Wim Beckers Ir Berlijn: Checkpoint CharlieDovnload 24.82 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte24.82 Kb.

Wim Beckers Ir Berlijn: Checkpoint Charlie
2008 - 2009

Interdisciplinaire reis Berlijn: Checkpoint Charlie


Inhoudsopgave
Inhoudsopgave 1

1.Wat is het? 3

2.Waar ligt het? 3

3.Waar komt de naam vandaan? 5

4.Wanneer is het gebouwd? 5

5.Enkele incidenten bij Checkpoint Charlie 5

Ontsnappingen 5

De dood van Peter Fetcher 5

5.3 De Berlijncrisis van 1961 7

6.Checkpoint Charlie vandaag. 7

7.Bronnen 9Je moet je nog wat meer verdiepen in dit onderwerp. Wat je noteert is veel te oppervlakkig.

Denk er ook aan dat jullie een wandeling moeten uitstippelen die ons brengt langs de opgegeven locaties.
Zorg ervoor dat je hierbij langs straten wandelt die belangrijk waren in het teken van de muur, de grensposten, de bevrijding,….

 1. Wat is het?

Checkpoint Charlie is de naam die de Geallieerden gaven aan de controlepost tussen Oost- en West-Berlijn tijdens de koude oorlog. Het was de derde doorgang in de Berlijnse muur, het is gelegen bij de Friedrichstrasse.

Checkpoint Charlie was de enige plaats waar buitenlanders (aleen buitenlanders die niet uit West-Berlijn, West-Duitsland of Geallieerde landen kwamen) de grens tussen het oosten en het westen mochten passeren.


Checkpoint Charlie in 1977. Gezien van de Amerikaanse sector.

 1. Waar ligt het?

Checkpoint Charlie ligt letterlijk in het midden van de Friedrichstrasse in het zuid-oosten van Berlijn.
Locatie van checkpoint Charlie op de kaart van Berlijn.


Locatie van Checkpoint Charlie op een ingezoomde kaart.

 1. Waar komt de naam vandaan?

Checkpoint Charlie was de derde controlepost in Berlijn.

De namen van deze controleposten kwamen van het spellingsalfabet van de NAVO. De eerste twee controleposten waren dus Checkpoint Alfa en Checkpoint Bravo.

Omdat, zoals eerder gezegd, Checkpoint Chartlie de enige plaats was waar buitenlanders de grens mochten oversteken werd deze controlepost het symbool van de Koude Oorlog en de breuk tussen west en oost.

Checkpoint Charlie is ook beroemd geworden door de dood van Peter Fletcher en de Berlijncrisis van 1961 (zie verder).

 1. Wanneer is het gebouwd?

Tijdens het bouwen van de Berlijnse muur heeft men enkele openingen gelaten in de muur, dit waren de checkpoints. Men is begonnen aan de bouw van de muur in de nacht van 12 en 13 augustus 1961. 1. Enkele incidenten bij Checkpoint Charlie

  1. Ontsnappingen

Vanzelfsprekend waren er enorm veel mensen die van het oosten naar het westen wilden vluchten. Men heeft ook bij Checkpoint Charlie enkele pogingen ondernomen.

In het begin was het controlepunt enkel beschermd door een houten poort. Een bewoner van Oost-Berlijn is met een auto gewoon door de poort gereden.

Om dit tegen te gaan plaatste men een ijzeren slagboom.

Een tweede persoon is met een cabriolet op deze slagboom gereden. Op het laatste moment deed hij zijn voorruit naar beneden en reed onder de slagboom door. Twee weken later gebeurde dit opnieuw. Om deze nieuwe soort van ontsnapping te blokkeren heeft men de slagboom veel lager gehangen en intrekbare pinnen geplaatst in het wegdek.

  1. De dood van Peter Fetcher


Peter Fechter is op 14 januari 1944 geboren. Hij is dan ook groot geworden in de DDR. Hij is werkzaam als bouwvakker, in de buurt van de Muur.
Op 17 augustus 1962, ongeveer één jaar na de bouw van de muur, besluit de 18 jarige Peter Fechter, om samen met zijn vriend Helmut Kulbeik te vluchten naar West-Berlijn. Om 14.10 knippen ze het eerste hekwerk door. Bij de Zimmerstrasse, in de buurt van Checkpoint Charlie, renden ze naar de Muur toe. Als ze vlak bij de muur zijn worden ze ontdekt en klinken er schoten. Beide vrienden staan bij de muur. Helmut Kulbeik klimt over de Muur. Peter Fechter twijfelt en blijft nog staan. Hij wordt neer geschoten. Enkele kogels doorboren zijn lichaam, hij valt in prikkeldraad. Recht in het zicht van de media schreeuwt hij om hulp.
De Oost-Duitse grenswachters laten Peter hevig bloedend liggen. Zijn roep om hulp wordt door de Oost-Duitsers niet beantwoord. De Oost-Duitse grenswachters mogen namelijk het gebied niet eigenhandig betreden. Dit gebied mag alleen betreden worden onder leiding van een officier. Deze is pas na enkele tientallen minuten aanwezig.Peter Fetcher bloedt dood terwijl hij in de prikkeldraad van Checkpoint Charlie ligt.

Aan de westzijde wordt er met afschuw gereageerd op het neerschieten van een vluchteling. De inmiddels bij elkaar gekomen mensenmassa roepen de Amerikaanse soldaten bij Checkpoint Charlie op om hem te gaan helpen. Maar de Amerikanen doen niets. Enkele West-Berlijnse politieagenten werpen Peter pakjes verband toe. Het mocht niet baten. Peter Fechter bloedt dood.
Het dode lichaam wordt uiteindelijk door Oost-Duitse grenswachters weggehaald. Dit onder luide protestklank (“moordenaars”) van de westzijde.

5.3 De Berlijncrisis van 1961


In 1945, op de conferentie van Potsdam, werd er door de vier machten van Berlijn (Frankrijk, de Sovjet-Unie, Het Verenigd Koninkrijk en Amerika) beslist dat Geallieerd personeel nergens tegengehouden mocht worden in Berlijn.

Maar op 22 oktober 1961, slechts twee maanden na de bouw van de muur, werd er een Geallieerde ambassadeur gestopt in zijn auto (met de juiste nummerplaat) toen hij langs Checkpoint Charlie reed.

Een Amerikaanse generaal gaf de opdracht om een nog een Amerikaanse diplomaat te sturen om de grens te controleren. Deze werd weer tegengehouden en teruggestuurd.

Op 27 oktober probeerde men nog een keer om een diplomaat te sturen om de grenspost te controleren. Men wist echter niet hoe de Sovjets gingen reageren, daarom stonden er enkele Gealieerde tanks op het nabije tempelhof vliegveld.

Deze keer liep het anders: de diplomaat mocht de grens contoleren en ging terug naar West-Berlijn. Ook de tanks trokken zich terug.

Direct daarna reden 33 Sovjet tanks richting Checkpoint Charlie. Men dacht dat de Amerikaanse ambassadeur de tanks gezien had en gevlucht was.

Tien van deze Sovjet tanks reden door tot op 50 a 100 meter voor Checkpoint Charlie aan Sovjet kant. De Amerikaankse tanks deden hetzelfde maar bleven op 50 tot 100 meter voor de controlepost aan Amerikaanse kant staan.

Van 27 oktober 1961 om 17u tot 28 oktober 1961, 11u bleven de tanks naar elkaar gericht.

Alle tanks waren geladen en hadden het order om vuur te openen zodra de andere kant dit deed.

Khrushchev en Kennedy kwamen overeen om de spanning te verminderen door de tanks terug te trekken. Via een directe telefoonlijn van Het Witte huis en Het Kremlin naar Checkpoint Charlie werden de orders door gegeven zich terug te trekken.

Een Sovjettank reed eerst 5 meter achteruit, daarna deed een Amerikaanse tank hetzelfde. Na een tijdje trokken alle tanks zich terug.

 1. Checkpoint Charlie vandaag.

Een kopie van het eerste bewakershutje uit 1961 staat nu op de plaats waar vroeger Checkpoint Charlie was.

In 1963 is er een privémuseum geopend dichtbij het controlepunt: “Haus am Checkpoint Charlie”.

In 2006 is er een openluchtmuseum bij gekomen waar verhalen over ontsnappingspogingen te lezen zijn, hoe het controlepunt geëvolueerd is en de impact ervan op de Koude Oorlog.Verder zijn er nog meer musea te vinden over de scheiding van Duitsland.
Checkpoint Charlie vandaag.


Het museum “Haus am Checkpoint Charlie”
 1. Bronnenhttp://members.home.nl/frankstoffer/peter_fechter.htm
http://www.stedentrippers.nl/berlijn/bezienswaardigheden/checkpoint_charlie.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Checkpoint_Charlie
http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/6033-checkpoint-charlie.html
http://www.globalsecurity.org/military/ops/berlin.htmDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina