Week 2, Dag 3 Estervorming in de natuur informatie Esters in de plantDovnload 9.67 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte9.67 Kb.
Week 2, Dag 3 Estervorming in de natuur - informatie

  1. Esters in de plant

In de plant zitten suikers, zoals we weten. In klas 8 hebben we suiker in de plantjes van onze graankorrels aangetoond met Fehlings-Reagens.

Aan de ene kant kunnen suikers in de plant verharden tot zetmeel en celwandstof (=cellulose). Celwandstof is bijv. de harde buitenkant van een stengel, of blad, maar ook de bast van een boom. Deze verhardende tendens wijst naar de aarde.

Afbeelding: de plant tussen verhardende en vervluchtigende tendensen.

Aan de andere kant kunnen suikers vervluchtigen in geurstoffen. De plant kan namelijk ook zuren maken en alcohol. Deze vervluchtigende tendens wijst naar de hemel en naar de zon

Als zuren en alcohol samen gaan, ontstaan geurstoffen. Die heten esters

Dat de plant zuren kan maken, kun je proeven aan onrijpe vruchten. Eet maar eens een onrijpe appel!

Dat de plant alcohol kan maken uit suikers gebeurt bijv. in de duindoorn. De duindoorn is een plant, die behoort tot de familie van de rozen en die veel groeit in de duinen. De plant maakt als vrucht fel oranje rozenbottels. Als die niet geplukt worden en maar steeds aan de plant blijven hangen, en “oud” worden, dan vormt zich in de rozenbottels alcohol!Foto links: de rozenbottel; foto rechts: dronken merel!

Als daar vogels op af komen, kunnen die dan dronken worden? Ja! Dat gebeurt. Men heeft al menig vreemd fladderende merel en koolmees door de lucht zien zwalken, die van dit soort rozenbottels het sap hebben binnen gekregen………………………Tegenstelling zuur en alcohol in de plant

Het stadium van zuur duidt altijd op onrijp. Het stadium van alcohol duidt altijd op overrijp, ja zelfs op het begin van rotting. Dit zijn dus uitersten in de plant. Daar tussen – in het midden – wil de plant geur- en reukstoffen maken. En dat is normaal!

De nectar is het zoetige sap in de bloem, waar bijen en insecten op af komen. Daarnaast kennen we allemaal de heerlijke geuren die planten kunnen verspreiden. Denk aan lavendel en rozenolie: sterk aromatische stoffen!

Deze geurstoffen ontstaan in de plant als de alcohol (uit de suikers) reageert met het zuur in de plant. Het resultaat is een aangename geurstof. De naam hiervoor is: ester.

Daarbij moeten we bedenken, dat de plant die zoete geurstoffen niet voor de mens maakt, maar om zich voort te planten. De bijen en andere insecten komen er op af en brengen zo stuifmeel van plant naar plant, waardoor bevruchting plaats vindt en de plant zaden vormt, waaruit nieuwe planten ontstaan.


  1. Esters maken in het lab.

Maar de mens zou de mens niet zijn, als hij niet die smaak- en geurstoffen van de plant zou nabootsen, om er veel geld mee te verdienen. Dat is de productie van smaak- en geurstoffen in de fabriek.

Daarbij denken we dat er sinaasappel, of perzik in een snoepje zit. Maar niet dus! En daarbij denken we dat onze milkshake aardbij of kiwi bevat. Maar niet dus!

Alleen maar een in de fabriek gemaakte ester, van een alcohol en een zuur, waaruit een “namaak geurtje” komt en een “namaak aardbij-, sinaasappel- of kiwismaakje”! Er zijn ontelbare esters mogelijk. Elke combinatie van een bepaalde alcohol met een bepaald zuur geeft de een of andere ester. 1`

Deze fabrieksmatige esters treffen we aan in o.a.:  • Snoepjes

  • Parfum

  • Milkshakes

  • Shampoo

  • Hair-conditoners

  • (zogenaamde) vruchtensappen

En nog in veel meer producten.

Waarom neemt de industrie geen èchte geur- en smaakstoffen uit de plant? Omdat het een heel ingewikkeld – en daardoor duur proces is, om een ester uit de plant vrij te maken. Veel makkelijker en goedkoper is het, om in de fabriek de ester na te bootsen.0-0-0-0-0-0De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina