Week 3 – 18 januari 2010 – opdrachten niveau c opdracht 1 (klas): Tekst lezenDovnload 22.54 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte22.54 Kb.


week 3 – 18 januari 2010 – opdrachten niveau C


Opdracht 1 (klas): Tekst lezen

 1. Lees de tekst met het stappenplan.

 2. Kies drie moeilijke woorden uit de tekst. Probeer de betekenis van de woorden af te leiden uit de tekst. Gebruik de woordhulp op het stappenplan.Opdracht 2 (samen): Ophelderen onduidelijkheden


Uitleg

In een tekst staat meestal veel informatie. Als je een stukje van de tekst niet begrijpt, kun je dit stukje nog een keer lezen of je kunt juist een stukje verder lezen. Vaak begrijp je dan beter waar het over gaat. Soms kun je ook zelf informatie uit de tekst halen. Die informatie staat er dan niet in, maar je kunt het wel bedenken doordat je dat wat je leest koppelt aan dat wat je al weet. Zelf goed nadenken over de tekst en bedenken wat je zelf al weet over dit onderwerp is dus heel belangrijk!

Hieronder staan zinnen uit de tekst. Wat betekenen de zinnen? • Kies het beste antwoord; is dat antwoord A, B of C? Omcirkel het juiste antwoord.

 • Geef vervolgens aan welke strategie je toegepast hebt: teruglezen in de tekst, de zin opnieuw lezen, verder lezen of eigen kennis gebruiken.
 1. In de tekst staat de zin: ‘De aardbeving was in Haïti de zwaarste in 200 jaar tijd.’ Wat betekent deze zin?
  1. De aardbeving in Haïti was de zwaarste ter wereld sinds 200 jaar.

  2. De aardbeving in Haïti was de zwaarste die er ooit in Haïti geweest is.

  3. De aardbeving in Haïti was in Haïti de zwaarste van de afgelopen 200 jaar.

Strategie: ……………………………………………………………………………………………………………..
 1. In de tekst staat de zin: ‘Veel Nederlanders beseffen dit waarschijnlijk, want er is in een paar dagen tijd 3,3 miljoen euro binnengekomen op het gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).’ Wat betekent deze zin?
 1. Veel Nederlanders zijn goedgeefs en leven mee met de slachtoffers in Haïti.

 2. Veel Nederlanders weten dat Haïti een van de armste landen ter wereld is.

 3. Veel Nederlanders staan achter het werk van de SHO.

Strategie: ……………………………………………………………………………………………………………..
 1. In de tekst staat de zin: ‘Dit vliegtuig moest uitwijken naar het buurland de Dominicaanse Republiek’. Wat betekent deze zin?
  1. Dit vliegtuig kon niet landen in Haïti en moest verder vliegen naar de Dominicaanse Republiek.

  2. Dit vliegtuig was verkeerd gevlogen en landde per ongeluk in de Dominicaanse Republiek.

  3. Dit vliegtuig had te weinig brandstof en moest plotseling landen in de Dominicaanse Republiek en met vrachtwagens verder gaan.

Strategie: ……………………………………………………………………………………………………………..
 1. In de tekst staat de zin: ‘Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin heeft besloten om de adoptieprocedure – die al in gang was gezet – te versnellen, om deze kinderen eerder dan gepland een goede plek te kunnen geven.’ Wat betekent deze zin?
  1. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wil meer kinderen uit Haïti dan eerst afgesproken was adopteren als gevolg van deze ramp.

  2. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wil snel actie ondernemen om zoveel mogelijk kinderen uit Haïti naar Nederland te brengen.

  3. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wil de kinderen die op de lijst staan om geadopteerd te worden, eerder dan gepland naar Nederland brengen.

Strategie: ……………………………………………………………………………………………………………..
 1. In de tekst staat de zin: ‘Hulpverleners van diverse organisaties lopen gevaar vanwege geweld en plundering.’ Wat betekent deze zin?
  1. Hulpverleners lopen gevaar als gevolg van het natuurgeweld.

  2. Hulpverleners lopen gevaar doordat mensen hen bedreigen, omdat hulporganisaties vaak veel materialen en voedsel bezitten.

  3. Hulpverleners lopen gevaar, omdat mensen in nood vaak pakken wat ze pakken kunnen.

Strategie: ……………………………………………………………………………………………………………..
Opdracht 3 (samen): Wat gebeurt er na de aardbeving in Haiti?

Kijk goed in de tekst. Zet de verschillende gevolgen van deze ramp op een rij in onderstaand schema.


Opdracht 4 (klas): Help Haïti!

Donderdag aanstaande is er een speciale tv-avond, georganiseerd door Nederland 1, RTL4 en SBS 6 met als doel geld in te zamelen. Op zo’n avond treden er bekende artiesten op en wordt er informatie gegeven over Haïti, wat de laatste stand van zaken is en wat er nodig is om het land weer op te bouwen.


Ga met de klas brainstormen en bedenk leuke acties hoe jullie de SHO kunnen helpen en geld kunnen inzamelen voor Haïti. Je kunt de klas in groepjes van 4 verdelen die elk een kwartier van alles bedenken en daarna klassikaal alle ideeën uitwisselen. Het leukste idee wordt dan uitgevoerd. Heb je geen idee, kijk dan even op de website http://www.giro555.nl/nl-NL/Content.aspx?type=NewsItem&id=708 voor ideeën van andere Nederlanders.
Dit doet de SHO met ons geld:

 • Hygiëne is van levensbelang om bacteriën en ziektes te voorkomen. Voor €15 kan er een hygiënekit gekocht worden met onder andere een emmer, zeep, tandenborstel en shampoo.

 • Water moet verdeeld kunnen worden en daar zijn emmers voor nodig. Voor €35 kunnen er 10 emmers gekocht worden.

 • Toiletten zorgen ervoor dat kans op ziektes als cholera en tyfus een lagere verspreidingskans krijgen. Voor €70 kunnen de materialen voor twee toiletten worden gekocht en ook worden aangelegd.

 • Schoon water is een schaars goed. Voor de distributie worden verplaatsbare waterzakken van 10.000 liter gebruikt. Kosten per waterzak: € 270.
pagina van


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina