Week 27 – 29 juni 2015 – handleiding niveau b de NieuwsbegripbiebDovnload 47.32 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte47.32 Kb.


week 27 – 29 juni 2015 – handleiding niveau B
Handleiding niveau B
De Nieuwsbegripbieb

Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples.

Op de website van Jeugdbieb vindt u bovendien leuke filmpjes, apps en interessante websites over het Nieuwsbegriponderwerp. Ga naar:

http://www.jeugdbieb.nl/nieuwsbegrip
Onderwerp

Grand Départ Utrecht

Strategie

samenvatten (laatste keer in week 20: 10 jaar YouTube)

Sleutelschema

bekend/nieuw-schema

Intelligenties

logisch-mathematische intelligentie (rekenknap)

Clib-niveau

62/8Leesles andere tekstsoort

Instructietekst (fietsband plakken)


Woorden uit de basisteksten op Nieuwsbegrip XL:hullen in

het standbeeld

het parcours

in hoog tempo

via

het pedaalde etappe

veroveren

de eindzege

strijden


je hart ophalen

van oorsprong

inclusief

vertegenwoordigen

de eer hoog houden

het klassement

afleggen

individueel

de favoriet

een drukte van belangaftroeven

schuwen


de editie

toenmalig

ongemoeid

het klassement

verreweg

refereren aan

iets op zijn naam zetten

iets in de wacht slepen

Voor elke leerling: • de tekst Grand Départ in Utrecht (niveau B);

 • bijbehorende opdrachten voor niveau B;

 • het stappenplan met woordhulp (op de website bij Download & print, tabblad Stappenplannen);

 • het stappenplan Luisteren en kijken (op de website bij Download & print, tabblad Stappenplannen) voor de scholen die de filmpjes gebruiken;

 • eventueel rolkaarten voor de leerlingen (op de website bij Download & print, tabblad Overig).

Neem de algemene handleiding door, als u voor het eerst met Nieuwsbegrip werkt (op de website bij Download & print, tabblad Handleidingen).
Nieuwsbegrip biedt ook lessen aan voor schrijfonderwijs. Eenmaal in de twee weken verschijnen twee schrijflessen op niveau A en B. Deze week zijn er wel schrijflessen. U kunt de schrijflessen vanaf woensdagochtend downloaden op www.nieuwsbegrip.nl.
klassikaal/ drietallenTekst lezen en samenvatten:

Maak groepjes van drie en neem de uitleg gezamenlijk door. Laat de leerlingen kort voorspellen en gebruik daarbij de digibordtool voorspellen. Gebruik de digibordtool samenvatten om hardop denkend voor te doen hoe u een eerste stukje samenvat; laat eventueel een leerling dit voordoen. Laat de groepjes zelf bespreken of ze ook a en b doen. Elke leerling schrijft een eigen samenvatting en kan afwijken van die groepskeuze. Laat de leerlingen na het schrijven elkaars samenvattingen vergelijken. Wat hebben ze verschillend en hetzelfde? Laat enkele groepjes hiervan verslag doen. Gebruik de digibordtool om leerlingvoorbeelden van goede samenvattende zinnen te maken.


Voorbeeldsamenvatting: Zie het antwoordenblad voor de leerlingen.Een schema invullen: de leerlingen kijken in de tekst en vullen het schema in. Laat enkele leerlingen vertellen wat ze ingevuld hebben. Trek de conclusie: voor bijna elke leestekst geldt dat je een deel al weet en een deel nieuwe informatie is.

individueel/drie-tallen

bekend/nieuwdrietallen
Vragen over de tekst beantwoorden: De leerlingen beantwoorden de vragen in groepjes.

Antwoorden: Zie antwoordenblad voor de leerlingen.
drietallenHoe ver is dat fietsen?

 1. Bij deze opdracht gaat het erom dat leerlingen inschatten welke afstanden de renners op een dag afleggen, hoe snel ze fietsen en of het uitmaakt of je in de bergen rijdt (bergopwaarts of bergafwaarts) of op een vlak stuk.
  In de bergen varieert de snelheid heel erg. Bergafwaarts kunnen de renners zeer hoge snelheden bereiken (bijv. 80-100 kilometer per uur), maar bergopwaarts rijden ze bijvoorbeeld 14 km per uur (categorie 3). In een tijdrit (vlak terrein) wordt zeer snel gereden, bijvoorbeeld gemiddeld 50 kilometer per uur.

 2. Bespreek de antwoorden na. Hoe komen de leerlingen aan hun antwoorden? Wat zijn hun argumenten? Zijn er grote onderlinge verschillen tussen de antwoorden van de leerlingen? Het gaat niet om exacte antwoorden, maar om de argumenten. Realiseren de leerlingen zich wat voor prestatie de wielrenners neerzetten?

U kunt de kijk- en luistervragen bij het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal downloaden bij Download & print van deze week.………………………………………………………………………………………………………………………………


inclusief = inbegrepen

vertegenwoordigen = namens iemand aanwezig zijn

de eer hoog houden = zo goed mogelijk presteren voor iets of iemand………………………………………………………………………………………………………………………………
inclusief = inbegrepen

vertegenwoordigen = namens iemand aanwezig zijn

de eer hoog houden = zo goed mogelijk presteren voor iets of iemand


 1. Bijvoorbeeld: de wielrenner, de racefiets, het peloton, de achtervolging, de gele trui, bolletjestrui, de etappe, demarreren, de bus (het achterste groepje renners)

5. Voorbeeldsamenvatting


De komende weken is het weer tijd voor de Tour de France.

Aanstaand weekend vertrekt de Tour vanuit Utrecht: de Grand Départ. Zaterdag wordt er een tijdrit gereden. En zondag is de tweede etappe van Utrecht naar de Neeltje Jans in Zeeland.

De Tour de France duurt drie weken en is bijna 3400 kilometer lang. De start is steeds in een andere plaats, maar de finish is altijd in Parijs.

Er doen 22 ploegen mee met elk 9 renners. De ploegen rijden voor een bepaalde sponsor.

De wielrenners kunnen verschillende klassementen winnen. Daar horen verschillende truien bij. De snelste renner in het algemeen klassement rijdt in de gele trui. Er is een groene trui voor de snelste sprinter en een bolletjestrui voor de beste klimmer. De winnaar van de Tour kan 450.000 euro winnen.

De route van Utrecht naar Zeeland is 166 kilometer lang. Er wordt verwacht dat er veel mensen gaan kijken langs de route door Nederland.
 1. De gele trui. Omdat de leider van het algemeen klassement die krijgt, de snelste renner tot dan toe. Als je de snelste renner van de hele Tour bent, win je 450.000 euro.

 2. C: volop genieten

 3. Rondemissen zijn de mooie jonge vrouwen die de winnaar van een etappe bloemen en een zoen geven.

 4. Wat kom je tegen als je van Utrecht naar Zeeland fietst: o.a. veel water en weilanden, de skyline van Rotterdam, de Deltawerken in Zeeland.

 1. 168 kilometer

 2. Als je ongeveer 14 kilometer per uur fietst, doe je daar 12 uur over.

 3. 3 uur en 45 minuten

 4. a. Bergop: bijv. 14 km per uur. b. Bergaf: 80 km per uur

 5. a. 167 kilometer. b. Bijv. 5 uur (rekening houdend met vlakke stukken, bergop en bergaf).


De Nieuwsbegripbieb – Titels bij week 26Kampioen
Geleyn, Frank
Vanaf 12 jaar
C-boek

Max (ik-figuur) traint hard voor de grote wielerronde die hij best wel eens zou kunnen winnen. Alle andere activiteiten komen hierdoor in de verdrukking en hij komt voor een heel zware keus te staan.

Ieder zijn Tour!
Renaud, ...

Vanaf 10 jaar


B-boek

Een stripverhaal over het reilen en zeilen van de Tour de France.

De fiets: van loopfiets tot e-bike
Mersbergen, Zeger van
Vanaf 10 jaar
J-boek

De eerste fiets was een soort loopfiets. Nu zie je allerlei soorten fietsen, van racefiets tot ligfiets. En nog steeds worden er nieuwe dingen bedacht die het fietsen gemakkelijker maken.

Wielrennen
Aarnoutse, Leuntje
Vanaf 10 jaar
J-boek

Wielrennen gebeurt overal ter wereld. Op de openbare weg, in het veld en op een speciale wielerbaan. Bekende klassiekers zijn de Tour de France en de Giro d'Italia.

Air time
Velzen, Marc van
Vanaf 11 jaar
B-boek

Sebastiaan is met zijn ouders verhuisd van de Achterhoek naar Amsterdam. In de brugklas waarin hij terechtkomt, is Jort de populairste jongen uit de klas. Sebastiaan is niet van plan om zich door Jort op de kop te laten zitten.

De gele trui
Mans, Roland
Vanaf 11 jaar
B-boek

Bart houdt van wielrennen en wil graag lid worden van een wielerclub, maar hij kan niet zonder steunwielen aan de fiets.

Wielrennen
Mason, Paul
Vanaf 11 jaar
J-boek

Over wielrennen; de benodigde kleding, veiligheid, versnellingen, training, klimmen en terreinfietsen. Met technische tips en actiefoto's in kleur.

De Tour aan kinderen verteld
Gatellier, Jean-Luc
Vanaf 12 jaar
J-boek

Informatie over alles wat met de Tour de France te maken heeft. Met grote foto's in kleur en zwart-wit.

Versnelling
Bradbury, Jennifer

Vanaf 12 jaar


C-boek

Chris (ik-fguur) en Win besluiten na hun middelbare schooltijd een fietstocht door Amerika te maken. Dat wordt een heel avontuur.

Wielrenner worden: handboek voor jonge kampioenen
De Schampheleire, Bart
Vanaf 12 jaar
J-boek

Adviezen en tips voor jonge wielrenners. Met informatie over aanschaf van je fiets, fietstechniek, training, tactiek en voeding.pagina van


pagina van


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina