Weer een stuk geteisem dat opstapt door Ruud VerdonckDovnload 18.2 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte18.2 Kb.
,,Weer een stuk geteisem dat opstapt”
door Ruud Verdonck

Een zware putlucht steeg afgelopen vrijdag op uit het uitgebreide rijk van Sjuul Paradijs, waartoe ook de website van De Telegraaf behoort, nadat Femke Halsema bekend had gemaakt dat zij de Tweede Kamer verlaat. De Telegraaf is een van de kranten die dermate van het journalistieke padje zijn geraakt dat ze er op hun websites alle reacties van hun ‘lezers’ doorgeven, zonder zich om hun eerste taak te bekommeren, de selectie van argumenten. De grootste krant van het land gaf zo’n beetje alles door wat in de bovenkamers van de toevallige passanten van hun website opborrelde.

Iedereen mag op de Albert Cuyp alles roepen over z’n sinaasappelen of jarretellen, maar dagbladen, die geacht worden te drijven op een zekere intelligentie, op kennis, inzicht en enige mate van fatsoen zouden toch iets zorgvuldiger om moeten gaan met hun zogenaamde reacties. Toch verzinnen ze volop bizarre smoezen en anti-journalistieke argumenten voor hun eigen armoedig, eigenlijk schandalige gedrag op hun websites. Alsof mensen iemand midden op straat beginnen uit te schelden. Ze weten op de redactie precies wat Obama fout doet, waarom de baas van De Nederlandsche Bank niet deugt en hoe Ajax voor eeuwig Nederlands voetbalkampioen wordt, maar dan denken zij ook zeker te weten dat zij met de ‘reacties’ van hun ‘lezers’ de democratie een belangwekkende dienst bewijzen. Wie het daar niet mee eens is, heet dan een antidemocraat. De opinies van derden vormen het nieuwe fundament van de pers.

Lezers staat hier tussen aanhalingstekens want de relatie tussen de kranten en de mensen die reageren op de bijbehorende websites is volstrekt onduidelijk. Iedereen mag daar rondkijken en maar wat roepen. Per ingezonden brief in de gedrukte krant is er altijd een stagiaire in de buurt om uit te zoeken of de schrijver wel is die hij beweert te zijn, of hij wel bestaat, desnoods wordt zij, want dat kan ’t ook zijn, benaderd om er zeker van te zijn dat die ene onthullende of gepeperde brief geen rotstreek van een ex-verloofde blijkt te zijn. Daarna wordt het epistel samengevat in een paar handzame regels die de kern onaangetast laten, eventuele taalfouten worden eruit gehaald en tot slot wordt besloten tot plaatsing. Onfatsoenlijke scheldpartijen komen er al helemaal niet in. Een ouderwets journalistieke werkwijze. Zijn er dan toch nog aanmerkingen achteraf, dan buigt de zelfgebreide ombudsman van de krant zich over de kwestie en velt op zaterdag op zijn eigen halve pagina zijn langdradige eindoordeel. Hij had het nog even nagevraagd, maar wederom is het geheel per ongeluk met een artikel volkomen verkeerd gegaan. Blijkt het goed gegaan, dan gebeurt dat vreemd genoeg nooit per ongeluk. Dit alleen om aan te geven dat het ook bij de echte kranten al een raar wereldje is geworden.

Maar terug naar de putlucht uit het rijk van Sjuul Paradijs. Zaterdagmorgen had De Telegraaf alles bijeen 1556 reacties op het vertrek van Halsema aan de website gehangen. Menige bekende Nederlander die dood gaat, vindt dat maar een schamel aantal voor zijn condoleanceregister, maar toch. Daarvan waren er ten opzichte van Femke Halsema 393 positief tot in zekere zin waarderend van toon: een paar keer een VVD’er die respect betuigde. Veruit de meeste reacties, 1009 stuks, waren negatief, om het zacht uit te drukken. Van 56 reacties viel niet vast te stellen wat de schrijver vond of bedoelde. En 98 waren door de webmaster niet geaccepteerd: ,,Deze reactie van een lezer is achteraf verwijderd, omdat deze in strijd was met onze huisregels.”

In dertien reacties beklagen de schrijvers zich over de respectloze behandeling van Halsema door de andere schrijvers. ,,Ze was niet van mijn partij, maar ik respecteerde haar wel. Je Maintiendrai.NL.” Doch zoiets wordt even later genadeloos afgestraft: ,,Als er commentaar op deze dame wordt gegeven, ben je al snel PVV-lid. Gesproken over respectloos geachte inzenders! Dit afzinken van Nederland is voor mij de reden geweest te emigreren. Gerard Thailand.” Mensen die het genre volgen, weten dat er altijd een paar lui vanuit een ver, warm land met nog wat andere attracties ook, reageren dat ze hier waren gebleven als het in Nederland niet zo’n linkse bende was geworden. Veel andere lezers zijn blijkens hun reacties ook de overtuiging toegedaan dat Nederland al zeker zestig jaar geregeerd wordt door een combinatie van D66, de PvdA, GroenLinks en een heel klein beetje SP. Eindelijk mogen VVD en CDA ook eens, en Wilders. Links moet even z’n kop houden.

,,Als de het overgrote deel van de reacties hier een teken zijn van hoe Nederland moet worden... laat dan maar... Esther Gruijters, Goirle.” Er is iets bijzonders aan de hand is met die reactie. De schrijfster geeft haar naam prijs, althans, laten we dat nu maar aannemen. Voor alle zekerheid nog even via Google gezocht en geen enkele Esther Gruijters in Goirle gevonden, maar zij krijgt het voordeel van de twijfel. Zo een vermelding is uitzonderlijk, want identiteiten zijn doorgaans ver te zoeken onder de inzenders. Enkele tientallen hebben iets dat op een echte naam lijkt eronder gezet. De meesten hebben alleen een voornaam: Theo, Weert. Hans, Amsterdam. Mogelijk dat de schrijvers elkaar allemaal kennen en weten wat ze aan Hans of Theo hebben. Maar voor de meeste van deze schrijvers zal toch opgaan dat zij in de anonimiteit hun bovenkamer willen ontlasten. Daar is zo’n site voor. Niet alleen komt het tot ordinair gescheld, tot laster en onwaarheden maar ook wordt waar maar even kan karaktermoord gepleegd. De meeste negatieve reacties komen van mensen die weten dat de politieke motieven van Halsema niet deugen. Tot vier keer toe leidt dat tot de verzuchting dat die ,,slissen de slang” (‘Toos’ uit Alkmaar) eigenlijk bij Geert Wilders thuis hoort.

Maar het gaat nog verder. Blijkbaar kan het De Telegraaf ook niet schelen dat ‘Geschokte burger’ te Utrecht schrijft: ,,Dat wordt uitkijken voor crimineel Nederland want hun beschermvrouwe is gaan lopen.” Of ‘Mark’ te Aalten: ,,Weer een linkse bruinhemd vlucht weg.” ,,Het volk van blonde Geert wil juist uit de door links gedumpte stront kruipen en zonder Femke staat WERKEND Nederland er spoedig schoon gewassen bij,” aldus een Peet te Badhoevedorp. ,,Nu de rest van die zelfingenomen linkse kliek nog. Want Halsema heeft Nederland OOK kapot gemaakt,” aldus iemand die zich ‘Kroket van varkensvlees’ noemt. ,,Ze kan haar knuffelmarokkanen niet meer beschermen na alles wat ze aanrichten. Nu snel het hazepad en genieten in een villawijk zonder overlast van tuig dat ze naar binnen heeft gehaald! (…) Ik wens haar niet het beste toe maar het allerslechtste!” van een ‘Dan’ te Den Haag. ,,Gelukkig zijn we van Fatima Kaakkleem af,” jubelt iemand die zich dan weer ‘Fatima Kaakklem’ in ‘Holandistan’ noemt. ,,Dat fatima Halsema opstapt bezorgd mij een prima en feestelijke dag,” aldus een ‘Dennis’ in Rotterdam. Verder komen we nog twee keer een ‘Fatima Cohen’ tegen als afzendster. Het meest stinkende dieptepunt dat ook meteen laat zien welke keuzes de webmaster van De Telegraaf maakt luidt: ,,Ik heb net de eerste (Joodse) Marokkaan uitgezwaaid, wat een feest in de straat,” van ‘Holeee NL’.

In deze kringen bestaat uiteraard een verzengende haat jegens Job Cohen, links, socialist en jood. Hij komt in niet minder dan 53 reacties voor en alle keren uiteraard met een negatieve annotatie om het netjes te zeggen. terzijde, zijn opvolger Van der Laan ontspringt de dans niet: ,,Dat de stank van de Beerput van Eberhardii die hele club tot in de verste verte mag doen verjagen. Dat worden dikke tranen voor Halsema straks en ik gun het haar”, van een ‘l.meijer’ te Amsterdam. 

Geert Wilders passeert Cohen slechts nipt met 56 vermeldingen waarvan 49 positief. Maar Wilders staat niet op de eerste plaats onder de zittende politici. De gouden medaille en hij is hem vergund, gaat met 56 vermeldingen en allemaal negatief naar Alexander Pechtold, ook ‘Peggold’, ‘Spechthol’, ‘Pechthold’, ‘Pechthol’ genoemd. D66 blijkt vele malen erger dan de SP. De arme Emile Roemer, die nog zo z’n best heeft gedaan om bekend te worden, komt vier keer negatief voor. Zelfs Agnes Kant wordt er nog 10 keer bijgesleept om Halsema’s politieke verleden te duiden. Mark Rutte komt elf keer voor. Rita Verdonk staat er drie keer bij als voorbeeld van een politica die wel deugde en vier keer als iemand met wie Femke Halsema nu maar koffie moet gaan schenken in een bejaardentehuis. Zonder Rita wordt de hoop uitgesproken dat Halsema sneeuw moet gaan ruime voor haar geld: ook 4 keer.

Net naast het podium maar ook diep gehaat, staat Wouter Bos. ,,Flikte hetzelfde”, ,,ging voor het grote geld”, ,,potverteren”, ,,net als wouter krijgen ze hun zin niet gaan ze maar met onze belasting thuis op de kids passen en een sallaris krijgen waar normale nl ff 4 jaar keihard voor moeten werken en het dan nog niet hebben,” meent ‘Inge’ te Den Helder, ,,Zij gaan voor het geld. En laten de burger met div belastingverhogingen en lastenverzwaringen op een houtje bijten en langer doorwerken”, weet ‘Onno’ te Rotterdam, ,,ze heeft binnen een paar maanden ineens een zakkenvullersbaantje naast haar liefste Woutertje bos o.i.d”, schrijft ‘Bammer’ uit ‘Utrecht’, want de plaatsnaam weet je ook nooit zeker. En ‘Hendrik’ uit ‘Lekkerland’ waarschuwt nu al met: ,,Misschien wordt ze burgemeester van Utrecht, erger kan het daar niet!” Het woord multiculti valt 16 keer, als sprookje, als bullshit of troep.

Alles nog steeds in het kader van het vertrek van Femke Halsema die deze keer als schietschijf voor links fungeert. Het aantal keren dat ‘links’ er van langs krijgt is slecht te tellen daar soms ook GroenLinks wordt bedoeld. In 19 gevallen hebben schrijvers eerst de vlag uit gehangen, 7 beloven starnakel zat te zullen worden van pret om Halsema’s vertrek en alom wordt gejuicht van ,,opzouten!”, ,, Weer een stuk geteisem dat opstapt”, ,,Heugelijk dag, Femke weg en Nederland wit”, ,,links lullen, rechts vullen”, ,,Opgeruimd staat netjes”, en dankzij het vertrek van Halsema zijn er vele tientallen Nederlanders die toch nog een fijne Kerst hebben, een heel plezierig 2011 en een die haar vertrek het een hoogtepunt van 2009 vond. Uiteraard kan de Vara (4 keer) niet ontbreken, ‘De wereld draait door’ scoort drie keer en ‘Pauw en Witteman’, die ene ook twee keer ‘Paul’ geheten, haalt zelfs 12 negatieve reacties. De zwarte oude Mercedes die Halsema en haar partner hebben, die deugt ook niet. Auto, vervoer? Dan lopen de gemoederen hoog op. Overigens, mensen die De Telegraaf niet lezen zullen bij menige brief geen idee hebben waar het verwijt over gaat, althans wat er bijvoorbeeld met school of de auto loos was. ,,Ze gaat wonen in een klein wit rijk dorpje Let maar op!! Zo zijn alle Groenlinksen. Stinkend rijk en laat maar binnenkomen als ik er maar geen last van heb”, weet ‘Geen Femkefan’ in Breda , ,,Ze wordt voorzitster van Greenpeace”, zegt ‘Jam’ in Dordrecht, dus: ,,Jaren terug riep ze al dat de benzine 3 gld per liter moest kosten. Goed gedaan groen links, reken maar uit nu”, haalt ‘peter’ te Gasselte alsnog zijn gram.

En dat is dan nog allemaal peanuts in vergelijking met de twee belangrijkste toppics van de schrijvers naar De Telegraaf. Op 2: haar kinderen met 84 vermeldingen. ,,Ze heeft haar kinderen van zwart school weggehaald en daarom moet ze weg, anders stemmen minder allochtonen op haar …hipocriet…” schrijft ‘Abdelpolitiek’ in Tilburg. Hij bedoelt waarschijnlijk hypocriet maar alle reacties hebben als constante een schokkend beeld van het effect van het taalonderwijs in Nederland. Het woord hypocriet wordt in totaal dertien keer bedoeld. ,,Dat ze iets meer tijd aan haar kinderen gaat besteden. Deze vrouw is alleen vol van haarzelf”, meldt Jan Haag, te Middelburg. ,,Dat ze nu op eens haar kinderen van een zwarte school haalt en niet meer wens dat haar kinderen bij de hoofddoekjes zitten. Nou dat is het enigste punt wat ze goed gedaan heeft, maar voor de rest was het achter de ellebogen mens” doet ons ‘jochanan’ in Amsterdam toekomen. ,,En dit soort mensen moeten hun kinderen leren dat pesten, treiteren en schelden verkeerd is?” krijgen we van ‘Dorus’ ook in Amsterdam te horen. ‘K.L.’ schrijft: ,,Gaat ze ook voor haar kinderen zorgen op kosten van de belastingbetaler?”

Zo gaat het maar door. En het is nog helemaal niets in vergelijking met de toppic van 158 schrijvers: het wachtgeld. De schrijnendste gevallen passeren de revue van mensen die allemaal geen wachtgeld hebben gekregen en zij wel! Ze heeft het zelf geregeld. Linkse mensen pakken altijd het wachtgeld. Elf keer wordt voorgerekend dat ze nooit meer hoeft te werken voor een riant inkomen. Vijf mensen rekenen precies voor hoe het volgens hun precies zit. Bovendien zonder wachtgeld gaat niemand meer de politiek in. Maar zulke reacties worden snel overschreeuwd. De teneur is duidelijk, als ze er gebruik van maakt is ze hypocriet, een profiteur en een leugenaar.

,,Zij gaat nu dus gebruik maken van haar aanrechtsubsidie, maar nu heet het wachtgeld!” (‘henkie’ van Genemuiden). ,,En geen wachtgeld krijgen he. Krijgen wij ook niet als wij ontslagen nemen. Blij dat je opstapt” meent ‘A A, ergens in Overijssel’. Anders gezegd: ,,Dan nu ook GEEN WACHTGELD he mevrouw Halsema! Krijg ik ook niet als ik zelf opstap bij m'n baas. Ze hebben vast nog wel een leuk baantje als redacteur bij het blad Opzij!” van ‘Willem’ in Amsterdam. ,,Wachtgeld heeft ze genoeg op de eigen bankrekening, gekregen over de rug van de belastingbetaler voor 35 jaar linkse bla bla.” ‘P.’ in Rotterdam. ‘Wim’ te Fries: ,,Stapt uit haar werk voor de GL om bij haar kindertjes thuis te zitten en fijn wachtgeld te kunnen opstrijken. Vrijwillig ontslag!!! Dan ook geen uitkering voor Halsema!!!” ,,Wachtgeld zat voor mevrouw Halsema. Ben trouwens wel benieuwd wat ze gaat doen voor haar riante wachtgeld regeling. Ook koffie juffrouw in een verzorgingstehuis. In een moslimschool de Nederlandse normen en waarden aan de jeugd leren”, aldus ‘Mieke’in Amsterdam.

In dit verband wordt de PVV’er Sharpe 11 keer aangesproken. ,,De grootste genieters van de wachtgelden worden de PVV'ers. De eerste, Sharpe, zit al thuis met uitkering. Eric Lucassen is gepromoveerd van een bescheiden salaris als bodyguard naar een inkomen nu van € 98.000. Als hij de rit uitzit als lame duck krijgt hij nog 4 jaar wachtgeld mee. Totaal rond de € 750.000,- Om met Wilders te spreken 'het geld van de burger',” reageert ‘Geert’ in Amsterdam. ‘V. Vliet’ in Den Haag weet het beter: ,,Ik zie al dat Wilders dat gedaan had Dan was het land te klein geweest Maar zij woord de hemel in geprezen.” De hoofdredacteur van De Telegraaf heeft eer van zijn werk.Amsterdam, 20 december 2010.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina