Zorg voor de SteenuilDovnload 7.07 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte7.07 Kb.
Zorg voor de Steenuil
De Steenuil (Athene noctua) waagt zich al lange tijd onder de mensen en geniet veel belangstelling. Zelfs de godin der wijsheid van het oude Griekenland, Athena, koos de Steenuil als metgezel. Zo groeide hij als symbool der wijsheid.
Dicht bij de mens

De Steenuil vinden we vanouds dicht bij de mensen. Hij houdt van een door mensen gemaakt kleinschalig landschap met houtwallen, knotbomen, singels, oude erven, schuren en hoogstamfruitbomen. Diezelfde mensen zorgen er nu voor dat oude gebouwen worden opgeknapt en dichtgemaakt, knotbomen en houtwallen verdwijnen en de grond steeds grootschaliger en intensiever wordt gebruikt. Deze kleine uil vindt daardoor steeds minder plek om te leven. Het is daarom niet meer vanzelfsprekend dat je hem nog ziet of hoort. De Steenuil is kwetsbaar en komt steeds minder voor.


Bescherming

In Overijssel zijn spontaan diverse vogelwerkgroepen in de bres gesprongen voor het behoud van deze soort. Lokaal worden door vrijwilligers op veel plekken Steenuilen geïnventariseerd, nestkasten opgehangen en gecontroleerd, knotwilgen gesnoeid en voorlichting gegeven. Er zijn vele beschermingsmaatregelen mogelijk die verschillende organisaties, maar met name de particulieren zelf kunnen uitvoeren.


Met een nieuwe brochure willen vrijwilligers, Landschap Overijssel, de provincie Overijssel, Stichting Steenuiloverleg Nederland (STONE) laten zien dat er echt wat moet gebeuren en dat we u daarbij nodig hebben. Deze brochure is dan ook bedoeld voor bewoners die op en rond hun erf rekening willen houden met de Steenuil, voor vrijwilligers die een steentje willen bijdragen, maar eigenlijk voor iedereen die de Steenuil een warm hart toedraagt. Het geeft een compleet beeld van het leven van de Steenuil, oorzaken van de achteruitgang, de landelijke en provinciale situatie en beschermings­mogelijkheden die iedereen kan uitvoeren.


Gemeente Hellendoorn
Heeft u in Marle, Overwater, Eversberg, Hulsen en op de Piksen gemerkt dat er de laatste twee jaar met geluidseffecten tellingen werden gedaan? Vrijwilligers tellen op 3 avonden in februari, maart en april, het liefst op mooie heldere avonden, de Steenuiltjes in uw omgeving. De meeste Steenuilen reageren spontaan op de door ons aangeboden imitaties.
Het geluid laat zich het best omschrijven als ‘kwiejoe of ‘koewiet’ en ook maakt hij blaffende ‘kef’ geluiden. Reageert de Steenuil met een langgerekt ‘gooehk’ dan betreft het een mannetje; de vrouwtjes reageren met het veel zachtere ‘schrie’.
Binnen het boven vermelde gebied zijn ons ongeveer 25 locaties bekend waar Steenuilen vertoeven. Binnen de hele gemeente Hellendoorn zijn er een kleine 40 bekend.
Als bewoners kent u de omgeving en vooral uw erf beter dan wie ook. Daarom vragen wij uw hulp. Wilt u wat doen voor de Steenuil, neem dan contact op met de lokale vertegenwoordiger, te bereiken via onderstaand adres en u krijgt zo spoedig mogelijk het uitgebreide boekje thuisbezorgd. Ook meldingen van locaties waar de Steenuil vertoeft of zelfs mogelijk broedt zijn welkom.
februari 2005

Albert Stevens
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina