Vlinders met ‘ogen’Dovnload 5.56 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte5.56 Kb.
Vlinders met ‘ogen’

Theodor Smit vond in de zandkuil aan de Bonteweg een vlinder. Het was een Avondpauwoog. Het is één van de vlinders met vlekken op de vleugels die op ogen lijken. Door het plotseling laten zien van die ‘ogen’ worden vijanden afgeschrikt.


De bekendste van deze ‘pauwogen’ is ongetwijfeld de Dagpauwoog (familie: Schoenlappers). Deze heeft ‘ogen’ op de voor- én achtervleugels. Het is een typische dagvlinder, duidelijk te zien aan de antennen die in een knopje eindigen. De Nachtpauwoog (familie: Nachtpauwogen) heeft ook vier ‘ogen’ maar zijn kleuren zijn, zoals bij veel nachtvlinders, veel minder spectaculair.
De vlinder die door Theodor werd gevonden, was dus een Avondpauwoog. Hij behoort tot de familie van de Pijlstaartvlinders die te herkennen zijn aan het forse lichaam en de smalle, lange voorvleugels. De vlinder wordt dan ook meestal Pauwoogpijlstaart genoemd. Hij heeft alleen ‘ogen’ op de achtervleugels. In rust liggen de achtervleugels onder de voorvleugels. Je ziet de vlinder dan haast niet als hij op de stam van een boom zit vanwege z’n goede schutkleur. Als er gevaar dreigt, worden de voorvleugels opgetild zodat de roodachtig gekleurde achtervleugels met de twee blauw­zwarte ‘ogen’ zichtbaar worden. Hierbij beweegt hij zich voortdurend sidderend. Zo probeert hij vijanden af te schrikken.
Schuim op de Regge

Zestien juli werd de gemeente Hellendoorn getroffen door een hevige onweersbui. In korte tijd viel toen een grote hoeveelheid water. Zóveel dat dit niet allemaal naar de rioolwaterzuivering afgevoerd kon worden.Dit zou te veel tijd vergen; het water zou op straat blijven staan en kelders zouden onderlopen.
Om het water na hevige regenval zo snel mogelijk kwijt te raken, zijn er op een paar plaatsen langs de Regge vanuit het riool nooduitlaten aangebracht. Via deze overlaten wordt regenwater vermengd met afvalwater op de Regge geloosd. Men ziet dan wel eens schuim op het Reggewater drijven. Dit komt omdat in het afvalwater van de industrie stoffen (zeepresten, fosfaten) zitten, die schuim veroorzaken. Volgens de heer G. Rohof, bedrijfsvoerder van de rioolwaterzuivering, zijn deze stoffen niet schadelijk voor het milieu, omdat het percentage vuil heel laag is. Tevens is het zuurstofgehalte in het water ruim voldoende (tussen de 7 en 9mg zuurstof per liter) zodat de bacteriën die in het water leven, het water kunnen reinigen. Dit zuurstofgehalte is nogal bepalend. Wanneer water ca 10mg zuurstof per liter bevat, werken de bacteriën optimaal. We noemen het water nog ‘gezond’, als minimaal 5mg zuurstof per liter water aanwezig is. Onder deze omstandigheden hebben alle levensprocessen nog vrij normaal voortgang.
augustus 1987

Anny Alferink en Jan van RijnDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina