Vrije tijd daalt en stijgt van 1975 tot 2005 en de verplichtingen zijn gestegenDovnload 20.49 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte20.49 Kb.
Opdracht 8:

  1. 168 uur aan vrije tijd (wekelijks) en daarvan is 44,7 uur aan vrije tijd besteed. 44,3 uur is verplichting en 76,2 uur aan persoonlijke verzorging.

  2. vrije tijd daalt en stijgt van 1975 tot 2005 en de verplichtingen zijn gestegen.

3+ 4:

- Als de verplichtingen stijgen, daalt de vrije tijd.

- Door de vele tv programma’s die erbij zijn gekomen, wordt vrije tijd daar meer aan besteed.

- We delen het anders in: meer aan de media en minder aan kerkgang. (geloof)

sinds 1995 is de vrije tijd erg gedaald.

5.


1. media

2. sociale contacten

3. diverse hobby’s

4. mobiliteit

5. sport en bewegen

6. uitgaan

7. vrijwilligerswerk, mantelzorg en kerkgang.Opdracht beeld en geluid:
  1. Kijkbuiskinderen

Ons is opgevallen dat er in de loop van de jaren steeds meer tekenfilms kwamen en de gespeelde kinderen in de programma’s verdwenen.

Ook viel ons op de het taalgebruik steeds grover werd. Wat ons ook erg opviel is dat er veel gebruik werd gemaakt van dieren die een belangrijke rol speelde in de flims, denk aan: Rin tin tin, Lassi, Babe, 101 dalmatiërs, flipper,Free Willy


  1. Tijdbalk

16. Publieke en commerciële zenders van nu:

Commercieel:

Rtl 4,5,7,8

Sbs 6


Net 5

Veronica


Tmf

Mtv


Discovery channel

Sport 1


Sport 2

National geographic

Jetix

NickelodeonThe box

Cartoon network

Comedy central

Publieke
Nederland 1 2 en 3


Commercieel vroeger:
http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D5420
In 1989 Kwamen de eerste commerciële zender in Nederland, Dit waren o.a. SBS 6 en RTL 4 & 5


Opdracht 6:

  1. In de periode 1948 t/m 1997 steeg de vraag naar onderwijs enorm. Hoe kwam dit?

Het onderwijs ging een steeds belangrijkere rol spelen in de maatschappij. Na de oorlog kwam er een geboortegolf, een baby boom. Al die baby’s moesten volgens de leerplichtwet naar school. Dat is een oorzaak van de vraag naar onderwijs.

Ook een steeds groter deel van de kinderen bleef langer onderwijs volgen. De vraag naar geschoolde arbeid steeg ook. Niet langer bepaalde afkomst en stand de plaats die iemand in de maatschappij had.
  1. Wie konden er nu allemaal nog meer langer onderwijs volgen?

Er waren niet alleen maar jongens uit de midden en hogere sociale klassen die voortgezet onderwijs volgen. Er kwamen nu ook leerlingen uit lagere sociale milieus en meer meisjes die langer onderwijs gingen volgen.

Jongeren moesten goed voorbereid worden op het werk dat ze later zouden gaan doen.
  1. De kansen op een schooldiploma zorgde ervoor dat jongeren steeds mondiger werden. Welke gevolgen had dit in de jaren zestig?

Binnen scholen en universiteiten voerden jongeren actie voor inspraak en voor verbetering van het onderwijs.

Hoe komt het dat de vrije tijd steeg?

De Nederlanders kregen in de loop van de periode 1948 t/m 1973 meer vrije tijd. Nederland had tot 1958 de meeste arbeidsuren in vergelijking met andere Europese landen: ongeveer 49 uur per week. De vakbonden die streefden naar een verkorting van de arbeidstijd, kregen dat in 1961 pas voor elkaar. De vrije zaterdag werd toen ingevoerd. Vanaf die tijd daalde de aantal arbeidsuren en steeg het aantal vrije tijdsuren. Ook kreeg elke werknemer het recht op vakantie. (De vrije tijd werd in die tijd gezien als de tijd die je niet hoefde te besteden aan betaalde arbeid)
Vrije tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Ga naar: navigatie, zoeken

Vrije tijd is de periode waarin men niet werkt.

Vrije tijd wordt vooral geassocieerd met de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, dus het beoefenen van een hobby, televisiekijken, met vakantie gaan.

Vrije tijd is dus enerzijds een subjectieve ervaring. Een huisvrouw die met vakantie in een zomerhuisje zit en daar huishoudelijk werk doet (koken, bed opmaken) heeft vaak niet het gevoel dat zij vrije tijd heeft.

Anderzijds is vrije tijd een objectiveerbaar gegeven. Zo is volgens het CBS (sinds 1998) de totale gecombineerde belasting (zorg plus betaalde arbeid) van mannen groter dan die van vrouwen. Hierdoor blijft er volgens deze objectieve maatstaf meer tijd over voor vrouwen. Of je dit vrije tijd noemt hangt af van de vraag of je slaap en persoonlijke verzorging bij vrije tijd rekent. Vrouwen besteden aan deze activiteiten namelijk weer meer tijd dan mannen zodat na aftrek daarvan mannen toch weer iets meer vrije tijd overhouden.Bij onderzoek naar verdeling van tijdsbesteding speelden overigens in het verleden veel subjectieve en politiek correcte opvattingen een rol in de manier waarop het onderzoek werd gedaan. Een voorbeeld daarvan is het onderzoek van Hochschild. Deze zou volgens de critici mannelijke zorgtaken ten onrechte als vrije tijd hebben gerekend. Warren Farrell bekritiseert de Verenigde Naties om een zelfde soort gendervooroordelen.

 

 
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina