Word basiskennisDovnload 22.55 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte22.55 Kb.

Word BASISKENNIS


Hieronder staan een aantal opdrachten. Voer deze opdrachten uit en sla het op. De tekst waar je de bewerking op uit moet voeren is steeds blauw.

Regelafstand


Als je in word iets gaat typen dan staat de regelafstand meestal ingesteld op 1, maar de regelafstand kan je natuurlijk veranderen.

Hieronder zie je een stukje tekst met regelafstand 1,5.
 • Selecteer dat stukje tekst, kies in het Opmaak-menu Alinea... en kies bij Regelafstand (onder inspringen en afstand) voor “Enkel”. Klik op OK.

Huisartsen klagen steen en been dat patiënten tijdens het spreekuur met complete medische dossiers op de proppen komen, die ze op het Internet opgezocht hebben. Ja, zelf doktertje spelen wordt steeds populairder. Maar niet alleen de heren en dames medici merken dat mensen steeds vaker het Internet gebruiken om zich te verdiepen in een bepaald onderwerp.


Lettertypes en lettergroottes.


In het stukje tekst hieronder is een verkeerd lettertype gekozen. Links in de werkbalk opmaak kan je opmaakprofiel, lettertype en lettergrootte kiezen.


 • Selecteer de tekst en kies voor het lettertype Arial en lettergrootte 12.

Met televisie wil het maar niet vlotten. Award winnende programma’s worden aangekocht en weggestopt op Net5 of V8, om vervolgens snel weer te verdwijnen wegens gebrek aan succes. Gek hè. Men blijft vasthouden aan promo's op de eigen zenders, omroepbladen en in het gunstigste geval een kleine advertentie in de dagbladen. De enige positieve uitzondering lijkt de VPRO die op radio veelvuldig aanspoort te gaan kijken naar een van de programma's.


Schuine, vette en onderstreepte tekst.


In de werkbalk opmaak kan je met de knopjes B, I en U tekst vet, schuin of onderstrepen. (Deze letters komen natuurlijk van Bold, Italic en Underline.)

Als je dit knopje ‘aan’ zet dan geldt het voor de tekst die je vanaf dat moment gaat typen. Maar je kunt ook stukken tekst selecteren waarom je zo’n knopje wil toepassen.

(Met het toetsenbord kan je met CTRL-B, CTRL-U en CTRL-I hetzelfde bereiken)


 • Maak de woorden ‘Anubis’ en ‘Egypte’ VET-gedrukt.

 • Maak de zin die begint met “De eigenaar van...” schuingedrukt.

 • Onderstreep de woorden ‘eetgewoontes’ en ‘menukaart’.

Restaurant Anubis is een zeer bijzonder restaurant in het centrum van Amsterdam, dat officeel op 9 maart haar deuren opende voor het publiek. De eigenaar van Anubis, Ashraf Ayad, heeft zich voor de aanvang van het restaurant verdiept in het oude Egypte en heeft daarbij de hulp ingeroepen van verschillende specialisten. Ashraf bestudeerde de eetgewoontes van de oude Egyptenaren om vervolgens die informatie tot een verassende menukaart te ontwikkelen welke om de maand wisselt.Paginanummering


In het menu Invoegen kan je gemakkelijk een paginanummering aan je document toevoegen. Je kunt daarbij uit verschillende opties kiezen (wel of geen nummer op de eerste pagina, links, rechts, binnen, buiten, midden...enz.)


 • Voeg een paginanummering toe aan dit document (paginanummering onderaan de pagina in het midden!)

Uitlijnen, uitvullen en afbreken


De knopjes voor uitlijnen:

Met die knopjes kan je:de tekst links uitlijnen

de tekst in het midden uitlijnen

...en je kunt tekst rechts uitlijnen

Daarnaast kan je tekst uitvullen. Gebruik uitvullen voor het volgende stukje tekst:


Met televisie wil het maar niet vlotten. Award winnende programma’s worden aangekocht en weggestopt op Net5 of V8, om vervolgens snel weer te verdwijnen wegens gebrek aan succes. Gek hè. Men blijft vasthouden aan promo's op de eigen zenders, omroepbladen en in het gunstigste geval een kleine advertentie in de dagbladen. De enige positieve uitzondering lijkt de VPRO die op radio veelvuldig aanspoort te gaan kijken naar een van de programma's.

Inspringen en lijsten


Met nummering kan je genummerde lijsten maken. Ongenummerde lijsten kan je maken met opsommingstekens. De knopjes daarnaast zijn voor instringen en inspringing vergroten.

Hieronder zie je voorbeelden:
 1. Dit is het eerste item

 2. Dit is het tweede item

 3. Je kunt ook lijsten maken met verschillende nivo’s

  1. Dit is dan het eerste sub-item

  2. ..en dit het tweede

 4. Voor het heen en weer wandelen tussen de verschillende nivo’s
  gebruik je deze knopjes:

Dit is een ongenummerde lijst: • Een

 • Twee

 • Drie

Maak van de volgende tekst een genummerde lijst met meerdere nivo’s (tip: gebruik de knopjes en de rechtermuistoets!)
vraag 1

subvraag a

subvraag b

vraag 2


subvraag a

subvraag b

subvraag c

Voetnoten


In Word kan je eenvoudig voetnoten aan je document toevoegen. Dat is handig want je hebt er eigenlijk verder geen omkijken meer naar. Als je later een andere voetnoot toevoegt, dan regelt het programma de nummering en de volgorde voor je (ga achter het woord ‘staan’ waar je een voetnoot wilt, kies voor invoegen en dan verwijzigen en dan voetnoot1)


 • Voeg aan de volgende tekst voetnoten toe. Geef een vertaling van de woorden ‘features’ (kenmerken), ‘scores’ (partituur) en ‘keyboard’ (toetsenbord) in de voetnoten.

One of the most useful features, which is also available in Toccata, is the ability to select single instrument parts from larger scores, eg band music, and playback just those instruments, or just the left or right hand of a keyboard part.


Harde pagina ‘break’


Met Invoegen en Eindemarkering kan je een pagina-einde invoegen. Dat betekent dat de rest van het document op de volgende pagina verder gaat, onafhankelijk wat je verder op deze pagina schrijft.

Voeg na deze regel een harde pagina scheiding toe.


Dit komt dan op de volgende pagina!


Een andere handige voorziening is de mogelijheid om een kop van een alinea bij een stuk tekst te kunnen houden. Als de tekst verandert hoef je dan niet steeds te controleren of de kop wel bij de tekst blijft staan. Dit werkt zo:

 • Selecteer de kop en de alinea eronder


 • Kies uit ‘Opmaak’ de optie ‘Alinea..’

 • Kies voor ‘Tekstdoorloop’ en voor ‘bij volgende alinea houden’.
 • Pas dit procedé toe op de volgende kop en alinea:

Dit is de kop die hoort bij de volgende alinea


Dit is dan de alinea die bij de bovenstaande kop hoort. Om te voorkomen dat deze kop ooit in z’n eentje op een pagina komt te staan kan je de kop en de alinea bij elkaar houden.

Taalfouten


In dese tekst zitten nog al wat taalvouten. Verbeter deze fouten m.b.v. de spellings- en grammaicacontrole. Zou dat ding ook de fout halen uit dit vraag?

Speciale tekens


In Word kan je ook speciale tekens toevoegen. Zoals , , , , , enzovoort, maar ook dingen als , , , , , enz. (zie invoegen, en dan symbool!)

Experimenteer met deze speciale tekens!


Verder is het wel handig als je tekens als é, ë of ö kan invoeren.

Bij een Nederlandse toetsenbordindeling kan je dat doen door te toetsen. Als je daarna e toets krijg je automatisch een é. Bij een krijg je voor een e dan ë en voor een o krijg je dan een ö.


Een andere mogelijkheid: via het menu Invoegen, Symbool... en dan kiezen voor standaard tekst kan je allerlei bijzonder tekens invoegen, zoals ÅþĔ¼®.

Uiteraard kan je hier ook Symbolen invoegen, zoals 


Een andere mogelijkheid is het numerieke toetsenbord.

Probeer maar eens: houd de ALT-toets ingedrukt en type 137 (num-lock AAN!).


Verbeter de volgende woorden:

creche zooloog scene


pate crepe deja vu

reeel voliere

Kleuren


Je kunt ook letters en achtergronden verschillende kleuren weergeven.

MAAK DEZE ZIN ROOD OP EEN GELE ACHTERGROND

Opmerkingen


Zoals je gezien hebt is er van alles mogelijk. Deze laatste zin bevat een opmerking. Ga er maar eens met de muisaanwijzer boven staan. Voeg zelf eens een opmerking toe!? (zie beeld en dan opmerkingen (W98) of via invoegen – opmerking (XP)).

Plaatjes invoegen


Hieronder zie je een stukje tekst. Rechts van deze tekst willen we een plaatje hebben van Mick Jagger! Een plaatje kan je vinden op Internet.
Jagger says he's given up drink, drugs and partying

London (Reuters) - Mick Jagger, once the wild man of rock, says that at the age of 58 he has given up on drink, drugs and partying. And with the Rolling Stones set to embark on yet another world tour, he said the veteran rockers weren't ready to fade away quite yet: 'The Stones would keep going even if they all died', he said. Jagger, famed for his swivelling hips and pouting lips, has won critical acclaim for his latest solo album - ‘Goddess in the Doorway‘ - and he let loose in Los Angeles last week with a rare one-man concert to publicise it. 'I've already changed my lifestyle to accommodate the fact that I have to do all this, to go on stage and perform', he told the Independent newspaper. 'I stopped partying, stopped taking drugs and drinking and all that.' The Rolling Stones' flamboyant frontman scoffed at newspapers who mock ‘the Strolling Bones‘. 'It's got worse and worse', he complained. 'Does it just prove that journalists can add up how much four people's ages come to? Thank God Bill (Wyman) is not in the group', he said. Former Stone Wyman is 65. So how long will the Stones keep on performing? 'For as long as they can still do it with some sense of dignity, I suppose', Jagger said.


Dit is een TEKSTVLAK!

Z.O.ZObjecten

Hieronder zie je een grafiek. Het lijkt ‘gewoon’ een plaatje, maar wat gebeurt er als je dubbelklikt op dit plaatje?


Dit is een voorbeeld van een object. Dat is bijzonder, want je kunt dit Excel-blad bijwerken, veranderen e.d. en toch ziet het er in het document ‘gewoon’ uit als een afbeelding. Ook hier zijn er wederom heel veel mogelijkheden...


Tekenen


Zoals je hieronder ziet kan je met Word ook tekenen! Probeer het maar eens2!

EINDE
1 Onder Windows-XP kan je voetnoten toevoegen onder Invoegen - Verwijzingen - Voetnoot  

2 Kies bij Beeld voor Werkbalken en ‘vink’ het onderdeel Tekenen aan, als je de werkbalk voor Tekenen niet ziet.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina