DK-8400 Ebeltoft, T +45 8634 1799, glasmuseet@glasmuseet.dk en www.glasmuseet.dk en www.visitdenmark.nl
Deense Gouden Eeuw in de kijker bij ARoS Aarhus

Ook Denemarken beleefde een Gouden Eeuw, maar dan vooral op het gebied van de kunst & cultuur en de wetenschap. Bovendien duurde de eeuw maar zo’n vijftig jaar, van ongeveer 1800 tot 1850. Deze periode bracht onder meer grote schilders voort, wier meesterwerken tal van musea in Denemarken en daarbuiten sieren. Christoffer Eckersberg, Christen Købke, Wilhelm Marstrand en Wilhelm Bendz zijn namen van bekende schilders uit die tijd, Bertel Thorvaldsen oogste roem als beeldhouwer, Michael Bindesbøll als ontwerper en Niels Gade en Hans Christian Lumbye als musici (de laatste werd de eerste die verantwoordelijk was voor de muziek die in Tivoli werd gespeeld).

Maar het was ook de tijd waarin grote figuren leefden als de filosoof en theoloog Søren Kierkegaard (wiens 200ste geboortedag dit jaar wordt gevierd), de choreograaf August Bournonville, de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, de predikant, dichter en historicus Nikolaj Grundvig en de natuurkundige Hans Christian Ørsted.

Dat nog lang niet alles over deze bloeiperiode bekend is zal een grote tentoonstelling duidelijk maken die het vooraanstaande kunstmuseum ARoS in de stad Aarhus in Midden-Jutland voorbereidt. Vast staat dat ook tal van tastbare herinneringen aan de groten uit die tijd te zien zullen zijn. De tentoonstelling gaat open op 18 mei a.s. en duurt t/m 20 oktober 2013. De experts van dit vooraanstaande museum zeggen dat de expositie tal van nieuwe aspecten over de Deense Gouden Eeuw duidelijk zal maken. Cultuurminnaars staat in Aarhus deze zomer een grootse manifestatie te wachten.Meer informatie: Kunstmuseum ARoS, Aros Allé 2, DK-8000 Aarhus C., T +45 8730 6600, info@aros.dk en www.aros.dk en www.visitdenmark.nl
Museum Arken wordt ‘eiland van de kunsten’

De omgeving van het museum voor moderne kunst Arken in Ishøj, ten zuiden van Kopenhagen, ondergaat de komende tijd ingrijpende veranderingen. Dankzij een belangrijke donatie van een particulier fonds zal het museum onderdeel worden van een ‘Kunsteiland’, waardoor een betere harmonie ontstaat tussen de karakteristieke maritieme architectuur van het museumgebouw en de omgeving. De Deense architectenfirma Møller en Grønborg gaat de metamorfose uitvoeren, die zomer 2014 zal zijn voltooid.

In de oorspronkelijke plannen voor het museum was destijds voorzien dat Arken (‘de Ark’) als een gestrand modern schip dicht bij de kustlijn zou komen te liggen, maar dat moest om planologische redenen worden opgegeven. Het museum kwam daardoor meer landinwaarts te liggen dan de bedoeling was. De architecten van de firma Møller en Grønborg willen met hun nieuwe ontwerpen vooral de nadruk leggen op ‘overgangen’ – van natuur naar cultuur, van het fysieke naar het geestelijke, van het ‘wilde’ naar het geraffineerde. Bruggen, lagunes, stukken bos en duin en een zeer gevarieerde beplanting zullen de primaire elementen in de directe omgeving van Arken zijn.

Museum Arken ging in 1996 open voor het publiek. Het langgerekte gebouw is sindsdien bekend geworden door enkele opmerkelijke exposities.Meer info: Museum Arken, Skovvej 100, DK-2635 Ishøj, T 45 4354 0222, www.arken.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen
Moesgaard Museum wordt vernieuwd

Het bekende Moesgaard Museum voor archeologie en etnografie in Højbjerg bij de Deense stad Aarhus is tot het najaar van 2014 gesloten in verband met een grote renovatie. Een van de topstukken van dit museum is de man van Grauballe, een goed in het veen geconserveerd lichaam van een man die rond 80 jaar vóór Christus stierf.

Er komt een gloednieuw museum voor in de plaats dat belooft van zeer hoog niveau te worden en voorzien zal zijn van de nieuwste technologische snufjes.

In de tussentijd kan men het Odder Museum en het Viking Museum in het centrum van Aarhus bezoeken.Meer info: www.moesmus.dk en www.visitdenmark.nl/vikingen
Noot voor de redactie, voor publicatie:
Meer informatie over vakantieland Denemarken via de officiële toerismeorganisatie: VisitDenmark, tel. 071 5211 544 (ma/wo/vr van 09u30-12u00), e-mail denemarken@visitdenmark.com, www.visitdenmark.nl. Facebook: www.facebook.com/denmark. Twitter: @VisitDenmarkNL
Noot voor de redactie, NIET voor publicatie:
Contactpersoon voor de pers
Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Tel. 071 5233337, E-mail: rl@visitdenmark.com
Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.
Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over vakantieland Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers. Volg ons ook op Twitter: @VisitDenmarkNL
Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector. Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, de Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina