Zowat elke Vlaamse muziekvereniging heeft ooit al een compositie van André Waignein op zijn programma geplaatst. Ook in het buitenland wordt hij sterk gewaardeerd. Onlangs passeerde Waignein de kaap van de zeventigDovnload 10.33 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte10.33 Kb.
Hommageconcert André Waignein 70

Zowat elke Vlaamse muziekvereniging heeft ooit al een compositie van André Waignein op zijn programma geplaatst. Ook in het buitenland wordt hij sterk gewaardeerd. Onlangs passeerde Waignein de kaap van de zeventig. Een gelegenheid voor de Kon. Harmonie Eendracht Aalbeke om een hommageconcert te brengen. Niet zomaar, want de Aalbeekse harmonie was (onder impuls van toenmalige dirigent André Verleye) een van de allereerste harmonieorkesten die werk van Waignein presenteerde en zo aan de basis lag van zijn doorbraak.

André Waignein werd geboren op 28 januari 1942 in Moeskroen. Zijn vader was bediende aan de NMBS, zijn moeder werkte in een textielfabriek in Tourcoing (F). Hij leerde muziek met de hulp van zijn vader, die muzikant was in de “Harmonie Royale Ste Cécile” van de Mont-à-Leux, een wijk van Moeskroen. Zijn muzikale loopbaan verliep zoals bij velen. Hij studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Brussel en Mons, waar hij notenleer, transcriptie, muziekgeschiedenis, harmonie, contrapunt, compositie, trompet, piano en kamermuziek volgde. In die periode speelt hij in een jazzformatie van de Franse televisie in Rijsel (F), waar hij de meeste arrangementen voor schrijft. Terwijl hij zijn muzikale studies verderzet, geeft hij les aan de Muziekacademie van Moeskroen. In 1970 wordt hij dirigent van de “West Music Club”, die één van de beste jazzformaties van België wordt. Vier jaar later wordt hij docent notenleer aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Mons. In 1977 volgt zijn benoeming tot directeur van het Conservatorium van Doornik en vanaf 1982 doceert hij de cursus geschreven harmonie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Mons. Vijf jaar later wordt hij professor aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Sinds 2007 is hij met pensioen.


Dirigent en componist


Als dirigent leidt hij, met de medewerking van regionale koren, verschillende grote werken die hun stempel hebben nagelaten in het Doornikse muziekgebeuren: “Carmina Burana” (Carl Orff), “Tweede Pianoconcerto” (S. Rachmaninov),”Requiem”(F. Poulenc ), “Boris Godounov” (M. Moussorgsky), “Pianoconcerto” (I. Stravinsky), ”De ark van Noë” (B. Britten), “Symfonische Dansen” (L. Bernstein), “Concerto de Printemps” (D. Milhaud ), “Kleine Solemnele Mis” (G. Rossini), “l’Arlésienne” (G.Bizet),…

Dat amateurorkesten hem nauw aan het hart liggen, bewijst hij door zijn dirigentschap bij ”l’Harmonie Royale Ste Cécile du Mont-à-Leux” van Moeskroen, l’Harmonie Démocratique ”La Mouscronnoise”, “l’Harmonie Royale” van Komen, “Koninklijke Harmonie Congregatie” van Izegem, “La Concorde” van Péronnes en het orkest dat hem dichtst aan het hart ligt “l’ Orchestre à vent des Jeunes du Conservatoire de Musique de Tournai”.

Naast zijn muziekpedagogisch werk schreef André Waignein kamermuziek, muziek voor symfonisch orkest en vooral voor blaasorkest. Zijn muziek wordt niet alleen uitgevoerd in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. Zijn hedendaags oeuvre bestaat uit meer dan 1000 werken, het merendeel uitgegeven door de internationale groep ”De Haske Publications”(NL) en de muziekuitgeverij “Tierolff” (NL). Zijn discografie omvat tot op heden meer de 100 Cd’s. Hij is laureaat van verschillende nationale en internationale compositieprijzen en van de “Union Européenne de Radio Diffusion”. Hij is eveneens laureaat van de “Muziekprijs” van Sabam.

In 1990 creëert hij, in de kathedraal van Doornik, zijn meesterwerk “La Cantate aux Etoiles” met de Muziekkapel van de Gidsen en koren uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk (750 uitvoerders). In april 1995 wordt dit grootse werk ook uitgevoerd te Brussel ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de UNO. In het kader van Lille Europese Culturele Stad 2004 wordt hem gevraagd een “Magnificat” voor koor, sopraansolo en orkest te schrijven.

In 2010 neemt hij voor de laatste keer deel aan een compositiewedstrijd. Op de internationale compositiewedstrijd voor blaasorkesten van Torrevieja), één van de belangrijkste wedstrijden van de wereld, krijgt hij de eerste prijs.

Tot op vandaag wordt hij regelmatig uitgenodigd als gastdirigent, docent of jurylid voor grote muzikale evenementen in heel Europa.


Solisten


Het programma voor het hommageconcert werd samengesteld in nauw overleg met de componist. Het brengt een mooie staalkaart van de diversiteit van zijn talent, in verschillende stijlen, tussen traditioneel en eigentijds maar altijd met een heel persoonlijke toets.

De vier solisten die voor het concert werden uitgenodigd zijn niet de eerste de besten. Benny Wiame is leraar trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, aan het Conservatorium van Maastricht en aan het Lemmensinstituut Leuven. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid als instrumentalist. Hij beheerst diverse instrumenten (trompet, piccolo, cornet en bugel) en beweegt zich moeiteloos in uiteenlopende muzikale genres. Benny Wiame is solist in Music for Fun, brengt het onuitgegeven werk T(w)o the Limit, samen met de jonge Matthijs Coine op bastuba en toont het resultaat van een workshop met de trompetsectie van de harmonie in Best of Trumpets, een werk dat Waignein schreef voor het koperensemble van Theo Mertens.Kris Vuylsteke soleert in Virtuoso voor soloklarinet en orkest. Hij startte zijn muzikale studies aan de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert van Roeselare. Na studies aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen, is hij nu actief als leraar klarinet, saxofoon, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Stedelijke Muziekacademie van Dilsen-Stokkem en aan het Noord Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs te Neerpelt.

Kristof Kerremans studeerde saxofoon aan de muziekacademie van Gooik, aan de kunsthumaniora in Brussel, aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan het Conservatorium van Amsterdam en is momenteel verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Hij behaalde al tal van prijzen op diverse wedstrijden, onder meer op het gerenommeerde saxofoonconcours in Dinant. Op het hommageconcert zal hij de Rapsodie voor altsax en orkest uitvoeren, dat André Waignein in 2010 schreef in opdracht van de Association Internationale Adolphe Sax.

Andere werken op het programma zijn Broadway Impressions, Brugge, Dynamic Fantasy, Trumpet Fiesta en The Vengeance.


Praktisch


Hommageconcert André Waignein 70
Koninklijke Harmonie Eendracht Kortrijk-Aalbeke o.l.v. Werner Vandamme
Solisten: Benny Wiame, Kristof Kerremans, Kris Vuylsteke, Matthijs Coine
Vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart 2012, 20.30 uur
Concertstudio Muziekcentrum Track*, Conservatoriumplein, 8500 Kortrijk
Toegang: 12 euro (voorverkoop), 14 euro (deur).
Reservatie gewenst op
www.aalbeke.be/nieuws/concert of info@harmonieaalbeke.be
of in Uit in Kortrijk
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina