Week van de Geschiedenis in Rosmalen NoordDovnload 12.96 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte12.96 Kb.
www.EffeBijBuurten.nl

Rosmalen Noord

Week van de Geschiedenis in Rosmalen Noord
Programma van de “Week van de Geschiedenis in Rosmalen Noord” is rond
De gemeente ’s-Hertogenbosch wil mensen in de wijken kennis laten maken met de historie van hun eigen buurt. Maar hoe breng je de geschiedenis naar de mensen toe? Vanuit die vraag ontstond het project ‘Historie in de wijk’. De wijk Rosmalen Noord (‘t Ven, Centrum en Hondsberg, de Overlaet en Kruisstraat) is als eerste aan de beurt en het project werd eind juni, mede met inbreng van Heemkundekring Rosmalen, omgedoopt tot “Effe Bijbuurten in Rosmalen Noord”.
Doel van het project “Effe Bijbuurten in Rosmalen Noord” is: het kweken van meer interesse in de cultuurhistorie van Rosmalen Noord en de inwoners op die wijze betrekken bij hun eigen woon- en leefmilieu. De inbreng moet daarbij van de eigen inwoners komen. Het eindresultaat van dit project moet tot uiting komen in een goed gevulde website www.effebijbuurten.nl met door de bewoners zelf aangedragen erfgoed en verhalen. Dat is aan U allen!
Programma “Week van de geschiedenis in Rosmalen Noord”:

Zondag 23 november

12.00 uur: Aftrap van de Week in en rondom de kantine van OJC. Deelname is gratis. Wethouder van Olden doet de symbolische aftrap met een wedstrijd jeugdelftallen op een gedeelte van het hoofdveld. Tussen 13.00 uur en 14.00 uur zal een inleiding worden gehouden over de historie van OJC en zal de Wijk-website www.effebijbuurten.nl worden gepresenteerd. Ook zal het Rosmalens Kwartetspel worden gepresenteerd en is dan te koop voor 5 euro.

13.40 uur: vertrek eerste cultuurhistorische wandeling langs bijzondere locaties in Rosmalen. Startpunt: hek bij OJC-terrein. Deelname is gratis.

14.00 uur – 16.30 uur: Rosmalenaren kunnen hun erfgoed/historische objecten in het kader van “Pracht of Prul” (in de kleedruimtes van OJC) voorleggen aan deskundigen: stadsarcheoloog drs. Ronald van Genabeek, bouwhistoricus drs. Eddie Nijhof, kunsthistoricus drs. Ad van Pinxteren en een deskundige van het Stadsarchief.

Maandag 24 november

20.00 uur: in Brasserie Fleurie (De Driesprong 11) een voordracht “Archeologische vondsten in Rosmalen” door de stadsarcheoloog van de gemeente ’s-Hertogenbosch, drs. Ronald van Genabeek. Toegang: gratis.

Dinsdag 25 november

13.30 uur – 16.30 uur: in het gebouw van de HEVO (Tulpstraat 2-4) voor inwoners van Rosmalen Noord, die ouder zijn dan 70 jaar, een middag vol herinneringen. Deelnemers worden opgeroepen om oude foto’s en historisch objecten mee te nemen. Toegang: gratis, inclusief koffie.

19.30 uur: in het gebouw van de HEVO een voordracht “De geschiedenis van 1200 jaar Rosmalen” door Martin Veekens. Toegang: gratis.

Woensdag 26 november

20.00 uur: in de Sint Lambertuskerk een voordracht “De Lambertuskerk” en rondleiding door Antoine de Visser. Toegang: gratis

Donderdag 27 november

20.11 uur: voordrachten “Het ontstaan van Carnaval en de historie van Carnaval in Rosmalen” door Paul Hazenberg en Rob van de Laar. Locatie: nog niet bekend. Toegang: gratis.

Vrijdag 28 november

19.30 uur: “Rondom de Annenborchboom”: verhalen over de boom en omgeving door mensen van de Stichting Wereldboom, met muziek, warme drankjes, georganiseerd door de buurtbewoners. Deelname is gratis.

Zaterdag 29 november

13.00 uur en om 14.30 uur: start van een Cultuurhistorische wandeling door Rosmalen. Startlocatie is de Toren van de Lambertuskerk. Deelname is gratis.

Zondag 30 november

Spectaculaire afsluiting “Week van de geschiedenis in Rosmalen Noord”:

13.00 uur - 22.30 uur: Expositie Rosmalens erfgoed in de foyerzaal van De Kentering. Stukken uit “Pracht en Prul”, aangevuld met stukken uit de collectie van de Heemkundekring en het Gilde.

13.00 uur en 14.30 uur: Cultuurhistorische wandeling door Rosmalen. Startlocatie: De Kentering. Deelname: gratis.

15.30 uur: op voorplein van De Kentering “Demonstratie vendelzwaaien”

19.30 uur – 22.30 uur: Avond van de geschiedenis van Rosmalen: Effe Bijbuurten. Een historische avond in De Kentering met optredens van DJ Herman Hubers met ‘gouwe ouwe’ muziek, Cor Swanenberg en Henk Verhagen, de kappers Cor en Henk Gloudemans en de bekende tonpraoter Hans Eijkemans. Verder wordt er een Quiz over de historie van Rosmalen gehouden en vindt de prijsuitreiking van de activiteit “Pracht en Prul” en van de historische anekdotes plaats.
Gedurende de week zullen in diverse etalages in het Centrum oude foto’s te bewonderen zijn.

Het Kwartetspel is te koop tijdens alle evenementen in deze week voor de prijs van 6.50 euro.

Onder degenen die in Rosmalen-Noord het affiche uit de Rosbode (zie achterzijde) ophangen zal een tiental prijzen worden uitgeloofd.

DOE OOK ZELF ACTIEF MEE!!!

U kunt actief deelnemen door uw verhalen en/of foto’s aan te bieden voor de website www.effebijbuurten.nl waar uw materiaal zal worden opgenomen. Onder de aardigste, interessantste, leukste anekdotes zal op de slotavond van 30 november een prijs worden uitgeloofd.U kunt ook gratis deelnemen aan de activiteit ‘Pracht of Prul’ op 23 november (zie boven) waarbij erfgoed (objecten, afbeeldingen, schilderijen, boeken, documenten etc.), dat u in huis heeft maar waarvan u niet weet wat het betekent of voor historische waarde heeft, door deskundigen kunt laten onderzoeken en keuren. Het mooiste materiaal wordt, met uw instemming, opgenomen in de expositie van 30 november. Onder de aardigste, interessantste, leukste erfgoedstukken wordt een drietal prijzen uitgeloofd.
U kunt u aanmelden via: info@effebijbuurten.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina