WaarnemingDovnload 4.43 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte4.43 Kb.

Waarneming

Na hersenletsel kunnen problemen ontstaan met het verwerken van de indrukken van de zintuigen door de hersenen. Bij deze waarnemingsstoornissen kan het gaan om problemen met het zien, het horen, proeven, ruiken en voelen.

Visus
Problemen met het zien - visuele stoornissen - kunnen het gevolg zijn van iedere beschadiging vanaf het oog tot en met een gebied aan de achterkant van de hersenen; de achterhoofdskwab.

  • Gezichtveldsuitval (hemianopsie) komt nogal eens voor. Dat betekent dat een gedeelte of maximaal de helft van het gezichtsveld van beide ogen weg is. Soms heeft iemand last van zwarte vlekken. Een ander heeft problemen met het centrale gedeelte waarmee je scherp kijkt. Of het kan zijn dat informatie uit het ene oog sneller verwerkt wordt dan informatie uit het andere oog. Ook kunnen er problemen zijn met het zien van diepte.

  • Een apart probleem is de visuele inattentie of het neglect. Dan negeren de hersenen de linker of rechter lichaamshelft of het linker of rechter deel van de omgeving.

Gehoor
Gehoorverlies als direct gevolg van hersenletsel komt minder vaak voor.

Reuk
Permanent verlies van reuk of smaak komt soms voor na traumatisch hersenletsel of als gevolg van een tumor. Deze stoornissen kunnen de kwaliteit van leven ernstig aantasten.

Gevoel
Stoornissen in het gevoel kunnen optreden in de vorm van een overmatige gevoeligheid bij aanraking of bij pijnprikkels. Ook kan de gevoeligheid juist verminderd of verdwenen zijn.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina