Wout Muller (1946-2000) Lust voor het oog Schilderijen, werken op papier en objecten



Dovnload 9.34 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte9.34 Kb.
14 mei 2008
Wout Muller (1946-2000)

Lust voor het oog

Schilderijen, werken op papier en objecten

4 oktober 2008 tot en met 11 januari 2009

Het Drents Museum in Assen presenteert van 4 oktober 2008 tot en met 11 januari 2009 een grote overzichtstentoonstelling over Wout Muller; een van de belangrijkste Nederlandse figuratieve kunstenaars en van de noordelijke realisten in het bijzonder. Ruim 150 werken, waaronder schilderijen, werken op papier, boekomslagen, driedimensionale objecten en monumentaal werk, zoals de spectaculaire sterrenhemel uit het voormalig café de Eenhoorn in Assen, geven een ultiem overzicht van het afwisselende oeuvre van deze kunstenaar. De begeleidende film (RTVNoord) geeft inzicht in zijn leven en werk. In zijn vaak ondeugende schilderijen combineerde Wout Muller het vrouwelijk naakt met fantastische landschappen waarbij borsten en billen met elementen zoals slakken, schildpadden, appels en fallische symbolen te zien zijn.
Wout Muller (1946-2000) behoort in dezelfde rij thuis als Matthijs Röling en Henk Helmantel; twee kunstenaars waarover het Drents Museum de afgelopen jaren zeer succesvolle tentoonstellingen organiseerde. Muller onderscheidt zich van deze schilders door zijn erotisch getinte schilderijen waarin hij zich bekwaamde in het suggereren van bollende vormen in het platte vlak. Al in het vroege werk van Muller is het vrouwelijk naakt aanwezig. Vanaf circa 1973 gaan spaarzaam in lingerie geklede vrouwen de boventoon voeren en zullen uiteindelijk Mullers handelsmerk worden. Schilderen was voor Muller een ambachtelijk proces: de figuren en hun omgeving ontstonden door dunne, transparante lagen olieverf over elkaar op te zetten op het paneel. Zijn kennis en kunde leverden hem in 1971 een benoeming op als docent op Academie Minerva in Groningen, waar hij tot 1991 zijn invloed deed gelden.
Naast zijn vrije werk werkte Muller ook vaak in opdracht. Gedurende zijn gehele carrière maakte hij voor verschillende uitgeverijen boekomslagen, in totaal ruim tweehonderd. Na het zien van de keizerlijke grafwagens in Xi’an (China) begon hij zich eveneens te interesseren in het maken van driedimensionale constructies. Hij bouwde zijn verrijdbare objecten met behulp van verschillende materialen, vaak bij toeval gevonden of gekocht op een rommelmarkt. Net als zijn vrije werk, werden ook deze constructies grif verkocht. Muller werd eveneens gevraagd voor grote monumentale projecten. Zo schilderde hij in het Nijsinghhuis (Eelde) een erotisch kabinet en voerde hij, samen met Matthijs Röling, grote wandschilderingen uit in de hal van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen en in cultuurcentrum De Oosterpoort (Groningen). In 1994 verhuisde Muller samen met zijn vrouw Clary Mastenbroek naar Ierland, waar hij in 2000 onverwacht in zijn tuin overleed. Muller exposeerde in Nederland, Duitsland, Zweden, Engeland, De Verenigde Staten en Ierland. Zijn werk bevindt zich in privé- en museumcollecties.
Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie (i.s.m. Waanders Uitgevers). Het boek, deel 13 in de serie ‘Monografieën van het Drents Museum over hedendaagse figuratieve kunstenaars’ is vanaf 4 oktober 2008 verkrijgbaar in de Museumwinkel.


Er worden veel extra activiteiten rondom deze tentoonstelling georganiseerd.
Het Drents Museum is vanaf 1 september 2008 open van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

///////////////////



Niet voor publicatie

Voor meer informatie belt u met Ellen ter Hofstede, tel. 0592 - 377 707 of 06 – 51583265.



De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina