Wilde wandeling industrieel erfgoedDovnload 4.36 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte4.36 Kb.
WILDE WANDELING - INDUSTRIEEL ERFGOED
“Gouda, van de Goudse kaas” antwoordt u in uw beste Engels, Duits of Frans als u in het buitenland gevraagd wordt waar u vandaan komt. Jammer dat er in de stad Gouda voor het laatst in de middeleeuwen mogelijk Goudse kaas gemaakt werd. Toch zijn er wel degelijk sporen te vinden die met Goudse kaas te maken hebben. Het gaat dan niet over de fabricage of de industrie, maar de handel in kaas. En andere industrieën?
De naam van deze Wilde Wandeling dekt niet de lading. De reden is dat er in de binnenstad en haar randen niet veel industrieel erfgoed over is. Er is maar één industrieel gebouw in de binnenstad met de singelrand dat nog in zijn oorspronkelijke functie aanwezig is: molen “De Roode Leeuw”. Daar wordt nog op ambachtelijke wijze koren gemalen en als meel verkocht. Molen “’t Slot” staat ook nog trots op zijn heuvel en soms draaien de wieken statig in de wind, maar daar is geen productie meer. De rest van het industrieel erfgoed is veranderd van bestemming, voor zover (delen van) de gebouwen nog aanwezig zijn. Vooral de laatste 25 jaar zijn veel oude industriële gebouwen verdwenen.
Toch kunt u in de wandeling van ongeveer twee uur niet alleen over Goudse kaas wat meer te weten komen, maar ook over de Goudse kaarsen en Goudse stroopwafels. Ooit was er nog veel meer bedrijvigheid. Bier, wollen stoffen, pijpen, touw, kabels, aardewerk. Het meeste is verdwenen, maar nog steeds zijn er overblijfselen herkenbaar.
We kijken dan ook naar andere takken van bedrijvigheid. Daar horen enkele bijzondere winkels bij.
Er is eigenlijk nog zoveel bedrijvigheid in de binnenstad, dat het niet zal lukken om overal langs te gaan. Maar misschien gaat u zelf nog eens dwalen door de stad, waarbij u details in en aan de bebouwing ontdekt die u anders niet opgevallen zouden zijn. Daarmee wordt u weer een beetje méér Gouwenaar.
Willem den BoerDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina