Wandelen in en op de heideDovnload 6.67 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte6.67 Kb.


Wandelen in en op de heide.
Zondag 2 september verzamelden een kleine 40 enthousiaste natuurliefhebbers zich op onze vaste vertrekplaats aan de Hoefstraat voor een wandeling in het heide- en vennengebied Achter de Witte Bergen. Gids Willy had gehoopt op een echte, onvervalste, mooie nazomerdag. En de weergoden waren welwillend. Volop zonneschijn, temperaturen ver boven 20° en veel volk; meer kan je als gids en wandelaar toch niet verlangen.

We trokken eerst door het beeldallandschap van de Zwarte Beek. Hier wonnen de heideboertjes van de Hoef vroeger het broodnodige wintervoer voor hun vee. En ook vandaag wordt er nog wintervoer gehooid voor onze Aberdeen Angus-runderen die jaarrond gestationeerd zijn aan de Katershoeve. Er is dus in al die jaren nog niet zoveel veranderd en ook het beekdallandschap is hier bijzonder fraai intact gebleven. Dat is waar onze vereniging Natuurpunt, en in het bijzonder de afdeling Hechtel-Eksel, zich al jarenlang voor inzet.

Stilaan klommen we omhoog, richting heide. Als we op de rand van het Militair Domein uitkijken over deze immense heide en pijpenstovlakte, merkt onze gids Willy terecht op dat we bevoorrechte getuigen zijn van een landschap dat al eeuwen nagenoeg onveranderd gebleven is. Er zijn dus nog plekjes in Vlaanderen waar de tijd schijnbaar is blijven stilstaan. Struikhei wisselt er af met dophei. Alleen de duinkopjes zijn volledig bekleed met een paarsgekleurd struikheidetapijtje. Het geelgroene Pijpenstootje moet hogerop plaats ruimen voor de blekere Bochtige smele. In een bijzonder landschap leven natuurlijk ook bijzondere dieren en planten.

We halen een Groene kikker, Levendbarende hagedis, Veldkrekel, Rugstreeppadje en een Groene zandloopkever zonder veel vragen uit hun middagslaapje. Kleine zonnedauw, Moeraswolfsklauw en Klokjesgentiaan hebben als planten minder last van al dat bekijks, zolang je er maar niet met je (te) grote voetafdruk op gaat staan. Op zich is al dat moois al ruim voldoende voor een geslaagde heidetrip. Maar als je dan ook nog eens een uiterst zeldzame Zwarte ooievaar, een schuwe bosvogel en neef van onze Witte ooievaar, boven een van de prachtige vennen ziet zweven kan de dag helemaal niet meer stuk. Enkel een goed glas echt Trappistenbier op het zonnige terrasje aan de Katershoeve kan dan nog zorgen voor een ietsepietsje meerwaarde. Bedankt Willy voor het gezelschap.
Theo.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina