Winter School of Discontent Voor het activeren van creatieve politiek en collectieve esthetiekDovnload 10.44 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte10.44 Kb.


Persbericht 04.11.2015


Winter School of Discontent

Voor het activeren van creatieve politiek en collectieve esthetiek

Maandag 18.01.2016 t/m zaterdag 23.01.2016


Als opvolger van verschillende symposia en discussies van de afgelopen jaren, kondigt West met trots de Winter School of Discontent aan. Kunst, activisme en de wetenschappelijke wereld dienen als inspiratie en voedingsbodem en daarmee creëren we ruimte om de samenleving te onderzoeken. Gedurende zes dagen kunnen de partcipanten deelnemen aan workshops, discussies en seminars met denkers en specialisten uit verschillende vakgebieden variërend van kunstmanagement, curatorschap, dans, mediatechnologie, filosofie, theater en nog veel meer.
In deze, steeds meer vervreemdende, 21e eeuw, vergroot de neoliberale ideologie de versnippering van waarden, en zorgt het (culturele) kapitalisme voor een afname van het kritisch vermogen van kunst. Om deze vicieuze cirkel van inhoudloosheid te doorbreken, vinden wij het hoogste tijd om te overwegen wat we gezamenlijk in stand kunnen houden en wat wij als gemeenschap nieuw leven kunnen inblazen. De fenomenoloog Alphonso Lingis zegt hierover in zijn boek The Community of Those Who Have Nothing in Common: Een gemeenschap krijgt vorm als men zich openstelt voor de naakte mens, de behoeftige mens, de verschoppeling, de stervende mens. Je wordt geen onderdeel van een gemeenschap door jezelf en je eigen krachten te versterken, maar door jezelf open te stellen voor ondersteuning bij een verlies, door opoffering. Een gemeenschap vormt zich middels een beweging waarbij men zich openstelt voor de ander, voor krachten en machten buiten jezelf, voor de dood, en voor de anderen die sterven.
Aangestuurd door Lingis en geprovoceerd door de huidige stand van zaken, systemen en structuren in de wereld, experimenteert de Winter School of Discontent met de contouren van gemeenschappen op basis van fysieke, psychologische en fenomenologische dimensies. Op deze manier onderzoekt dit empirische programma de omstandigheden waaronder een nieuwe gemeenschap kan ontstaan. De gevarieerde thematische startpunten van de school bieden mogelijkheden om na te denken over gemeenschappelijkheid en collectiviteit, en om daar, op een speelse manier, mee bezig te zijn.
Onder leiding van coördinatoren Cissie Fu en Eloise Sweetman, bieden de perspectieven van Orly Almi (choreograaf), Frank Chouraqui (fenomenoloog), Michael Driebeek van der Ven (storyteller), Galit Eilat (curator), Chris Goto-Jones (filosoof), Eric Kluitenberg (mediatheoreticus), Marianna Maruyama (kunstenaar), en Riti Hermán Mostert (dramatherapeut) frisse nieuwe inzichten en methoden voor onderzoek.

Gedurende de week zullen de deelnemers bezig zijn met individuele of groepsprojecten, met gebruik van de vaardigheden en kennis die door het programma worden geboden. De vorm en inhoud van de eindprojecten zijn niet vastgelegd: Op experimentele wijze kan het project kan bv een wetenschappelijke verhandeling zijn, een interactief naslagwerk; een eenmansband, maar ook een groepsinstallatie. Op zaterdag 23 januari zullen alle projecten worden opengesteld voor een breder publiek tijdens een speciaal openbaar evenement.


Voor de Winter School of Discontent heeft West de krachten gebundeld met het Political Arts Initiative. PAI heeft interesse in de manier waarop mensen omgaan met politieke ideeën, en deelt deze door verschillende media, technologie en kunst. PAI bevordert het nieuwe academische terrein van politieke kunst door middel van cursussen, interactieve colleges en groepsvoorstellingen; PAI is gehuisvest in de Universiteit van Leiden.
Het aantal deelnemers aan de Winter School of Discontent is dit jaar beperkt tot 25 deelnemers. De kosten zijn €150,- (€100,- voor studenten) incl. lichte maaltijden en een syllabus. Het programma is Engelstalig.
Mocht u als journalist aanwezig willen zijn, dan bieden wij u met genoegen een plek aan in het programma.

Het volledige programma & de biografieën staan online op onze website. Voor meer info of persfoto’s, of deelname, kunt u contact opnemen met Eloise Sweetman: eloise@westdenhaag.nl of via 0031(0)70.3925359.


West Groenewegje 136, 2515 LR Den Haag, The Netherlands, +31(0)70.3925359, www.westdenhaag.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina