Wat wordt er letterlijk verfilmd?Dovnload 13.5 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte13.5 Kb.

Naomi Andriessen - v4

Oeroeg - De verschillen tussen het boek en de film
Wat wordt er letterlijk verfilmd?

 • Johan gaat terug naar Indonesië om Oeroeg te vinden.

 • De avond waarop ze gaan varen op het vlot valt Johan in het water doordat hij schrikt van iets waarvan hij denkt dat het Nènè Kombèl is.

 • Wanneer Johan les krijgt kijkt Oeroeg stiekem mee. Zo steekt hij van alles op.

 • De jongens die gekomen zijn op het feestje van Johan jagen Oeroeg weg tijdens het spelen. Hierdoor wordt Oeroeg weer geraakt door het feit dat er zo’n ontzettend cultuurverschil is. Johan heeft hiervan nog steeds niets in de gaten.

 • Johan en Oeroeg groeien op in het pension van Lida.

 • Johan en Oeroeg gaan naar aparte scholen.
Waar wijkt de verfilming af van het boek?

 • Allereerst dat het boek in chronologische volgorde is geschreven en de film bestaat vooral uit flashbacks.

 • In de film wordt duidelijk dat Oeroeg niet zijn vader heeft vermoord terwijl dit in het boek een raadsel blijft.

 • Oeroeg en de Johan gaan in de film samen naar het meer waar het “schijnt” te spoken. In het boek komen zij hier helemaal niet samen maar komt alleen de ik-persoon hier met zijn vader diens vrienden.

 • In de film wordt de ik-persoon militair terwijl hij ingenieur is in het boek.

 • In de film gaan de ik- persoon en Oeroeg als “vrienden” uit elkaar terwijl Johan in het boek weggestuurd wordt door Oeroeg.

 • Oeroeg en de ik- persoon vertellen in de film hun geheimen aan Lida terwijl in het boek er een nieuwe employe komt waar ze hun geheimen aan vertellen. In de film komt deze man (Gerard stokman) helemaal niet voor.

 • In het boek heeft de moeder van Johan een geheime relatie met de leraar van Johan, maar in de film komt deze man geheel niet voor. In de film heeft juist de vader van Johan een relatie met diens lerares. En deze lerares is dan Lida, wat eigenlijk weer een verschil op zich is.

 • In de film wordt gezegd tegen de ik-persoon dat zijn moeder ziek is en daarom naar Europa gaat terwijl ze in het boek tegen hem zeggen dat ze voor lange tijd op vakantie gaat in Europa.

 • In de film werden er dingen toegevoegd die niet in het boek voorkwamen, zoals wanneer Oeroeg en Johan op latere leeftijd naar de bioscoop gaan en Johan Oeroeg verraad door aan de blanke mensen kant te gaan zitten.

 • In de film worden vooral veel dingen uitvergroot die in het boek niet het belangrijkst waren. Zoals het moment waarop Oeroeg wegloopt van school, en weer bij zijn familie wil gaan wonen.

 • In het boek begint het met vriendschap en komt er steeds meer een overgang naar cultuurverschil. In de film gaan ze aan het begin al veel meer uit van het verschil tussen de culturen, maar de vriendschap verloopt wel hetzelfde als in het boek.

 • In de film vindt Johan Oeroeg terug, in het boek weten we niet of Johan Oeroeg ooit zal vinden.

 • Het boek is in de ik-persoon geschreven, dus je leeft eigenlijk als die gene. De film gaat over Johan, niet over ‘ik’.


Wat is de thematiek van het boek?

Het gaat in het boek vooral om vriendschat en de verschillen de culturen van Johan en Oeroeg. Het boek begint al direct over het de hechte vriendschap tussen de rijke Europese Johan en de inlandse Oeroeg. Deze vriendschap is zeer hecht als de jongens nog jong zijn, maar verwatert deze vriendschap langzaam door de cultuurverschillen en het opkomende nationalisme in Indië.

Dus de cultuurverschillen spelen ook een grote rol in het boek, alleen is de ik-persoon er zelf in zijn jeugd nog niet echt van op de hoogte. Hij voelt zich erg thuis in Indonesië, ook tussen de inlanders. Hij is zelf graag bij de familie van Oeroeg. Maar Oeroeg zelf weet heel goed dat er een groot verschil zit tussen hem en zijn vriend.

Wanneer Oeroeg dan steeds meer nationalistisch wordt, eindigt ook de vriendschap tussen Johan en Oeroeg.

Verder speelt de natuur ook een grote rol. In het boek wordt de omgeving waar Johan zich bevindt uitvoerig omschreven. Zo kun je eigenlijk zelf meemaken hoeveel de ik-persoon van Indonesië houdt. De overgang van de plantage naar de stad was voor Johan dan ook erg groot.

Vooral belangrijk is de omgeving rondom de theeplantage, waarin zich ook het meer Telaga Hideung bevindt. Johan vergelijkt Oeroeg met dit meer; een spiegelende oppervlakte, waarvan hij de diepte niet beseft.


Wijkt de film thematisch af van het boek?

Ja, het boek gaat vooral over vriendschap, de cultuurverschillen en de natuur. Maar in de film was er geen sprake van de natuur als thema. In de film ging het wel over de vriendschap en de cultuur verschillen, maar ook erg over het nationalistisch worden van Indië. Dat komt natuurlijk in het boek ook wel te sprake, maar in de film is de nadruk er zeer opgelegd.



Welke cinematografische middelen worden gebruikt en met welk doel?

Het viel mij het meeste op dat er tijdens de brand in het vroegere dorp van Oeroeg zo mooi werd uitgezoomd. Zo kun je goed zien hoe zonde het was om deze beschavign weg te branden.

Wanneer Oeroeg en Johan aan het einde van de film samen op de brug staan wordt er ook uitgezoomd, en steeds vanuit een andere hoek gefilmd. Dit hebben ze vermoedelijk gedaan zodat je goed het verschil tussen de Nederlanders en de Indiërs kunt opmerken.

Verder zien we veel afwisselend camera gebruik wanneer Johan door de natuur loopt of wanneer ze met de auto aan het rijden zijn. Het doel van deze cinematografische middelen was om de film boeiender te maken, door veel afwisseling tussen de verschillende middelen te gebruiken wordt de film interessanter en kan je de aandacht er beter bij houden.



De film dateert van 1993. Geef niet-economische en niet-filmtechnische redenen waarom het zo lang heeft geduurd voor de verfilming tot stand kwam.

 • Omdat sommige dingen die te maken hebben het onafhankelijk worden van Indonesië een tijd lang nog zeer gevoelig lagen bij de Nederlands-Indische gemeenschappen in Nederland.

 • Hella Haasse had er moeite mee dat het boek verfilmd werd, omdat zij zelf nog vele herinneringen had aan haar jeugd in Batavia.



: public -> download -> bijlage
bijlage -> De van het leven
bijlage -> 3 Reacties/adviezen op probleemverhaaltjes
bijlage -> Profielwerkstuk De moord op John F. Kennedy Naam: Menno Heijboer Begleider: De heer drs. E. V. Burcksen John F. Kennedy, vermoord door ‘vriend’ of vijand?
bijlage -> 4,6 miljard jaar geleden ontstond een kleine nevel van heet gas en stof die door samentrekking en zwaartekracht concentraties van deeltjes. De grootste massa werd later de zon
bijlage -> I maatschappelijke stage Opdracht 2
bijlage -> Getal, de persoon of de tijd
bijlage -> In tegenstelling tot andere regio’s is de Westhoek een samenhoping van landschappen
bijlage -> Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 § 2 De energie balans van de aarde
bijlage -> Boekverslag naam: Andrew Kambel Klas: V4a Datum: 13 november 2012 Boek: Haar naam was Sarah Auteur: Tatiana de Rosnay Aantal bladzijden: 331 Eerste uitgave: 2007 Uitgever: Artemis & co inhoudsopgave
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina