VrouwengildeDovnload 84.11 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte84.11 Kb.

VROUWENGILDE HEERLEN

CONVOCAAT MEI - JUNI en JULI 2015
Beste leden,
Ons jaarthema is “Ook jij bent welkom”. Meerdere malen is hieraan al aandacht besteed en op 12 mei wordt ons dit in het kader door KVG Limburg een boeiende, maar ook heel ontspannen activiteit aangeboden, waarbij uw lachspieren ongetwijfeld op de proef worden gesteld.

Het Vrouwengilde geeft aan een ontmoetingsplaats te zijn van en voor alle vrouwen en wil dan ook openstaan voor vrouwen van alle leeftijden en alle levensovertuigingen. Ook al bestaat de groep leden van Vrouwengilde Limburg voor het overgrote deel uit (van huis uit) katholieke vrouwen, dit mag vandaag de dag voor geen enkele vrouw een hindernis vormen om kennis te maken met onze vereniging. Wij staan met open armen klaar om nieuwe vrouwen in ons midden op te nemen en met ons mee te laten doen.

Nodigt u dus vooral andere vrouwen uit: “Van harte welkom op 12 mei en nog vele keren daarna!”

Welkom bij onze vereniging, waar we met recht trots op mogen zijn, want in mei bestaat KVG Heerlen al 95 jaar! Op naar de 100! En …. wie jarig is trakteert. Daarom nemen we een deel van de kosten van de seizoensluiting voor onze rekening en bieden we u een totaal programma met € 10.- korting aan. En natuurlijk mag er gezongen worden op die dag!
En na dit alles breekt de zomerstop al weer aan. Maar ook dan kunnen we het niet helemaal laten om toch nog een aantal activiteiten aan te bieden. En intussen hard te broeden op een sprankelend programma voor 2016.

Wij wensen u een heel mooie zomer toe, waar u ook bent.

J. Berends,

voorzitter
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Maandag 4 mei Middagwandeling

De laatste middagwandeling al weer van dit seizoen. Dit wordt een rondwandeling vanuit Wijlre.We vertrekken om 13.26 uur met de bus lijn 40 vanaf het station, iets later bij de schouwburg en Hogeschool Zuyd naar Wijlre. We wandelen ongeveer 6 km. En daarna is er zoals gebruikelijk het welverdiende kopje koffie/thee.

Aanmelden voor deze wandeling is niet nodig.Woensdag 6 mei Koffie-uurtje
Vanaf 10.15 uur bent u weer van harte welkom op ons maandelijkse koffie-uurtje in het
Ambiance Restaurant van Berden, Promenade, Heerlen.

U heeft dan tevens de mogelijkheid tot inschrijven voor de volgende activiteiten:
1. Dinsdag 12 mei Thema-middag KVGL:Ook jij bent welkom (koffie-uurtje t/m 8 mei)

2. Maandag 18 mei Lezing: De wereld van de bij (koffie-uurtje t/m 8 mei)
3. Vrijdag 29 mei Seizoenssluiting (koffie-uurtje t/m 8 mei)

4. Dinsdag 14 juli Vakantie-excursie: Middelburg (koffie-uurtje t/m 5 juni)

Voor nadere bijzonderheden zie elders in dit convocaat.Donderdag 7 mei Cursus Engels

Dit is al weer de laatste les van dit seizoen. • 10.30 tot 12.00 uur.

 • Locatie: kleine zaal kerk Tempsplein 14, Heerlen

 • Docente: P.Friedrichs


Vrijdag 8 mei Koersballen

 • Gespeeld wordt van 10.00 tot 12.00 uur.

 • Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen.

 • I.v.m. indeling s.v.p. op tijd aanwezig zijn.Dinsdag 12 mei Thema-middag KVG-Limburg

Het jaarthema van 2015 is: “Ook jij bent welkom”.

Het KVG Limburg organiseert over dit thema een gezellige activiteit. Voor ons Vrouwengilde is dat op 12 mei. Het is een interactieve activiteit voor vrouwen van allerlei levensovertuigingen. Spiritualiteit en verdieping zijn kernwoorden en dit hoeft niet verbonden te zijn aan één levensovertuiging. Het is niet alleen van belang om de huidige leden te blijven verbinden met het Gilde maar ook actief open te staan voor nieuwe leden. De activiteit bestaat uit twee gedeeltes. In het eerste gedeelte laat het KVGL na het welkomstwoord een PowerPoint zien over het Vrouwengilde, zodat nieuwe bezoekers weten wat ze doen en waar ze voor staan. In het tweede gedeelte volgt een lezing door gastspreekster Marie – Thérèse Olaerts, voor velen geen onbekende. Speciaal voor dit project geeft zij een boeiende lezing met veel diepgang maar ook met de nodige humor en zelfspot. De middag wordt afgesloten met een gedicht. U zult gegarandeerd genieten van een leerzame, maar ook ontspannen bijeenkomst.

Wij nodigen u dan ook van harte uit om deel te nemen aan deze activiteit.

Ook niet-leden zijn welkom. Nodigt u hen dus vooral uit!


 • Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen

 • Tijd: 14.00 uur- 16.30 uur

 • Na het eerste gedeelte van KVG-Limburg is er tijd voor een kop koffie/thee.

 • Inschrijven per mail t/m 8 mei bij secretariskvgheerlen@live.nlZondag 17 mei Ontmoeting op zondag

 • Even samen genieten van een kop koffie, drankje of hapje.

 • Rond 14.30 uur is iedereen welkom.

 • Locatie: Hotel van der Valk, Terworm 10, Heerlen.Maandag 18 mei Lezing: “De wereld van de bij” door de heer G. Westra

De bijen staan in de media de laatste jaren erg in de belangstelling, mede omdat het niet altijd even goed gaat met de bijen. Het leven van de bijen is een interessant en boeiend gebeuren, de natuur heeft vele dingen bijna perfect geregeld. Zoals natuurlijk iedereen wel een beetje bekend is zorgen de bijen voor een groot deel de bevruchting van bloemen en daarmee hebben ze indirect invloed op het tot stand komen van ons voedsel.

We zullen tijdens de algehele presentatie het gehele bijenjaar doorlopen en behandelen. De volgende aspecten komen hierbij aan de orde:

- Biologie van de bij

- Winterrust en reinigingsvlucht.

- Voortplanting en bruidsvlucht.

- Werkverdeling.

- Honing en alles wat ermee te maken heeft, zoals oriëntatie en bijentaal.

- Zwermen.

- Vijanden en ziekten


 • Locatie: Toon Hermanshuis, Wilhelminaplein 45, Heerlen
  vroegere kantoor Muziekschool; ingang straatzijde

 • Tijd: 14.00 uur

 • Kosten € 1,50/ introducés € 2,50 (incl. koffie/thee)

Met gepast geld betalen s.v.p.

 • Inschrijven vanaf het koffie-uurtje t/m 8 meiDonderdag 21 mei Dagwandeling

Om 10.26 uur vertrekken we met de bus, lijn 40, vanaf het station, even later bij de schouwburg en Hogeschool Zuyd naar Gulpen. Vanuit Gulpen maken we een mooie wandeling richting Ingber, Scheulder en Schin op Geul. Er zitten wel een paar hellingen bij, maar we zullen om die reden dan ook een paar keer meer pauzeren.
Donderdag 21 mei Workshop “Klussen in huis”

Deze informatie is bedoeld voor de leden die zich al aangemeld hebben voor de workshop. Zoals u weet is dit een gezamenlijke activiteit van Vrouwengilde Landgraaf en Vrouwengilde Heerlen. Beide afdelingen leveren een gelijk aantal deelnemers aan.

Halverwege de avond is er een korte pauze met een kopje koffie/thee. Over de precieze inhoud van het programma zijn we nog in overleg. U hoeft in ieder geval zelf niets mee te nemen. • Locatie: Relim, Jan Campertstraat 5, gebouw D, Heerlen

( het voormalige Philipscomplex op de Molenberg)

 • Er is gelegenheid om te parkeren.

 • Tijd: 19.00 tot 21.30 uur

 • Vergeet niet de kosten van de workshop € 10.- (incl. koffie/thee) over te maken op rek. nr. NL33 RABO 013.63.19.866 t.n.v. Vrouwengilde Landgraaf, o.v.v. Workshop Klussen in Huis.


Vrijdag 22 mei Koersballen

Wat in het vat zit verzuurt niet”, wordt wel eens gezegd. Door omstandigheden is het prijskoersbal in december van het afgelopen jaar niet doorgegaan. Met 5 extra maanden van voorbereiding op het prijskoersbal van vandaag gaat u mogelijk zichzelf overtreffen. Wij wensen u allemaal veel succes. Doet uw best!! De gelukkige prijswinnaars krijgen een eervolle vermelding in het convocaat van september. • Gespeeld wordt van 10.00 tot 12.00 uur.

 • Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen.

 • I.v.m. indeling s.v.p. op tijd aanwezig zijn.

 • Contactpersoon: Marijke Gajentaan, tel. (045) 575 17 46


DONDERDAG 28 MEI Seizoenssluiting met excursie naar Eersel

Anders dan vermeld in het jaarprogramma vindt deze excursie nu een dag eerder plaats: op donderdag 28 mei.
De oudste vermelding van de benaming ‘Acht-Zaligheden’ dateert uit de 19e eeuw. De naam Acht-Zaligheden is een bijnaam die de Hollandse militairen aan dit gebied hebben gegeven. Zij waren daar gelegerd tijdens de Belgische Revolutie van 1830 en zij beschouwden deze streek maar als een armzalig gebied. Zij noemden het “Selligheden” en bedoelden daarmee armzaligheden. Maar de bevolking van dit gebied heeft deze benaming als een geuzennaam opgevat en de term Selligheden smalend omgezet in Zaligheden. Acht Zaligheden heeft te maken met het aantal dorpen waarvan de naam eindigt op -sel. Het zijn de plaatsen: Eersel, Duizel (vroeger: Duysel), Steensel, Knegsel, Wintelre (vroeger: Wintersel), Reusel, Hulsel en Netersel.

De geschiedenis en de ontwikkeling van deze regio zien en horen we vandaag tijdens onze excursie daar naar toe. • Vertrek: 9.00 uur vanaf de hoek Burg. Waszinkstraat/ Benzenraderweg nabij sportvelden van voetbalvereniging Bekkerveld en iets later vanaf de zijkant van de schouwburg.

 • Tijd: 10.30 uur ontvangst bij Kaasboerderij de Ruurhoeve.

 • 11.00 uur Rondleiding op de kaasboerderij.

 • 13.00 uur Uitgebreide lunch bij de Ruurhoeve.

 • 14.00 uur Vertrek per bus voor een mooie route door het Kempenland. Een ervaren gids gaat mee en zal u met de humor van een echte Kempenaar uitleg geven over deze van oorsprong arme, maar wel mooie streek.

 • 15.30 uur ontvangst in de ‘koffieschop’ van het museum met koffie/thee en vlaai. Hier bekijkt u een DVD over de Kempen. Daarna vrije bezichtiging van het museum en de museumtuin. De bezichtiging is ook interactief te bekijken.

 • Omdat KVG-Heerlen dit jaar 95 jaar bestaat, neemt zij een deel van de kosten voor haar rekening. Dat betekent dat uw bijdrage voor deze dag € 28,- zal zijn i.p.v. € 38-.

 • Deze dag is alleen voor leden.

 • Inschrijven vanaf het koffie-uurtje t/m 8 mei

 • Einde inschrijftermijn is tevens uiterste datum van betalen.

 • Betalen met gepast geld in envelop met naam of overmaken per bank. Voor rekeningnummer zie onderaan dit convocaat.Vrijdag 29 mei Film: La famille Bélier

Het Vrouwengilde Landgraaf heeft weer een film uitgezocht i.s.m. Quatro-4 (voorheen H-5).

Deze tragikomedie is zowel ontroerend als indrukwekkend. In dit gezin is iedereen doof, behalve dochter Paula. Zij speelt voor tolk bij de arts (komische scène), op school etc. Verder is zij de “manager” van het familiebedrijf, zowel thuis als op de markt. Zij krijgt muziekles en als de muziekleraar ontdekt dat ze een prachtige stem heeft, biedt hij haar aan om naar Parijs te gaan. Zij twijfelt, want ze moet haar familie dan in de steek laten. Toch besluit de hele familie dat ze moet gaan. En vanaf dat moment verandert haar leven voorgoed. In deze film spelen o.a. mee: Karin Viard, Louane Emera en François Damiens

 • Plaats: Quatro-4 bioscoop (voorheen bioscoop H-5) Geleenstraat.

 • Tijd: Aanvang van de film: 11.00 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

 • Prijs: € 5.- Dit geldt ook voor introducésZaterdag 30 mei Kegelclub “Val Um”

 • Bijeenkomst om 14.00 uur in “De Admiraal”,

Heerlerbaan 105 107, tegenover de St. Josephkerk.

 • We spelen tot 16.00 uur. Iedereen is welkom.


Zondag 31 mei Samen op Stap aangeboden door KVG-Limburg

Dit is het eerste uitstapje van Samen op Stap (voorheen: Singles op Stap).

Zit je op zondag alleen en wil je graag met andere vrouwen er een leuke zondag van maken, doe dan mee!

Wil je de kasteeltuinen in Arcen eens op een andere wijze beleven? Ga dan met ons mee en ontdek tijdens de rondleiding alle ins en outs van deze mooie locatie.

Programma:


 • 12.30 -13.30 uur: Verzamelen bij de Kasteeltuinen met een lunch.

 • 13.30 – 15.30 uur: Rondleiding door het park o.l.v. een gids.

 • 15.30 uur: Napraten onder het genot van een drankje.

 • Kosten: € 19.50 voor leden. Niet-leden betalen € 27.50 Dit bedrag kan overgemaakt worden op rekening NL41 RABO

01 49 98 04 26 t.n.v. KVG-Limburg o.v.v. Samen op Stap en je naam. Aanmelden kan t/m vrijdag 15 mei via nelissenmarianne@gmail.com

 • Wil je meedoen aan deze leuke activiteit schrijf je dan in. Je ontvangt tijdig een bevestiging, routebeschrijving en informatie over andere deelnemers.

 • U gaat op eigen gelegenheid naar Arcen.


AGENDA JUNI

Vrijdag 12 juni en op vrijdag 26 juni

Koersballen

 • Gespeeld wordt van 10.00 tot 12.00 uur.

 • Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen.

 • I.v.m. indeling s.v.p. op tijd aanwezig zijn.Zondag 14 juni Ontmoeting op zondag

Dit is de laatste ontmoeting op zondag van dit seizoen. In september gaan we er uiteraard mee door.

 • Even samen genieten van een kop koffie, drankje of hapje.

 • Rond 14.30 uur is iedereen welkom.

 • Locatie: Hotel van der Valk, Terworm 10, Heerlen.In de zomermaanden juni, juli en augustus zullen er geen middagwandelingen zijn.

Donderdag 18 juni Dagwandeling

U kunt zich voor deze wandeling aanmelden op woensdagavond bij mw. Jongen.
AGENDA JULI

Vrijdag 10 juli en op vrijdag 24 juli

Koersballen

 • Gespeeld wordt van 10.00 tot 12.00 uur.

 • Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen.

 • I.v.m. indeling s.v.p. op tijd aanwezig zijn.Vrijdag 10 juli Film The Second Best Exotic Marigold Hotel

Het Vrouwengilde Landgraaf heeft weer een film uitgezocht i.s.m. Quatro-4

Dit is een vervolg op de komedie uit 2012, over een groep Britten die hun oude dag doorbrengen in een hotel in het exotische India. Weer met een sublieme sterrencast. Sonny, de eigenaar, mag eindelijk trouwen met zijn grote liefde en de relaties van de gasten onderling blijven spannend. Kom kijken en geniet.

 • Plaats: Quatro-4 bioscoop (voorheen bioscoop H-5) Geleenstraat

 • Aanvang film: 11.00 uur. De zaal is open om 10.30 uur

 • Prijs: € 5.- Dit geldt ook voor introducés.

 • Judi Dench, Maggie Smith en Richard Gere maken deel uit van de cast.EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA
Dinsdag 14 juli Zomeruitstapje

Zo langzamerhand wordt dit een vaste traditie. Marjo Vlecken heeft toch weer een plek gevonden die banden heeft met het Huis van Oranje. Deze keer is het reisdoel de mooie Zeeuwse hoofdstad Middelburg.In de 13e eeuw kreeg Middelburg stadsrechten van Graaf Willem I. Hij ondersteunde de stedelijke abdij financieel, waardoor de plaats uitgroeide tot een belangrijke VOC-post. In de 14e eeuw is de Koorkerk gebouwd, waarin graaf Willem II later begraven werd. In diezelfde tijd werd Elisabeth van Oranje-Nassau in Middelburg geboren. In de 16e eeuw volgde een belegering door de troepen van Willem van Oranje. In tegenstelling tot vele andere Zeeuwse plaatsen koos Middelburg de kant van de Spanjaarden. In 1754 kwam de stad weer in handen van de Prins van Oranje.

Er is veel te zien in deze parel aan de Oranjeroute.

 • Vertrek: 8.00 uur nabij sportvelden. Iets later vanaf de zijkant van de schouwburg.

 • Circa 10.00 uur aankomst in Middelburg.

 • Van 11.30 tot 13.00 uur rondleiding in het Abdijcomplex.

Rondleiding door het eeuwenoude Abdijcomplex wat vroeger een klooster was en nu in gebruik is door de Provincie. U ziet de Statenzaal, de crypte met fresco’s, de kruidentuin, de kloostergang en u bezoekt de bijbehorende kerken. U maakt dus kennis met het heden en verleden van dit imposante gebouw.

Zowel het vertrek- als het eindpunt van de rondleiding is de waterpomp op het Abdijplein. Abdij 6, Middelburg • Vanaf 13.00 tot 15.00 uur is er een lunchpauze

 • Van 15.00 – 15.40 uur is er een rondvaart door de grachten van Middelburg. U vaart in een open boot door de oude grachten van de stad met aan beide zijden oude gebouwen en pakhuizen die stammen uit een rijk (VOC-)verleden. De tocht gaat onder soms zeer lage bruggen en door de in 1994 gerestaureerde sluis. Door de deskundige uitleg tijdens deze gezellige tocht maakt u kennis met de rijke cultuurhistorie van deze stad vanuit een ander perspectief.

 • 16.00 tot 18.00 uur Deze tijd kunt u naar eigen inzicht besteden.

 • Om 18.00 uur: vertrek vanuit Middelburg naar Heerlen.

 • Kosten voor leden: 33,50. Als er plaats is zijn introducés van harte welkom. Zij betalen € 38,50

 • Inschrijven vanaf het koffie-uurtje t/m vrijdag 5 juni

 • Einde inschrijftermijn is tevens uiterste datum van betalen.


Donderdag 16 juli Dagwandeling

Voor deze wandeling kunt u zich ook bij mw. Jongen aanmelden op woensdagavond.In verband met vakantie van mw. Jongen zal er in de maand augustus geen dagwandeling zijn. De eerstvolgende wandeling is de middagwandeling van september.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


MEDEDELINGEN • Convocaat na de zomerstop: Het eerstvolgende convocaat zal eind augustus weer verschijnen. Wij hopen u met velen op 2 september weer gezond en wel terug te zien bij het koffie-uurtje.

 • Knoppenwinkel: Elke dinsdagochtend kunt u voor gratis advies en uitleg naar het Schunck Glaspaleis, op de 2de etage van 9.30 uur tot 12.00 uur. Of het nu uw mobiele telefoon, uw tablet / i-pad, laptop of een ander apparaat betreft, de aanwezige mensen bieden u graag en kosteloos hun hulp aan. Misschien is dit bij u al bekend onder de naam ‘knoppenwinkel’.

 • Politieke netwerkbijeenkomst: KVG-Limburg, ZijActief en andere organisaties waaraan vrouwen deelnemen organiseren op 20 mei 2015 een netwerkbijeenkomst om meer vrouwen voor de politiek te interesseren en te activeren. Tijdens deze netwerkbijeenkomst gaan vrouwelijke raadsleden van verschillende politieke signatuur met u in gesprek. Het doel is elkaar inspireren, met elkaar communiceren om zo elkaars kennis en kunde te versterken. Deze bijeenkomst vindt ’s middags plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Valkenburg van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Hebt u interesse? U moet zich dan vóór 8 mei opgeven via zijactief@zijactieflimburg.nl of telefonisch: 0475-38 17 81 o.v.v. uw naam en eventuele afdeling.

 • Ziekenbezoek: Bent u op de hoogte van ziekte van leden of zijn er leden, die anderszins speciale aandacht nodig hebben, wilt u dit dan melden. Er kan dan op passende wijze aandacht aan besteed worden.

Graag weer tot spoedig ziens bij onze activiteiten.

V
oor de zomer wens ik u allen, namens het bestuur van KVG-Heerlen, een mooie en rustige zomer met uiteraard goed en zonnig weer.
J. Peeters, convocaat

Secretariaat:

e-mailadres: secretariskvgheerlen@live.nl


KVG convocaat mei/juni/juli 2015
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina