Whirling WatcherDovnload 6.71 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte6.71 Kb.

Whirling Watcher /
Whirling Watcher

 Print de figuur uit die aan het eind van dit werkblad staat. Je kunt natuurlijk ook een kopiëermachine gebruiken en op gekleurd papier afdrukken.

Knip de cirkel met de Whirling Watcher uit.

 Knip uit stevig karton een schijf met dezelfde vorm. In het zwarte puntje in het midden moet de draaias van de schijf komen.

 Plak de draaischijven op elkaar.

 Snijd de inkepingen in de schijf.

 Laat de schijf vrij op een stokje draaien rond een spijker en kijk met één oog door de gleuven in een spiegel. Je ziet dan in het spiegelbeeld de paarden galopperen.


Je kunt de schijf ook op een elektrische boormachine monteren en het toerental heel laag instellen. Het elektromotortje van Technisch Lego of KNEX is natuurlijk ook bruikbaar voor de aandrijving.
Ook leuk om te doen:

 Zet een fiets z’n kop en laat een wiel draaien. Als je door de Whirling Watcher naar het draaiende wiel kijkt, zie je de spaken soms stilstaan, langzaam vooruit of achteruit draaien. In films op tv komt dit verschijnsel ook voor. Je snapt nu hoe dit komt.

 Maak een eigen filmpje. Je moet dan tekeningen maken die steeds een klein beetje verschillen. Door de Whirling Watcher rond te draaien voor een spiegel, wordt de film afgespeeld. Begin simpel met een eenvoudig poppetje dat je laat lopen of zwaaien of stempels laat zettenVoor meer achtergrondinformatie
Dit soort apparaten heten zoëtroop, fantascoop, of phenakistoscoop.

Dit is een moderne replica van een Victoriaanse zoëtroop.
Zie ook:

Seeing the Light, by David Falk, Dieter Brill, and David Stork (Harper & Row, 1986, p. 195)

Science Snacks van het Exploratorium in San Francisco

www.exploratorium.edu/snacks/whirling_watcher.htmlDe maat van de schijf is niet kritisch.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina