Wende’s professionele carrière trapt af in 2001 met het winnen van het Concours de la Chanson in de Kleine Komedie. Na 2002 studeerde Wende af aan de Academie voor KleinkunstDovnload 6.28 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte6.28 Kb.Biografie
Wende
Wende’s professionele carrière trapt af in 2001 met het winnen van het Concours de la Chanson in de Kleine Komedie. Na 2002 studeerde Wende af aan de Academie voor Kleinkunst. Ze verdiepte zich daarna verder in het Franse Chanson. Samen met een pianist, violist, altviolist, cellist en accordeonist treedt ze op met bestaand repertoire van o.a. Brel, Piaf en Barbara naast composities van eigen hand (Frans-, Engels- en Nederlandstalig).
Samen met haar muzikanten maakte ze een zeer succesvol theatraal muziekprogramma waarmee ze in 2004-2005 op tournee ging langs de Nederlandse theaters, geregisseerd door Ruut Weissman. De tour was volledig uitverkocht. Haar eerste album ‘Quand tu dors’ waarop ze samen met haar muzikanten en Het Metropole Orkest te horen is, werd een groot artistiek en commercieel succes: juichrecensies in de kranten en tijdschriften en hoge verkoopcijfers.
Sindsdien ging het hard met Wende. Ze won prijs na prijs: de ZONTA-awars, twee maal een Edison voor zowel haar cd Quand Tu Dors als diens opvolger, La Fille Noyée. Beide platen bereikten de gouden status. Verder de prestigieuze British American Tobacco-prijs (voorheen de Pall Mall Export prijs), de Gouden Notenkraker en de Annie MG Schmidtprijs, voor het schrijven en componeren van het nummer De Wereld Beweegt.

Wende speelde onder andere voor een uitverkocht Paradiso, diverse malen met het Metropole Orkest, op het North Sea Jazz Festival, en maakte de voorstelling ` Adem’ op Oerol.Haar theatertour WENDE werd in 2008 vastgelegd op een live cd `Chante’. In ditzelfde jaar ging de film ‘De Wereld Beweegt’ van documentairefilmer Roel van Dalen in première op het Nederlands Film Festival te Utrecht.
In Oktober 2009 kwam haar vierde solo album No.9 genaamd uit, gevold door een clubtour langs alle grote zalen in Nederland. De cd behaalde een gouden status (meer dan 25.000 exemplaren). In het jaar 2010 maakte Wende maar liefst 4 verschillende programma’s met het repertoire van No.9. Ze startte het jaar met een tour met het Amsterdam Sinfonietta en vervolgde het voorjaar met een solo theater tour ‘Chaos’ getiteld. In maart 2010 ontving Wende een Gouden Harp voor haar lef en drang naar vernieuwing en voor het brengen van theater naar het popcircuit. In de zomer speelde zij de festivals en wederom de clubs om het jaar af te sluiten met een theaterprogramma in de grote theaterzalen van Nederland. Wende speelde daarin samen met een strijkersensemble, haar band en in elke theater weer met een lokaal koor. Haar nieuwe sound werd in deze tour vervolmaakt. De succesvolle theatertour sloot af met twee dagen in Koninklijk Theater Carré. Deze show werd samen met de AVRO voor TV en DVD opgenomen en in oktober 2011 als ‘CARRÉ’ op DVD/CD uitgebracht.
Op het moment werkt Wende aan materiaal voor haar nieuwe album.

page /


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina