Vrolijke fans en een oranje landDovnload 11.98 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte11.98 Kb.


week 24 – 9 juni 2008 – tekst niveau C

Vrolijke fans en een oranje landNederland is deze dagen in de ban van het Europees kampioenschap voetbal, dat van 7 tot en met 29 juni plaatsvindt in Zwitserland en Oostenrijk. Duizenden supporters zijn inmiddels gearriveerd in Zwitserland, waar zich het basiskamp van het Nederlandse voetbalelftal bevindt en waar Nederland de eerste wedstrijd speelt. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun bizarre outfits, waarin leeuwenkoppen of -staarten en oranje kledingstukken de boventoon voeren. En ook in Nederland zelf is de ‘oranjekoorts’ – of zoals anderen zeggen: oranjegekte – flink op gang gekomen.
Goede reputatie

De Zwitsers kunnen wel lachen om de maffe Nederlandse voetbalfans. ‘Het Oranjelegioen’ heeft in heel Europa een goede reputatie. Evenals supporters uit Ierland en Schotland staan Oranjefans bekend als sportief, uitbundig en dorstig. Dit laatste veroorzaakt wel eens een opstootje, er zal best een keer een vechtpartij voorkomen en er zullen vast enkele supporters in een vertimmerde stadsbajes verzeild raken, maar harde confrontaties met Duitsers, Polen of Roemenen staan niet op het programma. Zoals een journalist het verwoordde: grootschalige voetbalrellen met Oranjesupporters zijn even onwaarschijnlijk als een Europese titel dat is voor een van de organiserende gastlanden.


Geen hooligans meer

Dat is weleens anders geweest: acht jaar geleden, tijdens EURO 2000 in Nederland en België, werden bijna 2800 mensen opgepakt, onder wie ruim zeshonderd Nederlanders. En in de jaren negentig ontspoorden thuiswedstrijden van Nederland tegen Duitsland en Engeland volledig door geweld van hooligans. Maar tegenwoordig komen er nauwelijks nog hooligans af op wedstrijden van het Nederlands elftal. Misschien omdat ze een grotere hekel hebben aan het uitbundige gezang en het trompet- en klaroengeschal van ‘het legioen’ dan aan de wapenstok of het waterkanon van de politie. Maar waarschijnlijk heeft het meer te maken met de speciale aanpak die de KNVB, de politie en de supportersvereniging SCO van Oranje sindsdien hanteren. Daarbij staat het voorkomen van problemen en de begeleiding van supporters centraal. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is ook dat de kaartverkoop via de SCO verloopt. Zo kan worden voorkomen dat probleemsupporters kaarten voor toernooiwedstrijden krijgen. Het zit er dan ook dik in dat tijdens dit EK, net als bij de laatste grote Europese toernooien in Portugal en Duitsland, de inbreng van de Nederlandse politie voornamelijk beperkt blijft tot het verlenen van (extra) service.


Goudmijn

In Nederland geven veel thuisblijvers zich intussen over aan een heftige ‘EK-beleving’. Daarbij vallen allereerst de effecten op het straatbeeld op: gebouwen, lantarenpalen en winkeletalages kleuren volledig oranje. Maar ook de handel vaart wel bij de grootscheepse voetbalgekte: vlaggen, ‘brulshirts’, frituurpannen, bier en vooral televisies zijn niet aan te slepen. Er worden deze weken 175.000 televisies méér verkocht dan normaal in dezelfde periode. Een sportzomer als deze, met na het EK ook nog de Olympische Spelen, is dan ook een goudmijn voor het bedrijfsleven. Wie het slim aanpakt kan miljoenen verdienen aan oranje-gerelateerde producten. Elke zichzelf serieus nemende winkelketen heeft wel een ‘oranje’ verkoopactie, met de ’welpies’ van de Albert Heijn als bekendste voorbeeld. Dergelijke acties zijn niet zozeer het gevolg van de gekte van fans, maar wakkeren die gekte bewust aan.


Steeds extremer

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal van 1988, dat beschouwd kan worden als het moment waarop de oranjegekte ontstond, was de ‘Gullitpruik’ het meest spraakmakende oranjeartikel. Nu, twintig jaar later, zijn de meest vreemde oranjespullen in omloop. Wie aankomt met een simpel t-shirt en petje in die kleur hoort er al bijna niet meer bij, het moet steeds opvallender, idioter, extremer. Een ‘goed’ voorbeeld is het oranjegebit, dat onlangs ontwikkeld werd door een tandheelkundige praktijk in Amsterdam. Daar kan men zich een opzetstuk op de tanden laten aanmeten in de kleur van het nationale elftal.

Ook de manier waarop er naar de wedstrijden gekeken wordt, verandert. Gewoon thuis voor de televisie is ouderwets; met de hele buurt de wedstrijd bekijken op een groot scherm op een pleintje, of met vijfhonderd supporters in een aardappelschuur bijeenkomen, dat is tegenwoordig de manier.
Belevenis

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas komt de extremere oranjegekte voort uit de ’beleveniseconomie’: “Mensen gaan steeds meer voor een grotere en heftiger beleving, ze willen er alles uithalen wat erin zit.” Bakas meent dat dit een gevolg is van de tegenstelling tussen de fysieke – de tastbare of werkelijke - wereld en de virtuele wereld. “Mensen zijn intens met sportamusement bezig via de televisie of de computer. Met het EK kunnen ze als supporter zelf aan de slag, en dan gaan ze ook voluit.” Ook hij denkt dat het oranjegevoel deze keer extra wordt aangewakkerd doordat er twee grote sportevenementen vlak achter elkaar volgen.


Ergerlijk

Toch wordt de oranjegekte niet overal in Nederland land gewaardeerd. Clubsupporters - zij die los van grote toernooien wekelijks de wedstrijd van een plaatselijk voetbalteam bezoeken - kijken neer op al die volwassen mannen die zich om de twee jaar uitdossen als een leeuw, of op vrouwen met oranje pruik en vlechten. Het Nederlands elftal lokt volgens hen dagjesmensen, geen voetballiefhebbers. Oranje is in hun ogen ook te veel een ‘sponsording’; zakenmensen bieden hun relaties en werknemers een stadionbezoek aan inclusief ballonnen, Frans Bauer en een kroket - met voetbal heeft dat weinig te maken.En niet-voetballiefhebbers – ja, die zijn er ook nog – ergeren zich aan de alomtegenwoordigheid van het EK. Of je nu boodschappen doet, een ommetje maakt of gewoon wat zapt op de televisie, overal kom je beelden en gesprekken over voetbal tegen. En dat voordat er überhaupt een wedstrijd gespeeld is. “Laat er eerst maar eens gevoetbald worden. Dán pas hebben we iets om over te praten - en misschien iets te feesten!”
Naar: Trouw dd 7 juni 2008 en www.trouw.nl


pagina van

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina