We stellen u zo meteen acht vragen. Uw opdracht is dubbel: u antwoordt op de vragen én u zoekt de gevraagde plaats op het kaartje dat u op uw tafel kreeg gelegd. Vervolgens noteert u de met de kaart overeenkomstige letter op uwDovnload 77.4 Kb.
Datum03.10.2016
Grootte77.4 Kb.


We stellen u zo meteen acht vragen. Uw opdracht is dubbel: u antwoordt op de vragen én u zoekt de gevraagde plaats op het kaartje dat u op uw tafel kreeg gelegd. Vervolgens noteert u de met de kaart overeenkomstige letter op uw antwoordformulier. In deze ronde geeft u per vraag dus twee antwoorden: het antwoord op de vraag en de corresponderende letter.

1. Tripel Karmeliet van de brouwerij Bosteels is door het Britse blad Beer of the World uitgeroepen tot het beste hogegistingsbier ter wereld. Tripel Karmeliet is gebaseerd op een drie eeuwen oud recept. Bosteels is een familiebrouwerij die kan buigen op een traditie van zeven generaties. In welke gemeente is die brouwerij gevestigd?ANTWOORD: BUGGENHOUT (OOST-VLAANDEREN) = D

2. Dit park is de ideale bestemming om een boeiende dag te beleven in contact met de natuur en wilde dieren. Zo is er Oasis, een immense subtropische serre waar exotische vogels in alle vrijheid rondfladderen, en Nautilus, het onderzeese aquarium van kapitein Nemo. Of nog de spectaculaire roofvogeldemonstratie en de 300 meter lange loopbruggen tussen de bomen. Waan u in het warme zuiden van Spanje in de Andalusische Tuin of onderneem een reis doorheen de grootste Chinese tuin van West-Europa. Welk park in Brugelette bedoelen we?


ANTWOORD: PARADISIO (HENEGOUWEN) = L

3. Dit bedrijf is de grootste producent van speelkaarten in Europa en werd in 1970 opgericht als joint venture tussen Brepols, Van Genechten en Biermans. Het bedrijf heeft zeven fabrieken en elf vestigingen in onder andere België, Duitsland, Polen, Brazilië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De firma heeft de speelkaarten en pokerchips gemaakt voor de James Bond-film Casino Royale uit 2006. Enkele weken geleden werd het bedrijf uitgeroepen tot ‘Onderneming van 2008’. Over welk bedrijf hebben we het?


ANTWOORD: CARTAMUNDI (TURNHOUT - ANTWERPEN) = F

4. We gaan op zoek naar een voormalige Belgische voetbalclub. De club had stamnummer 17 en zwart-rood als clubkleuren. De ploeg speelde in het Pairaystadion en was tussen 1982 en 1987 actief in de hoogste klasse. Na enkele jaren verkommering in de lagere klassen kon de club in 1993 weer aansluiten bij de elite. In het seizoen 1994/1995 speelde de club zelfs één ronde UEFA Cup-voetbal, maar door financiële problemen werd het stamnummer in 1996 geschrapt. Welke voetbalclub zoeken we?


ANTWOORD: RFC SERAING OF SÉRÉSIEN (LUIK) = P

5. Op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus vindt al 159 jaar een van de belangrijkste sportieve happenings van België plaats. Die kan rekenen op 35.000 bezoekers. Dit grootse evenement is een ideale mix van sport, ontspanning, ontmoeting en netwerking en vormt een society-event dat elk jaar tal van ondernemers, hooggeplaatste ambtenaren en bekendheden aantrekt. Modieuze kleding vormen het decoratieve element van het sportevenement. Welk evenement bedoelen we?


ANTWOORD: WAREGEM KOERSE (WEST-VLAANDEREN) = B

6. Sinds 30 mei 2002 luidt de naam Generaal-Majoor Vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendael Basis. Deze basis werd in 1945 door de geallieerden ingericht met als doel de luchtsteun voor de Rijnoperaties te verlenen. In 1953 werd de luchtmachtbasis officieel ingehuldigd en verder uitgebouwd tot ze in 1996 de grootste basis van de Belgische luchtmacht werd. Naar verluidt liggen er sinds 1984 elf kernkoppen opgeslagen en daarom demonsteren vredesactivisten er vrij geregeld. Over welke NAVO-luchtmachtbasis gaat het?


ANTWOORD: KLEINE BROGEL (LIMBURG) = G

7. Kort. Dit gerechtsgebouw werd tien jaar geleden wereldberoemd. In welke plaats staat het?


ANTWOORD: NEUFCHÂTEAU (ONTSNAPPING DUTROUX IN 1998, LUXEMBURG) = R

8. Onze huisband Surpluz covert een muziekgroep. Zij hielden dit jaar enkele reünieconcerten. Wij vragen niet naar de naam van de groep, maar wel naar de stad vanwaar de eerste leden afkomstig waren. De zanger resideert er nog steeds.


ANTWOORD: DIEST (VLAAMS-BRABANT) = J

U HOORDE THE SCABS MET Royalty in Exile.
1. Proeven: We starten vanaf nu elke finaleronde met een kleine versnapering. Op uw bordje treft u om te beginnen een fijn aperitiefhapje aan. Hoe luidt de algemene naam van wat u op dit toastje vindt?
Antwoord: TAPENADE

2. Verkeer: Deze betonblokken, niet of slechts licht verankerd in het wegdek, wekken bij vele weggebruikers ergernis op. Ze dienen als afbakening van de rijweg of het fietspad, maar zijn dikwijls de oorzaak van ongevallen. Hoe worden deze blokken, die door verschillende verkeerscommissies onder de loep worden genomen, genoemd?
Antwoord: VARKENS- OF BIGGENRUGGEN

3. Actua: Vorig jaar vroegen we u de incognitobril. Maar ook deze zomer zorgde Studio Brussel alweer voor een leuk festivalgadget. Het kostte twee euro en wegens een ongelooflijk succes zaten de verkopers nog voor de festivals eigenlijk begonnen al door de voorraad heen. Hoe heette het ding dat perfect geschikt was voor de weidewereld?
Antwoord: ZITVLAAI

4. Fauna en flora: Kort. Van welke vrucht zijn bigareau, hedelfinger, lapins en vanda variëteiten?
Antwoord: KERSEN

5. Cultuur: Voor het gemeentehuis van de Oost-Vlaamse gemeente Zelzate kunnen we het beeld van Mietje Stroel aanschouwen. Zij is officieel de verloofde van een overbekende tegenhanger in het Brusselse. Wat doet Mietje Stroel dus graag?
Antwoord: PLASSEN

(het meisje dat plaste waar het haar paste)

6. Sport: Onze Rode Duivels hebben inmiddels vier kwalificatiematchen in hun WK-groep afgewerkt. Tegenstanders waren Spanje, Estland, Turkije en Armenië. Welk land hebben ze voorlopig nog niet bekampt in die voorrondegroep voor het WK 2010?
Antwoord: BOSNIË-HERZEGOVINA

7. Varia: Hoe heet de opvolger van Noël Devisch als voorzitter van de Boerenbond? De man verdiende eerder zijn sporen bij het Federaal Voedselagentschap.
Antwoord: PIET VANTHEMSCHE

8. Muziek: Lenny, Mathias, Jonas en Dieter stonden met dit nummer wekenlang in de Afrekening van Studio Brussel. Deze zomer kon je hen aan het werk zien op alle grote festivals in Vlaanderen. Hoe heet hun band?
ANTWOORD: Freaky Age

U hoorde hen met Where do we go now?

1. Proeven: Hoe luidt de typenaam van deze chips die wordt verdeeld door Smiths?
Antwoord: GRILLS

2. Media: Kort. Hoe heet de hoofdredactrice van Vlaanderens populairste weekblad Dag allemaal?
Antwoord: ILSE BEYERS

3. Sport: Van welke sport vond op 29 en 30 maart in Herentals voor de eerste keer het wereldkampioenschap buiten het Verenigd Koninkrijk plaats? Even vertellen dat het de korte-matvariant was.
Antwoord: BOWLS

Bowls is een Engelse sport waarbij het de bedoeling is dat een speler of team zijn bollen (bowls) zo dicht mogelijk bij een 'doel'bal (jack) weet te rollen. Omdat het zwaartepunt van de werpbol niet in het midden ligt, maakt de bol een curve.

4. Cultuur: Gerard Mortier is momenteel de intendant van de Parijse operahuizen Garnier en Bastille. Plannen om een andere opera te gaan leiden, sprongen deze week af. In welke stad zou hij vanaf september 2009 de opera gaan leiden?
Antwoord: NEW YORK

5. Politiek/geschiedenis: Deze Bruggeling werd geboren in 1898 en stierf in 1975. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde deze socialist een indrukwekkende politieke loopbaan uit, viermaal als premier en ook als minister van verschillende departementen. Na 1974 werd hij benoemd tot minister van staat. De eerste drie regeringen onder zijn bewind waren kortstondig ten gevolge van de koningskwestie. De vierde regering realiseerde sociale thema's, vandaar dat hij als vader van de sociale zekerheid de geschiedenis ingaat. Wie was deze staatsman?
Antwoord: ACHILLE VAN ACKER

6. Varia: Sinds dit jaar zijn de allereerste Vlaamse mosselen te koop. Vorig jaar vroegen we u naar de kleur ervan (het waren de blauwe). Sinds dit jaar is ook de naam ervan bekend. Onder welke naam kunt u zich, als u een beetje geluk hebt, de mosselen aanschaffen?
Antwoord: BELGICA

7. Economie: Roland Duchâtelet staat nummer 19 op de lijst van rijkste Belgen, is ook voorzitter van voetbalclub STVV en schepen in Sint-Truiden. Zijn bedrijf produceert halfgeleiders. Hoe heet dit bedrijf?
Antwoord: MELEXIS

8. Muziek: In Vlaanderen brengt de tekst van het nationaal volkslied soms verwarring. Het gevaar voor flaters in de tekst is er gelukkig niet overal. Welk Europees land moet het voorlopig nog stellen met een volkslied zonder tekst?
ANTWOORD: SPANJE

1. Proeven: Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse Zeegebied. “Het kooltje dat op de aarde rust”, zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling deze groente. Je kan ze stoven of rauw eten. U proeft hier de rauwe versie. Welke groente zoeken we?
Antwoord: KOOLRABI

Dit is geen koolraap, want die groeit onder de grond.

2. Jaartal: In welk jaar situeert u de volgende gebeurtenissen?

  • In de Senaat wordt het wetsontwerp om de burgerlijke meerderjarigheid tot 18 jaar te verlagen, goedgekeurd.

  • De varkenspest houdt Vlaanderen in haar greep.

  • De Vlaamse speelfilm Koko Flanel gaat in première.

  • Walter Meeuws wordt ontslagen als coach van de Rode Duivels.

  • De Kamer keurt de abortuswet goed en België wordt wakker zonder koning, nadat de regering de koninklijke macht heeft overgenomen.

  • De Vlaamse openbare zender BRT lanceert TV1.

  • Willy Vandersteen sterft.

  • Rudy Dhaenens wordt wereldkampioen wielrennen op de weg.


Antwoord: 1990

3. Culinair: Wat ligt er op uw bord als u choux de bruxelles voorgeschoteld krijgt?
Antwoord: SPRUITEN

We zetten u flink op het verkeerde been met een foto van een cake.

4. ABL: Hoe noemt men bij de landmacht een officier die drager is van drie gouden sterren?
Antwoord: KAPITEIN
5. Televisie: Digitale televisiekijkers opgelet: de wetenschappelijke televisiegroep Discovery is in ons land actief met vijf zenders: vier ervan zijn het hoofdkanaal Discovery Channel zelf, vervolgens Discovery Civilisation, Animal Planet en Travel & Living. Hoe heet het vijfde kanaal?
ANTWOORD: DISCOVERY SCIENCE

6. Luchtvaart: In welke deelgemeente van Charleroi ligt de luchthaven Brussel-Zuid?
Antwoord: GOSSELIES

7. Literatuur: Ze werd in 1911 in Dinant geboren en in 1938 richtte ze de uitgeverij op die ze veertig jaar zou leiden. De uitgeverij werd onder meer bekend voor haar vele literaire vertalingen. In de jaren zeventig stapte ze over naar Elsevier Sequoia en later richtte ze uitgeverij Hadewych op. In 1986 kreeg ze van koning Boudewijn de titel van barones. In 2000 verscheen nog een bundeling van haar teksten en lezingen over het boekenvak. Verder mag ze gerust de ontdekker van Louis Paul Boon, Jeroen Brouwers en Jef Geeraerts worden genoemd. Wie is deze vrouw, die op 21 april van dit jaar op 97-jarige leeftijd overleed?
Antwoord: ANGELE MANTEAU

8. Muziek: Jean-Jacques, Emmy en Guido, inmiddels respectievelijk een professor emeritus, een ex-omroepster en een radioproducer, waren bijzonder populair in de jaren zestig en zeventig. Onder welke naam?
Antwoord: TRIO CASSIMAN

U hoorde het nummer La Bamba, vroeger uitgevoerd door Trio Cassiman.

1. Proeven: Een versnaperinkje tussendoor. Onder welke typenaam wordt dit koekje van Nestlé verkocht?
Antwoord: KITKAT

2. Droedel: Hoe leest u dit?

[deelnemers voldoende tijd laten]
Antwoord: BEVOLKING

De B is vol van K’s in G.

3. Actua: Dit jaar stond Expo 58 volop in de kijker. Zoals u wel weet, is het Atomium niet het enige gebouw dat de wereldtentoonstellingen overleefde. Het gebouw dat u hier ziet, was ooit het paviljoen van Canada. Maar weet u waar het nu staat? We zoeken een Vlaamse stad.
Antwoord: GENK

Het paviljoen is een deel van het Onze-Lieve-Vrouwlyceum Genk.

4. Telefonie: Wie vanuit Vlaanderen naar Nederland telefoneert, toetst als prefix 0031, voor Frankrijk is dat 0033, voor Spanje 0034, voor Engeland 0044. Welke prefix moet u toetsen als u ergens in Duitsland wenst terecht te komen?
Antwoord: 0049

5. Handel: Deze organisatie vertegenwoordigt kleine, middelgrote en grote winkels, winkelketens, supermarkten en hypermarkten. Het gaat zowel om detail- als om groothandel, om voedings- als om niet-voedingszaken. In ons land zijn 400.000 mensen tewerkgesteld in de sector. Dat maakt van de distributie de op een na belangrijkste privéwerkgever in het land. De sector is goed voor 11% van het Bruto Binnenlands Product. Hoe heet die helpende hand voor distributieondernemingen?
Antwoord: FEDIS

6. Sport: Met een naam als of een verbastering van de naam Vantourenhout maak je het blijkbaar in het veldrijden. Bij de eliterenners onderscheiden we Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout van Sunweb. Hoe luidt de voornaam van nog een andere Vanthourenhout, die uitkomt voor Palmans-Sapim?
Antwoord: DIETER

7. Radio: Op 20 maart 2008 om 6 uur ging het derde landelijk commercieel radiostation in Vlaanderen in de ether. Onder welke naam was dat?
Antwoord: NOSTALGIE

8. Muziek: In de aanloop naar het Eurosongfestival van 1971 werd het duo dat we zoeken in allerijl opgetrommeld en met de songtekst van Goeiemorgen, morgen op het vliegtuig richting Dublin gezet. Het zingende koppel Nicole en Hugo had nochtans de Vlaamse preselecties gewonnen, maar Nicole Josy werd door geelzucht geveld en haar man Hugo Sigal weigerde het lied met een andere zangeres te brengen. De vervangster van Nicole heette Lily Castel. Maar wie verving Hugo op het Eurosongfestival van 1971?
Antwoord: JACQUES RAYMOND

1. Ruiken: Hoe heet dit kruid dat u in alle Vlaamse keukens aantreft?
Antwoord: ROZEMARIJN

2. Actua: Dit voormalige kopstuk van de Cellules Communistes Combattantes (CCC) werd op 5 juni van dit jaar opgepakt. Hij werd ervan verdacht contacten te onderhouden met de Italiaanse terroristische groepering Partito Comunista Politico-Militare (PCPM). Hoe luidt de naam van de gezochte handlanger van Pierre Carette in de jaren tachtig, die inmiddels weer op vrije voeten is?
Antwoord: BERTRAND SASSOYE

3. Voetbal: Welke voetbalwedstrijd uit de hoogste klasse wordt gespeeld tussen de Kerels en de Mannekens? Let op, gebruik de officiële ploegnamen.
Antwoord: KV KORTRIJK (de Kerels) - GERMINAL BEERSCHOT ANTWERPEN (de Mannekens)

4. Geschiedenis: Zij was een Bourgondische prinses, de dochter van Chilperik, koning van Bourgondië, die vermoord werd door haar oom koning Gundobad. Zij was een katholieke christen en toen zij in 491 met de Frankische koning Clovis I trouwde, was die nog heiden. Meermaals had ze Clovis willen overhalen om hem te bekeren tot het christendom, maar tevergeefs. Zelfs toen Clovis bevriend was met de heilige Remigius, bisschop van Reims, bleef hij halsstarrig in Wodan geloven. Het tij keerde toen hij bijna verslagen werd door de Alemannen bij de Tolbiac. In uiterste nood beloofde hij toen aan haar God zich te laten bekeren, als hij de slag won. Dat gebeurde ook. Als man van eer, verbrak hij zijn belofte niet, zodat zij hem de katholieke leer onderwees. Hoe heette die echtgenote van Clovis?


Antwoord: CLOTHILDE (CHRODECHILDIS)

5. Geneeskunde: Het aloude verhaal gaat dat deze dokter 's nachts zijn lijken ging stelen op de galgenvelden. Zijn studie van het menselijke lichaam ontketent een revolutie in de medische wereld. Daardoor beschouwt men hem als de grondlegger van de moderne anatomie. Wie zoeken we?
ANTWOORD: VESALIUS

6. Varia: Heb je ooit de magie van een donkere nacht mogen ervaren? Een sterrenhemel van horizont tot horizont? Met dit initiatief willen de organisatoren het donker van de nacht in ere herstellen. In meer dan 150 gemeenten in Vlaanderen ging op 15 maart 2008 de openbare verlichting uit. Tientallen bedrijven doofden reclame- en kantoorverlichting. En duizenden gezinnen doofden de lichten en doken de nacht in. Over welke nacht hebben we het?
Antwoord: DE NACHT VAN DE DUISTERNIS

7. Media: Deze gespecialiseerde krant met multimodaal en internationaal transportnieuws vierde dit jaar haar 150ste verjaardag en is daarmee een van de oudste nog bestaande kranten van het land. Welke krant is dat?
Antwoord: DE LLOYD

8. Muziek: Kent u deze Vlaamse soulklassieker nog? Hoe luidt de naam van de uitvoerders van deze single?
Antwoord: JESS AND JAMES

U hoorde Move.

1. Proeven: Op dit brood werd een papje van griesmeel gesmeerd alvorens het in de oven ging. Daardoor kreeg het een krokant korstje. Onder welke naam wordt dit soort brood bij de bakker verkocht?
Antwoord: TIJGERBROOD

2. Sport: Sporters moeten nog slechts één uur per dag beschikbaar zijn voor een dopingcontrole. Die beslissing kwam er na de zaak rond een Quick.Steprenner die een onaangekondigde dopingcontrole moest ondergaan op het moment dat hij de crematie van zijn meteen na de geboorte overleden zoontje aan het bespreken was met de begrafenisondernemer. De zaak lokte heel wat beroering uit, onder andere in het peloton van Parijs-Nice, dat uit protest later startte. Welke Oost-Vlaamse wielrenner, die later ook nog zijn Tourdebuut in laatste instantie zou missen, werd op zo'n onzalig moment gecontroleerd?
Antwoord: KEVIN VAN IMPE

3. Cultuur: Brussel vertelt verhalen over geschiedenis en actualiteit, stedenbouw en architectuur, buurtwerk en stadsvernieuwing, groenvoorzieningen en verkeersorganisatie. Daarom wil deze gidsenorganisatie mensen gevoelig maken voor de mogelijkheden van Brussel, door zicht op deze stad, haar ontwikkeling, aftakeling en vernieuwing. De eigenzinnige stadstours tonen de binnenkant en hebben aandacht voor kleine gevoeligheden. Met welke naam worden die stadstours aangeduid?
Antwoord: BRUKSELBINNENSTEBUITEN

4. Televisie: In dit BRT-programma van begin jaren tachtig kregen kinderen tussen zeven en twaalf voor het eerst de kans om hun eigen zegje te doen en te vertellen waarmee ze bezig waren. Dat was uniek in Europa op dat moment. In de eerste aflevering stelden zowel Scooter als The Bet hun eerste single voor. Presentatrice was Lea Van Hoeymissen. Hoe luidde de titel van dat programma?


Antwoord: VINGER IN DE PAP

5. Actua: In april 2008 legde het consortium C-Power de fundering voor de bouw van zes windturbines op zee. In 2009 komen er dan nog achttien bij en in 2010 zouden er nog 36 windmolens worden geplaatst. Voor de keuze van de inplantingslocatie moest men rekening houden met heel wat andere activiteiten op zee. Uiteindelijk viel de keuze op een zandbank die zich op een kleine 30 km uit de kust bevindt, net tussen twee van de drukste vaarroutes ter wereld: van en naar Antwerpen en van en naar Rotterdam. Hoe luidt de naam van die zandbank.
Antwoord: THORNTONBANK

6. Kunstgeschiedenis: Medio 2008 verwierf de Vlaamse Gemeenschap het olieverfschilderij Oude man in een kroeg voor de som van bijna 800.000 euro. Dat was volgens sommige kunstkenners minstens de helft te veel en dus werd aankopend minister Bert Anciaux het middelpunt van een regionale rel. Het betrof een schilderij van een man die rond 1631 actief was in Antwerpen. Hij was een van de bekendste genreschilders uit de 17de eeuw. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Er zijn slechts zestig ongedateerde werken bewaard gebleven. Welke schilder bedoelen we?
Antwoord: ADRIAEN BROUWER

7. Toneel: Alles in dit theaterstuk speelde zich af in en rond de catchring. Het stuk was dan ook sterk afhankelijk van het publiek dat errond werd geplaatst, omdat het de bedoeling was dat er zou worden aangemoedigd, gefloten en geapplaudisseerd. De voorstelling was een enorm succes en zou van 1984 tot 1992 meer dan 300 keer worden opgevoerd. Om de fysieke belasting te minimaliseren vertolkten An Nelissen en Anneleen Cooreman om beurt een zware en minder zware rol. Katrien De Vos speelde Happy Mama en de regisseur was Walter Tillemans. Hoe heette dit theaterstuk?
Antwoord: PAK 'EM STANZI

8. Muziek: Dit subliem stukje piano was jarenlang de begintune voor de BRT-nachtradio. Wie is de componist/muzikant?
Antwoord: WIM MERTENS

1. Proeven: Tegenwoordig zeer populair voor wie wel eens eens een Japans restaurant bezoekt. Hoe heet deze smaakversterker, die gemaakt werd van gember?
Antwoord: WASABI

2. België: Op de World Beer Cup 2008 was het goud in verschillende categorieën weggelegd voor de Vlaamse bieren Brugse Zot Blond van Brouwerij De Ryck, Geuze Boon van Boon Brouwerij en Affligem Tripple van Affligem Brouwerij. Wij vonden het zeer eigenaardig dat nog een vierde Vlaams bier de hoogste onderscheiding mocht ontvangen omdat daar in ons land heel wat controverse rond was ontstaan. We verklappen de naam van het witbier bewust niet, maar vragen wel waar het bier werd gebrouwen op het moment dat het de prijs in ontvangst mocht nemen.
Antwoord: JUPILLE

Het witbier was natuurlijk Hoegaarden.

3. Mode: Katrin en Karen studeerden beiden af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, met als specialisatie goudsmederij. Twintig jaar later bouwden de twee dames een geweldig imperium in juwelen uit. Zelf zijn ze van oordeel dat ze gewaagde creaties maken waarin zeer veel humor zit. Jaarlijks belooft het duo twee nieuwe collecties, maar hun "my favourite"-lijn is permanent te koop. Onder hun cliënteel mogen ze onder anderen Steve Tyler, Cybille Shepherd, Kelis, Axelle Red en An Pierlé rekenen. Hoe luiden de familienamen van dit bekende juwelierstweetal, tevens de naam waarmee ze internationaal bekend zijn?
Antwoord: WOUTERS & HENDRIX

4. Telefoonnumer: Waar komt u terecht als u het nummer 110 intoetst? Wij vertrouwen erop dat u sportief bent en het reglement respecteert.


Antwoord: CHILD FOCUS

5. Geschiedenis: Na de Beeldenstorm in 1566 stuurde Filips II de hertog van Alva naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. En dus werd in 1567 de Bloedraad, een bijzondere rechtbank, opgericht. Het aantal slachtoffers dat die maakte werd sterk overdreven. In totaal zijn circa 1.073 mensen door de Bloedraad veroordeeld en geëxecuteerd. Verder werden 11.130 mensen verbannen. Onder de terdoodveroordeelden zijn de graven Egmont en Hoorn de bekendste namen. Na Alva's vertrek uit de Nederlanden in 1573 sprak de Bloedraad geen doodvonnissen meer uit. De Raad van State verklaarde de Bloedraad op 14 mei 1576 officieel voor opgeheven. Onder welke naam is die Bloedraad ook nog bekend?

Antwoord: RAAD VAN BEROERTEN

6. Dertig jaar geleden: Het uur der waarheid voor de bende, Vuile was wappert in Gent, Modder spat door assisenzaal, Heksenketel kookt over, Met één miljoen naar bed, Het mysterie van de badkuip, Waarheid sneuvelt in politieoorlog.

Het is slechts een kleine bloemlezing uit de Vlaamse krantenkoppen van dertig jaar geleden. Een Gentse onderzoeksrechter werd in 1978 na een proces van de eeuw tot twintig jaar veroordeeld voor een miljoenendiefstal en een moordpoging op zijn vrouw. Nog steeds is dit proces, gehuld in een sfeer van geheimzinnigheid, een schandvlek voor de Belgische magistratuur. Hoe luidt de naam van de veroordeelde man die tot aan zijn dood in 2002 zijn onschuld bleef uitschreeuwen?


Antwoord: GUY JESPERS

7. Nieuw woord: Ann Van Elsen is dit jaar getrouwd met Gunther Van Handenhoven en schopte het zo tot voetballersvrouw. Voor zo'n voetballersvrouw bestaat sinds het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland een term, uitgevonden door de Engelse boulevardpers omdat de Engelse spelersvrouwen het zo bont maakten dat hun uitspattingen in de kranten soms meer pagina’s in beslag namen dan die van hun voetballende wederhelften. Het drieletterwoord is in ons land doorgedrongen en tegenwoordig wordt het niet alleen gebruikt voor voetballersvrouwen. Met welk Engels acroniem worden de babes van bekende mensen aangeduid?
Antwoord: WAG (Wives and girlfriends)

8. Muziek: Uit welke recente Vlaamse film plukten we dit liedje? U hoort alweer onze huisban Surpluz, de originele versie wordt door Flip Kowlier gezongen.
Antwoord: EX-DRUMMER

U hoorde De Grootste Lul van 't Stad.

1. Proeven: Welke kaas proeft u hier?
Antwoord: PASSENDALE

2. Varia: Drie verschillende omschrijvingen voor één naam:

Welke naam zoeken we?
Antwoord: MINERVA

3. Sport: Met negen stuks is Hubert Van Innis tot op vandaag nationaal recordhouder in het aantal behaalde olympische medailles. In 1933 schopte de man uit het Vlaams-Brabantse Elewijt het op 67-jarige leeftijd zelfs nog tot wereldkampioen. De legende vertelt ons dat hij later zijn café poetste met champagne. In welke sport mocht hij die flessen ontkurken?
Antwoord: BOOGSCHIETEN

4. Televisie: Welke Vlaamse actrice gaf gestalte aan Betty Bossé in De Collega's, aan Maria Speermalie in de gelijknamige serie en aan Millie Bers in Het Pleintje?


Antwoord: TESSY MOERENHOUT

5. Strips: Kiekeboe vierde vorig jaar zijn dertigste verjaardag en is nog steeds enorm populair. Welk personage uit de stripreeks voldoet aan volgende omschrijving? Hij is inspecteur bij de politie en heeft altijd honger. Hij is dan ook altijd op zoek naar iets om te eten. Als hij niet in een restaurant terechtkan, dan kan hij nog altijd iets klaarmaken op zijn kantoor. Als er politie in het verhaal voorkomt, dan is hij er meestal bij. Jammer genoeg kunnen de Kiekeboes niet op hem rekenen en moeten ze het zelf zien op te lossen.

Hij maakte zijn debuut in De Haar-Tisten.


Antwoord: SAPPERDEBOERE

6. Politieke actualiteit: LDD, of voluit Lijst De Decker, de partij van Jean-Marie De Decker, hoopt volgend jaar ook op Waalse kieslijsten te staan. Het acroniem LDD werd behouden, maar waarvoor staat de L als u weet dat de DD in het Frans Démocratie Directe betekent?
ANTWOORD: LIBERAUX

7. Literatuur: Dit boek geeft een zakelijk verslag van wat de ik-figuur, de 37-jarige vrijgezel Freek Groenevelt, overkomt. Al in het eerste hoofdstuk blijkt een alledaagse bezigheid - het openbreken van een straat - een geheimzinnige aangelegenheid te zijn. Groenevelt schrijft er een stukje over in de Scheldebode en komt daardoor in contact met Keldermans, de wethouder van Publieke Werken. Die onthult dat er dingen gebeuren die hem angstig maken. Groenevelt begrijpt er niets van en gaat ontsteld weg. Hij ontvangt een brief, die ruim anderhalf jaar vóór zijn geboorte is gepost. De schrijver kondigt gebeurtenissen aan "welke naar uw oordeel niet aan de algemeen gangbare logica beantwoorden". Ook Keldermans krijgt brieven, evenals Simone Marijnissen, een wiskundelerares die verbonden is aan het letterkundige tijdschrift Atomium. Er ontstaat een verhouding tussen Simone en Groenevelt, waarbij de mysterieuze briefschrijver een allesbeheersende rol speelt. De geliefden ontvangen op allerlei wijzen tekens van deze bovennatuurlijke figuur. Van welke Vlaamse romanklassieker uit 1960 gaven we hier zonet een min of meer korte omschrijving?
Antwoord: DE KOMST VAN JOACHIM STILLER (Hubert Lampo)

8. Festival: U hoort nu een typische Franse traditionele dans. De dans heeft een robuust karakter met een ritmisch eenvoudig thema. Tegenwoordig is de dans weer helemaal in op populaire folkbals of Boombals, waar rijen van paren naast elkaar dansen. Welke dans zoeken we?
Antwoord: BOURREE

Surpluz trakteerde u op een zelfgecomponeerde bourrée.


  1. Proeven: Hoe luidt de naam van dit biertje? Een feniks siert het etiket.


Antwoord: GRIMBERGEN

2. Media: Van welke serie, waarvan op 26 augustus de allerlaatste aflevering werd uitgezonden, is dit de korte inhoud? "Arne heeft het er zeer moeilijk mee dat Moesj hem gedumpt heeft en hij doorzoekt de kamer van zijn liefdesrivaal Chris. Een fotoalbum brengt diens geheim aan het licht, waardoor Arne alleen maar woester wordt en aan Jean-Paul vertelt dat de nieuwe dokter een transseksueel is. Die pakt de koe meteen bij de horens en verplicht de arts ontslag te nemen. Lotte kijkt er naar uit om met Brit te gaan varen en ze heeft niet het flauwste vermoeden dat het haar laatste boottochtje moet worden."
Antwoord: WITTEKERKE

3. Sport: Op het palmares van deze motorcrosser staan maar liefst 36 Grote Prijzen in de 500cc-klasse en daardoor behaalde onze landgenoot maar liefst vijf wereldtitels (1971, 1972, 1973, 1975 en 1976). Met het Belgische team won hij zesmaal de Trofee der Naties en in 1973 kreeg hij de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Wie is deze Mister Motorcross, die nu manager is van het Amerikaanse landenteam?
Antwoord: ROGER DE COSTER

4. Kunst: Hoe heet de architect van het Brusselse Tasselhuis, het Solvayhuis, het socialistische Volkshuis en het grootwarenhuis À l'Innovation? De man overleed in 1947.
Antwoord: VICTOR HORTA

5. Actua: Theatermaker Jean-Luc Courcoult predikte afgelopen zomer de revolutie in Antwerpen. U kon er twee weken lang getuige zijn van de ontsnapping van bepaalde creaties.

Wat of wie ontsnapte er op de Antwerpse Meir?


Antwoord: PASPOPPEN, MANNEQUINS, ETALAGEPOPPEN

6. Koffie: Hoe noemt men een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken als cappuccino? Als de kok in de keuken weet hij/zij daarnaast vrijwel alles van de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van de espresso.
Antwoord: BARISTA

7. Geschiedenis: Toen wegens de Wet op de algemene dienstplicht van 5 september 1798 alle jongemannen dienst moesten nemen in het Franse leger, kwam het volk, onder de leuze ”Voor outer en heerd” in opstand tegen de Sansculotten. We zoeken de naam die de Fransen gaven aan de Vlaamse opstandelingen die in de Boerenkrijg tegen de Franse bezetter streden op het einde van de 18de eeuw.
Antwoord: BRIGAND

8. Muziek: Welke Vlaamse artiest ging op tournee met bewerkingen van de liedjes van de grootmeester die u nu hoort?
ANTWOORD: Yasmine

U hoorde Dance Me to the End of Love van Leonard Cohen (gecoverd door Yasmine als ‘Dans me’).De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina