Wat is working equitation?Dovnload 34.89 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte34.89 Kb.
WAT IS WORKING EQUITATION?

De wedstrijd in 3 of 4 onderdelen, welk is ontworpen om ruiter en paard te testen in een variatie van moeilijkheden. Het combineert dressuurbewegingen met hindernissen en nodigt de ruiter uit om te werken met obstakels zoals men die in het veld zou kunnen vinden. Over het geheel promoot de wedstrijd een hoge graad van horsemanship en zeggenschap over het paard.HISTORIE
Working Equitation begon in 1996 met de eerste Europese Kampioenschappen, die dat jaar plaatsvonden in Italië. Het is nu een erkende sport in Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Brazilië.
De sport heeft in elk land zijn eigen Federatie:
-The Federation Francaise D’Equitation in Frankrijk,
-The Real Federacion Hipica Espanola in Spanje,
-The APSL in Portugal,
-The Federazione Italiana Sport Equestri in Italië.
Engeland doet voor het eerst mee aan de Wereldkampioenschappen in 2002 in Portugal. België doet mee aan de Europese Kampioenschappen 2007 in Engeland. Zweden en Duitsland wagen de sprong in 2008, waarbij Duitsland meteen brons wint. Spanje en Portugal hebben dat jaar geboycot en men is druk bezig om deze landen weer bij de WAWE te krijgen.
De historie wat Nederland betreft: Lotje Moerdijk rijdt in 2007 haar eerste internationale wedstrijd op Novice niveau. In 2008 start ze in de hoogste klasse. In Nederland zelf zijn behalve wat onderlinge wedstrijdjes bij de Iberische stamboeken de eerste try outs. Mei 2008 doet TREC Eersel er na de TRECwedstrijd de twee trails en TREC Wieringen doet hetzelfde maar met de dressuur erbij. Als snel blijkt dat de recreatieve TRECruiters meer bereid zijn om wedstrijden te rijden als de Iberische ruiters. Dit brengt de initiatiefnemers op het idee om de doelgroep groter te maken. Naast de Iberische ruiters en de TRECruiters, worden ook de westernruiters als doelgroep betrokken.
Nederland "breekt door" als Lotje op de Equitana 23 demo's WE zonder hoofdstel. João Ralão Duarte, hoofd van de WAWE nodigt Nederland uit en bied alle hulp aan. Er gaan twee Nederlanders naar de jurycursus en er komt een DVD waarvan Nederland de rechten heeft gekregen, ter promotie van de sport. Er is nu goed contact met de WAWE.
De WE wedstrijd in Eersel is een aardig begin, met 19 tevreden deelnemers. Er komen in 2009 nog drie Nederlandse wedstrijden, oa in Friesland.

SCORE
In de dressuurproef worden punten gegeven voor de uitvoering van elke beweging. Aan het eind van de proef worden nog enkele collectieve punten gegeven. De proef wordt geheel éénhandig gereden ( in de zware klasse), er zijn geen letters, men rijdt de bewegingen waar hij wil. De WE is eigenlijk geen dressuur, maar een voorstelling van gehooraamheid, wendbaarheid en discipline. Een hoge hoofdhouding zoals bij de Camarguepaarden, wordt op zich niet bestraft. Men kent enkel de stap en de galop.
De obstakels worden per hindernis gepunt. Samen met de tijd in de snelheidsonderdelen, wordt er een klassement opgemaakt, waarbij de beste wint.
Voor elk onderdeel is een klassement, waarbij plaatsingspunten gegeven worden. Door de plaatsingspunten op te tellen, wordt de winnaar bekent.

DRESS CODE

Deelnemers worden verwacht in een sober doch cultureel outfit te verschijnen. Liefst in aardekleuren. Jas, laarzen en hoed zijn vaak gezien. Elk land dient een visitekaartje te zijn.Onderdeel 1 – Dressuur
De ruiters krijgen een aantal dressuurbewegingen die gereden moeten worden in een freestyle proef. Arena is 20 x 40 meter. Voor de proef is een tijdslimiet waarbinnen de proef gereden wordt. (Zie dressuur) De stijl is gebaseerd op het veedrijven en de bewegingen zijn voorgekomen uit het manipuleren van de koe, dus snelle wendingen, stops en wissels. Veel heeft weg van de Reining uit het Westernrijden, enkel de hoofdhouding is hoog ipv laag.
Er zijn drie niveau’s: Novice voor beginners, daarna Intermediair (inclusief wissels) en Advanced voor de gevorderden (op één hand)
In Nederland kennen we drie stijlen: Classic, Western en Basic, met elk (voorlopig) twee niveau's: Licht en Zwaar.Onderdeel 2 – De Obstakels op stijl
De zg Stijltrail bestaat uit 15 hindernissen die minimaal 15 meter uit elkaar liggen. De ruiter neemt een aantal obstakels in stap of galop, als opgegeven. Het parcours is ontworpen om het vermogen te testen van de ruiter om de gangen van zijn paard optimaal te controleren. Tevens laat het zien hoeveel vertrouwen het paard heeft in zijn berijder.
Veel van de hindernissen zijn verwant met de PTV hindernissen uit de TREC en de Trailhindernissen uit de Westernsport.Onderdeel 3 – De Obstakels op tijd
Als op stijl, maar dan worden er geen stijlpunten meer gegeven en gaat alles enkel nog middels de klok. Voor fouten als omverwerpen of overslaan van hindernissen worden strafseconden gerekend.Onderdeel 4 - Veedrijven
Elk van de vier teamleden moet een koe uit de kudde halen en naar de overzijde brengen. De overige teamleden helpen hierbij door de rest van de kudde te controleren, de koe in de kooi te drijven, etc. Een soort combinatie van Cutting en Teampenning in het Westernrijden.

 

Deelnemende Landen :


Italie-Spanje-Portugal-Brazilie-Mexico-Brazilië-Engeland-Frankrijk-België-Zweden.
Nederland next...

WAWE (World Association for Working Equitation)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WE-NL

Opzet in Nederland, doelgroepen,wedstrijden.

De Working equitation is een gecombineerde wedstrijdsport van behoorlijk niveau. Het is niet makkelijk, de paarden dienen goed onder controle te zijn, wendbaar, snel en lenig.

Omdat de oorspronkelijke WE doelgroep te klein is om als wedstrijdsport van de grond te krijgen, én omdat de sport ook heel leuk is voor andere ruiters, is er gekozen voor een uitgebreider systeem.


Er zijn drie verschillende stijlen:

De Working Equitation Classic (WEC), welk zo dicht mogelijk de oorsprong benaderd. Ruiters hebben een Zuid Europees paard of rijden de Zuid Europese of klassieke rijstijl, Branderup ridderschool, Traditionele dressuur, etc.


De ruiters van deze doelgroep beheersen de dressuur tot op hoog niveau. De hindernissen zijn dressuurmatig opgesteld en kunnen met het zelfde vaardigheidsniveau als in de dressuur overwonnen worden. Kleding, harnachement en bitkeuze dient "Iberisch" of klassiek te zijn. Kleding geen show maar aardekleuren en sobere uitvoering. Toiletering naar eigen keuze.
In de lichte klasse mag op bit of stang of beide gereden worden, in de zware klasse is op stang rijden verplicht. Licht mag op twee handen rijden, Zwaar is verplict éénhandig. Hoofddeksel conform de iberische stijl of traditioneel.

De Western Working Equitation (WWE), welk bedoeld is voor de westernruiter, die wel eens iets anders wil als zijn eigen traditionele sport. Let wel, de dressuur, in dit geval de reining, is van hoge kwaliteit en zeker geen "cowboyklasse". De ruiter beheerst de movements naar behoren. Deze doelgroep is met name in het leven geroepen voor de westernruiters die ervaring hebben in de western cowclasses, zoals Teampenning, Cattlepenning, Cutting en Working Cowhorse. Omdat internationaal de cowtrail hoog scoort, is met name deze doelgroep bij uitstek geschikt om Nederland op de kaart te zetten. Nederland heeft vele wereldkampioenen in de cowclasses. Verder is ervaring in de technische proeven, zoals Western Riding, Versatile Horse of trailriding een groot voordeel.


Kleding, harnachement en bitkeuze volgens de WRANreglementen. In de lichte klasse mag op bosal of snaffle gereden worden, in de zware klasse is stang verplicht. In tegenstelling tot de WRANreglementen mag er in de lichte klasse op twee handen gereden worden, ongeacht de optoming of status als westernruiter.
Kleding conform westernoutfit maar met een rustige bloes, geen showkleding, geen felle kleuren. Westernhoed of helm.

Ten slotte de Working Equitation Basic (WEB), welk bedoeld is voor ruiters die op hoog niveau hindernissen rijden, zoals bij TREC, ECR, Parelli, etc. De dressuur is hierbij veel lichter en daardoor toegankelijker. Er is nog wel veel techniek nodig om de hindernissen te overwinnen. Er wordt veel discipline gevraagd in zijwaartse en achterwaartse gangen. Met alleen door het bos crossen, kom je er niet. De dressuur neigt meer naar een presentatie van een gehoorzaam paard als naar een dressuurmatige proef.


Kleding, harnachement en bitkeuze zijn geheel vrij in zowel de lichte als de zware klasse. Dit houdt in dat er bitloos of hoofdstelloos gereden mag worden. Wel kan de jury een optoming afkeuren wegens wreedheid. Zo is een twisted wire bit niet toegestaan en dient een touwhalster een minimale neusriemdoorsnee te hebben van 12 mm.
Kleding dient sober, netjes en eenvoudig te zijn en een geheel te vormen met het paardenras. Traditionele kleding wordt gewaardeerd. Een T-shirt is not-done. In principe rijdt de WEB met helm, cap of ander verhard hoofddeksel. Een ander hoofddeksel, passend bij de kleding, is toegestaan. Ook westernoutfit of Iberische kleding is toegestaan.
De WEB is de opstap naar het rijden in de Workig Equitation en moet ook als zodanig beschouwd worden. In de WEB kan iedereen rijden, die voldoende controle heeft over zijn paard.

Voor alle stijlen zijn de trailparcoursen gelijk, het verschil zit enkel in de dressuurproeven, de optoming en harnachement/kleding.

Dan kennen we per onderdeel 3 niveau's:

(De Beginners: Deze wordt momenteel niet gereden maar wordt bij behoefte in de toekomst gebruikt om de drempel lager te maken. Verder is deze klasse verzekeringstechnisch interessant: beginners dienen in alle klassen met helm te rijden, conform de Nederlandse veiligheidsregelementen. De hogere klassen hoeven dit niet en daarom rijden we in de praktijk enkel de hogere klassen. Hierdoor hebben de ruiters meer vrijheid in kleding/hoofddekselkeuze.)

De Lichte klasse: Deze dient als aanloop naar het zwaardere werk. De lichte klasse is wel degelijk moeilijk, want ze benaderd de zware klasse. Er zijn echter drie uitzonderingen: Er mag tweehandig gereden worden, de bitkeuze is binnen de grenzen vrij en in de hindernissen vervalt de galopverplichting tussen en in de hindernissen. Hierdoor kan de ruiter de sport binnen stromen in zijn eigen tempo.

De Middenklasse: Deze wordt gebruikt als overgang naar de Z en komt muv het eenhandig rijden en de galopwissel verplichting, hier dicht in de buurt van qua niveau. Het eenhandig rijden en de wissels zijn echter zo onevenredig moeilijk, dat we gemeend hebben deze tussenklasse erbij te nemen. Voor de recreatieruiter met dressuurbasis zal deze proef niet al te moeilijk zijn.

De Zware klasse: Deze is voor de WEC en de WWE op internationaal niveau en aansluiting op buitenlandse wedstrijdenen kampioenschappen is daardoor mogelijk. Alle onderdelen in alle klassen dienen éénhandig gereden te worden en de in de hindernissen is alleen de galop toegestaan. Dat wil ook zeggen dat wissels een verplicht onderdeel zijn. De WEC en de WWE worden op stang gereden, de WEB is vrij in optomingskeuze, doch het mag niet tot wreedheid leiden, dit ter beoordeling van de jury.

Let wel, ondanks de termen licht, middel en zwaar, komt de hele Basisstijl qua niveau onder de Western en Classic stijl te staan!Onderling verschil in klassen en stijlen in vergelijk met andere sporten:

 

Vergelijkbaar niveau:

Kleding, Harnachement, Optoming:

Rijwijze:

WEC-L

Z1 dressuur niveau

Klassiek, Iberisch, Traditioneel

Tweehandig, Hindernissen in draf toegestaan, Bit/stang

WEC-M

Z1 dressuur niveau

Klassiek, Iberisch, Traditioneel

Tweehandig, Hindernissen in draf toegestaan, Bit/stang

WEC-Z


ZZ dressuur niveau


Klassiek, Iberisch, Traditioneel


Eenhandig op stang, Hindernissen verplicht in galop, Wissels

WWE-L

Reining Amateur status

Western, WRAN

Tweehandig, Hindernissen in draf toegestaan, Bit/stang

WWE-M

Reining Amateur status

Western, WRAN

Tweehandig, Hindernissen in draf toegestaan, Bit/stang

WWE-Z

Reining Prof status

Western, WRAN

Eenhandig op stang, Hindernissen verplicht in galop, Wissels

WEB-L


TREC T3, Parelli 2


Vrije keuze, doch sober en stijlvol


Tweehandig, Hindernissen in Draf toegestaan, Bitkeuze vrij

WEB-M


TREC T3, Parelli 2


Vrije keuze, doch sober en stijlvol


Tweehandig, Hindernissen in Draf toegestaan, Bitkeuze vrij

WEB-Z


TREC T4, Parelli 3


Vrije keuze, doch sober en stijlvol


Eenhandig, Bitkeuze vrij, Hindernissen in galop, Wissels

   Er is geen verplichting of promotie, men start in de stijl en klasse die men de voorkeur geeft.

Minimale leeftijden paarden:
WEB-L = 3 jaar,
WEC-L en WWE-L = 4 jaar,
WEC-M, WWE-M en WEB-M = 4 jaar
WEC-Z, WWE-Z en WEB-Z = 6 jaar

Western Working Equitation

Onder deze noemer willen we de WE aanpassen voor de westernruiters.

* Het Dressuurdeel is aangepast aan de westerntermen


* De onderdelen Trail en Speedtrail zijn gelijk aan de Working Equitation.
* Het koeienwerk is voor zowel WE als WWE volgens de regels van de Cattlepenning,
gereden, dus solo en zonder stok. Echter niet op tijd maar op stijl!
Voor globale intro en info zie: www.cattlepenning.be

* Kleding en uitrusting conform de westernsport. (geen carnaval!)


* Er mag in alle onderdelen met chaps en handschoenen gereden worden.
* Voor dames wordt een sfeervolle westernrok aangeraden:

Net als bij de WE-beginners mogen de WWEbeginners ook in alle onderdelen met twee handen rijden (ongeacht optoming) en mogen alle goedgekeurde bitten gebruikt worden. In de Trails mag in draf gereden worden. Zie verder de WE regels. Vragen hierover mogen naar info@flyinghorse.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina