Wijzer door de wereld – Groep 7Dovnload 18.84 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte18.84 Kb.

Wijzer door de wereld – Groep 7


Hoofdstuk 1 – Wijzer door Europa

Les 1 – Een werelddeel in veel stukken
Inleiding:

De bijbehorende PowerPoint start met dia-1. Het onderwerp van deze les komt langzaam in beeld: Wijzer door Europa: Een werelddeel in veel stukken.

Vorig jaar hebben jullie het met Aardrijkskunde gehad over Nederland. Dit jaar gaan we het hebben over Europa. Maar voordat we dat gaan doen moeten we even terug naar het begin. Heelal op dia-2. Weet iemand wat het woord heelal betekent? Inderdaad, het heel-al is eigenlijk alles wat er is. De ruimte, die ongelooflijk groot is, met alle planeten en sterren die er bestaan. Een ander woord voor het heelal is kosmos.
Kern:

We gaan nu eerst een filmpje bekijken over wat er zoal in het heelal te zien is. Je zult in het filmpje vaak een heldere ster zien die een beetje lijkt op zo’n pluizenbol van een paardenbloem. Probeer je maar voor te stellen dat die pluis het ruimteschip is waarmee jij door het heelal reist en geniet ondertussen van de mooie muziek.

Via de hyperlink op dia-2: The music of the Cosmos television series (9:42). http://www.youtube.com/watch?v=cSZ55X3X4pk

Aan het eind van het filmpje zag je de planeten Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, Mars en de Aarde. De planeten en de sterren in het heelal noemen we hemellichamen. Een planeet is een hemellichaam dat in een vaste baan om een zon heen draait. Onze Aarde is dus ook een planeet, want hij draait in een vaste baan om de zon. Een ster is een hemellichaam dat licht uitstraalt. Onze zon is dus ook een ster want hij straalt licht uit.


Aarde op dia-3. Dit is een plaatje van de Aarde zoals hij eruit ziet als je er vanuit de ruimte naar kijkt. Daarnaast zie je de Maan. Herkent iemand de stukken land die je hier ziet? Het zijn Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Wat zijn de blauwe stukken op de foto? Dat is het water van de zeeën en oceanen. Het grootste deel van de aarde (71%) is bedekt met water. En wat zijn die witte vlekken? Inderdaad, dat zijn de wolken. Dat we zo’n foto kunnen maken komt doordat het licht van de zon op de Aarde schijnt. En omdat we vanaf een ruimteschip naar de Aarde kunnen kijken natuurlijk. Wij wonen op een hele mooie planeet in het heelal.
Werelddelen op dia-4. Het land op Aarde hebben we verdeeld in 7 werelddelen of continenten. Hoe heet dit continent? Ik wijs alle continenten aan en noem samen met de kinderen de namen.

Wijzer door de wereld – Groep 7


Hoofdstuk 1 – Wijzer door Europa

Les 1 – Een werelddeel in veel stukken
Ik gebruik de volgorde: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Azië, Oceanië en Antarctica. Klik op dia-3 na elk continent om te controleren of het goed is. Antarctica ligt bij de zuidpool. Het woord Antarctica betekent “tegenover arctis, het noordpoolgebied”. Wie kan bedenken waarom er geen werelddeel Arctica bij de noordpool is? Het antwoord kun je zien op de wereldkaart. Bij de noordpool ligt geen werelddeel want op de noordpool is geen land. De noordpool bestaat helemaal uit sneeuw en ijs. Alle continenten zijn hele grote, aparte stukken land. Maar dat geldt niet voor Europa en Azië want die zitten aan elkaar vast. Waarom zouden we dit dan toch aparte werelddelen noemen? Dat doen we omdat deze werelddelen op veel punten heel erg verschillend van elkaar zijn. De taal, de cultuur en de mensen in Azië zijn zo anders dan in Europa dat we ook hier praten over verschillende werelddelen.
Europa en landen op dia-5. Europa is weer opgedeeld in een heleboel verschillende landen. Het zijn er meer dan 40. Wie kan aanwijzen waar Nederland ligt? Het aantal landen in Europa was vroeger anders en kan ooit weer veranderen. Wat zou daarvan de reden kunnen zijn? Door oorlogen werden soms landen veroverd en samengevoegd of juist opgesplitst. Wat is het grootste land van Europa? Het grootste land is Rusland. Wat is een klein landje? Kleine landjes zijn b.v. Luxemburg, Andorra en Liechtenstein.
Europa en talen op dia-6. In veel Europese landen wordt een eigen taal gesproken. Op dit plaatje kun je zien welke talen dat zijn. Wat opvalt is dat België geen eigen taal heeft. Wie weet welke talen ze in België spreken? In het bovenste deel van België dat tegen Nederland aan ligt spreken ze Vlaams, en dat lijkt heel erg op Nederlands. In het onderste deel van België dat tegen Frankrijk aan ligt spreken ze Waals, en dat lijkt heel erg op Frans. Als je naar Zwitserland en Oostenrijk kijkt dan zie je dat ze ook daar meerdere talen spreken. Vaak de taal van de buurlanden. Omdat er zoveel verschillende talen worden gesproken is het niet altijd makkelijk om met iedereen goed te communiceren. Hoe praten mensen die niet dezelfde taal spreken vaak met elkaar? De mensen praten dan onderling in een wereldtaal zoals het Engels, als ze dat allebei een beetje beheersen. Er zijn in Europa ook veel mensen die thuis een andere taal spreken dan de taal van het land waar ze wonen. Wie van jullie spreekt thuis nog een andere taal dan het Nederlands?
Europa en klimaten op dia-7. Het weer in Europa is ook niet overal hetzelfde. Welke 3 dingen zijn belangrijk als je het over het weer hebt? De temperatuur, de neerslag en de wind bepalen samen het weer.

Wijzer door de wereld – Groep 7


Hoofdstuk 1 – Wijzer door Europa

Les 1 – Een werelddeel in veel stukken
Klik op dia-7 voor de definitie van het weer. Dit plaatje vertelt je iets over de klimaten in Europa. Wie kan vertellen wat het verschil is tussen het weer en het klimaat? Het weer gaat over vandaag en eventueel de rest van de week, de korte termijn. Nu kan de zon schijnen maar over een uur kan het wel regenen of andersom. Het weer is ook vaak plaatselijk. Als het hier in Leiden droog is kan het in Amsterdam wel regenen. Het klimaat gaat over de langere termijn. Als je over een periode van 30 jaar het weer bijhoudt, dus hoe warm het geweest is en hoeveel neerslag er is gevallen, dan kun je iets zeggen over het gemiddelde weer in die periode. Dat is het klimaat. Klik op dia-7 voor de definitie van het klimaat.
We gaan het later nog uitgebreider hebben over de verschillende klimaten. Wat nu opvalt is dat grote delen van Europa een zeeklimaat hebben. Daar wordt het weer beïnvloed door de zee. Bij het landklimaat heeft de zee juist geen invloed op het weer. Als je meer naar het noorden gaat of omhoog de bergen in wat gebeurt er dan met de temperatuur? Meer naar het noorden en in de bergen wordt het kouder. Je vindt daar het hooggebergte- en poolklimaat. Als je meer naar het zuiden gaat, richting de evenaar, wat gebeurt er dan met de temperatuur? Meer naar het zuiden wordt het warmer. De landen rond de Middellandse Zee hebben een apart zeeklimaat. Ze liggen vrij ver naar het warmere zuiden en die zee ligt heel beschut, dus de invloed van de zee is er anders dan bij ons.
Om straks de opgaven in het werkboek te kunnen maken moeten jullie ook de windroos kennen, dus weten waar b.v. het noorden of het noordwesten is. Maar misschien kunnen jullie die allemaal al dromen. Stel dat ik een windroos ben. Waar wijst mijn arm dan naar toe? Ik test even of de kinderen allemaal de windroos kennen. Als dat niet het geval is dan doe ik daarna een spelletje om ze te oefenen. Windroos op dia-8. Zo ziet een windroos eruit. We hebben op de wereldkaart gezien dat de noordpool bovenaan ligt en de zuidpool onderaan. Het noorden is dus aan de bovenkant en het zuiden aan de onderkant. Rechts ligt het oosten en links het westen. Bij de tussenliggende richtingen noem je altijd eerst noord of zuid. Overigens komt een noordenwind uit het noorden, hij gaat niet naar het noorden toe. Hoe kun je nou weten waar het noorden echt is? Dat kun je zien op een kompas. De naald op een kompas wijst altijd naar het noorden. En als je weet waar het noorden is dan weet je natuurlijk ook waar de andere richtingen liggen. Hier heb ik een echt kompas. Wie wil even kijken waar het noorden is? We bepalen daarna gezamenlijk waar dan de andere richtingen liggen.

Wijzer door de wereld – Groep 7


Hoofdstuk 1 – Wijzer door Europa

Les 1 – Een werelddeel in veel stukken
Nu gaan we allemaal de windroos oefenen op je tafeltje. Als ik noord zeg dan wijzen jullie allemaal met je rechterhand het noorden op je tafeltje aan. Als ik zuid zeg dan wijzen jullie allemaal het zuiden op je tafeltje aan. De hoeken zijn de tussenliggende richtingen. We oefenen de windrichtingen, eerst langzaam en dan steeds sneller. De windroos blijft als geheugensteuntje op het bord. Eerst op je tafeltje alles aanwijzen met je rechter hand, daarna alles met je linker hand en daarna alles met je hoofd (niet met de hoofden tegen elkaar aan botsen!).
--/--De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina