Wat is nl-alert?Dovnload 33.76 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte33.76 Kb.
Factsheet Vragen en antwoorden

Versie: 6 november 2012

NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie
NL-Alert

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Kijk op nl-alert.nl of jouw mobiel al geschikt is.


Hoe werkt NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.


Waarom voert de overheid NL-Alert in Nederland in?

Met het nieuwe aanvullende alarmmiddel NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.


In welke situaties zet de overheid NL-Alert in?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming.Wat moet ik doen om NL-Alert te kunnen ontvangen?

Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je telefoon geschikt zijn en moet je NL-Alert instellen op je mobiele telefoon. Op nl-alert.nl staat welke mobiele telefoons al geschikt zijn en vind je de instructies om NL-Alert op jouw mobiele telefoon in te stellen.


Hoe weet ik dat ik mijn telefoon goed heb ingesteld op NL-Alert? Kan ik dit controleren?

Kijk bij de instructies op de instelhulp of je je telefoon goed hebt ingesteld. In 2013 stuurt de overheid enkele controleberichten, zodat je kunt nagaan of jouw toestel goed is ingesteld. De data en het tijdstip waarop het controlebericht wordt verstuurd, wordt later bekend gemaakt.


Hoe kan het dat ik mijn telefoon wel kan instellen op NL-Alert, terwijl de instelhulp aangeeft dat mijn telefoon NL-Alert niet kan ontvangen?

Voordat een type telefoon wordt opgenomen in de NL-Alert instelhulp, wordt de telefoon in een gecontroleerde omgeving getest op de ontvangst van NL-Alert. Als NL-Alert werkt in deze testomgeving, worden de instelinstructies voor de telefoon aan de instelhulp toegevoegd. Het kan zijn dat dit in de tussentijd wijzigt terwijl de instelhulp nog even niet is aangepast.


Vanaf wanneer kan ik een NL-Alert op mijn telefoon verwachten?

De overheid introduceert NL-Alert in november 2012 in heel Nederland. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Kijk op nl-alert.nl of jouw mobiel al geschikt is. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je NL-Alert instellen op je mobiele telefoon. Op nl-alert.nl staan de instructies voor jouw mobiele telefoon.


Wat staat er in een NL-Alert?

In een NL-Alert staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Het bericht begint altijd met het woord ‘NL-Alert’.

Een voorbeeld: NL-Alert 22-10-2012 13:05: explosiegevaar LPG-wagen. N651 bij Iependaal. Verlaat direct gebied binnen straal 500 mtr.
Wat moet ik doen als ik een NL-Alert ontvang?

Lees het bericht zorgvuldig, informeer de mensen om je heen en volg het advies zo snel mogelijk op.Kan ik op mijn mobiele telefoon NL-Alert ontvangen?

Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons. Bijna alle telefoons zonder internet kunnen nu NL-Alert ontvangen. Tweederde van de smartphones is technisch geschikt. KPN ondersteunt NL-Alert al op zijn 3G-netwerk voor smartphones. Vodafone en T-Mobile nog niet. Begin 2013 zullen Vodafone en T-Mobile NL-Alert ook op hun 3G-netwerk voor smartphones ondersteunen. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. Wil je weten of jouw mobiele telefoon NL-Alert al kan ontvangen? Kijk op nl-alert.nl.
Wat is het dekkingsgebied van NL-Alert?

Overal in Nederland waar mobiele telefoons bereik hebben, kun je een NL-Alert ontvangen.Wie is de afzender van een NL-Alert?

De overheid is de afzender van NL-Alert. De burgemeester is verantwoordelijk voor de inzet van NL-Alert en heeft het mandaat om een NL-Alert te verzenden. De berichten beginnen altijd met het woord ‘NL-Alert’.Ik kan geen NL-Alert ontvangen op mijn telefoon. Wat nu?

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten in geval van een noodsituatie, zoals de sirenes en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie kun je ook via deze andere middelen worden geïnformeerd. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op.In welke talen kan ik een NL-Alert ontvangen?

NL-Alert berichten worden uitsluitend in de Nederlandse taal verzonden. Informeer en help de mensen om je heen, en vooral degenen die een andere taal spreken of hulpbehoevend zijn.Hoe worden Nederlanders geïnformeerd over NL-Alert?

Op 8 november 2012 start een landelijke publiekscampagne over NL-Alert om mensen te informeren. Meer informatie lees je op www.nl-alert.nl. Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).


Waar kan ik terecht als ik vragen heb over NL-Alert?

Meer informatie over NL-Alert lees je op www.nl-alert.nl. Staat het antwoord op je vraag niet op de website? Neem contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).


Van welke techniek maakt NL-Alert gebruik?

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via gsm-zendmasten. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.


De voordelen van cell broadcast zijn:

1.Robuust: werkt ook bij overbelaste netwerken

2.Geospecifiek: alleen ontvangst in het gebied van de noodsituatie

3.Real time: ontvangst zeer kort na uitzenden

4.Beveiligd: alleen de overheid kan uitzenden

5.Niet privacygevoelig: telefoonnummers en locatie van burgers is niet bekendKomt NL-Alert in plaats van de sirenes?

Nee, NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. De sirenes blijven dus gewoon inzetbaar.


Heeft NL-Alert gevolgen voor andere communicatiemiddelen die worden ingezet bij noodsituatie?

Nee, NL-Alert is een aanvullend middel en vervangt geen ander middel. Andere communicatiemiddelen zoals calamiteitenzenders, websites, social media en publieksinformatienummers blijven ook gewoon inzetbaar.
Wat is het verschil tussen NL-Alert, AMBER Alert en Burgernet?

AMBER Alert en Burgernet zijn twee afzonderlijke diensten met een ander doel dan NL-Alert. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en –ontvoeringen, waarbij via verschillende media (waaronder sms) wordt gevraagd te helpen bij de opsporing van een vermist kind. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie.

Burgernet kan op lokaal niveau worden ingezet bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen) maar daarnaast ook voor andere (heterdaad) incidenten, waarbij deelnemers via een spraak- of sms-bericht worden gevraagd een bijdrage te leveren aan de veiligheid van hun wijk of buurt. Bij burgernet meldt men zich vrijwillig aan. NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon.

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert is er voor je eigen veiligheid. Het werkt niet met sms-berichten maar op basis van cell broadcast. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

NL-Alert en je mobiele telefoon

Hoe merk ik aan mijn mobiele telefoon dat ik een NL-Alert heb ontvangen?

Je telefoon geeft een geluidsignaal af en/of trilt, afhankelijk van je instellingen. Op het display zie je direct het bericht van NL-Alert staan.


Kan ik NL-Alert ontvangen als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is?

Ja, NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. De cell broadcast-techniek zorgt ervoor dat tekstberichten via gsm-zendmasten naar mobiele telefoons worden uitgezonden. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Ook bij kortstondige stroomuitval kunnen in veel gevallen NL-Alert berichten worden ontvangen. Bij langduriger stroomuitval bestaat de kans dat de zendmasten van de mobiele aanbieders uitvallen, waardoor je geen NL-Alert berichten kunt ontvangen.Kan ik NL-Alert ontvangen als ik geen bereik heb of mijn telefoon uit staat?

Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.


Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn vaste telefoon?

Nee, NL-Alert werkt alleen op mobiele telefoons.Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn mobiele telefoon met prepaid-kaart?

Ja, met een mobiele telefoon met prepaid-kaart kun je óók NL-Alert ontvangen. Ook als je geen beltegoed op je kaart hebt staan.Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn mobiele telefoon zonder simkaart?

Nee, een NL-Alert kun je alleen ontvangen op een mobiele telefoon met een geldige simkaart. Daarnaast moet de telefoon aan staan, netwerkbereik hebben en ingesteld zijn om NL-Alert te kunnen ontvangen.Ontvang ik een NL-Alert als ik het gebied in ga, waar een noodsituatie is?

Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt NL-Alert uitgezonden. Wie het gebied ingaat of zijn telefoon aanzet, ontvangt een NL-Alert. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je NL-Alert wel ingesteld hebben op je mobiele telefoon. Op nl-alert.nl staan de instructies voor jouw mobiele telefoon.


Moet ik betalen voor een NL-Alert?

Nee, NL-Alert is gratis.Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? Wordt mijn telefoonnummer geregistreerd?

Nee, NL-Alert is anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet, dit is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.


Moet ik NL-Alert een verhuisbericht sturen bij verhuizing?

Nee, je naam, telefoonnummer of adres zijn niet nodig om een NL-Alert bericht te kunnen ontvangen en zijn dus onbekend.Moet ik een nieuwe telefoon kopen om NL-Alert te kunnen ontvangen?

Als je mobiele telefoon op dit moment NL-Alert niet ondersteunt, kun je zelf de afweging maken of je een nieuwe telefoon wilt aanschaffen. NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten om je in geval van een noodsituatie te informeren, zoals de sirenes, geluidswagens en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie wordt je ook via andere middelen geïnformeerd. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons. Het aantal mobiele telefoons dat NL-Alert kan ontvangen loopt de komende tijd snel op. In de toekomst is NL-Alert is standaard beschikbaar op zo goed als alle mobiele telefoons.


Loopt mijn batterij sneller leeg als ik NL-Alert heb ingesteld?

Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. Als je NL-Alert instelt op je telefoon is het effect daarvan op je batterijverbruik zeer beperkt.


Kan ik een NL-Alert ontvangen met andere mededelingen dan over noodsituaties?

Nee, NL-Alert wordt alleen ingezet om mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht te informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.


Wat doe ik als ik NL-Alert niet meer wil ontvangen?

Op nl-alert.nl staan de instructies hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.


NL-Alert in specifieke situaties

Ik ben verminderd zelfredzaam. Hoe moet ik omgaan met NL-Alert?

Als je verminderd zelfredzaam bent, is het belangrijk om met je naasten, zoals familie, buren en zorgverleners, te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen in geval van een dreigende noodsituatie.Ik kan niet 24 uur per dag mijn telefoon aan hebben staan. Hoe word ik geïnformeerd over een noodsituatie?

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten in geval van een noodsituatie, zoals de sirenes, geluidswagens en regionale calamiteitenzenders. In het geval van een noodsituatie word je ook via andere middelen geïnformeerd.
Hoe moet ik reageren op een NL-Alert als ik autorijd?

Als je tijdens het autorijden een NL-Alert ontvangt, probeer dan op een veilige plaats te stoppen om het bericht te lezen. Volg vervolgens het advies op.


Wat gebeurt er als ik in een trein zit en zich een noodsituatie voordoet?

De spoorwegmaatschappijen worden direct op de hoogte gebracht in geval van een dreigende noodsituatie in de buurt van een station of spoorlijn. De spoorwegmaatschappij beslist vervolgens over de te ondernemen acties.Ik woon in een grensstreek en maak gebruik van buitenlandse netwerken. Kan ik op buitenlandse netwerken ook een NL-Alert ontvangen?

Nee, je kunt alleen op Nederlandse netwerken een NL-Alert ontvangen.Kan ik ook in het buitenland NL-Alert ontvangen?

Nee, een NL-Alert kun je alleen in Nederland ontvangen.Worden in andere landen ook berichten zoals NL-Alert verzonden?

Ja, Nederland is samen met de Verenigde Staten en Litouwen voorloper in het gebruik van een aanvullend alarmmiddel zoals NL-Alert. Naar verwachting zullen meerdere andere landen de komende jaren dit voorbeeld volgen.


Overig
Wat is Alert Online?Alert Online heeft een heel ander doel dan NL-Alert. Alert Online is een gezamenlijk project van de overheid en het bedrijfsleven om Nederlanders bewust te maken van de online beveiligingsrisico’s en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Van 12 tot 22 november 2012 vindt de bewustzijnscampagne Alert Online plaats, die wordt georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Platform voor de informatiesamenleving (EPC).
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina