Vlastheater: verhalen uit het achterlandDovnload 7.37 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte7.37 Kb.
Praktijkenbank www.amateurkunsten.be

Infofiche


Titel

Vlastheater: verhalen uit het achterland

Ondertitel/korte omschrijving

Vlastheater: verhalen uit het achterland is een sociaal-artistieke theatervoorstelling op basis van authentieke getuigenissen van vlassers uit de streek.


De voorbije jaren zijn heel wat getuigenissen verzameld over het vlasverleden van de regio Zuid-West-Vlaanderen. Een rondreizende tentoonstelling en een DVD brachten een aantal van deze verhalen naar buiten onder de titel ‘Vlasparlee’. Vanuit verschillende hoeken groeide het idee om het verzamelde materiaal te bewerken tot een theatervoorstelling. Toneelauteur Paul Pourveur schreef een tekst ‘uit het leven gegrepen’. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers, oud-vlassers en amateurtoneelspelers ging hiermee aan de slag met de bedoeling een authentiek en doorleefd stuk op de planken te brengen. Het resultaat werd een creatie recht uit het hart van de vlasregio.
Authentieke vlasverhalen vormden de basis van deze sociaal-artistieke theatervoorstelling. Vlastheater beschrijft de volksverhalen over het harde werk in de streek, de leute als het werk erop zat of over de miserie als de Leie buiten haar oevers trad. Theaterauteur Paul Pourveur schreef vanuit al deze unieke getuigenissen een nieuwe en actuele theatertekst. De regie was in handen van De Figuranten. Het stuk ging in première op 16 december 2011 en in het voorjaar van 2012 volgde een tournee.  De tekst werd gespeeld door gelegenheidsacteurs: actieve senioren uit de regio Zuid-en-Midden-West-Vlaanderen. 
Het stuk kwam tot stand op basis van de vele getuigenissen van oud-vlassers die werden geregistreerd tijdens het project “Vlasparlee”. Het ruwe materiaal werd door Paul Pourveur, professioneel scenarioschrijver voor zowel theater als film, bewerkt tot een theatertekst.
De 22 acteurs werden “op basis van goesting” gerekruteerd uit Zuid- en Midden-West-Vlaanderen (de vlasregio) en in de loop van de afgelopen maanden professioneel gecoacht door De Figuranten, een

sociaal-artistieke organisatie uit Menen die al meer dan 10 jaar aan de weg timmert en heel wat spraakmakende producties neerzette.


De voorstelling bestaat uit verschillende stukken die een treffende inkijk bieden op hoe een leven in het vlas er heeft uitgezien. Een voorstelling over het hard labeur, de kracht van de grond, de wispelturigheid van het weer, de voldoening van de winst, de miserie na een misoogst.


Partners

Vlastheater/Verhalen uit het achterland is een productie van De Figuranten in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, Erfgoedcel TERF, Erfgoedcel Kortrijk, Vlasmuseum en UiT in Regio Kortrijk.
Web

Link(s) naar meer informatiehttp://www.bieterf.be/projecten/het-vlasverleden-de-bie-regio-sociaal-artistiek-vertaald

Gerelateerde documenten

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina