Volop Grote stinkzwammen in het DoktersbosDovnload 7.93 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte7.93 Kb.

Wat een stinkfabriek
Volop Grote stinkzwammen in het Doktersbos
Als je bij warm weer langs de N35 even buiten Nijverdal in westelijke richting fietst, kan je zo maar bovenstaande uitroep ontvallen. Bedrijven die met destructie van dieren te maken hebben, kunnen maar moeilijk van het predicaat stinkfabriek afkomen. In dit herfstseizoen zijn er nog veel meer ‘stinkfabrieken’. Daarmee bedoel ik paddenstoelen die een bijzondere geur verspreiden. Dat zijn meerdere soorten, maar het meest duidelijk is de geur van de Grote stinkzwam. Waar ik dat de geur noemde, moet ik eigenlijk spreken over stank! Op het landgoed Duivecate, ook bekend als het Doktersbos, wemelt het er op het moment van, u hoeft alleen maar uw neus achterna te gaan.
De Grote stinkzwam is niet alleen bekend vanwege de doordringende stank, maar ook door de verschijningsvorm. De wetenschappelijke naam is Phallus impudicus en dat betekent letterlijk ‘onbeschaamde penis’. Bij het zien van de foto kunt u zich vast iets bij die naam voorstellen!

Het eerste wat we van deze paddenstoel te zien krijgen is een witte vuistgrote knol die we duivelsei noemen. Dat ziet er enigszins glibberig uit. Met een mes kun je het ei doorsnijden en dan zie je een groene laag. De echte kenners proeven een kokosachtige smaak als een stukje van het groen wordt geproefd.


In enkele uren steekt uit het ei een 10 tot 20 centimeter lange poreuze en holle steel die dan de phallus-vorm heeft. De top is bedekt met een groene, slijmerige sporenlaag.

Die sporen moeten voor de verspreiding van de paddenstoel zorgen en dat gebeurt bij de Grote stinkzwam op een bijzondere manier. De groene slijmlaag verspreidt een penetrante geur waar vliegen en kevers als de Oranje aaskever op afkomen.

Ik heb pas nog weer gezien hoe tientallen vliegen zich tegoed deden aan het goedje. Een leuk moment om een foto te maken, maar voor ik kon afdrukken waren de vliegen gevlogen.
Misschien wel om door de verspreiding van sporen er voor te zorgen dat er meer van deze paddenstoelen kunnen komen. Dat willen we eigenlijk best graag, want het blijven opvallende herfstverschijnselen. Normaal zult u stank graag uit de weg gaan, maar het is aan te raden deze stinkfabriek op te zoeken!
oktober 2006

Hennie BouwhuisGrote stinkzwam
In een natuurboek uit 1910 staat beschreven: “Wanneer ge bij vochtig weer in Augustus of later rondwandelt door bosschen of ergens waar vermolmend hout ligt, dan moet ge eens opletten of ge ook soms getroffen wordt door een onaangenamen geur die ’t best vergeleken kan worden bij die van een rottend dierenlijk. Gebeurt dat, ga dan rondzoeken in een kring van een paar meter straal.”

U kunt ook zondag 22 oktober de wandelschoenen aantrekken en onder begeleiding van een IVN-gids op landgoed Duivecate op zoek gaan naar de Grote stinkzwam en andere paddenstoelen. Start om 11.00 uur en 14.00 uur Parkeerplaats Bowlingboerderij.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina