Voor oud-deelnemers, orgeldocenten, pers en andere belangstellendenDovnload 6.89 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte6.89 Kb.

Voor oud-deelnemers, orgeldocenten, pers en andere belangstellenden.
Orgelconcours voor jongeren op Urk

Flevoland. Op zaterdag 8 april 2000 organiseert de Stichting Orgelcultuur Flevoland een orgelconcours voor jongeren op het mooie orgel van Abraham Meere in de Bethelkerk op Urk. Jongeren tot en met 18 jaar mogen zich inschrijven voor dit concours; het eerste Flevolandse orgelconcours in het nieuwe millennium, dat plaatsvindt in april (in voorgaande jaren vond het concours in juni plaats!). Alhoewel de eerste aanmeldingen al weer enige tijd binnen zijn, is er plaats voor nog meer deelnemers.


De deelnemers komen uit in twee groepen, te weten tot en met 14 jaar en 15 tot en met 18 jaar. Ze mogen zelfgekozen orgelliteratuur ten gehore brengen met een maximum tijdsduur van ongeveer 10 minuten. Het orgelspel zal worden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestaat uit Anton Pauw uit Haarlem en Koos Damman uit Muiden.
Na succesvolle concoursen in Dronten, Emmeloord, Almere-Haven en Lelystad, die telkens in juni werden georganiseerd, is het dit keer de beurt aan Urk. Er staat een prachtig historisch instrument met een hoofdwerk, een bovenwerk en een zelfstadig pedaal. Het orgel leent zich voor een breed repertoire. Zo nam organist Jaap Zwart jr. daar een aantal fraaie orgelwerken op voor de cd “orgels in Flevoland”. Zeker een aanrader om de mogelijkheden van dit voorname orgel te beluisteren. Deelnemers worden op zaterdag 1 april (geen grap) in de gelegenheid gesteld om in te spelen.
Jongeren, die willen meedoen aan het concours kunnen informatie aanvragen bij André Potter (telefoon 036-5330166) of Harry Haasjes (telefoon 0321-310174).
Natuurlijk is het ook mogelijk om als toehoorder aanwezig te zijn bij het concours. De deelnemers bespelen dan het Meere-orgel uit 1792. Het orgel stond eerst in IJsselstein en werd in het begin van deze eeuw geplaatst in de Bethelkerk op Urk. Tot dan deed er telkens een voorzanger dienst. Bij plaatsing wist men niet dat dit een orgel van de orgelbouwer Abraham Meere was. Pas bij demontatie van het orgel bij restauratie van de Bethelkerk speurden de op Urk woonachtige orgelliefhebbers Tjalling Ruiter en Klaas de Boer de ware identiteit van dit instrument op. In ieder geval beschikt Urk over een belangrijk historisch orgel (één van de weinige historische orgels in Flevoland).

Het concours begint om 12.00 uur en zal waarschijnlijk tot ongeveer 17.30 uur duren. Behalve de deelnemers zullen ook de juryleden het orgel bespelen.


Opgave kan schriftelijk bij:

Harry HaasjesReaal 3

8253 BE DrontenOf e-mail: h.haasjes@chello.nl of e-mail haasjes@solcon.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina