Waar begon golf?Dovnload 5.79 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte5.79 Kb.
Waar begon golf?
De geschiedenis van golf begint ergens tussen 1300 en 1700 AD met het Nederlands kolfspel, dat gezien mag worden als de voorloper van het huidige golf dat begon rond 1450 in Schotland.

440 woorden. Auteur: Wim Fransen, G&CC ‘t Sybrook

Bij het kolfspel werd met een houten kolfstok tegen houten ballen geslagen met als doel houten palen te raken. Een erg houterige sport zult u zeggen. Klopt, veel andere materialen waren ook niet voorhanden. Het werd zowel op land als op ijs gespeeld. In de 17e eeuwse kunst werd het onderwerp kolf regelmatig uitgebeeld o.a. op een ets van Rembrand en een schilderij van Hendrick Avercamp(1585-1634). Evenzo in Schotland maar dan pas vanaf 1746. In Duitsland hadden ze er ook een handje van. Een herder mocht zijn kudde zover in het bos laten weiden als hij met een kiezelsteen en stok kon slaan. Daar werd een zogenaamde hirterstein neergezet. Bij een golfclub in Frankfurt schijnen deze hirtersteine nog in het bos te liggen, waarschijnlijk met de nodige golfballen van latere data.
In Schotland ontwikkelde de golfsport zich het eerst aan de oostkust o.a. bij Aberdeen en St.Andrews (facing the Low Countries). Pas na 1850 wordt het ook aan de westkust gespeeld.

Dat het in eerste instantie aan de oostkust werd gespeeld is niet toevallig. Dat heeft te maken met een levendige handel aan weerskanten van de Noordzee. Denk aan de visserij maar ook export van golfballen uit Holland en Zeeland en import van houten golfclubs naar ons toe uit Schotland.Op een schilderij van Adriaen van de Velde (National Gallery Londen) zijn twee schotten te zien (in kilt!) die kolf spelen op het ijs in de buurt van Haarlem.
De eerste traceerbare kolfwedstrijd in Holland werd gespeeld in 1297! In Loenen aan de Vecht. Dit hebben we te danken aan Floris de Vde. Die werd in 1296 vermoord door Gerard van Velzen en kornuiten. Hij verborg zich vervolgens op zijn kasteel Kronenburg bij Loenen. Dat werd omsingeld en na zes maanden uithongering moest hij zich overgeven om vervolgens te worden geradbraakt voor zo ver dat na die zes maanden al niet het geval was.
Om de triomf van vrouwe Justitia te vieren werd elk jaar een kolfspel gespeeld dat 550 jaar werd volgehouden tot 1831. Spelvorm was eightsome stroke play zouden wij nu zeggen. Vier spelers aan elke kant en er werd om de hole gespeeld. Eightsome strokeplay zouden we nu zeggen. Begonnen werd bij het gerechtsgebouw (eerste hole) tot de keukendeur van kasteel Kronenburg waar de daders uitgekomen waren. Kronenburg werd trouwens met de grond gelijkgemaakt en zo verdween de laatste hole!
Wim Fransen, G&CC ‘t Sybrook

Bron:Early Golf van Steven J.H.van Hengel.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina