1 maart 2005 Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog Tentoonstelling in Verzetsmuseum Amsterdam Donderdag 24 maart aanstaande om 17Dovnload 8.43 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte8.43 Kb.
Persbericht

1 maart 2005
Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog

Tentoonstelling in Verzetsmuseum Amsterdam
Donderdag 24 maart aanstaande om 17.00 uur opent de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Sociale zaken, Jeugd en Diversiteit Ahmed Aboutaleb in het Verzetsmuseum de tentoonstelling Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog: een bijzondere tentoonstelling over een nog weinig bekend historisch onderwerp.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sprak sultan Mohammed V zijn onvoorwaardelijke steun uit aan de geallieerden. Hij nam zijn joodse onderdanen in bescherming en vele joodse vluchtelingen kwamen in Marokko terecht. Hij hoopte dat zijn steun na de oorlog zou worden beloond met de onafhankelijkheid van zijn land. Vele duizenden Marokkaanse militairen vochten in het Franse leger tegen de Duitsers. In de meidagen van 1940 hielpen ze bij de verdediging van Nederland, en later hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van Zuid-Europa.
De tentoonstelling in het Verzetsmuseum toont met veel foto’s, citaten en diverse unieke objecten de belangrijke, maar niet altijd onderkende bijdrage van de Marokkanen in de strijd tegen nazi-Duitsland.
Ook is er aandacht voor de Marokkaanse krijgsgevangenen die in 1943 door de Duitsers in Nederland te werk werden gesteld. Er ontstonden vriendschappen tussen de Marokkaanse krijgsgevangenen en de dorpsbewoners, van wie ze voedsel en kleding kregen. Francina Tatenhove: ‘Ik was naaister en breide wel eens kleren voor de Marokkanen. Eigenlijk mocht dat niet. Als de Duitsers zagen dat ze een trui van je aan hadden, pakten ze die af. Dus breide ik sokken, onderbroeken en onderhemden, want die konden ze toch niet zien.’
De expositie Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog is een vervolg op de in 2003 in het museum gehouden LBR-lezing over ditzelfde onderwerp en sluit aan bij het themajaar Marokko-Nederland 400 jaar. De expositie is dagelijks in het museum te zien t/m 31 oktober.
Randprogramma

  • Bij de tentoonstelling is een educatief programma beschikbaar voor leerlingen vanaf 10 jaar. Voor rondleidingen of groepsbezoek is reserveren noodzakelijk.

  • Op donderdag 28 april vindt in het museum een bijeenkomst plaats, georganiseerd in samenwerking met stichting TANS (Towards A New Start) onder de titel Nederland-Marokko in tijden van crisis. Diverse sprekers zullen (onder meer) stilstaan bij de inzet van Marokkanen tijdens WOII, maar ook bij de spontane hulp van Nederlandse militairen aan de bewoners van het Marokkaanse Agadir na de aardbeving in 1960. Sprekers o.a. Wim Klinkert en Jan Durk Tuinier. Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur); entree gratis, reserveren gewenst.

Meer informatie en reserveren: 020 620 25 35 of e-mail: info@verzetsmuseum.org.


Tentoonstelling en randprogramma zijn mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Gemeente Amsterdam, Ministerie van VWS, Ministerie van Justitie, Mondriaan Stichting, Stichting Maagdenhuis en Kerkinactie/Fonds Jeugdwelzijn. De tentoonstelling is vormgegeven door tentoonstellingsbureau Ars Longa.

_________________________________________________________________________________

Marokkanen en de Tweede Wereldoorlog 25 maart t/m 31 oktober 2005

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden


Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur

1018 CX Amsterdam za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uurtel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org

Meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, tel: 020-620 25 35, fax: 020-620 29 60, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org
: uploads -> archive -> doc -> activiteiten-en-nieuws -> pers
pers -> Indische museum-n8 door 100% Isis in het verzetsmuseum
pers -> Opstand in Sobibor centraal in film Claude Lanzmann
pers -> Persbericht 27 februari 2008 Martti Ahtisaari in Verzetsmuseum Amsterdam
pers -> Actie niet weggooien
pers -> Documentaires brengen oorlogservaringen homoseksuelen nog meer tot leven
pers -> Persbericht 6 oktober 2011 14 oktober 2011 t/m 1 april 2012 Verzetsmuseum Amsterdam
pers -> 26 april 2005 Nederland Marokko in tijden van crisis Bijeenkomst van Tans in Verzetsmuseum Amsterdam Donderdag 28 april organiseert stichting tans in samenwerking
pers -> Persbericht Den Haag, 4 oktober 2007 Tot zover Darfur: nationale campagneweek voor slachtoffers Darfur
pers -> 28 juli 2005 Philip Freriks spreekt en signeert in Verzetsmuseum
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina