1. Met uw rug naar de herberg gaat u L. Vlak daarna aan de 3-sprong bij wegkruis gaat u scherp L. Loop rechts over het trottoir en volg de doorgaande weg rdDovnload 21.93 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte21.93 Kb.


189. PARTIJ 6,6km

www.wandelgidszuidlimburg.comDeze gemakkelijke wandeling met wat lichte heuvels gaat door weilanden en over veld- en holle wegen naar de Geul. U kunt deze route combineren met wandeling 36 tot een route van 15km.

Na regenval kan het in de weilanden drassig zijn.
Startpunt: Herberg De Remise,  Partijerweg 35 te Partij – Wittem.
Gps afstand: 6600m

Hoogteverschil: 70m

Looptijd: 1.25


189. PARTIJ 6,6km

1. Met uw rug naar de herberg gaat u L. Vlak daarna aan de 3-sprong bij wegkruis gaat u scherp L. Loop rechts over het trottoir en volg de doorgaande weg RD. (Rechts (no. 6) ligt het klooster Mariëndaal (zusters Redemptoristinnen).Het (slot)klooster dateert uit 1848 en is geheel ommuurd). Negeer 2 zijwegen links. Neem 40 m. verder de eerste veldweg L. Aan de 3-sprong loopt u RD. Na 50 m. voorbij regenwaterbuffer “Gulkoelerweg” gaat u scherp L. Aan het einde van de veldweg loopt u RD over de asfaltweg. Aan de voorrangsweg gaat u L over het fietspad2. Steek na 100 m. (bij huisnr.15) via de oversteekplaats de voorrangsweg over en ga bij boomkruis scherp R de asfaltweg in. Aan de 3-sprong bij hostellerie ‘t Klauwes (1870) en mooi vakwerkhuis (1850) gaat u L de doodlopende weg in, die een veldweg wordt. (Aan de zijkant van de hostellerie staat boven een Mariabeeldje in muurnis. Even verder passeert rechts bij zitbank het infobord “de Hof van Wahlwiller”). U steekt het beekje de Selzerbeek over. Meteen na de brug gaat u R door het aan de natuur teruggegeven weiland in. Loop nu RD, parallel aan de beek. (De 14.5 km lange Selzerbeek ook wel Sinselbeek genoemd ontspringt 250 meter over de grens bij Vaals in Duitsland. De Selzerbeek komt als Senserbach uit Duitsland. Ze vormt tussen Vaals en Mamelis de grens tussen Nederland en Duitsland en mondt even ten westen van Partij uit in de Geul). Ga door het draaihekje en loop verder RD parallel aan de beek. Via stegelke verlaat u het weiland en loop RD tot aan de brug.
3. Ga R de brug over en meteen daarna aan de 3-sprong loopt u RD (zwart/geel). Neem nu de eerste weg L omhoog. Boven aan de T-splitsing gaat u R (zwart/geel). (Als u 50 m. naar L loopt, komt u bij café terras Viva Lanterne, een mooie pauzeplek). Negeer bij stenen wegkruis zijweg rechts. (U passeert gasterij A Gen Kirk, ook een mooie pauzeplek). Meteen daarna aan de 3-sprong bij groot wegkruis gaat u L (Kruisweg) omhoog. (Vermoedelijk is het kruis een Missiekruis uit circa1870. Een bezoekje aan de hier gelegen Cunibertus kerk is zeker de moeite waard. De kerk, die stamt uit de twaalfde eeuw, is bekend om haar zestien kruiswegstaties. Deze zijn in 1946 door de schilder Aad de Haas op panelen geschilderd). Steek de boven voorrangsweg over en ga meteen schuin L de smalle asfaltweg in. Negeer zijpad links. De asfaltweg wordt een hol stijgend pad. (Net voordat het pad naar rechts buigt heeft u achteromkijkend een mooi uitzicht op het wijndorp Wahlwiller gelegen in het Selzerbeekdal. Boven heeft u rondom mooi uitzicht).4. Boven aan de 4-sprong bij 3 zitbanken en wegkruis gaat u R (zwart) omlaag. Een prima pauzeplek. (Beneden passeert u rechts het Arnold Janssen Klooster. Dit voormalig klooster van de zusters Clarissen is een retraite- en bezinningshuis en wordt bewoond door de Missiezusters van de Dienaressen van de Heilige Geest). Steek bij wegkruis en ongevalskruis de asfaltweg over en ga RD (zwart) de veldweg in. (Hier kwam op 8 april 1946 de 21 jarige uit Mechelen afkomstige Angèle Pleyers om het leven. Zij is in de bocht van een vrachtwagen gevallen die melkbussen vervoerde). Aan de 3-sprong bij regenwaterbuffer gaat u RD. Aan de volgende 3-sprong gaat u L (zwart). Steek bij stenen wegkruis de doorgaande weg over en loop RD (zwart) over de asfaltweg, die een even verder een veldweg wordt.
5. Aan de 3-sprong voor bosje gaat u L (zwart/rood). Aan de 3-sprong vlak voor de Geul en bij “gedichtpaaltje” gaat R over het smal pad. (De 58 km lange Geul, het snelst stromend riviertje van Nederland, ontspringt in het Belgische gehucht Lichtenbusch nabij de Duitse grens. Het riviertje mondt uit in de Maas nabij Bunde tegenover het gehucht Voulwames). Het pad buigt naar rechts en gaat verder langs de bosrand en het weiland. Aan de T-splitsing bij zitbank gaat u L (rood) over de veldweg. Aan de 3-sprong voorbij voetbalveld van V.V. Partij en bij wit huis en wegkruis gaat u R. Aan de T-splitsing gaat u R terug naar de herberg, de sponsor van de wandeling, waar u nog iets kunt eten of drinken. (Links van de weg stroomt weer de Selzerbeek, die hier vlakbij in de Geul stroomt. Bij huisnr. 6 passeert u ’t Wienhoes’. Deze monumentale, bakstenen hoeve met binnenplaats ligt aan de noordkant van de vroegere hoofdweg van Maastricht naar Aken. De linker vleugel met oorspronkelijk woonhuis dateert uit 1721. De rechter vleugel is eind 18e eeuw als pleisterplaats voor de postkoets gebouwd. Het Wienhoes was de plaats waar de paarden van de postkoets werden verwisseld).

Auteur: Jos Wlazlo


Het Auteursrecht van deze tekst en het Databankenrecht op deze route ligt volledig bij de auteur. Niets van deze wandelroute mag worden gekopieerd, verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de auteur.
Wandelen met een PAUZE in een GEZELLIG KROEGJE: www.kroegjesroutes.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina