Webcase "Klinkende munt"Dovnload 23.83 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte23.83 Kb.

© EIW BV

UITWERKING


webcase “Klinkende munt“


opdracht 1

Ontwerpen euromunten in de kassalade:

 • de munten van €2, €1, 50, 20 en 10 cent tonen de Europese Unie voor de uitbreiding op 1 mei 2004 of, vanaf 1 januari 2007, een geografische afbeelding van Europa.

 • de munten van 5, 2 en 1 cent tonen een globe met de ligging van Europa ten opzichte van Afrika en Azië.
Echtheidskenmerken van euromunten

 • De euromunten bevatten geavanceerde echtheidskenmerken die door automaten kunnen worden gelezen. Alle munten kunnen worden gebruikt in automaten in het gehele eurogebied – ongeacht waar zij zijn uitgegeven.

 • Voor de €1- en €2-munten is gebruikgemaakt van geavanceerde twee-metalige en "sandwich"-technologie.

 • Het materiaal van de 10-, 20- en 50-centmunten is een unieke legering (het zogeheten "Nordic gold"), die moeilijk te smelten is en uitsluitend wordt gebruikt voor munten.
Euromunten kunnen niet gemakkelijk vervalst worden, omdat:

Het schrift op de rand van de €2-munt en het gebruik van een unieke metaallegering voor de munten van 10, 20 en 50 cent beschermen deze munten tegen valsemunterij.
In aanmerking om als herdenkingsmunt uitgegeven te worden, is/zijn:

Het is uitsluitend de denominatie van €2 die mag worden gebruikt voor herdenkingsmunten.Herdenkingsmunten mogen worden uitgeven door:

Elke lidstaat van het Eurosysteem mag eens per jaar een herdenkingsmunt van €2 uitgeven.Kenmerken van een herdenkingsmunt:

Deze munten hebben dezelfde kenmerken, eigenschappen en gemeenschappelijke zijde als de normale munten van €2.Verschil herdenkingsmunt en normale euromunt:

Waarin ze verschillen is het herdenkingsontwerp op de nationale zijde.
Een herdenkingsmunt is een wettig betaalmiddel; dat betekent:

Deze munten zijn in het gehele eurogebied wettig betaalmiddel, wat wil zeggen dat zij kunnen worden gebruikt en moeten worden geaccepteerd als elke andere euromunt.Euromunten zijn voor visueel gehandicapten gebruikersvriendelijk omdat:

 • De munten verschillen qua vorm, kleur en rand: de gekartelde en getande randen en de randen met groeven en inkepingen maken het gemakkelijk de verschillende waarden uit elkaar te houden.

 • Het gewicht van elke munt verschilt - hoe zwaarder de munt, hoe hoger de waarde (met uitzondering van de €1–munt).

 • De dikte van elke munt verschilt eveneens naar de waarde ervan – hoe dikker de munt, hoe hoger de waarde (met uitzondering van de €1– en €2–munten).

 • De individuele waarden staan duidelijk afgebeeld op de gemeenschappelijke, Europese zijde van de munten.


opdracht 2


Verantwoordelijk voor het slaan van de Nederlandse euromunten is:

Het Ministerie van Financiën.
De producent van de Nederlandse euromunten is:

De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht slaat de Nederlandse euromunten.
De distributie van de Nederlandse euromunten is in handen van:

Banken en particuliere waardevervoerders verzorgen de distributie.
Circulatiemunten zijn:

Dit zijn speciale euromunten in omloop: herdenkings- of verzamelaarsmunten.
Verschil tussen herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten:

Herdenkingsmunten zijn wettig betaalmiddel in het hele eurogebied, verzamelaarsmunten alleen in het land van uitgifte zelf.
Aantal herdenkingsmunten per land:

Per jaar mag ieder euroland één herdenkingsmunt uitgeven.
Eerste herdenkingsmunt:

2004 uitgegeven door Griekenland ter gelegenheid van de Olympische Spelen.Eerste Nederlandse herdenkingsmunt komt in …. ter gelegenheid van ……:

De eerste Nederlandse herdenkingsmunt komt in het voorjaar van 2007 uit. Deze munt wordt uitgegeven ter gelegenheid van 50 jaar Verdrag van Rome.
Een overzicht vinden van alle herdenkingsmunten is te vinden bij:

Op de website van de Europese Centrale Bank.
Herkenningspunten verzamelaarsmunten:

 • Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze een andere waarde hebben: vaak 5 of 10 euro.

 • Ze worden in verschillende kwaliteiten en van verschillende materialen geslagen. Wanneer ze in bijvoorbeeld goud worden geslagen, zijn ze alleen te koop tegen een veel hogere prijs dan de waarde vermeld op de munt.
Nederlandse verzamelaarsmunt in de kassalade:

Een voorbeeld van een dergelijke munt in Nederland is de Van Gogh-munt.Afronden op een veelvoud van 5 eurocent mag als:

Hij moet dat aangeven met een sticker op de pui en bij de kassa dat er wordt afgerond.Voordeel van het afronden op vijf eurocent:

Deze maatregel vergroot het betaalgemak en dringt de kosten van ons betalingsverkeer terug.Het afronden geldt niet voor:

Het afronden geldt niet voor betalingen met pinpas of chipknip.In de volgende eurolanden wordt afgerond:

Finland is Nederland het enige euroland dat afrondt. In Finland is afronden wettelijk verplicht. In Nederland mag een winkelier zelf bepalen of hij afrondt.De manier waarop afgerond wordt op vijf eurocent is:

Afronden gebeurt over het totaalbedrag dat contant wordt afgerekend. Als het eindbedrag op 1 of 2 cent uitkomt, wordt het naar beneden afgerond. Als het eindbedrag op 3 of 4 eindigt, wordt het naar boven afgerond. Hetzelfde geldt voor eindbedragen die eindigen op 6 of 7 cent (afronden naar beneden) of op 8 of 9 cent (afronden naar boven). Uit onderzoek blijkt dat er evenveel kans is dat een bedrag naar beneden of naar boven wordt afgerond. Afronden leidt dus niet tot hogere prijzen.Collage van de euromunten in mijn kassalade.Uitwerking webcase “Klinkende munt” Pagina

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina