Weetjes over SluisDovnload 9.95 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte9.95 Kb.
Weetjes over Sluis 1. Aan het walplein staan 5 hardstenen palen. De middelste is de oude jurisdictiepaal van de stad Sluis (1660). Tot 1794 was hij in gebruik om het rechtsgebied af te scheiden van de stad Sluis en het zogeheten ’s Lands van den Vrije Sluis. Op de ene zijde van de paal staat dan ook ’t Vrije en op de andere zijde “Sluys”. De vier andere palen staan niet meer op de oorspronkelijke plaats Het zijn zogenaamde Oostenrijkse palen en duiden de grens aan tussen Staats-Vlaanderen en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. Waarschijnlijk zijn ze geplaatst kort na het Verdrag van Fontainebleau (1785) dat vrede sloot tussen Oostenrijk en de Nederlanden. Op de palen prijkt aan 1 zijde een medaillon met de Staatse staande en gekroonde leeuw en op de andere zijde een medaillon met de Oostenrijkse “dubbele arend”.
 1. Standbeeld van Johan Hendrik Van Dale : Zie tekst van Kim
 1. De weg langs het kanaal is een jaagpad. In de bocht van het kanaal dicht bij de Westpoort ligt de Parmabrug. Het kanaal Sluis-Brugge is beter bekend onder de naam “Damse Vaart” of “Napoleonvaart” en werd gegraven door Spaanse krijgsgevangenen tussen 1812 en 1814 onder impuls van Napoleon. Napoleon wou een verbinding tot stand brengen tussen Brugge en de Westschelde via Sluis naar Breskens. Het kanaal was niet bedoeld om de welvaart van de stad te bevorderen maar wel om Napoleons militaire transporten en bevoorrading onafhankelijk te maken van de verbinding over zee. (De Noordzee-route werd geblokkeerd door de Engelse vijand) Gezien de nederlaag van Napoleon kwam men niet verder dan Sluis. In 1854 werd het kanaal doorgetrokken tot het centrum van de stad. Kort na 1854 kwam er ook een trekschuitverbinding tussen Sluis en Brugge. Een trekschuit wordt ook wel een barge (“kluun” voor de Nederlanders) genoemd. De tocht kon wel 3 uur duren. Enkel op zaterdag werd de reis slechts in twee uur gedaan, er werden dan twee paarden ingezet in plaats van éen. de meeste passagiers waren boeren en boerinnen die met manden vol vlees en worst naar de zaterdagmarkt in Brugge gingen. Voor het eindpunt van het kanaal staat er nog een gedenkteken met 1858 op de kop van de kaai. De “Lamme goedzak” overbrugt tegenwoordig de verbindingen tussen Sluis en Brugge.
 1. Vissers die vroegen langs de kaai stonden in Sluis om elkaar de laatste roddels en nieuwtje te vertellen en over de schepen te praatten die aanmeerden in de haven hebben een bijnaam. Omdat ze pertinent spuugden in de Kaai om hun woorden kracht bij te zetten of om hun “sikke” te lozen, worden ze ook wel “kaaispuwers” genoemd.
 1. De Steenen Beer, Westpoort of Brugse Poort dateert van de 15de eeuw en fungeerde als hoeksteen van de vestingwal die Sluis moest beschermen tegen de aanvallen van heel wat legerbenden. Deze versterking heeft heel wat aanvallen van Brugge te verduren gehad. Het werd in 1587 bij de belegering en de inname van Sluis door de hertog van Parma verwoest. Nu is de Steenen Beer terug gedeeltelijk gerestaureerd. Vroeger bestond het uit een manschappenzaal, een wapenzaal, een wenteltrap, een opslagruimte en een kruitmagazijn.

 2. In de streek van Sluis is de meest bedreigde en beschermde diersoort van Nederland te vinden, de boomkikker.
 1. Dichtbij de waterpoort, bevindt zich het Nassau bolwerk. In de tweede wereldoorlog was hier een duits strafkamp voor eigen onwillige soldaten.
 1. De molen in Sluis is voor publiek toegankelijk. In de middeleeuwen bezat Sluis een tiental molens, waarvan er nog eentje is overgebleven. Het is een windkorenmolen. Deze molen wordt ook wel brak genoemd en hiermee wordt verwezen naar een Frans hondenrad “Braque”, een jachthond die steeds met zijn neus in de wind loopt. De molen dateert uit 1739 en is daarmee de eerste stenen molen in de streek. Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze molen vernietigd. In 1950 werd ze terug opgebouwd. De molen werkt.
 1. Kruiskerk en godshuizen : Zie tekst Kim
 1. Er zijn vele plannen voor het winkelstadje Sluis. Misschien komt er ooit wel een jachthaven (Sluis aan Zee). Dit project draagt de naam “het Zwingeulproject”. Maar dat zijn voorlopig nog dromen.
 1. In de raadzaal van het belfort te Sluis hangt een schilderij van de Antwerpse schilder Andries van Eertveldt. Dezelfde afbeelding hangt uitvergroot aan de Kaai. Het stelt de zeeslag van Sluis voor van 26 mei 1603. Tijdens deze zeeslag werd een Spaanse galeienvloot onder Frederico Spinola verslagen door een staatse vloot onder Joos De Moor. De Spaanse galeien werden geroeid door slaven, die in Noord-Afrika door de Spanjaarden gevangen werden genomen. Door de Staatse overwinning, die in heel het land gevierd werd, waren de galeien niet meer in staat om de haven van Sluis uit te varen. Mede daardoor wist Prins Maurits op 20 augustus 1604 de vesting Sluis te veroveren en de galeislaven te bevrijden. De terugkeer van de voormalige slaven naar Marokko, onder begeleiding van een Staatse gezant, markeerde het begin van de officiële Marokkaans-Nederlandse betrekkingen.
 1. Dikke van Dale is ook een peperkoek om van te smullen en Jantje Sluis is het speciaalbier van Sluis. De Kapellestraat is ongetwijfeld de straat met de meeste handelszaken van Sluis.
 1. Komende evenementen: Half oktober doen de koks in Sluis lekker wild. In vele zaken staat wild op het menu. Er worden verschillende exposities gehouden in de Raadskelder van Sluis. Van 22/10 tem 4/12 is er onder andere een expositie over glasramen, -sculpturen en schilderijen.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina