Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzwDovnload 22.85 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte22.85 Kb.

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw

Leuvenseplein 4  B-1000 Brussel  T: 02 510 62 11

F: 02 510 62 15  www.vlam.be  vlam@vlam.be


Persbericht – Brussel, 22 maart 2006

10 nieuwe producten krijgen Vlaams label STREEKPRODUCT.BE

Mooie tradities uit heel diverse sectoren worden weer in de kijker gezet: een paasbier, Antwerpse handjes, de Vlaamse grijze garnaal… Met deze 10 nieuwe erkenningen telt Vlaanderen intussen 40 erkende traditionele streekproducten. Nieuw is dat twee traditionele streekproducten het Vlaamse label als overgangslabel gebruiken terwijl ze een Europees dossier voorbereiden: de Vlaamse grijze garnaal en de Poperingse hopscheuten.

De stuurgroep streekproducten van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kende het label STREEKPRODUCT.BE toe aan de volgende producten:Oost-Vlaams paasbier

Aangeboden als Slaghmuylders Paasbier door Brouwerij Slaghmuylder nv, Ninove - www.witkap.be
Als enige houdt de Ninoofse Brouwerij Slaghmuylder de traditie van de paasbieren in ere. Na de vastenperiode werd Pasen in Vlaanderen passend gevierd met een zwaarder bier, en dit niet alleen bij de Trappisten maar ook bij de lokale kleine brouwers. Het paasbier van Slaghmuylders wordt sterker gehopt, met hop uit Aalst en omstreken, en kent een langere lagering. Dit betekent dat men het bier gedurende een tweetal maanden op een lage temperatuur laat rusten. Brouwerij Slaghmuylder brengt dit bier enkel rond de paasperiode op de markt, een seizoensgebonden biertje dus.

Poperingse hopscheuten

“De Poperingse Hopscheuttelers”, Reo-Veiling N.Keersebilck - 051 23 12 11

Wie Poperinge zegt, zegt hopscheuten. Hoewel de hopscheuten een bijproduct vormen van de hopteelt, erkenden de Romeinen ze reeds als delicatesse. Poperinge en de hopplant vormen sinds jaren een duo. Sinds eeuwen is hop onafscheidelijk verweven in het Poperingse landschap. De aanwezigheid van het Nationaal Hopmuseum in Poperinge is daarvan een mooi bewijs.

Zowel de hopscheuten uit de volledige openluchtteelt als deze gewonnen bij het intafelen in serres komen in aanmerking voor de erkenning.

Oude Geuze uit het Pajottenland
Hoewel de Oude Geuze reeds een Europese erkenning heeft, wordt het label STREEKPRODUCT.BE toegekend om een duidelijk streekaanduiding te geven. Zo wordt de link gelegd met het traditionele productiegebied: het Pajottenland uitgebreid met de Zennevallei.
Twee verschillende producenten kregen een erkenning voor hun Oude Geuze:
Oude Geuze 3 Fonteinen” aangeboden door AD Bieren bvba, Beersel - www.3fonteinen.be
Deze Oude Geuze 3 Fonteinen wordt gebrouwen door één van de laatste bierstekers in de streek. Een biersteker was vroeger iemand die lambiek bij verschillende producenten, vaak boeren, opkocht. Ook bij 3 fonteinen wordt de eigen geproduceerde lambiek gemengd met lambiekbieren van andere brouwers. Zo streeft de geuzesteker naar een ideale Oude Geuze. Deze geuze bestaat uit een mengeling van jonge lambiek, een jaar gerijpt op houten vaten, en oude lambiek, twee tot drie jaar gerijpt op houten vaten. Hierna rijpt de ongefilterde geuze minimum tien maanden op fles. Het lange brouwproces van Oude Geuze staat dan ook garant voor een unieke smaak.

Oude Geuze De Cam” aangeboden door Geuzestekerij De Cam, Gooik - http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm


Als jongste richtte Karel Goddeau een geuzestekerij op in Gooik. Geuzestekerij De Cam vond een onderkomen in een gebouw dat reeds in 1515 bekend stond als “des Heeres Landcamme”. “Cam” betekent in het oud-Nederlands brouwerij. De wort wordt aangekocht bij lokale lambiekbrouwers. Vervolgens gist en rijpt het in houten tonnen in het tonnenmagazijn van De Cam tot de steker vindt dat het lambiekbier op smaak is. Voor de Oude Geuze worden jonge lambiek, met minimum een jaar rijping, en oude lambiek, met minimum twee jaar rijping, gemengd volgens de smaak van de geuzesteker. Eenmaal op fles volgt de laatste rijpingsfase. Resultaat is een bier van spontane gisting met een typische smaak en mooie schuimkraag.

Oude Kriek uit het Pajottenland

Aangeboden als “Oude Kriek 3 Fonteinen” door AD Bieren bvba, Beersel - www.3fonteinen.be
Oude Kriek 3 Fonteinen onderscheidt zich van de commerciële kriekbieren doordat het basisbier lambiek minimum een jaar in houten vaten gerijpt heeft. Nadien worden aan deze lambiek krieken toegevoegd en laat men het bier gedurende vijf maanden macereren. Na afpompen rust het kriekbier drie weken waardoor het niet gefilterd hoeft te worden en een maximale smaak behouden blijft. Eens gebotteld rijpt het bier minimum zes maanden verder op fles in optimale omstandigheden. Deze aloude manier van werken leerde Armand Debelder van zijn vader, notoir geuzesteker-cafébaas in de streek. Het café 3 Fonteinen werd dan ook druk bezocht door Brusselaars en enkele bekende Vlaamse schrijvers.

Hoewel de Oude Kriek reeds een Europese erkenning heeft wordt het label STREEKPRODUCT.BE toegekend om een duidelijk streekaanduiding te geven. Zo wordt ook de link gelegd met het traditionele productiegebied: het Pajottenland uitgebreid met de Zennevallei.Koffie uit de Leiestreek
Aangeboden als “Grootmoeders Koffie Extra Dessert & Special Mokka” door Grootmoeders Koffie bvba, Gullegem - www.grootmoederskoffie.be
Koffie uit de Leiestreek wordt iets intenser in de diepte gebrand, in vaktermen “medium roast”, dan in het Noorden van België. Niet zo donker echter als in het nabij gelegen Henegouwen. In de streek is Grootmoeders Koffie tot over de grenzen gekend en maakt sedert jaren deel uit van het lokale leven. De bonen worden er gedurende een twintigtal minuten langzaam geroosterd tussen de 220° en 240°C. Zo geven de koffiebonen ten volle hun aroma aan lichtverteerbare koffies: de Extra Dessert van 100% hoogwaardige arabicabonen en de Special Mokka waarin een weinig robusta wordt verwerkt. Het label mag gebruikt worden voor gebrande koffiebonen, gemalen koffie en filters.

Antwerpse Handjes
Syndikale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade- en IJsbedrijf vzw - www.s-u.be
In 1934 werd te Antwerpen een wedstrijd georganiseerd om de stad Antwerpen een nieuwe culinaire specialiteit te schenken. Niet minder dan zes bakkers dienden een recept in voor een Antwerps Handje, de legende van Brabo is hier niet vreemd aan natuurlijk. Er werd dan ook gekozen voor het meest smaakvolle handje! Sindsdien mogen enkel leden van de Syndikale Unie de handjes bakken met kwaliteitsvolle ingrediënten volgens het traditionele recept van de Unie en in de typische vorm. Zij zorgen ook voor een aangepaste verpakking voor deze broze dessertkoekjes.

Vlaamse grijze garnaal

cvba Vlaamse Visserij Vereniging; Oostende, Nieuwpoort, Zeebrugge - Willy Versluys, 0475 80 63 03
Belgische garnaalvissers voeren de Vlaamse grijze garnaal aan in de havens van Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge. Ze vissen deze garnalen in Belgische en Nederlandse kustwateren, koken ze op de garnaalkotters volgens aloude Vlaamse gewoonte en brengen ze binnen de 24u aan wal. Resultaat is een knapperige en pittige garnaal, uniek van smaak. De Vlaamse Visserij Vereniging heeft het label STREEKPRODUCT.BE aangevraagd voor de ongepelde Vlaamse grijze garnaal als overgangslabel naar een Europese Beschermde Geografische Aanduiding.

Vlaamse gedroogde hesp

Aangeboden als Ganda ham door Corma nv, Gent - www.ganda.be
Hespen zouten en drogen is reeds sinds de vroegste tijden een fel geapprecieerde bewaarmethode. Deze methode werd door de eeuwen heen verfijnd zodat naast het bewaaraspect ook de gerijpte smaak meer en meer tot zijn recht kwam.

Na ruim 15 jaar ervaring met de productie van vleeswaren besloot Corma nv in 1978 om zich te specialiseren in gedroogde rauwe hammen. Men ging hiervoor op zoek naar traditionele Vlaamse procédé’s die nauw verwant zijn met de Italiaanse en Spaanse werkwijze. Er werd gekozen voor een procédé met droogzouten dat vroeger vooral bij varkensschouders werd toegepast. Kleine Belgische hammen drogen en rijpen minimum 9 maanden, de grotere rijpen verder tot 12 à 14 maanden.Vlaams gerookt rundvlees

Schepers Vleesbedrijf nv - www.schepersnv.com
Het bekendste stukje gerookt rundvlees in Vlaanderen is wel Filet d’Anvers. Hiervoor heeft men echter een zeer specifiek stuk vlees, namelijk de spier van het muisstuk of in beenhouwersvaktermen de “Antwerpse filet” nodig. Ook andere stukken vlees, meestal te taai om vers te eten of te mager voor andere bereidingen, werden en worden gerookt. Bij gerookt muisstuk, dikke bil of vank spreken we dan van Vlaams gerookt rundvlees. De stukken vlees worden bij Scherpers Vleesbedrijf licht gepekeld en warm gerookt met beukenhoutschilfers.


Enkele producten gaan Europees

Vlaams minister-president Yves Leterme keurde op vrijdag 10 maart de aanvraag goed voor een Europese erkenning van drie streekproducten:


▪ Gentse azalea’s: dossier opgesteld door Vereniging voor de Vlaamse Azaleatelers, contactpersoon: Van Eetvelde Kurt Tel.: 09 342 91 26
▪ Vlaams-Brabants grondwitloof: dossier ingediend door vzw Brussels Grondwitloof, contactpersonen: Frans Croon, 016 65 59 44 en Raymond Stroeykens 016 65 01 02
▪ Vlaams-Brabantse tafeldruif: dossier ingediend door “De Sterredruif”, contactpersoon Flip Luppens, 02 657 92 45
Meer info hierover op http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/landbouw/nieuws/06/0322.html
VLAM begeleidde deze drie producentenverenigingen bij de opmaak van de dossiers en zal deze producten ook meenemen in haar promotie rond streekproducten. Intussen werkt VLAM verder aan Europese aanvragen voor de Poperingse hopscheuten, de Vlaamse grijze garnaal en de traditionele runderrassen zoals de Vlaams-Brabantse witblauw dubbeldoelrunderen en de West-Vlaamse rode runderen.
Meer informatie over het Vlaamse en de Europese labels is te vinden op de nieuwe website www.streekproduct.be. Binnenkort zijn hier ook de fiches van de tien nieuwste streekproducten te vinden.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina