Zijn honden lief? Informatie voor ouders en kinderenDovnload 8.2 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte8.2 Kb.
Zijn honden lief? Informatie voor ouders en kinderen.
De informatie die jullie tijdens deze les krijgen is ervoor bedoeld te voorkomen dat jullie gebeten worden. Het is niet mijn bedoeling ervoor te zorgen dat jullie honden leuk gaan vinden. Als jullie honden leuk vinden, is dat prima. Als jullie honden niet leuk vinden, krijg je informatie over: hoe kun je ervoor zorgen dat honden niet achter je aan gaan.

Bij deze informatie hoort de folder: “de tien gouden regels kind/hond”.


Om ervoor te zorgen dat je niet gebeten wordt door een hond, moet je weten hoe een hond denkt. Denkt een hond dan? Jazeker, alleen op een heel ander niveau dan wij, mensen.

Een hond denkt direct, ziet bijna geen oorzaak- gevolg verbanden. Een hond vergeet doorgaans weer snel, tenzij er iets zeer belangrijks in zijn leven gebeurt.

Alleen herhaling van bepaalde zaken zorgen ervoor dat een hond zaken onthoudt.
Zijn honden wel eens boos?
Ja, honden kunnen heel boos zijn. Een boze hond laat doorgaans zijn tanden aan je zien, met daarbij rimpeltjes boven op zijn neus. Hij zal grommen, en zijn staart recht omhoog steken. Zijn oren staan dan helemaal naar voren gericht. Maar bij een hond met hangende oren is dat moeilijk te zien.

Een boze hond zal aanvallen en bijten als je naar hem toegaat. Een boze hond ziet aankijken als een uitdaging tot een gevecht. Probeer zijn blik dus te vermijden. Sta stil, kijk omhoog of naar de grond en wacht tot de hond aangelijnd is of verwijderd. Ren nooit weg. Laat je handen langs je lichaam hangen.


Zijn honden wel eens bang?
Ja, honden kunnen ook heel bang zijn. Een bange hond laat ook zijn tanden zien, maar vaak ook zijn kiezen. Een bange hond heeft veel minder rimpels op zijn neus. Een bange hond heeft de oren naar achteren staan, en de staart wordt meestal laag gehouden. Een bange hond bijt alleen als je hem benadert. Niet naar hem toe gaan dus. Ook de hond aankijken wordt weer als een bedreiging gezien. Als je een bange hond met rust laat zal hij niets doen. Het enige wat een bange hond wil is vluchten. Zorg ervoor dat een bange hond weg kan. Dan gebeurt er meestal niets.
Hoe benader je een hond?
Als je een hond wilt aaien, moet je eerst aan het baasje vragen of dat wel mag. Dan laat je de hond aan je uitgestoken hand snuffelen. Als de hond graag naar je toe wil, niet gromt en ook geen tanden laat zien, kun je verder gaan. Je mag de hond kriebelen onder zijn kin. Het is heel belangrijk dat je de hond niet op de kop aait. Een hond over de kop aaien betekent in hondentaal: ik wil jou de baas spelen. Ook een lieve hond is hier meestal niet van gediend en zal achteruit gaan of wegduiken.

Bij twijfel nooit aaien!
Het is erg moeilijk om een hond goed te begrijpen. Ook volwassenen vergissen zich vaak. Als je ook maar een klein beetje twijfelt of de hond die je wilt aaien wel lief is, moet je het gewoon niet doen! Neem het zekere voor het onzekere!!

Ook een hond die zonder baas is, bijvoorbeeld vastgebonden bij een supermarkt, mag nooit geaaid worden. Je weet nu eenmaal niet of hij lief is.


Dan nog het volgende: al deze raadgevingen hebben betrekking op normale honden met een normaal hondenkarakter. Helaas komt het bij honden voor dat door fokkerij van bepaalde rassen honden extra agressief reageren. Dergelijke honden mogen van de regering niet meer gefokt worden, maar kruisingen van deze honden met andere rassen mogen wel. Maar ook buiten deze extra bijtgrage rassen om, komt het voor dat een hond zal bijten zonder de waarschuwingen te laten zien die ik jullie beschreven heb. Het blijft dus zaak altijd voorzichtig te zijn!

A.C. van der SchouwHondengedragstherapeut

Docente biologie i.o.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina